Постанова
від 28.11.2012 по справі 5017/3104/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання банкрутом відсутнього боржника

"28" листопада 2012 р. Справа № 5017/3104/2012

За заявою: Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси;

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" (65014, м. Одеса, вул. Пушкінська, буд. 32; код ЄДРПОУ 35358950);

про визнання банкрутом

Суддя Грабован Л.І.

Представники сторін:

від заявника: Кабічкіна Ю.О.-представник УПФУ в Приморському районі м. Одеси;

від боржника: не з'явився;

Суть спору: про визнання банкрутом

Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси звернулось до господарського суду Одеської області із заявою про визнання банкрутом відсутнього боржника ТОВ „Чорноморська цукрова компанія", оскільки останній неспроможний виконати зобов'язання по сплаті заборгованості у сумі 508, 12 грн. та фактично припинив господарсько-фінансову діяльність.

Ухвалою суду від 29.10.2012р. порушено провадження у справі №5017/3104/2012 про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" у порядку ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В матеріалах справи міститься повідомлення про повернення поштового відправлення (т.1 а.с.34) ухвали господарського суду від 29.10.2012р. про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника та призначення засідання суду, ухвали про відкладення розгляду справи (т. 1 а.с. 61), направлених на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Чорноморська цукрова компанія", а саме Одеська область, м. Одеса, вул. Пушкінська, буд. 32, яка встановлена Спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 29.10.2012р., сформованим господарським судом Одеської області 29.10.2012р. в порядку ст. ст. 17, 22 1 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" (т. 1 а.с. 29-31). До вказаних повернень додано довідку органу зв'язку про причину повернення поштової кореспонденції направленої на адресу ТОВ „Чорноморська цукрова компанія" з вказівкою на те, що фірма вибула.

Боржник у засідання суду не з`явився, відзив на заяву не надав. Відповідно до ч.12 статті 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" відсутність відзиву боржника не зупиняє провадження у справі у зв'язку з чим справу розглянуто за наявними в ній матеріалами у відповідності зі ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

28.11.2012р. до суду надійшло клопотання (т. 1 а.с. 70) УПФУ в Приморському районі м. Одеси про призначення ліквідатором ТОВ „Чорноморська цукрова компанія" арбітражного керуючого Тренченкова Олексія Миколайовича.

28.11.2012р. від арбітражного керуючого Тренченкова Олексія Миколайовича до суду надійшла заява про призначення ліквідатором у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" з доданими до неї документами: копіями свідоцтва №451 арбітражного керуючого від 20.07.2011р.; ліцензії серії АВ №600782; диплома спеціаліста КВ №39729583 від 30.07.2010р.; паспорта; картки фізичної особи -платника податків.

Розглянувши матеріали заяви Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси та додані до неї документи , дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №172165 від 06.09.2007р. (т. 1 а.с 26) зареєстровано 06.09.2007р. за реєстраційним номером 1 556 102 0000 029142, засновниками є ТОВ „Інсарахпром-К", Преснов Ю.О., Коробчинський О.Л., Барінов Д.А.

Товариство з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" має заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 508, 12 грн., що підтверджується: вимогою №Ю-73 УПФУ в Приморському районі м. Одеси від 09.01.2009р. (т. 1 а.с. 17), постановою Другого Приморського відділу державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції №В-10/701 від 31.12.2009р. про повернення виконавчого документу стягувачеві.

За положеннями ч.1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Відсутність боржника та припинення його діяльності це факт, який має юридичне значення та має бути підтверджений відповідними доказами і встановлюється судом.

Згідно положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" факт відсутності боржника повинен підтверджуватись витягом (довідкою) із Єдиного Державного Реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР).

Із наданої суду на запит УПФУ в Приморському районі м. Одеси довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та сформованого господарським судом Одеської області в порядку ст. ст. 17, 22 1 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" витягу з цього реєстру, вбачається, що 16.10.2012р. внесено інформацію щодо відсутності юридичної особи ТОВ „Чорноморська цукрова компанія" за вказаною адресою.

Встановленим законом засобом доказування факту припинення боржником підприємницької діяльності є факт ненадання звітності до органу державної податкової служби протягом року.

Відповідно до листа ДПІ у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби №40363-10-15-2 від 04.10.2012р. (т. 1 а.с. 18) ТОВ „Чорноморська цукрова компанія" остання прийнята декларація з ПДВ від 20.10.2011р.

Згідно довідки відділення реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ з обслуговування м. Одеси №1 підпорядкованого УДАІ ГУМВС України в області №42/1вх.6316 від 14.11.2012р. (т. 1 а.с. 67) за ТОВ „Чорноморська цукрова компанія" транспортні засоби не зареєстровані.

Відповідно до довідки ДП „Центр державного земельного кадастру" №06-02/33564 від 14.11.2012р. (т. 1 а.с. 66) станом на 14.11.2012р. відсутні відомості щодо земельних ділянок, які значаться за ТОВ „Чорноморська цукрова компанія".

Відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Приймаючи до уваги наявність безспірних грошових вимог до боржника, а також те, що наявні в матеріалах справи відомості свідчать про фактичне припинення боржником підприємницької діяльності та його неспроможність сплатити наявну заборгованість, що майна боржника завідомо не вистачає на відшкодування судових витрат у справі про банкрутство, а також те, що боржником не спростовано встановлених фактів, суд вважає за необхідне визнати Товариство з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" банкрутом, як відсутнього боржника та відкрити ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Тренченкова Олексія Миколайовича за його заявою, оскільки надана кандидатура відповідає вимогам закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, протягом тридцяти днів від дня опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують.

Враховуючи те, що вимоги УПФУ в Приморському районі м. Одеси є правомірні та документально підтверджені, суд задовольняє заяву та визнає заявлені вимоги УПФУ в Приморському районі м. Одеси в сумі 508, 12 грн.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

За положеннями ч.1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Відповідно до положень ч.1 ст.23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, серед іншого: строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтись тільки в межах ліквідаційної процедури.

Частина 2 ст.23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута, якщо цього не було зроблено раніше.

Керуючись ст. ст. 14, 22-25, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 205, 209 Господарського кодексу України, ст. ст. 82, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси кредитором Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" (65014, м. Одеса, вул. Пушкінська, буд. 32; код ЄДРПОУ 35358950) з грошовими вимогами в сумі 508, 12 грн.

2.Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" (65014, м. Одеса, вул. Пушкінська, буд. 32; код ЄДРПОУ 35358950).

3.Відкрити відносно Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" (65014, м. Одеса, вул. Пушкінська, буд. 32; код ЄДРПОУ 35358950) ліквідаційну процедуру.

4.Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорноморська цукрова компанія" (65014, м. Одеса, вул. Пушкінська, буд. 32; код ЄДРПОУ 35358950) призначити арбітражного керуючого Тренченкова Олексія Миколайовича (ліцензія серії АВ №600782 від 14.05.2012р.; місце проживання: м. Одеса, вул. Ак. Глушка, буд. 15, корп. А, кв. 136).

5.Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, а також припинити повноваження власника (власників) майна банкрута.

6. Зобов'язати посадових осіб банкрута протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України.

7.Зобов`язати ліквідатора провести ліквідаційні заходи, передбачені ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

8.Ліквідатору письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника в тому числі державну податкову службу, банківські установи боржника, ДВС, державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю сплати обов'язкових платежів та зборів.

9.Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до господарського суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури.

10.Зобов'язати ліквідатора у процесі ліквідаційної процедури виявляти ознаки фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства боржника, про що повідомляти суд та правоохоронні органи.

11.Вважати строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута таким, що настав.

12.Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута.

13.Скасувати арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

14.Вимоги та зобов'язання боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являти тільки в межах ліквідаційної процедури.

15.Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура), Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

16. Призначити засідання суду на 16.01.2013р. о 10:30

Засідання суду відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області зал №9 третій поверх

Зобов'язати ліквідатора надати відомості щодо ліквідаційної процедури банкрута.

Копію постанови надіслати: ліквідатору, кредитору, банкруту, державному реєстратору Виконавчого комітету Одеської міської ради, другому Приморському ВДВС Одеського МУЮ.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Постанову може бути оскаржено у встановленому порядку згідно ст.ст. 91, 106 ГПК України.

Повну постанову складено 29.11.2012р.

Суддя Грабован Л.І.

Дата ухвалення рішення28.11.2012
Оприлюднено03.12.2012
Номер документу27762977
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/3104/2012

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 16.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Постанова від 28.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 07.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні