Постанова
від 29.11.2012 по справі 13б/5014/2745/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


ПОСТАНОВА

Іменем України

29.11.12 Справа № 13б/5014/2745/2012.

За заявою боржника -Луганського закритого акціонерного товариства "Автоклапан", м. Луганськ

про порушення провадження у справі про банкрутство

суддя Яресько Б.В.

при секретарі Ногіні С.М.

за участю представників сторін:

від кредиторів - не прибули;

від боржника - Кольчевська Є.В., довіреність № 355 від 08.10.12; Любова Ю.А., довіреність № 129 від 29.05.12.

У судовому засіданні 12.11.2012 було оголошено перерву до 29.11.2012 року до 10 год. 00 хв.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ : за заявою Луганського закритого акціонерного товариства "Автоклапан", м. Луганськ 31.10.2012 судом була винесена ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство зазначеного товариства в порядку передбаченому ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Ініціюючий кредитор не забезпечив участі представника у даному судовому засіданні.

Від Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Луганська Луганської області Державної податкової служби до суду надійшло клопотання від 07.11.2012 №13673/10 про зупинення розгляду даної справи до проведення документальної позапланової виїзної перевірки боржника щодо дотримання ним вимог податкового, валютного та іншого законодавства.

З'ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, надавши правову кваліфікацію відносинам сторін і виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи та правової норми, яка підлягає застосуванню, приймаючи до уваги доводи учасників судового процесу, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбаченими установчими документами.

На загальних зборах акціонерів боржника, яке відбулось 20.12.2011, акціонерами прийнято рішення про ліквідацію товариства-боржника та створення ліквідаційної комісії (протокол позачергових загальних зборів акціонерів Луганського закритого акціонерного товариства "Автоклапан" від 20.12.2011).

Відповідно до ст. 33, 34, 35 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" державний реєстратор при внесені запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та в той же день зобов'язаний повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування відомості про внесення такого запису.

За приписом ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї.

В Бюлетені державної реєстрації №200(35) від 30.12.2011 була здійснена публікація оголошення про ліквідацію боржника за рішенням власника.

Відповідно до п. 5 ст. 7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" боржник зобов'язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами; орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство; при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Крім того, відповідно до п. 1 ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

У відповідності до п. 6 ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" власник майна боржника (уповноважена ним особа), керівник боржника, голова ліквідаційної комісії (ліквідатор), які допустили порушення вимог частини першої цієї статті, несуть солідарну відповідальність по незадоволених вимогах за грошовими зобов'язаннями та зобов'язаннями щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) боржника.

У відповідності до ч. 1 ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Ліквідаційною комісією була проведена інвентаризація майна боржника, складений проміжний ліквідаційний баланс станом на 31.03.2012, який був затверджений 24.04.2012 (протокол чергових загальних зборів акціонерів Луганського закритого акціонерного товариства "Автоклапан" від 24.04.2012).

При дослідженні наданих суду документів встановлено наступне:

Кредиторська заборгованість боржника складає 540 801 грн. 51 коп. Дебіторська заборгованість боржника складає 2 915 044 грн. 07 коп. Грошові кошти на рахунках боржника складають 298 грн. 62 коп., 16, 19 російських рублів.

За боржником не зареєстровано нерухомого майна, автотранспортних засобів, сільськогосподарської та тракторної техніки, прав власності на земельні ділянки.

Боржником представлений аудиторський висновок незалежних аудиторів про фінансову звітність та фінансовий стан боржника станом на 30.06.2012, який складений Аудиторською фірмою «ЛІГА». За результатами проведеного аудитором аналізу встановлено незадовільну структуру активів та наявність зобов'язань, не у повній мірі забезпечених джерелами їх погашення. Ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства чи дій з приховування банкрутства під час проведення аналізу не виявлено.

Відповідно до ст. 4-3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

За приписом ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог або заперечень.

При цьому, з урахуванням вимог ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

При дослідженні матеріалів справи судом встановлено, що боржник не має достатньо активів та грошових коштів, для погашення кредиторської заборгованості.

З урахуванням вищевикладеного суд дійшов до висновку про неможливість погашення боржником наявної кредиторської заборгованості.

У відповідності з вимогами ст.51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.

За таких підстав, господарський суд вважає за необхідне задовольнити заяву боржника про визнання його банкрутом у відповідності з вимогами ст.51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», та призначає ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Федоренко Дмитра Володимировича, що зареєстрований за адресою: м. Луганськ, кв. Димитрова, буд. 35, кв. 216, ідентифікаційний код 2883711695, ліцензія серії АВ №347386 від 27.02.2008, за його згодою.

Як зазначалось вище, від Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Луганська Луганської області Державної податкової служби до суду надійшло клопотання від 07.11.2012 №13673/10 про зупинення розгляду даної справи до проведення документальної позапланової виїзної перевірки боржника щодо дотримання ним вимог податкового, валютного та іншого законодавства.

Відповідно до положень ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, та ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» правом заявляти клопотання по справі стосовно її розгляду наділені лише сторони та учасники провадження.

З врахуванням того, що Державна податкова інспекція у Жовтневому районі м. Луганська Луганської області Державної податкової служби на цей час не є стороною, або учасником провадження по цій справі, суд відповідно до ст. 19 Конституції України не має підстав для розгляду зазначеного клопотання про зупинення провадження у справі.

Крім того, суд зазначає, що відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд не має права зупиняти провадження у справі про банкрутство.

За таких підстав, керуючись ст.ст. 2, 22-34, 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 4-3, 33, 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом боржника -Луганське закрите акціонерне товариство "Автоклапан", 91019, м. Луганськ, вул. Кірова, 43, ідентифікаційний код 00231283.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 6 місяців до 29.05.2013 року.

3. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Федоренко Дмитра Володимировича, що зареєстрований за адресою: м. Луганськ, кв. Димитрова, буд. 35, кв. 216, ідентифікаційний код 2883711695, ліцензія серії АВ №347386 від 27.02.2008.

4. Ліквідатору Федоренко Дмитру Володимировичу здійснити публікацію оголошення про визнання боржника банкрутом в офіційних друкованих органах Верховної Ради України або Кабінету Міністрів України (газети "Голос України" або "Урядовий Кур'єр") в порядку, передбаченому п.п. 3, 5 ст. 23 та п.3 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", із зазначенням порядку та строків пред'явлення кредиторами вимог до ліквідатора, примірник газети з надрукованим оголошенням подати до суду.

Ліквідатору організувати проведення ліквідаційної процедури, подати до суду звіт про роботу та ліквідаційний баланс банкрута відповідно до вимог ст.ст. 32, 51 Закону, в строк до 2-х місяців з дня винесення даної постанови.

5. Призначити судове засідання для розгляду поточного звіту ліквідатора на 21.01.2012 року на 10 годин 00 хвилин. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Луганської області, каб. № 334.

Суддя Б.В. Яресько

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення29.11.2012
Оприлюднено04.12.2012
Номер документу27784259
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13б/5014/2745/2012

Ухвала від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 11.03.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 18.02.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 21.01.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 27.12.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Постанова від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 31.10.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні