Постанова
від 22.11.2012 по справі 2а-14040/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 листопада 2012 року № 2а-14040/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

Головуючого судді - Добрівської Н.А.

за участю секретаря судового засідання -Шаповалової К.В.,

та представників сторін:

від позивача -Комарчука І.О.,

від відповідача -Прокоф'єва С.В., Невструєва Л.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва доПриватного підприємства «Еліт-Формат» простягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, -

В С Т А Н О В И В:

15 жовтня 2012 року УПФУ в Шевченківському районі міста Києва звернулось до суду з позовом до ПП «Еліт-Формат»про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 6 293,61 грн.

Враховуючи, що позивачем заявлено вимоги, передбачені п.4 ч.1 ст.183-2 КАС України, які не стосуються прав, свобод, інтересів та обов'язків третіх осіб, ухвалою відкрито скорочене провадження у справі та встановлено відповідачу строк для подання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову.

30 жовтня 2012 року через загальний відділ документального обігу до суду від відповідача надійшли заперечення проти позову, за результатами розгляду яких суд прийшов до висновку про неможливість ухвалення законного і обґрунтованого судового рішення без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі і своєю ухвалою від 31 жовтня 2012 року призначив справу до розгляду за загальними правилами КАС України.

У своїх запереченнях представник відповідача зазначає, що протягом заявленого позивачем періоду у підприємства виникла переплата по сплаті єдиного внеску. У своїх додаткових поясненнях представник ПП «Еліт-Формат»зазначив, що переплата утворилась ще в 2009 році. Представник відповідача посилається на те, що позивач при визначенні суми заборгованості повинен був керуватися ч.13. ст.9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»та п.3 Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів затверджений Постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 року №21-1, а саме повинен був суми помилково сплаченого єдиного внеску зарахувати в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску.

08 листопада 2012 року через канцелярію суду від позивача надійшло клопотання про уточнення суми позовних вимог, в якому уповноважена особа Управління зазначає, що станом на 07 листопада 2012 року заборгованість ПП «Еліт-Формат»зі слати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період за період з січня 2011 року по червень 2012 року зменшилась та становить 2 748,33 грн., що підтверджується карткою особового рахунку. Вказану суму заборгованості позивач просить стягнути з товариства.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги у зміненому розмірі підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити з підстав, наведених у позовній заяві та доповненнях до неї.

Представники відповідача у судовому засіданні проти позову заперечили.

Заслухавши пояснення осіб, які з'явились в судове засідання, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду і вирішення справи по суті, суд встановив наступне.

На обліку в УПФУ в Шевченківському районі міста Києва в якості платника єдиного внеску перебуває ПП «Еліт-Формат», який згідно п.1 ч.1 ст.4 Закону України від 08.07.2010р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»(надалі -Закон №2464-VI) є платником зазначеного внеску (страхувальником), відповідно до п.10 ч.1 ст.1, ч.3 ст.4, п.1 ч.2 ст.6 Закону №2464-VI несе обов'язки з нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску в установлені строки в повному обсязі.

Сума єдиного внеску, що підлягала сплаті з січня 2011 року по червень 2012 року самостійно була визначена страхувальником у відповідності із вимогами статті 9 Закону №2464-VI у звітах на загальну суму 6 293,61 грн.

Частиною 8 статті 9 Закону №2464-VI закріплено обов'язок платників єдиного внеску сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом (базовим звітним періодом є календарний місяць).

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч.12 ст.9 Закону №2464-VI).

Відповідно до частини 10 статті 9 Закону №2464-VI днем сплати єдиного внеску вважається: у разі перерахування сум єдиного внеску з рахунку платника на відповідні рахунки Пенсійного фонду -день списання банком або Державним казначейством України суми платежу з рахунку платника незалежно від часу її зарахування на рахунок Пенсійного фонду; у разі сплати єдиного внеску готівкою -день прийняття до виконання банком або іншою установою -членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі.

Згідно пункту 7 частини 1 статті 13 Закону №2464-VI Пенсійний фонд та його територіальні органи мають право, зокрема, стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску.

Частиною 4 статті 25 Закону №2464-VI встановлено, що територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абзаці шостому цієї частини, територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

На виконання вимог статті 25 Закону №2464-VI позивачем 04.07.2012 року на підставі даних картки особового рахунку платника була сформована та направлена на адресу страхувальника вимога прос плату боргу №5109/1009 на загальну суму 6 293,61 грн. (згідно потового повідомлення про вручення рекомендованого відправлення платником внесків отримано 10.09.2012 року). Вказана вимога ні в адміністративному, ні судовому порядку платником внесків не оскаржувалась.

При цьому, посилання відповідача на наявність переплати станом на 01.01.2011 року у розмірі 23 298,85 грн., яка за твердження відповідача мала бути зарахована УПФУ в Шевченківському районі міста Києва в рахунок майбутніх платежів не можуть бути прийняті судом до уваги з огляду на наступне.

Процедура зарахування в рахунок майбутніх платежів або повернення платникам, на яких згідно із Законом №2464-VI покладено обов'язок нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, суми помилково сплаченого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначено Порядком зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010р. №21-1 (надалі -Порядок №21-1).

За змістом пунктів 5-7 Порядку №21-1 повернення коштів або зарахування суми переплати в рахунок майбутніх платежів здійснюється на підставі заяви платника, яка подається в довільній формі до органу Пенсійного фонду, в якому він перебуває на обліку як платник єдиного внеску з обов'язковим зазначенням: найменування (прізвище, ім'я, по батькові) платника, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер (за наявності), причини повернення коштів, суми платежу, що підлягають поверненню з обов'язковим наданням оригіналу або копії розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо), який підтверджує помилкову сплату коштів на рахунок органу Пенсійного фонду. Після одержання заяви платника орган Пенсійного фонду у строк не більше трьох робочих днів проводить перевірку викладених у ній даних. У разі необхідності орган Пенсійного фонду може вимагати від платника та його посадових осіб надання додаткових документів, інформації та пояснень.

Як вбачається з матеріалів і не заперечується сторонами, 27 квітня 2012 року відповідач направив на адресу УПФУ в Шевченківському районі міст Києва заяву, в якій просив переплату по сплаченим т зарахованим від єдиного податку внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФУ, що виникла станом на 01.01.2011р. на рахунок ПФУ на дійсний рахунок.

До вказаної заяви позивачем було додано Акт звірки станом на 01.01.2011р. Однак, як вбачається з доданої до матеріалів скарги копії Акту звірення розрахунків, вказаний документ не містить номеру і дати його складання, не зазначено прізвище працівника УПФУ в Шевченківському районі міста Києва, в присутності якого була проведена звірка і складено даний Акт. Відтак, такий документ не може бути прийнятим судом в якості належного і допустимого доказу по справі, оскільки його оформлення не відповідає вимогам законодавства.

Після отримання заяви платника внесків УПФУ в Шевченківському районі м. Києва на виконання п.7 Порядку №21-1 направило платнику лист від 31.05.2011р. за №8767/03, яким повідомило про необхідність надання додаткових документів для вирішення питання щодо зарахування переплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску.

Однак до дня розгляду справи по суті відповідач необхідні документи до УПФУ в Шевченківському районі м. Києва не направив, що унеможливило вирішення питання зарахування переплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску у встановленому законодавством порядку.

Отже, станом на час розгляду справи заборгованість ПП «Еліт-Формат»зі слати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період за період з січня 2011 року по червень 2012 року становить 2 748,33 грн. і її наявність платником внесків не спростована і не сплачена.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Оскільки спір вирішено на користь сторони, звільненої від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача -суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись вимогами ст.ст.69-71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Управляння Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства «Еліт-Формат»(код ЄДРПОУ 33886681, юридична адреса: 04050, м. Київ, вул. Мельникова, 12) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва (код ЄДРПОУ 26087323, адреса: 01054, м. Київ, вул. Воровського, 29) заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на загальну суму 2 748 (дві тисячі сімсот сорок вісім) гривень 33 коп . на р/р 37190013002630 в ГУ ДКСУ у м. Києві, МФО 820019.

Постанова набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена за правилами, встановленими ч.8 ст.182-3, ст.ст.185-187 КАС України.

Суддя: Н.А. Добрівська

Дата ухвалення рішення22.11.2012
Оприлюднено07.12.2012
Номер документу27865988
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14040/12/2670

Ухвала від 31.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Постанова від 22.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 16.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні