Рішення
від 05.12.2012 по справі 32/5005/9225/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

04.12.12р. Справа № 32/5005/9225/2012

За позовом: Нікопольського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі Нікопольської районної державної адміністрації, м. Нікополь

До: Приватного підприємства «Лідер», м. Нікополь

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція, м. Нікополь

Про: внесення змін до договору

Суддя Васильєв О.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від прокурора: не з'явився;

Від позивача: Панчук О.І. (дов. №4571 від 05.11.12р.);

Від відповідача: Донець Т.А. (дов. від 03.12.12р.);

Від третьої особи: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Нікопольський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі Нікопольської районної державної адміністрації ( позивач ) звернувся з позовом до ПП «Лідер»( відповідач ) про внесення змін до п.4.2 договору оренди земельної ділянки від 26.01.2007р., укладеного між Нікопольською райдержадміністрацією та ПП «Лідер»( зареєстрованого у Нікопольському відділі ДРФ Центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис №040712500025 від 05.02.07р.), виклавши його у наступній редакції: «п.4.2. Орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється у розмірі 3 255 грн. 30 коп. за 1 га або 6 426 грн. 29 коп. за 1, 9741 га орендованої земельної площі». Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на зміну законодавства, що регламентує порядок та розмір орендної плати за землю, а саме набранням чинності з 01.01.2011 року Податкового кодексу України. Позивач та третя особа позовні вимоги прокурора підтримали у повному обсязі з підстав , наведених у позовній заяві прокурора. Явку повноважних представників у судове засідання 04.12.12р. прокурор та третя особа не забезпечили.

ПП «Лідер»( відповідач ) проти задоволення позовних вимог заперечував та просив позов прокурора залишити без розгляду, посилаючись на те, що в порушення ч.3. ст.2 ГПК України прокурор у позові не визначив , в чому саме полягає порушення інтересів держави у спорі між двома господарюючими суб'єктами, тощо . Під час судового засідання 04.12.12 р. представник відповідача по суті позовних вимог не заперечував .

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

26.01.07р. між Нікопольською районною державною адміністрацією ( орендодавець ) та ПП «Лідер» ( орендар ) укладено договір оренди земельної ділянки , згідно з умовами якого орендодавець на підставі відповідного розпорядження голови Нікопольської райдержадміністрації від 24.01.07р. №48-р-07 надав, а орендар прийняв в оренду строком на 49 років (починаючи з 01.01.07р. до 01.01.2056 року) земельну ділянку площею 1,9741 га, що знаходиться за адресою: Діл.№1-1.97441 га -на 0, 45 км. на Північний схід від м. Нікополя (землі державної власності загального користування на території Придніпровської сільської ради); кадастровий номер земельної ділянки -1222986000:01:022:0379, договір зареєстровано 05.02.07 р.

Однією із істотних умов цього договору є обов'язок орендаря ( відповідача ) сплачувати на користь орендодавця ( позивача ) плату за користування земельною ділянкою із розрахунку діючої ставки земельного податку; оренда плата нараховується з 01.01.07 року і є договірна, що складає: 492, 60 грн. за 1, 0 га , або всього -972, 44 грн. (дев'ятсот сімдесят дві грн.. 44 коп.) за 1.9741 га щорічно; орендна плата сплачується орендарем рівними частками щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця (п.4.2. договору). Грошова оцінка не сільськогосподарських угідь на території району не проведена (п.4.5.) Розмір земельного податку за землю 492, 60 грн. за 1 га земель промисловості. (п.4.6. договору). Згідно з п.4.7. договору, у разі необхідності, за домовленістю сторін, розмір, порядок, строки та умови сплати орендної плати можуть змінюватись , що встановлюється додатковою угодою. Розрахунок орендної плати було здійснено відповідно до вимог Закону України «Про оренду землі»в редакції станом на той час . Відповідно до вказаного Закону орендна плата за користування земельними ділянками , які знаходяться в державній чи комунальній власності, не може бути менша ніж розмір земельного податку, який встановлений Законом України «Про плату за землю». Пунктом п.4.8. договору, передбачено, що підставами для зміни розміру, строків та умов виплати орендної плати можуть бути: зміни умов, господарювання, передбачених договором; зміни умов договору з причинених інфляційними процесами; погіршення стану земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджується відповідними документами; невиконання, або неналежне виконання орендодавцем обов'язків , які викладені в пункті 1.5. цього договору; збільшення розмірів ставки земельного податку; інші випадки, передбачені законодавством України ( а.с.6-7).

З 01.01.2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, відповідно до ст. 288 якого підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом (ст. 288.4).

На підставі вищезазначених приписів Податкового кодексу України розпорядженням Нікопольської районної державної адміністрації від 02.03.2012р. №83-р-12 «Про встановлення розміру орендної плати та внесення змін до договорів оренди земельних ділянок »встановлено на 2012 рік розмір орендної плати у вигляді трикратного розміру земельного податку , що встановлюється податковим кодексом України для земель «іншого призначення»; та вирішено внести зміні до договорів оренди земельних ділянок на території Нікопольського району , укладених між Нікопольською райдержадміністрацією та юридичними (фізичними) особами орендарями згідно з додатком. ( а.с.14 )

Прокурор вважає, що прийняття нового законодавства, яким внесено зміни щодо розміру орендної плати за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, є підставою для внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 26.01.2007р.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним, Податковим та Цивільним кодексами України, іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі. Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (ст. 6 Цивільного кодексу України).Відповідно до змісту статей 759 та 762 Цивільного кодексу України, законом можуть бути передбачені особливості укладання та виконання договору найму (оренди), і договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном . Відповідно до ст. 21 Закону України «Про оренду землі»розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України. Згідно ст. 15 Закону України «Про оренду землі»орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є однією із суттєвих умов договору оренди.

Умовами спірного договору встановлені підстави для зміни розміру орендної плати, в тому числі у випадку, збільшення розмірів ставки земельного податку (п.п. 4.8.5. договору).

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розглядається у судовому порядку (ст. 30 Закону України «Про оренду землі»).

Відповідно до ст. 654 Цивільного кодексу України зміна умов договору вчинюється в такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором, законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. Згідно до частини другої статті 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Частиною 3 ст. 653 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Враховуючи, що має місце зміна законодавства відносно розміру плати за користування земельними ділянками , суд вважає правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги прокурора про внесення змін до пункту 4.2 договору оренди земельної ділянки в частині встановлення розміру орендної плати за користування земельною ділянкою відповідно до вимог чинного законодавства, визначивши його у трикратному розмірі земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України. Зазначена правова позиція збігається з практикою Верховного Суду України ( див. постанову ВСУ від 27.12.10р. у справі №27/15-10). Одночасно з тих же підстав заперечення відповідача суд вважає безпідставними.

Згідно вищевикладеного, керуючись вимогами ст.288 Податкового кодексу України; ст.ст.651,653 ЦК України; ст.ст. 49, 82 -85 ГПК України , господарський суд ,-

ВИРІШИВ :

1.Внести зміни до п.4.2. договору оренди земельної ділянки від 26.01.2007 р., укладеного між Нікопольською районною державною адміністрацією та Приватним підприємством «Лідер»( зареєстрованого у Нікопольському відділі ДРФ Центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис №040712500025 від 05.02.07р.), виклавши його у наступній редакції: «п.4.2. Орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється у розмірі 3 255 грн.30 коп. за 1 га або 6 426 грн.29 коп. за 1,9741 га орендованої земельної площі».

2. Стягнути з відповідача -Приватного підприємства «Лідер»(53207, м. Нікополь, вул. Карла Лібкнехта, 175-В; код ЄДРПОУ 32616845) на користь державного бюджету Одержувач: Управління Державної Казначейської Служби у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області ( код ЄДРПОУ 37989269, Відділення банку ГУДКУ у Дніпропетровській області, МФО 805 012, р/рахунок 312 192 067 000 05, КБКД 220 300 01, «Судовий збір, код 03499891»):1073, 00 грн. -судового збору.

Видати відповідні накази після набрання рішенням чинності.

Суддя Васильєв О.Ю.

Дата ухвалення рішення05.12.2012
Оприлюднено06.12.2012
Номер документу27840061
СудочинствоГосподарське
Суть: внесення змін до договору

Судовий реєстр по справі —32/5005/9225/2012

Рішення від 05.12.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 08.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні