Постанова
від 05.12.2012 по справі 2а/2570/3543/2012
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/2570/3543/2012

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 грудня 2012 року м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Клопот С.Л.,

при секретарі Шевченко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Ніжинського міськрайонного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до ОСОБА_1 про стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

Ніжинський міськрайонний центр зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Ніжинський міськрайонний центр зайнятості) звернувся до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1), в якому просив суд стягнути з відповідача на користь позивача кошти незаконно отриманого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг у сумі 583,98 грн. Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що в результаті звірки з Державною податковою адміністрацією позивачем встановлено, що ОСОБА_1 в період перебування на обліку в центрі зайнятості в статусі безробітного тимчасово працював в ПП «Ніжин Автотранс». Відповідач порушив обов'язок своєчасно повідомляти про обставини, що впливають на умови виплати забезпечення та надання соціальних послуг, що є підставою для прийняття рішення про повернення незаконно отриманого матеріального забезпечення у сумі 538,98 грн. Директором Ніжинського міськрайонного центру зайнятості було винесено наказ № 28 від 23.04.2009 року про повернення незаконно отриманого матеріального забезпечення ОСОБА_1 та направлено його відповідачу, проте добровільно вказані кошти відповідач не повернув, що стало підставою для звернення до суду.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала, позов просила задовольнити у повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві.

Відповідач у судове засідання повторно не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, що наявне в матеріалах справи, заперечень на позов не подав, причини неявки суду невідомі.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер особи НОМЕР_1) відповідно до поданої ним заяви перебував на обліку як безробітний в Ніжинському міськрайонному центрі зайнятості з 09.04.2007 року та знятий з обліку 12.06.2008 року.

За результатами розслідування страхових випадків та обгрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» встановлено, що ОСОБА_1 був тимчасово прийнятний на посаду водія ПП «Ніжин Автотранс» з 01.04.2008 року, звільнений з посади водія 30.05.2009 року і отримував заробітну плату згідно штатного розпису, про що складено акт № 47 від 26.03.2009 року.

Дані обставини підтверджуються також копіями наказів ПП «Ніжин Автотранс» № 43 від 01.04.2008 року, № 52 від 30.05.2008 року та копіями платіжних відомостей за квітень-травень 2008 року, що містяться в матеріалах справи.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про зайнятість населення», в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи.

Пунктом 1 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 року № 219, громадяни мають право на безоплатне сприяння державної служби зайнятості у працевлаштуванні. До державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатися всі незайняті громадяни, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які бажають змінити професію або місце роботи, влаштуватися на роботу за сумісництвом чи у вільний від навчання час.

Пунктом «є» частини першої статті 4 Закону України «Про зайнятість населення» встановлено, що держава гарантує працездатному населенню у працездатному віці в Україні виплату безробітним в установленому порядку допомоги по безробіттю матеріальної допомоги по безробіттю, матеріальної допомоги по безробіттю членам сім'ї, які перебувають на їх утриманні, та інших видів допомоги.

Відповідно до пункту 1.2. Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 року № 307, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2000 року за № 915/5136, (далі - Порядок) допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітними підприємницької діяльності надається застрахованим та незастрахованим особам, визнаним у встановленому порядку безробітними.

Згідно пункту 5.5. Порядку виплата допомоги по безробіттю припиняється у разі працевлаштування безробітного, зайняття підприємницькою або іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими угодами (з дня працевлаштування, державної реєстрації як суб'єкта підприємницької або іншої діяльності, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими угодами).

Пунктом 6.14. Порядку визначено, що якщо під час одержання допомоги по безробіттю безробітний своєчасно не подав відомості про обставини, що впливають на умови її виплати, у тому числі встановлені під час розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення, з безробітного стягується сума виплаченої допомоги по безробіттю з моменту виникнення цих обставин.

Згідно зі статтею 36 Закону України «Про загальнообовязкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Як вбачається з довідки Ніжинського міськрайонного центру зайнятості від 23.04.2009 року за період з 01.04.2008 року по 22.04.2008 року відповідачу було виплачено кошти у сумі 583,98 грн.

Відповідно до Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Державної податкової адміністрації України від 13.02.2009 року № 60/6223.04.2009 року та на підставі висновку комісії по розслідуванню страхових випадків директором Ніжинського міськрайонного центру зайнятості винесено наказ № 23 про повернення незаконно отриманого матеріального забепечення ОСОБА_1

Відповідача повідомлено про прийняте рішення та запропоновано добровільно повернути незаконно отримані кошти у сумі 583,98 грн листом від 24.04.2009 року № 07/893, який відповідачем отримано 28.04.2009 року, що підтверджується копією повідомлення про вручення поштового відправлення, що міститься в матеріалах справи.

В матеріалах справи відсутні докази добровільної сплати відповідачем незаконно отриманої допомоги по безробіттю у сумі 583,98 грн.

Відповідно до статті 39 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Згідно з частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позовом Ніжинського міськрайонного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до ОСОБА_1 про стягнення коштів підлягають задоволенню, оскільки є законними та обґрунтованими, а незаконно отримана допомога по безробіттю - стягненню на користь Ніжинського міськрайонного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Ніжинського міськрайонного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Ніжинського міськрайонного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (16600, Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Об'їжджа, 120, р/р 37178300901005 в Ніжинському УДК ГУДКУ у Чернігівській області, МФО 853592, код 21395623) кошти незаконно отриманого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг у сумі 583,98 грн (п'ятсот вісімдесят три гривні 98 коп) .

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду в порядку та строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: С.Л.Клопот

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2012
Оприлюднено07.12.2012
Номер документу27865895
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/3543/2012

Постанова від 04.12.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Постанова від 05.12.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 12.11.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні