Рішення
від 26.11.2012 по справі 3224-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.11.2012Справа №5002-26/3224-2012

За позовом Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м. Феодосії», м. Феодосія АР Крим

до відповідача Аварійно - рятувального загону спеціального призначення Головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим, м. Сімферополь АР Крим

про стягнення 14126,07 грн.

Суддя Медведчук О.Л.

Представники:

від позивача - Майорова Н.М., юрисконсульт, довіреність №16 від 04.01.2012 р.,

від відповідача - Протас О.Ю., начальник нормативно - правової групи, довіреність №1017 від 30.10.2012 р.

СУТЬ СПОРУ: Кримське республіканське підприємство «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційного господарства м. Феодосії» звернувся до Господарського суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою про стягнення з Аварійно - рятувального загону спеціального призначення Головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим суми заборгованості в розмірі 12019,74 грн, пені в розмірі 607,50 грн, інфляційних витрат в розмірі 591,40 грн, 3% річних у розмірі 506,24 грн, штрафу в розмірі 401,19 грн, всього 14126,07 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором про надання послуг по водопостачанню та водовідведенню, а саме, щодо повної та своєчасної оплати наданих позивачем послуг, у зв'язку з чим за відповідачем утворилася заборгованість та нараховані відповідні пеня, штраф, інфляційні витрати та 3% річних.

Відповідач відзив на позов та витребувані судом документи не представив.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

01.06.2004 р. між Виробничим підприємством водопровідно - каналізаційного господарства м. Феодосії - Водоканалом та Південним регіональним спеціальним (військовий) аварійно - рятувальним підрозділом - Абонентом укладений договір №200/04 на відпуск води з комунального водопроводу та приймання стоків в комунальну каналізацію.

Відповідно до п. 1 даного договору, Водоканал приймає на себе водопостачання Абонента питною водою до місця приєднання останнього до міського водопроводу, приймання та очистку стоків від Абонента в міський каналізаційний колектор в об'ємі не менше фактичного забору води та приймання стоків попереднього року на ділянках мереж об'єктів Абонента. Вода в об'ємі по водоміру м3 в рік, стоки 100% забору води по каналізаційним об'єктам.

13.12.2005 р. Південний регіональний спеціальний (воєнізований) аварійно - рятувальний загін надіслав на адресу ВП Водопровідно - каналізаційного господарства

м. Феодосії лист №01/12-1821 по те, що згідно наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильскої катастрофи 272 від 18.10.2005 р. «Про удосконалення структури Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби МНС України» здійснюється удосконалення структури Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ( надалі ДС(В)АРС МНС України).»

У зв'язку з чим Південний регіональний спеціальний (воєнізований) аварійно- рятувальний загін м. Кривий Ріг ( надалі ПРС(В)АРЗ м. Кривий Ріг), який входив як філія до складу ДС(В)АРС МНС України, реорганізовано шляхом виділення з його - складу гірничорятувальних, аварійно-рятувальних, пошуково - рятувальних загонів, морських координаційних центрів з наданням їм статусу юридичних осіб.

Враховуючи викладене, Південний регіональний спеціальний (воєнізований) аварійно - рятувальний загін просив договір № 200 /4 від 01.06.2004 р. на постачання води і прийом стоків вважати припиненим свою дію 31.12.2005 р.

08.12.2005 р. Виконавчим комітетом Сімферопольської міської Ради Автономної Республіки Крим зареєстровано юридичну особу Кримський гірський пошуково - рятувальний загін.

03.03.2006 р. між Виконавчим комітетом Феодосійської міської Ради та Кримським гірничо - пошуковим рятувальним підрозділом укладений договір №194 оренди нежилого приміщення за адресою: м. Феодосія, вул. Федько, 32а.

29.03.2010 р. контролером КРП «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м. Феодосія» Спиридоновою Т.Н. при перевірці Кримського гірничо - пошукового рятувального підрозділу за адресою: м. Феодосія, вул. Федько, 32а, у присутності Джавадова М.А. складений акт про те, що у водоміра закінчився строк перевірки у зв'язку з чим водомір необхідно здати в ремонт/на перевірку або здійснити заміну водоміру на новий типу АК-15х №6278765 показники 339 м.куб.

02.04.2010 р. контролер управління «Водоканалізації» Спиридоновою Т.Н. та Південним регіональним спеціальним (військовий) аварійно - рятувальним підрозділом складений акт зняття показників водоміру, по яким вказано 339 м.куб. та акт підписаний сторонами.

29.07.2010 р. між Кримським республіканським підприємством «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м. Феодосія» - Водоканал та Кримським гірським пошуково - рятувальним підрозділом - Абонентом укладений договір №619/10 про надання послуг по водопостачанню та водовідведенню.

Відповідно до п. 1 даного договору, Водоканал приймає на себе водопостачання Абонента питною водою до місця приєднання останнього до міського водопроводу, приймання та очистку стоків від Абонента в міський каналізаційний колектор в об'ємі не менше фактичного забору води та приймання стоків попереднього року на ділянках мереж об'єктів Абонента. Вода в об'ємі по водоміру м3 в рік, стоки 100% забору води по каналізаційним об'єктам.

11.07.2011 р. наказом №710 Міністерства надзвичайних ситуацій України «Про припинення юридичної особи шляхом приєднання» наказано припинити юридичну особу Кримський гірничий пошуковий рятувальний загін МНС України реорганізувавши шляхом приєднання до Аварійно - рятувального загону спеціального призначення Головного управління МНС України в Автономній Республіці Крим. Визнано Аварійно - рятувальний підрозділ спеціального призначення Головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим правонаступником усього майна, прав та обов'язків Кримського гірського пошуково - рятувального підрозділу.

12.10.2011 р. між Кримським республіканським підприємством «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м. Феодосія» - Водоканал та Аварійно - рятувальним підрозділом спеціального призначення Головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим - Абонентом укладений договір №086/11 про надання послуг по водопостачанню та водовідведенню.

Відповідно до п. 1.1 даного договору, Водоканал приймає на себе водопостачання Абонента питною водою до місця приєднання останнього до міського водопроводу, приймання та очистку стоків від Абонента в міський каналізаційний колектор в об'ємі не менше фактичного забору води та приймання стоків попереднього року на ділянках мереж об'єктів Абонента. Вода в об'ємі по водоміру м3 в рік, стоки 100% забору води по каналізаційним об'єктам.

Згідно з п. 1.3 договору, при укладенні договору Абонент надає: відповідальною особою за водопостачання/водовідведення об'єктів Абонента, збереженість водомірів, пломб на них та інших водопровідних споруд, обладнання водомірного узла, зняття показників водомірів з оформленням актів, Абонент призначає по об'єкт: вул. Федько, 32 а, м. Феодосія, по воді та каналізації.

08.07.2012 р. між сторонами договору №086/11 була укладена додаткова угода до договору за якою сторони погодили найменування Абонента у преамбулі Договору, у розділі «Місцезнаходження і реквізити сторін» та при іншому згадуванні Абонента у договорі, з посиланням на найменування Аварійно - рятувальний загін спеціального призначення ГУ МНС України в АР Крим вважати посиланням на нове найменування Абонента: Аварійно - рятувальний загін спеціального призначення Головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим.

Звернувшись до Господарського суду Автономної Республіки Крим за захистом своїх майнових прав позивач вказує на безоблікове споживання Кримським гірським пошуково - рятувальним підрозділом правонаступником якого є відповідач наданих позивачем послуг, а також на те, що перебуваючи в договірних правовідносинах з 2010 року в період з квітня 2010 року по серпень 2012 року за відповідачем утворилася заборгованість з оплати наданих послуг по водопостачанню та водовідведенню та несплата вказаної заборгованості призвела до нарахування пені, штрафу, інфляційних витрат та 3% річних. Вказуючи на порушення відповідачем своїх договірних зобов'язань позивач просить стягнути заборгованість в примусовому порядку за рішенням суду.

Оцінюючи подані учасниками судового процесу докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позов обґрунтований та такий, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), визначено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Дослідивши матеріали справи суд встановив, що характер правовідносин, які склалися між сторонами підпадає під дію норм, що регулюють порядок водопостачання та водовідведення, зокрема Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України (далі - Правила), а також загальних умов щодо надання послуг закріплених Цивільним кодексом України (далі - ЦК України).

При цьому, зі встановлених договірних правовідносин вбачається неодноразова зміна договірних сторін відносно надання послуг по водопостачанню та водовідведенню в приміщенні за адресою: м. Феодосія, вул. Федько, 32а.

А саме, вперше зміна сторін відбулася впродовж 2005 - 2010 років шляхом заміни Південного регіонального спеціального (воєнізованого) аварійно - рятувального загону на Кримський гірський пошуково - рятувальний підрозділ.

Вдруге зміна сторін відбулася впродовж 2011 року у зв'язку з реорганізацією Кримського гірського пошуково - рятувального підрозділу шляхом приєднання до Аварійно - рятувального загону спеціального призначення Головного управління МНС України в Автономній Республіці Ким.

Протягом вказаного періоду як в першому так і в другому випадках правовідносини юридичних осіб - Споживачів щодо споживання послуг Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства

м. Феодосія» були оформлені договорами про надання послуг по водопостачанню та водовідведенню об'єкту, який знаходиться в м. Феодосія, вул. Федько, 32а, а саме договорами №618/10 від 29.07.2010 р. та №086/11 від 12.10.2011 р. відповідно.

За частиною 1 ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з п. 3.7 Правил, розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються усіма споживачами щомісячно відповідно до умов договору.

Згідно обґрунтування позовних вимог, позивач посилається на те, що він виконав свої обов'язки по водопостачанню та водовідведенню по договорам №618/10 від 29.07.2010 р. та №086/11 від 12.10.2011 р. у зв'язку з чим складав акти про зняття показників та виставляв як Кримському гірському пошуково - рятувальному підрозділу так і Аварійно - рятувальному підрозділу спеціального призначення Головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим рахунки на оплату виконаних робіт, (а.с.21-87).

При цьому, при розгляді справи у судовому засіданні було встановлено спірне питання щодо обов'язку сплати спожитих послуг у період з квітня 2010 року по липень 2010 року так як відповідач не визнає заборгованість за цей період на підставі відсутності оформленого договору, а також посилання про підпорядкованість спірного майна в цей період іншій юридичній особі, що не входить до Кримського гірського пошуково - рятувального підрозділу.

З цього приводу суд звертає увагу відповідача на норми Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово - комунального господарства України від 27.06.2008 р. №190.

З огляду на встановлені вище обставини судом встановлено, що нежиле приміщення за адресою: м. Феодосія, вул. Федько, 32а було предметом договору №200/04 від 01.06.2004 р. укладеного між Виробничим підприємством водопровідно - каналізаційного господарства м. Феодосії - Водоканалом та Південним регіональним спеціальним (військовий) аварійно - рятувальним підрозділом - Абонентом.

13.12.2005 р. Абонентом за договором №200/04 від 01.06.2004 р. листом №01/13-1821 було повідомлено Водоканал, що Південний регіональний спеціальний (воєнізований) аварійно- рятувальний загін м. Кривий Ріг ( надалі ПРС(В)АРЗ м. Кривий Ріг), який входив як філія до складу ДС(В)АРС МНС України, реорганізовано шляхом виділення з його - складу гірничорятувальних, аварійно-рятувальних, пошуково - рятувальних загонів, морських координаційних центрів з наданням їм статусу юридичних осіб., у зв'язку з чим, договір № 200/4 від 01.06.2004 р. на постачання води і прийом стоків вважається припиненим з 31.12.2005 р.

Пунктом 3.10 Правил встановлено, що Споживачі, що передають об'єкт централізованого водопостачання та водовідведення на баланс новому балансоутримувачу або власнику, повинні в семиденний термін після передачі повідомити про це виробника. Новий балансоутримувач також у семиденний термін після прийняття об'єкта повинен письмово повідомити виробника про прийняття на себе зобов'язань щодо водокористування та водовідведення і оформлення договору.

Беручу до уваги, що Кримський гірський пошуково - рятувальний підрозділ був створений 08.12.2005 р. та 03.03.2006 р. уклав з Виконавчим комітетом Феодосійської міської Ради договір оренди спірного майна, обов'язок щодо сповіщення Водоканал про прийняття об'єкта та про прийняття на себе зобов'язань щодо водокористування та водовідведення і оформлення договору був покладений саме на Кримський гірський пошуково - рятувальний підрозділ, що останнім зроблено не було.

При зазначених обставинах виходить, що з квітня 2010 року по липень 2010 року Кримський гірський пошуково - рятувальний підрозділ користувався послугами з водопостачання та водовідведення Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м. Феодосія» безобліково.

Відповідно до пунктів 3.2 та 3.3 Правил, водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними.

У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу.

Отже, обов'язок по сплаті спожитих послуг в період з квітня 2010 року по липень 2010 року був покладений саме на Кримський гірський пошуково - рятувальний підрозділ, та зобов'язання щодо сплати вказаної заборгованості в подальшому покладено на Аварійно - рятувальний підрозділ спеціального призначення Головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим у зв'язку з реорганізацією Кримського гірського пошуково - рятувального підрозділу.

Заборгованість з липня 2010 р. по 01.08.2012 р. підтверджується матеріалами справи та обумовлена наявністю укладених договорів №618/10 від 29.07.2010 р. та №086/11 від 12.10.2011 р.

Загальна сума заборгованості у період з квітня 2010 року по 01.08.2012 р. утворилася в загальній сумі 12019,74 грн.

Згідно ст. 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

На день розгляду справи, відповідач не представив суду доказів оплати встановленої судом заборгованості, а тому, на підставі встановлення факту наявності у відповідача зобов'язання по оплаті спірної заборгованості, позовні вимоги в частині 12019,74 грн підлягають задоволенню.

В свою чергу, позивач просить стягнути з відповідача штраф та пеню за порушення виконання грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 5.1 договорів №618/10 від 29.07.2010 р. та №086/11 від 12.10.2011 р., Абонент несе відповідальність відповідно до законодавства та цьому договору: за затримку розрахунків оплачуючи Водоканалу за кожен день прострочки пеню, яка обрахована від суми простроченого платежу в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, але не більше розміру, встановленого діючим законодавством, та 5% штрафу за ухилення від оплати пред'явленого рахунку.

Так, згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 549 ЦК України, штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання; пенею визнається неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» розмір пені, передбачений ст. 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Враховуючи те, що штрафні санкції у вигляді штрафу та пені передбачені умовами укладеного між сторонами договору, а також те, що розмір пені відповідає розміру встановленому діючим законодавством, вимога про стягнення нарахованих сум штрафу у розмірі 401,19 грн та пені у розмірі 607,50 грн також підлягає задоволенню.

Також, позивач просить суд стягнути з відповідача індекс інфляції у розмірі

591,40 грн та 3% річних у розмірі 506,24 грн.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Виконання цивільних обов'язків згідно ст. 14 Цивільного кодексу України здійснюється у межах встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Беручи до уваги ті обставини, що відповідачем не виконано належним чином умови та взяті на себе зобов'язання за договором щодо повної та своєчасної оплати виконаних позивачем послуг, суд дійшов висновку, що вимоги про стягнення індексу інфляції у розмірі 591,40 грн та 3% річних у розмірі 506,24 грн також підлягають задоволенню.

Належні до сплати судові витрати з оплати судового збору, суд відносить на відповідача, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Вступна і резолютивна частини рішення оголошені в судовому засіданні

26.11.2012.

Повне рішення складено 03.12.2012.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Аварійно - рятувального загону спеціального призначення Головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим (Україна, 95038, АР Крим, м. Сімферополь, Київський район, вул. Кечкеметська, 103, код ЄДРПОУ 25575457) на користь Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м. Феодосії» (Україна, 98100, АР Крим, м. Феодосія, вул. Земська, 8, код ЄДРПОУ 03348086) суму заборгованості в розмірі 12019,74 грн, суму штрафу в розмірі 401,19 грн, суму пені в розмірі 607,50 грн, суму інфляційних витрат в розмірі 591,40 грн, суму 3% річних в розмірі 506,24 грн та суму судового збору в розмірі 1609,50 грн.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.Л. Медведчук

Дата ухвалення рішення26.11.2012
Оприлюднено06.12.2012
Номер документу27839792
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3224-2012

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

О.Л. Медведчук

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

О.Л. Медведчук

Рішення від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

О.Л. Медведчук

Ухвала від 25.09.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

О.Л. Медведчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні