Постанова
від 28.11.2012 по справі 15/381-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" листопада 2012 р. Справа№ 15/381-б

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Гарник Л.Л.

суддів: Доманської М.Л.

Пантелієнка В.О.

за участю представників сторін:

від ініціюючого кредитора: не з'явився;

ліквідатор: арбітражний керуючий Монаков В.О.;

від Державної податкової інспекції у Печерському районі міста Києва:

не з'явився;

від приватного акціонерного товариства комерційний банк "Надра":

не з'явився;

від публічного акціонерного товариства "ВТБ Банк": Соколовська К.П. (довіреність від 26.07.2012 №379/1.5.2);

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги

Державної податкової інспекції у Печерському районі міста Києва,

приватного акціонерного товариства комерційний банк "Надра"

на ухвалу господарського суду міста Києва від 09.10.2012

у справі № 15/381-б (суддя Хоменко М.Г.)

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю

"ФК Факторинг"

до дочірнього підприємства "Юдиком"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 25.10.2010 порушено провадження у справі № 15/381-б за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "ФК Факторинг" про визнання банкрутом дочірнього підприємства "Юдиком".

Ухвалою підготовчого засідання господарського суду міста Києва від 21.12.2010 визнано вимоги ініціюючого кредитора, призначено розпорядника майна дочірнього підприємства "Юдиком".

Ухвалою попереднього засідання господарського суду міста Києва від 31.05.2011 затверджено реєстр вимог кредиторів дочірнього підприємства "Юдиком".

Постановою господарського суду міста Києва від 09.08.2011 боржника - дочірнє підприємство "Юдиком" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатора.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 09.10.2012 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс станом на 05.10.2012; ліквідовано дочірнє підприємство "Юдиком" як юридичну особу у зв'язку з банкрутством; дію мораторію припинено; провадження по справі припинено.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою, Державна податкова інспекція у Печерському районі міста Києва, приватне акціонерне товариство комерційний банк "Надра" звернулися до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в яких просять скасувати оскаржувану ухвалу та передати справу на розгляд до господарського суду міста Києва.

Скарги мотивовано порушенням місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права.

Державна податкова інспекція у Печерському районі зазначає, що місцевий господарський суд не з'ясував ту обставину, що заявником у даній справі не доведено неплатоспроможність боржника.

Приватне акціонерне товариство комерційний банк "Надра" зазначає, що місцевий господарський суд не з'ясував ту обставину, що комітетом кредиторів дочірнього підприємства "Юдиком" не розглядалися звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, затверджені оскарженою ухвалою суду від 09.10.2012.

У відзиві на апеляційну скаргу ліквідатор дочірнього підприємства "Юдиком" арбітражний керуючий Монаков В.О. просить оскаржувану ухвалу місцевого суду залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

В судовому засіданні апеляційної інстанції ліквідатор дочірнього підприємства "Юдиком" арбітражний керуючий Монаков В.О., представник публічного акціонерного товариства "ВТБ Банк" висловилися за відхилення апеляційної скарги.

Інші учасники провадження у справі в судове засідання апеляційної інстанції представників не направили, про причини неприбуття суд не повідомили. Враховуючи те, що інші учасники провадження у справі про дату, час та місце слухання справи повідомлялися належним чином, колегія суддів вважає можливим здійснити перегляд ухвали місцевого господарського суду в даній справі за наявними матеріалами справи та без участі їх представників.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи та перевіривши правильність застосування господарським судом при прийнятті оскарженої ухвали норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 40 Закону про банкрутство підставою для припинення провадження у справі є затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому статтею 32 цього закону.

Звіт ліквідатора та поданий ним ліквідаційний баланс є підсумковими документами, які підтверджують належне проведення ліквідатором всіх заходів ліквідаційної процедури, повне вжиття ним заходів по виявленню кредиторів та активів боржника, за результатом розгляду яких суд приймає рішення про можливість відновлення платоспроможності боржника або його ліквідацію та припинення провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Як встановлено, затверджений оскарженою ухвалою суду від 09.10.2012 звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс комітетом кредиторів дочірнього підприємства "Юдиком" не обговорювався, рішення щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу комітетом кредиторів не приймалось.

Докази зворотного в матеріалах справи відсутні, ліквідатором боржника не надані.

Отже, затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу та ліквідація дочірнього підприємства "Юдиком" згідно оскарженої ухвали є передчасними.

За таких обставин, колегія суддів доходить висновку про те, що місцевим господарським судом неповно з'ясовано обставини справи та порушено норми спеціального Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", що є підставою для скасування оскарженої ухвали та передачі справи на розгляд до суду першої інстанції на стадію ліквідаційної процедури.

Керуючись ст.ст. 99, 101-105 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційні скарги Державної податкової інспекції у Печерському районі міста Києва, приватного акціонерного товариства комерційний банк "Надра" задовольнити.

Ухвалу господарського суду міста Києва від 09.10.2012 у справі № 15/381-б скасувати.

Справу № 15/381-б передати на розгляд до господарського суду міста Києва на стадію ліквідаційної процедури.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України через суд апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання постановою законної сили.

Головуючий суддя Гарник Л.Л.

Судді Доманська М.Л.

Пантелієнко В.О.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.11.2012
Оприлюднено04.12.2012
Номер документу27784686
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/381-б

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Постанова від 03.12.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 18.11.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Постанова від 26.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Погребняк B.Я.

Ухвала від 14.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Погребняк B.Я.

Постанова від 28.11.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 14.11.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні