Рішення
від 07.12.2012 по справі 1121/5685/12
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження по справі № 2/1121/1834/12

Справа № 1121/5685/12

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2012 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Регеші В.О.

при секретарі - Фадєєвій О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Світловодську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Федірківської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області про продовження додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду і просить суд, продовжити строк для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 та визнати за позивачем в порядку спадкування право власності на майно котре залишилось після смерті ОСОБА_2, а саме земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва НОМЕР_1 на території Федірківської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області площею 4,50 га.

Позивач обгрунтовує свої позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла його матір ОСОБА_2 Після своєї смерті залишила заповіт, відповідно до якого заповіла позивачу вищевказану земельну ділянку. За життя матері та після її смерті позивачу не було відомо про наявність заповіту на вказану земельну ділянку. Про наявність земельної ділянки позивачу стало відомо лише після смерті його рідної сестри ОСОБА_3. Після смерті сестри позивач зібрав всі необхідні документи та звернувся до нотаріальної контори для оформлення права власності, але йому було відмовлено та роз"яснено, що він пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини після покійної матері. Тому, позивач був змушений звернутись до суду із відповідним позовом.

Позивач надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити позов.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Причини неявки суду невідомі. Заяв та клопотань про відкладення чи розгляд справи за його відсутності до суду не надходило.

За таких підстав, за згоди позивача, суд виніс ухвалу про проведення заочного розгляду справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги необхідно задовольнити.

За життя, спадкодавець розпорядилася всім своїм майном і заповіла його своєму синові. Відповідно до заповіту зареєстрованого під № 155 від 20 жовтня 2004 року ОСОБА_2 заповіла ОСОБА_1 земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва НОМЕР_1, яка знаходиться на території Федірківської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області розміром 4,50 га, яка належить спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія Р1 № 347382 (а.с.7).

Відповідно до свідоцтва про смерть серія 1-ФП № НОМЕР_2 виданого 02.12.2006 року ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року (а.с.4).

Після смерті спадкодавця ОСОБА_2, спадкоємцем за заповітом є її син ОСОБА_1

Судом також встановлено, що відповідно державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 № 347382 кадастровий номер земельної ділянки № 3525288100:02:000:0028 виданого 28.02.2003 року ОСОБА_2 передана у приватну власність земельна ділянка площею 4,50 га на території Федірківської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.6).

Відповідно до ст.ст. 1216, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Позивач у встановлений ст. 1270 Цивільного кодексу України шестимісячний строк не звертався до Світловодської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

У зв'язку з тим, що було пропущено визначений законом шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 державний нотаріус порекомендувала звернутись до суду за визначенням додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини згідно ст. 1272 Цивільного кодексу України

Згідно із ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 р. №7 «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Причини пропуску позивачем шестимісячного строку для прийняття спадщини наступні: він на момент смерті ОСОБА_2 не знав про те, що після смерті матері залишилась якась спадщина, зокрема земельна ділянка, а також, що був складений заповіт. Ще за життя матір в 2004 році склала заповіт на ім"я ОСОБА_1 При цьому, про наявність земельної ділянки матір позивачу не розповідала та він не знав про її наявність. Про земельну ділянку, позивач дізнався лише в 2012 році, коли в документах померлої сестри ОСОБА_3 знайшов заповіт, з якого зрозумів, що залишилась спадщина за заповітом, у вигляді земельної ділянки на території Федірківської сільської ради Світловодського району, яку позивач не прийняв, оскільки пропустив строк на прийняття спадщини. Після чого, позивач звернувся до державного нотаріуса, однак строк вже був пропущений, тому нотаріус порекомендував звернутись до суду для поновлення пропущеного строку. Позивач у встановлений ст. 1270 Цивільного кодексу України шестимісячний строк не звертався до районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Згідно із ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з повалених причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до роз'яснень п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року № 73 часом відкриття спадщини, згідно з правилами статті 1220 ЦК України та статті 249 ЦК України, слід вважати день смерті особи, зазначений у свідоцтві про смерть, виданим відповідним державним органом реєстрації актів цивільного стану.

Спадщина в установленому законом порядку відумерлою не визнана.

Особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Згідно частини 3 статті 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити позивачу додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Оскільки суд вважає, що причини названі позивачем можна визнати поважними, а тому суд задовольняє позовні вимоги позивача та визнає причини пропуску ОСОБА_1 шестимісячного строку для прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 поважними та визначає ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року строком у два місяці, а також визнає в порядку спадкування право власності на спадкове майно після померлої ОСОБА_2, а саме на земельну ділянку площею 4,50 га на території Федірківської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Враховуючи викладене, керуючись Постановою Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 р. №7 «Про судову практику у справах про спадкування», ст.ст. 249, 392, 1216, 1218, 1220, 1233, 1270, 1272, ЦК України, ст.ст. 3, 11, 14, 57-61, 64, 212 -215, 218, 224-228 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Федірківської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області про продовження додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визнати причини пропуску ОСОБА_1 шестимісячного строку для прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_2 поважними.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року строком у два місяці.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку площею 4,50 га на території Федірківської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 № 347382 кадастровий номер земельної ділянки № 3525288100:02:000:0028 виданого 28.02.2003 року ОСОБА_2, яка на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 року була її власністю.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Світловодського міськрайонного суду

Кіровоградської області Регеша В.О.

07.12.2012

Дата ухвалення рішення07.12.2012
Оприлюднено13.12.2012
Номер документу27956289
СудочинствоЦивільне
Сутьпродовження додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —1121/5685/12

Рішення від 07.12.2012

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Регеша В. О.

Ухвала від 26.11.2012

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Регеша В. О.

Ухвала від 07.11.2012

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Регеша В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні