Рішення
від 30.11.2012 по справі 5017/3059/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" листопада 2012 р.Справа № 5017/3059/2012

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "АНШАН";

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСЬЄРЖ СЕРВІС"

про стягнення 58841,89 грн.;

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача: не з'явився;

Суть спору : Товариство з обмеженою відповідальністю "АНШАН" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з відповідача заборгованості згідно договору купівлі - продажу №28 від 28.02.2012р. у сумі 58841,89грн., у тому числі 50700,00грн. - основного боргу, 454,22грн. - 3% річних, 2687,67грн. - пені, 5000,00грн. -витрат пов'язаних з наданням правової допомоги.

Позивач звернувся до суду з заявою про розгляд справи за його відсутністю.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, витребувані документи не надав, у зв'язку з чим, справа розглядається на підставі ст. 75 ГПК України за наявними документами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

28.02.2012р. Товариство з обмеженою відповідальністю "АНШАН" (позивач, продавець) та Товариство з обмеженою відповідальністю "КОНСЬЄРЖ СЕРВІС" (відповідач, покупець) уклали договір купівлі - продажу№28 (далі договір).

Відповідно до п. 1.1 договору, продавець зобов'язується передавати у власність, а покупець зобов'язується прийняти та оплатити добриво „Лист -Forte" на основі гумата калія торф'яного (далі -товар) на умовах передбачених договором.

Кількість, асортимент та ціна товару, що передається зазначається у накладних, які є невід'ємною частиною договору. (п. 1.2 договору).

Продавець зобов'язується протягом 5 робочих днів з моменту отримання замовлення від покупця передати товар покупцю (п. 2.1 договору).

Покупець зобов'язується здійснити оплату товару у розміри та в строки передбачені розділом 4 договору, та прийняти товар від продавця (п. 2.2 договору).

Вартість одиниці товару, що передається продавцем з урахуванням ПДВ складає 32,00грн. (п. 3.1 договору).

Покупець здійснює оплату товару, який надійшов, в розмірі 10% вартості, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок продавця на підставі виставленого рахунку продавця протягом 3 банківських днів з моменту отримання товару (п. 4.1 договору).

Днем оплати вважається день надходження грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника (п. 4.2 договору).

Покупець проводить кінцевій розрахунок за поставлений товар не пізніше 120 календарних днів з моменту отримання товару 3 частинами: 20% протягом 10 днів з моменту отримання товару, наступні відсотки протягом 90 календарних днів з моменту отримання товару, наступні 70% протягом 120 календарних днів з моменту отримання товару на підставі виставленого рахунку продавця (п. 4.3 договору).

Ціна товару, своєчасно сплаченого по рахункам, перегляду та зміні не підлягає (п.4.4 договору).

Кількість товару повинно відповідати діючим стандартам та технічним умовам (п. 5.1 договору).

Строк та умови поставки товару зазначається у замовленнях покупця, які надсилаються по телефону, факсу або в усній формі. (п. 7.1 договору).

Товар поставляється партіями. Доставка товару здійснюється силами та за рахунок продавця, якщо інше на зазначено у замовленні (п. 7.2 договору).

Перехід до покупця права власності на товар, що поставляється по договору, здійснюється в момент передачі товару покупцю (п. 9.1 договору).

Товар вважається відвантаженим покупцю та отриманим їм з моменту підписання його представниками накладної. Повноваження представника (повинні бути представлені у довіреності) оформленої у відповідності до діючого законодавства України. С цього моменту відбувається передача покупцю права власності (п. 9.2 договору).

Сторони несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання своїх зобов'язань по договору у відповідності до діючого законодавства. (п. 11.1 договору).

Покупець у випадку порушення строків оплати вартості товару сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості товару за кожен день прострочення (п. 11.2 договору).

Договір набирає чинності в день підписання його обома сторонами та діє до 31.12.2010р., але до повного виконання договору в частині оплати, згідно п. 4.1 та п. 4.3 договору (п. 13.1 договору).

По письмовій згоді сторін строк дії договору може бути пролонгований на той же строк, якщо за 20 днів до закінчення строку дії договору від покупця не надійде пропозиція про продовження договору на той же строк (п. 13.2 договору).

Всі зміни та доповнення до договору оформлюються у письмовій формі (п. 13.3 договору).

На виконання умов договору на підставі видаткових накладних позивач поставив відповідачу товар на загальну суму 60000,00грн., однак відповідач за поставлений товар розрахувався частково, у зв'язку з чим позивач просить стягнути з відповідача 50700,00грн. решту заборгованості.

27.07.2012р. позивачем була надіслана відповідачу претензія з вимогою сплатити заборгованість.

Статтею 193 Господарського Кодексу України та статтею 526 Цивільного Кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. (ст.175 Господарського Кодексу України).

Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). (ст. 610 Цивільного кодексу України).

Договір є обов'язковим для виконання сторонами. (ст. 629 Цивільного кодексу України).

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. (ст. 655 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Згідно ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Відповідно до п. 11.2 договору, покупець у випадку порушення строків оплати вартості товару сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості товару за кожен день прострочення Позивач просить стягнути з відповідача 2687,67грн. пені. (розрахунок у матеріалах справи).

Статтею 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Позивач просить стягнути з відповідача 454,22грн. - 3% річних. (розрахунок у матеріалах справи).

Станом на день розгляду справи відповідач борг не сплатив, документів спростовуючих позовні вимоги не представив.

05.09.2012р. між позивачем (замовник) та Фізичною особою - підприємцем Мельником Віктором Олексійовичем (виконавець) був укладений договір про надання юридичних послуг (далі договір).

Відповідно до предмету договору замовник доручає, а виконавець зобов'язується надати йому у відповідності до умов договору, правову допомогу по юридичним питанням, пов'язаним з претензійно -позовною роботою по стягненню заборгованості з ТОВ „Консьєрж сервіс", а замовник зі своєї сторони зобов'язується прийняти надані послуги та оплатити їх. (п. 1.1 договору)

Сума по договору складає 5000,00грн. (п. 3.1 договору).

Оплата встановлена у безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок виконавця у строк до 01.10.2012р. (п. 3.2 договору).

Договір набирає чинності з моменту підписання та діє до 31.12.2012р. (п. 5.1 договору).

Відповідно до платіжного доручення №223 від 13.09.2012р. позивач сплатив Фізичній особі - підприємцю Мельнику Віктору Олексійовичу 5000,00грн. за юридичні послуги.

Враховуючи, що позивач сплатив надані юридичні послуги, що призвело до збитків вимоги позивача пов'язані з оплатою юридичних послуг у сумі 5000,00грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено своєчасне виконання своїх зобов'язань за договором.

Враховуючи викладене та те, що представлені матеріали справи засвідчують обґрунтованість позовних вимог, позов підлягає задоволенню у сумі 58841,89грн., у тому числі 50700,00грн. - основного боргу, 454,22грн. - 3% річних, 2687,67грн. - пені, 5000,00грн. -витрат пов'язаних з правовою допомогою. Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Клопотання позивача щодо накладання арешту на майно та грошові кошти відповідача, судом відхилено, бо позивачем не надані докази, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду. Крім того, позивачем не надано доказів сплати судового збору за забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСЬЄРЖ СЕРВІС" (м. Одеса, вул. Бугаєвська, 38, код ЄДРПОУ 36435171, р/р 26004001302477 в ПАТ „Актабанк", м. Дніпропетровськ, МФО 307394) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АНШАН" (юридична адреса:м. Севастополь, Пр. Жовтневої революції, 42, кв. 85, поштова адреса: м. Севастополь, вул. Вороніна, 10, оф. 510,511, код ЄДРПОУ 36966544, р/р 2600214165, в ПАТ „УкрБизнесБанк", м. Донецьк, МФО 334696) 50700 /п'ятдесят тисяч сімсот/ грн. 00коп. - основного боргу, 454 /чотириста п'ятдесят чотири/ грн. 22коп. - 3% річних, 2687/ дві тисячі шістсот вісімдесят сім/ грн. 67коп. - пені, 5000 /п'ять тисяч/ грн. 00коп. -витрат пов'язаних з правовою допомогою, 1609 /одна тисяча шістсот дев'ять/ грн.. 50коп. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 05.12.2012р.

Суддя Горячук Н.О.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення30.11.2012
Оприлюднено06.12.2012
Номер документу27842602
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/3059/2012

Рішення від 30.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 09.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 23.10.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні