Рішення
від 30.11.2012 по справі 5009/4353/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 30/71/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

69000, м. Запоріжжя, вул. Тюленіна, 21/ Шаумяна, 4.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.11.12 Справа № 5009/4353/12

за позовом: Фермерського господарства «Пєтковой Т.Д.»(юридична адреса: 72430, с.Богданівка Приазовського району Запорізької області, вул. Дружби, 156; поштова адреса: 72401, смт. Приазовське Запорізької області, вул. Леніна, 17/15)

до відповідача: Богданівської сільської ради (72455, с. Степанівка-Друга Приазовського району Запорізької області, вул. Леніна, 2)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Комунальне підприємство «Нерухомість-П»Приазовської районної ради (72401, смт. Приазовське Запорізької області, вул. Горького, 101, кв. 11)

про визнання права власності,

Суддя Кагітіна Л.П.

За участю представників сторін та учасників судового процесу:

від позивача: Лазько В.Г., довіреність № 55 від 29.11.2012 р.;

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи: Іовова Л.І., довіреність № 1424 від 26.11.2012 р.;

До господарського суду Запорізької області звернулося Фермерське господарство «Пєтковой Т.Д.»з позовною заявою до Богданівської сільської ради про визнання права власності на будівлю зерноскладу літ. А, загальною площею 1099,28 кв.м., розташовану за адресою: с. Богданівка, вул. Леніна, 108-Г, Приазовського району Запорізької області.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на приписи ст.ст. 328, 330, 344, 386, 392 Цивільного кодексу України та факт придбання спірного об'єкту за договором купівлі-продажу від 13.01.2001 р., укладеного позивачем з СВК «Корсак». При цьому вказує, що за законодавством, яке діяло на момент укладення договору купівлі-продажу від 13.02.2001 року та передачі майна позивачеві, зазначений договір не потребував обов'язкового нотаріального посвідчення та державної реєстрації, а на даний час нотаріальне посвідчення раніше укладеного договору купівлі-продажу неможливе у зв'язку ліквідацією СВК «Корсак». За поясненнями позивача, рішенням реєстратора від 12.11.2012 р. у державній реєстрації права власності на спірну будівлю було відмовлено з посиланням на відсутність нотаріального посвідчення, як відмовлено також було Богданівською сільською радою в задоволенні клопотання позивача про видачу свідоцтва про право власності на зазначену будівлю з тих підстав, що у сільської ради відсутні повноваження щодо оформлення права власності на нерухоме майно. Як стверджує позивач, відсутність альтернативної можливості належним чином оформити правовстановлюючі документи на належне йому майно, заважає вільно володіти, користуватися зазначеним об'єктом нерухомості та унеможливлює розпорядження ним. При цьому позивач зауважує, що територіальна громада, в особі Богданівської сільської ради, не має заперечень проти визнання права власності на будівлю зерноскладу, на наданій для цих цілей земельній ділянці, проте, лист останньої щодо відмови в оформленні права власності на будівлю свідчить про наявність сумнівів відповідача щодо права власності позивача на це майно, що є підставою для звернення до суду в порядку ст. 395 ЦК України.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 19.11.2012 р. порушено провадження у справі № 5009/4353/12, присвоєно справі номер провадження № 30/71/12, розгляд якої призначено на 30.11.2012 р. Цією ж ухвалою, на підставі ст. 27 ГПК України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, залучено Комунальне підприємство «Нерухомість-П»Приазовської районної ради.

За клопотанням представників позивача та третьої особи розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

Представник позивача у судовому засіданні в повному обсязі підтримав вимоги, викладені у позові та додаткових поясненнях на неї.

Богданівська сільська рада -відповідач у справі -представника у судове засідання не направила. У наданому суду відзиві на позовну заяву викладені позивачем обставини щодо належного користування ним спірним майном та сплати оренди за відведену йому землю підтверджує, проте, вказуючи на те, що через відсутність документів, необхідних для винесення рішення виконавчим комітетом про оформлення права власності на об'єкт нерухомості, в заяві Фермерського господарства «Пєтковой Т.Д.»про оформлення права власності було відмовлено, проти задоволення позовних вимог не заперечує. Також, у поданій до суду письмовій заяві просить розглянути справу за відсутності представника Богданівської сільської ради.

Комунальне підприємство «Нерухомість-П»Приазовської районної ради -третя особа у справі, у наданому його представником у судовому засіданні письмовому відзиві на позов вказує, що КП «Нерухомість-П»проведена первинна технічна інвентаризація спірного об'єкта нерухомості, був виготовлений технічний паспорт на будівлю зерноскладу літ. А-1, загальною площею 1099,28 кв.м., розташовану за адресою: с. Богданівка, вул. Леніна, 108-Г, Приазовського району Запорізької області, проте, рішенням реєстратора від 12.11.2012 р. у державній реєстрації права власності на зазначену будівлю було відмовлено у зв'язку з відсутністю нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. Зауважує, що зазначена будівля зерноскладу має ознаки нерухомого майна і при визнанні судом права власності за позивачем на будівлю зерноскладу (літ.А-1) рішення суду, що набрало законної сили, стане підставою для державної реєстрації прав власності на вказаний об'єкт нерухомості.

В судовому засіданні 30.11.2012 р. справу розглянуто, прийнято і оголошено на підставі ст. 85 ГПК України вступну і резолютивну частини рішення.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи, суд

ВСТАНОВИВ:

13.02.2001 р. між Сільськогосподарським виробничим кооперативом «Корсак»(продавцем) та Фермерським господарством «Пєтковой Т.Д.»(покупцем, позивачем у справі) було укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого, в порядку та умовах, визначених цим договором, продавець зобов'язався передати у власність покупця, а покупець прийняти та оплатити вартість будівлі зерносховища, загальною площею 1099,28 кв.м., розташованої за адресою: с. Богданівка, вул. Леніна, 108-Г, Приазовського району Запорізької області ( п. 1.1 Договору)

У відповідності до пункту 1.2 Договору, продавець гарантував те, що нерухоме майно, визначене в пункті 1.1 Договору, належить йому на праві власності, нікому не продано, не і закладено, не зайняте іншими особами, під арештом та в спорі не перебуває, а треті особи не мають щодо цього майна ніяких прав; майно, яке передається покупцеві, може бути зайняте та використане покупцем за призначенням після підписання акту приймання-передачі.

Згідно з п. 2.1 Договору, вартість майна, яке є предметом договору та передається покупцеві, встановлено в розмірі 10000,00 грн.

Покупець оплачує продавцю вартість будівлі протягом 3-х днів з дня отримання нерухомого майна, шляхом внесення на розрахунковий рахунок продавця визначеної в п. 2.1 суми (п.2.2 Договору).

В пункті 3.1 Договору сторони договору обумовили, що передача майна оформлюється актом приймання-передачі, підписаним уповноваженими представниками продавця та покупця, протягом трьох днів після надходження грошових коштів в касу продавця. Право власності на придбане за договором майно виникає у покупця з моменту передачі майна та підписання акту приймання-передачі (п. 3.2 Договору).

За актом приймання-передачі від 13.02.2001 р., підписаним сторонами договору та скріпленим печатками підприємств, СВК «Корсак» передало ФГ «Пєтковой Т.Д.»у власність будівлю зерноскладу, розташовану за адресою: с. Богданівка вул. Леніна, буд. 108-Г, Приазовського району Запорізької області.

Згідно наявної у матеріалах справи довідки СВК «Корсак»підтверджено, що розрахунки за придбане за договором купівлі-продажу майно проведено покупцем -ФГ «Пєтковой Т.Д.»в повному обсязі.

В листопаді 2012 року позивач звернувся до КП «Нерухомість-П»Приазовської районної ради Запорізької області з заявою про проведення первинної технічної інвентаризації та про державну реєстрацію права власності на будівлю зерноскладу на підставі договору купівлі-продажу від 13.02.2001 року.

КП «Нерухомість-П»було проведено первинну технічну інвентаризацію об'єкта нерухомості. Згідно виготовленого технічного паспорту, будівля зерноскладу літ. А-1, загальною площею 1099,28 кв.м., розташована за адресою: с. Богданівка вул. Леніна,108-Г Приазовського району Запорізької області, знаходиться у користування ФГ «Пєтковой Т.Д.»

Рішенням реєстратора від 12.11.2012 р. у державній реєстрації права власності на зазначену будівлю ФГ «Пєтковой Т.Д.»було відмовлено з посиланням на відсутність нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та реєстраційної картки (форма 9) 13.12.2007 року внесено запис про судове рішення щодо припинення юридичної особи - Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Корсак».

08.11.2012 р. ФГ «Пєтковой Т.Д.»листом (вих. № 34) звернулося до Богданівської сільської ради з заявою про оформлення права власності на будівлю зерноскладу по вул. Леніна, 108-Г, с.Богданівка Приазовського району Запорізької області.

Богданівською сільською радою листом від 15.11.2012 р. (вих. № 129) в задоволенні клопотання про видачу свідоцтва про право власності на зазначену будівлю відмовлено з тих підстав, що у сільської ради відсутні повноваження щодо оформлення права власності на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна.

За доводами позивача, відсутність можливості належним чином оформити правовстановлюючі документи на належне йому майно, оскільки діючим на час укладання договору купівлі-продажу законодавством не передбачалося нотаріального посвідчення такої угоди, а на даний час контрагент за договором ліквідований, заважає вільно володіти, користуватися зазначеним об'єктом нерухомості та унеможливлює розпорядження ним, що є підставою для звернення до суду за захистом своїх прав.

Позовні вимоги про визнання за Фермерським господарством «Пєтковой Т.Д.»права власності на будівлю зерноскладу літ. А, загальною площею 1099,28 кв.м., яка розташована за адресою: с. Богданівка, вул. Леніна, 108-Г, Приазовського району Запорізької області, є предметом судового розгляду у даній справі.

Дослідивши та проаналізувавши матеріали та фактичні обставини справи, оцінивши надані письмові докази у їх сукупності, вислухавши представників позивача та третьої особи , суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню виходячи з наступного .

Приписами ч. 2 ст. 41 Конституції України встановлено, що право власності набувається в порядку, визначеному законом.

Відповідно до ст. 316 Цивільного кодексу України, право власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, не залежно від волі інших осіб. Згідно зі ст. 317 цього Кодексу власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Статтею 328 Цивільного кодексу України унормовано, що право власності набувається на підставах, не заборонених законом та вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. ст. 316, 317, 319 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до приписів статті 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Підставою такого позову є обставини, що підтверджують наявність у позивача права власності чи іншого права на майно, що може підтверджуватися правовстановлюючими документами або будь-якими іншими доказами приналежність позивачу спірного майна. Таким чином, приписи вказаної статті регулюють питання захисту наявного права власності.

Згідно з приписами статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. За приписами статей 1, 2 Господарського процесуального кодексу України звертаючись з позовами до господарських судів, підприємства, установи, організації реалізують надане їм право захищати в судовому порядку свої порушені або оспорюванні права та охоронювані законом інтереси у спосіб, передбачений, зокрема, статтею 16 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, будівля зерноскладу літ. А, загальною площею 1099,28 кв.м., яка розташована за адресою: с. Богданівка, вул. Леніна, 108-Г, Приазовського району Запорізької області, належить позивачу на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу від 13.02.2001 р.

Умови щодо укладення та виконання угоди (договору) купівлі-продажу майна на момент укладення договору від 13.02.2001 р. встановлювались главою 20 Цивільного кодексу УРСР.

Зокрема, за статтею 224 даного Кодексу за договором купівлі-продажу продавець зобов'язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити-за нього певну грошову суму.

Право продажу майна, за винятком примусового продажу майна, належить власникові (ст. 225 ЦК УРСР).

За загальними правилами, які визначались наведеними вище нормами права, договір купівлі-продажу майна між підприємствами укладався в письмовій формі. Винятки з цього правила встановлювались статтею 227 Цивільного кодексу УРСР договору купівлі-продажу жилого будинку, однією за сторін якої є громадянин. Такий договір повинен був бути посвідчений нотаріально та зареєстрований у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів.

Отже, за законодавством, яке діяло на момент придбання позивачем будівлі за договором купівлі-продажу від 13.02.2001 р. такий договір не потребував обов'язкового нотаріального посвідчення та державної реєстрації, якщо самим цим договором не було обумовлено протилежне.

Статтею 128 Цивільного кодексу УРСР було встановлено, що право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі, якщо інше не передбачено законом або договором.

Суд робить висновок, що право власності на будівлю зерноскладу літ. А, загальною площею 1099,28 кв.м., яка розташована за адресою: с. Богданівка, вул. Леніна, 108-Г, Приазовського району Запорізької області, було правомірно набуте ФГ «Пєтковой Т.Д.»на підставі договору купівлі-продажу.

Крім того суд вважає необхідним зауважити, що право власності на нерухомі речі підлягає державній реєстрації (ст. 182 ЦК України).

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація прав є обов'язковою.

Відповідно до п. 10 Переліку правоустановлюваних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна, що є Додатком № 1 до п. 2.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5, рішення судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна є документами, на підставі яким БТІ проводять реєстрацію прав власності на об'єкти нерухомого майна.

Отже, рішення суду є підставою для проведення Комунальним підприємством «Нерухомість-П»Приазовської районної ради Запорізької області державної реєстрації права власності Фермерського господарства «Пєтковой Т.Д.»на об'єкт нерухомого майна - будівлю зерноскладу літ. А, загальною площею 1099,28 кв.м., яка розташована за адресою: с.Богданівка, вул. Леніна, 108-Г, Приазовського району Запорізької області.

Слід відзначити, що згідно з наявними у матеріалах справи листом КП «Нерумість-П»та Технічним паспортом на зерносклад по вул. Леніна, 108-Г с. Богданівка станом на 12.11.2012 р., власність на цю будівлю не зареєстровано, користувачем значиться ФГ «Пєтковой Т.Д.».

У зв'язку з відмовою КП «Нерухомість-П»та Богданівської сільської ради в оформленні права власності на спірне майно та відсутністю державної реєстрації, договір купівлі-продажу від 13.02.2001 р. не може бути правовстановлюючим документом на підтвердження права власності на нерухоме майно, а отже позивач не може реалізувати своє право власності на зазначену будівлю та на оформлення земельної ділянки під ним.

Відтак, звертаючись з позовними вимогами у даній справі, позивач скористався передбаченим статтею 1 Господарського процесуального кодексу України способом захисту свого права шляхом пред'явлення позову про визнання права власності, керуючись при цьому ст. 392 Цивільного кодексу України.

Враховуючи викладене, суд констатує наявність підстав для задоволення позовних вимог, які є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню у повному обсязі.

За усною заявою представника позивача, судовий збір залишається за позивачем і не розподіляється на підставі ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4 5 , 33, 34, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Фермерського господарства «Пєтковой Т.Д.»(с. Богданівка Приазовського району Запорізької області) до Богданівської сільської ради (с. Степанівка-Друга Приазовського району Запорізької області) задовольнити повністю.

Визнати за Фермерським господарством «Пєтковой Т.Д.»(юридична адреса: 72430, с.Богданівка Приазовського району Запорізької області, вул. Дружби, 156; поштова адреса: 72401, смт. Приазовське Запорізької області, вул. Леніна, 17/15; код ЄДРПОУ 25477269) право власності на об'єкт нерухомого майна - будівлю зерноскладу літ. А, загальною площею 1099,28 кв.м., яка розташована за адресою: с.Богданівка, вул. Леніна, 108-Г, Приазовського району Запорізької області.

Судові витрати за даним позовом покласти на позивача.

Суддя Л.П. Кагітіна

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання. Рішення оформлене у повному обсязі та підписане згідно із вимогами ст. 84 ГПК України 05.12.2012 р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення30.11.2012
Оприлюднено14.12.2012
Номер документу27989571
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/4353/12

Рішення від 30.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

Ухвала від 19.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні