Ухвала
від 04.12.2012 по справі 4263-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

УХВАЛА

04.12.2012№02-09 /4263-2012

Суддя Мокрушин В.І., розглянувши матеріали

За позовом Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м.Євпаторії», АР Крим, м.Євпаторія

до відповідача Філії Державного підприємства Міністерства оборони України «Укроборонлізинг» Дитячий оздоровчий табір «Піонер», АР Крим, м.Євпаторія, смт.Заозерне

про стягнення 50973,16 грн.

ВСТАНОВИВ:

03.12.2012 до Господарського суду Автономної Республіки Крим надійшла позовна заява Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м.Євпаторії» до відповідача Філії Державного підприємства Міністерства оборони України «Укроборонлізинг» Дитячий оздоровчий табір «Піонер», згідно якої просить суд стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість у сумі 50973,16 грн., а також просить суд стягнути судовий збір.

Суд вважає за необхідне відмовити у прийнятті позовної заяви з огляду на наступне.

Відповідно до ст.1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності. Угода про відмову від права на звернення до господарського суду є недійсною.

Положеннями ч.1 ст.2 Господарського процесуального кодексу України господарський суд порушує справи за позовними заявами: підприємств та організацій, які звертаються до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів; державних та інших органів, які звертаються до господарського суду у випадках, передбачених законодавчими актами України; прокурорів, які звертаються до господарського суду в інтересах держави; Рахункової палати, яка звертається до господарського суду в інтересах держави в межах повноважень, що передбачені Конституцією та законами України. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до господарського суду прокурор зазначає про це в позовній заяві.

Згідно приписів ст.21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

Суд звертає увагу позивача на приписи процесуального закону, яким встановлено, що відповідачами у господарському судочинстві можуть бути підприємства та організації, які є юридичними особами.

З матеріалів позовної заяви, суд вбачає, що позовна заява подана до Філії Державного підприємства Міністерства оборони України «Укроборонлізинг» Дитячий оздоровчий табір «Піонер», тобто позов подано до філії юридичної особи, а не до юридичної особи.

Згідно Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 04.12.2012 за ідентифікаційним кодом наведеним позивачем у позовній заяві в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців записів про юридичну особу з ідентифікаційним кодом - 33591429 не знайдено.

Відповідно до положень ст.95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне відмовити у прийнятті позовної заяви на підставі п.1 ч.1 ст.62 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, згідно до положень п.3 ч.1 ст.7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі, зокрема, відмови у відкритті провадження у справі.

Суд звертає увагу позивача, що він непозбавлений права звернутись до суду із новим позовом визначивши вірно юридичну особу, яка має бути відповідачем за даним позовом, а не філію юридичної особи.

Керуючись п.3 ч.1 ст.7 Закону України «Про судовий збір», п.1 ч.1 ст.62, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

· Відмовити у прийнятті позовної заяви Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м.Євпаторії» до відповідача Філії Державного підприємства Міністерства оборони України «Укроборонлізинг» Дитячий оздоровчий табір «Піонер» про стягнення 50973,16 грн.

· Повернути Кримському республіканському підприємству «Виробниче підприємство водопровідно - каналізаційного господарства м.Євпаторії» (вул.Дм.Ульянова, 26/28, м.Євпаторія, АР Крим, 97416; ідентифікаційний код 03348057) з Державного бюджету України (УДКСУ у м.Сімферополі АРК код ЄДРПОУ 38040558, рахунок 31211206783002, відкритий за кодом класифікації доходів бюджету 22030001 в Головному управлінні Державної казначейської служби України в Автономній Республіці Крим, м.Сімферополь, код банку 824026) 1609,50 грн. судового збору сплаченого за платіжним дорученням № 6620 від 19.11.2012.

Додаток: матеріали позовної заяви на 28 аркушах, у тому числі платіжне доручення № 6620 від 19.11.2012, копії поштового конверту та Спеціальних витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 04.12.2012.

Суддя В.І. Мокрушин

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення04.12.2012
Оприлюднено07.12.2012
Номер документу27862149
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4263-2012

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

В.І. Мокрушин

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні