Рішення
від 22.11.2012 по справі 5011-18/13177-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-18/13177-2012 22.11.12 За позовом Комунального підприємства Печерської районної у м. Києві ради по утриманню житлового господарства «Хрещатик»;

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сапфір»;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні

позивача Комунальне підприємство «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»;

про зобов'язання вчинити дії.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: Кузьмов А. Л., представник, довіреність №859/11 від 26.12.2011 р.;

Від відповідача: не з'явилися;

Від третьої особи: Богомаз А. К., представник, довіреність №1 від 03.01.2012 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.09.2012 р. порушено провадження у справі №5011-18/13177-2012; розгляд справи призначено на 16.10.2012 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.10.2012 року відкладено розгляд справи до 08.11.2012 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.11.2012 року залучено до участі у справі третьою особою без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Комунальне підприємство «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»; відкладено розгляд справи до 22.11.2012 року.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить суд зобов'язати відповідача звільнити нежитлове приміщення площею 49,0 кв. м. в будинку №17 літера «А»на вул. Червоноармійській у м. Києві та повернути вказане приміщення Комунальному підприємству Печерської районної у м. Києві ради по утриманню житлового господарства «Хрещатик», а також стягнути з відповідача 1 073,00 грн. витрат по сплаті судового збору з мотивів, вказаних у позовній заяві.

У судових засіданнях представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити у повному обсязі.

Відповідач -Товариство з обмеженою відповідальністю «Сапфір», був належним чином повідомлений про час, день та місце розгляду справи, що підтверджується відмітками відділу канцелярії Господарського суду міста Києва на звороті ухвал про порушення провадження у справі та про відкладення розгляду справи, які свідчать про їх направлення на адресу відповідача, вказану у витязі з ЄДРПОУ, а також конвертами з вказаними ухвалами, які повернулися від відповідача у зв'язку із закінченням терміну зберігання.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача у своєму поясненні на позовну заяву зазначила, що повністю підтримує позовні вимоги і просить суд їх задовольнити.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представників позивача і від третьої особи, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

Згідно з рішенням від 05.11.2007 року №503-р Печерської районної у м. Києві ради «Про затвердження розподільчого балансу комунального підприємства по утриманню житлового господарства Печерського району «Печерськжитло»та передачу майна», житловий будинок №17 літ. «А»на вул. Червоноармійській було вилучено з оперативного управління КП УЖГ «Печерськжитло»та закріплено на праві оперативного управління за КП УЖГ «Хрещатик», яке є балансоутримувачем даного будинку. КП УЖГ «Хрещатик»є правонаступником прав і обов'язків Комунального підприємства по утриманню житлового господарства Печерського району м. Києва «Печерськжитло».

01.12.2007 року між Комунальним підприємством Печерської районної ради по утриманню житлового господарства «Хрещатик»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Сапфір»було укладено тимчасову угоду №2/608 по факту використання нежитлових приміщень в будинку за адресою м. Київ, вул. Червоноармійська, 17.

Комунальне підприємство «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»створено рішенням Печерської районної у м. Києві ради 18.10.2007 року №9 та рішенням Печерської районної у м. Києві ради від 27.03.2008 року №14 йому надано повноваження на укладення договорів оренди нежитлових приміщень та отримання і розподіл орендної плати за користування майном комунальної власності територіальної громади Печерського району м. Києва.

01.03.2008 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»(орендодавець) та ТОВ «Сапфір»(орендар) було укладено додаткову угоду №2 до тимчасової угоди №2 від 01.12.2007 року оренди нерухомого майна (нежитлових будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Печерського району м. Києва, яке знаходиться за адресою: вул. Червоноармійська, 17а.

01.10.2008 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Сапфір»було укладено тимчасову угоду №2/608 по факту використання нежитлових приміщень в будинку №17 а на вул. Червоноармійській.

01.01.2009 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Сапфір»було укладено тимчасову угоду №2/608 по факту використання нежитлових приміщень в будинку №17 а на вул. Червоноармійській.

03.07.2009 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Сапфір»було укладено тимчасову угоду №2/608 по факту використання нежитлових приміщень в будинку №17 а на вул. Червоноармійській.

01.01.2010 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Сапфір»було укладено тимчасову угоду №2/608 по факту використання нежитлових приміщень в будинку №17 а на вул. Червоноармійській.

Відповідно до рішення Печерської районної у м. Києві ради від 12.06.2003 року №105 «Про Методику розрахунку та порядок використання орендної плати за користування майном територіальної громади Печерського району м. Києва»сторони дійшли згоди, що тимчасова угода діє до моменту укладення договору оренди з КП «Дирекція»(п. 1 угоди).

Відповідно до п. 2 тимчасової угоди, Товариство з обмеженою відповідальністю «Сапфір»зобов'язується щомісяця до 20-го числа поточного місяця вносити плату на розрахунковий рахунок КП «Дирекція»за використання нежитлового приміщення в будинку №17 на вул. Червоноармійській, загальною площею 49,0 кв. м., перший поверх, яке використовується для розміщення магазину непродовольчих товарів.

Сума до сплати за місяць складає 20 320,33 грн. разом з ПДВ.

Розмір орендної плати за кожний наступний місця визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції, опублікований у поточному місяці.

Згідно з п. 4 угоди, її дія чинна до 01.01.2011 року.

Як визначено абзацом 1 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Як визначено частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з нормами Закону України «Про оренду державного та комунального майна», орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності. Відносини щодо оренди державного майна, майна, що належить Автономній республіці Крим або перебуває в комунальній власності, регулюються договором оренди, цим законом та іншими нормативно-правовими актами.

Частиною 2 статті 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»передбачено, що договір оренди припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; приватизації об'єкта оренди орендарем (за участю орендаря); банкрутства орендаря; загибелі об'єкта оренди.

Згідно з частиною 1 статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

Згідно з частиною 4 статті 179 Цивільного кодексу України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству.

Статтею 627 Цивільного кодексу України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до статті 785 Цивільного кодексу України, статей 27, 29 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», орендар зобов'язаний звільнити приміщення після закінчення строку дії тимчасової угоди.

Відповідно до статті 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», статті 785 Цивільного кодексу України, при закінченні строку дії договору відповідач зобов'язаний повернути об'єкт оренди.

В порушення вищезазначених норм права відповідач не повернув приміщення по акту приймання-передачі та продовжує користуватися ним всупереч статті 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», яка забороняє позадоговірне користування майном.

Згідно зі статтею 398 Цивільного кодексу України, право володіння, а також користування чужим майном виникає на підставі договору з власником або особою, якій майно передано власником. Правові наслідки користування майном передбачені статтею 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Як вже зазначалося, будинок №17, літ. «А»на вул. Червоноармійській у м. Києві знаходиться на балансі позивача на праві оперативного управління.

Статтею 133 Господарського кодексу України передбачено, що основу правового режиму майна суб'єктів господарювання, на якій базується їх господарська діяльність, становлять право власності та інші речові права - право господарського відання, право оперативного управління, а також право оперативного використання майна.

У частині 3 статті 137 Господарського кодексу України зазначено, що право оперативного управління захищається законом відповідно до положень, встановлених для захисту права власності.

Відповідно до статті 400 Цивільного кодексу України, недобросовісний володілець зобов'язаний негайно повернути майно особі, яка має на нього право власності, або яка є добросовісним володільцем цього майна.

24.05.2012 року КП «Дирекція»направила відповідачеві лист №595 про те, що станом на 10.05.2012 року відповідач у справі продовжує використовувати вищезазначене приміщення для розміщення магазину без відповідних дозвільних документів. Третя особа звернулася з проханням до відповідача або звернутися з листом на ім'я голови Печерської районної у м. Києві державної адміністрації із заявою або звільнити приміщення.

Станом на день розгляду справи в суді відповідач не надіслав відповіді на вказаний лист і не звільнив нежитлове приміщення площею 49,0 кв. м. в будинку №17, літ. «А»на вул. Червоноармійській у м. Києві, у зв'язку з чим і позивач, і третя особа просять суд повністю задовольнити позовні вимоги.

Статтею 33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до статті 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджені в засіданні суду докази, господарський суд вважає позовні вимоги Комунального підприємства Печерської районної у м. Києві ради по утриманню житлового господарства «Хрещатик»такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Сапфір» (інд. 01004, м. Київ, вул. Червоноармійська, 17, код ЄДРПОУ 24370351) звільнити нежитлове приміщення загальною площею 49,0 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Червоноармійська, 17, літ. «А», повернувши зазначене приміщення за актом прийому-передачі Комунальному підприємству Печерської районної у м. Києві ради по утриманню житлового господарства «Хрещатик»(інд. 01024, м. Київ, вул. Лютеранська, 28/19, код ЄДРПОУ 35534430). Видати наказ.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сапфір»(інд. 01004, м. Київ, вул. Червоноармійська, 17, код ЄДРПОУ 24370351) на користь Комунального підприємства Печерської районної у м. Києві ради по утриманню житлового господарства «Хрещатик» (інд. 01024, м. Київ, вул. Лютеранська, 28/19, код ЄДРПОУ 35534430) 1 073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору. Видати наказ.

4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

СуддяО.В. Мандриченко Дата складання рішення 29.11.2012 р.

Дата ухвалення рішення22.11.2012
Оприлюднено03.12.2012
Номер документу27761994
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-18/13177-2012

Рішення від 22.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 26.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні