Постанова
від 05.12.2012 по справі 2а/0470/13864/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2012 р. Справа № 2а/0470/13864/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіВрони О. В. при секретаріМаксименко Е.М. за участю: представника позивача Гаркуш С.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Комунального підприємства "Міська диспетчерська контрольна служба пасажирських перевезень" про стягнення коштів платника податків,-

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до комунального підприємства «Міська диспетчерська контрольна служба пасажирських перевезень» про стягнення коштів платника податків.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач знаходиться на обліку в Нікопольській об'єднаній державній податковій інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби та має заборгованість перед бюджетом в розмірі 5018,42 грн., з яких: податок на додану вартість у сумі 4572,71 грн.; земельний податок з юридичних осіб в сумі 445,71 грн. та нарахованої пені 3,13 грн., що стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце слухання справи, що підтверджується матеріалами справи.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що комунальне підприємство «Міська диспетчерська контрольна служба пасажирських перевезень» (код ЄДРПОУ 30410455) є платником податків, зборів (обов'язкових платежів) і перебуває на податковому обліку в Нікопольській об'єднаній державній податковій інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби.

Відповідач має податковий борг в розмірі 5018,42 грн., з яких: податок на додану вартість у сумі 4572,71 грн., земельний податок з юридичних осіб в сумі 445,71 грн. та нарахована пеня 3,13 грн., який виник внаслідок несплати узгоджених податкових зобов'язань у встановлені законодавством строки.

Дані зобов'язання визначені у самостійно поданих підприємством деклараціях з податку на додану вартість, з плати за землю і нарахованої пені.

Заборгованість з податку на додану вартість в розмірі 4583,00грн. виникла в зв'язку із несплатою узгодженої суми податкового зобов'язання по податковій декларації № 9004264734 від 09.02.2012р. на суму 4583,00грн. На момент нарахування зазначеної суми рахувалась переплата 10,29грн., тому позивачем було зменшено суму податкового зобов'язання до 4572,71грн.

17.02.2012р. відповідачем засобами електронного зв'язку було подано податкову декларацію за 2012 рік з нарахованим земельним податком у сумі 7642,02 грн. Підприємством не в повному обсязі було сплачено суму податкових зобов'язань за березень 2012р. у розмірі 636,83грн. На момент нарахування в картці особового рахунку платника по платежу «земельний податок» рахувалась переплата в сумі 191,18 грн., у зв'язку з чим сума грошового зобов'язання за березень 2012р. зменшилась та склала 439,36грн. Але ця сума не була сплачена у встановлений строк, тому позивачем було нараховано пеню у сумі 3,13грн. Таким чином, заборгованість з земельного податку з юридичних осіб складає 445,71грн.

Відповідач не скористався правом на оскарження прийнятих відносно нього рішень контролюючого органу, тому суми, вказані у таких рішеннях, є узгодженими податковими зобов'язаннями і несплата таких сум надає їм статусу податкового боргу.

На підставі Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», 05.03.2012р. позивач виставив відповідачу податкову вимогу №112 на суму 4572,71грн., яка була отримана посадовою особою підприємства 14.03.2012р.

Згідно п.п.36.1., п.п.36.2. ст.36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором.

Відповідно п.п.46.1 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Пунктами 54.1, 54.5, ст.54 Податкового кодексу України передбачено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Якщо згідно з нормами цієї статті сума грошового зобов'язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження. Податкове повідомлення виставляється за кожним окремим податком, збором(обов'язковим платежем). Узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п.п.129.1.1 п. 129.1 ст.129 Податкового Кодексу України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається: а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом; б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

Відповідно ст. 58 Податкового кодексу України податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення, вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Згідно ст. 59 Податкового Кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення - рішення. У разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Згідно пунктів 95.1., 95.2., 95.3. ст. 95 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-УІ орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Доказів щодо сплати суми заборгованості відповідачем суду не надано, тому суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, внаслідок чого підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до комунального підприємства «Міська диспетчерська контрольна служба пасажирських перевезень» про стягнення коштів платника податків задовольнити.

Стягнути з відкритих рахунків платника податків, комунального підприємства «Міська диспетчерська контрольна служба пасажирських перевезень» (код ЄДРПОУ 30410455) в обслуговуючих банках, кошти у сумі 5018,42грн. податкового боргу з :

- податку на додану вартість - 4572,71грн., (код платежу 140101, отримувач: Управління ДКС України у м. Нікополі, реєстраційний номер облікової картки платника податків 38033121, банк ГУ ДКС України у Дніпропетровській області, МФО 805012, р/р 3115029700029);

- земельного податку з юридичних осіб у сумі 445,71грн. (код платежу 130501, отримувач: Управління ДКС України у м. Нікополі, реєстраційний номер облікової картки платника податків 38033121, банк ГУ ДКС України у Дніпропетровській області, МФО 805012, р/р 33213811700029).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна, скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова в повному обсязі складена 10.12.2012р.

Суддя О.В. Врона

Дата ухвалення рішення05.12.2012
Оприлюднено11.12.2012
Номер документу27919034
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/13864/12

Ухвала від 16.11.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Постанова від 05.12.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні