Постанова
від 01.11.2012 по справі 2а/0470/12190/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2012 р. Справа № 2а/0470/12190/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Турова О.М. розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області до Комунального закладу «Нікопольська дитяча міська лікарня» Дніпропетровської обласної ради про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії за квітень-червень 2012 року, -

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України в місті Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Комунального закладу «Нікопольська дитяча міська лікарня» Дніпропетровської обласної ради, в якому просило стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії за квітень-червень 2012 року у сумі 1812грн. 62коп.

В обґрунтування позовних вимог зазначалося, що відповідач, в порушення вимог пункту 2 Прикінцевих положень Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон № 1058-ІV) та пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 19 грудня 2003 року № 21-1 (далі - Інструкція), не здійснює своєчасні розрахунки з позивачем по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.«а» ч.1 ст.13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення» (далі - Закон № 1788-ХІІ), особам, які були зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, через що у нього утворилася заборгованість у розмірі 1812грн. 62коп.

У судове засідання 01.11.2012р. представник позивача не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав суду заяву про розгляд справи без участі представника позивача в порядку письмового провадження.

Представник відповідача у судове засідання 01.11.2012р. також не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, заяв про відкладення розгляду справи не подавав.

Процесуальним правом на подачу письмових заперечень та забезпечення участі у розгляді справи свого представника відповідач не скористався.

Зважаючи на приписи ст.35, ч.4 ст.122, ч.6 ст.128 КАС України, а також на строки розгляду адміністративної справи, встановлені ст.122 цього Кодексу, суд розглянув дану справу в порядку письмового провадження за наявними в її матеріалах доказами.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, а також проаналізувавши зміст норм матеріального та процесуального права, які регулюють спірні правовідносини, суд приходить до висновку, що заявлений адміністративний позов підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Комунальний заклад «Нікопольська дитяча міська лікарня» Дніпропетровської обласної ради (код ЄДРПОУ 01987054) зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в місті Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

За змістом пункту 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-ІV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058-ІV в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом № 1788-ХІІ. У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону № 1058-ІV. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

На момент набрання чинності Законом № 1058-IV питання щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту "б" статті 13 Закону № 1788-XII було врегульовано Законом України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 400/97-ВР), відповідно до пунктів 1 та 2 статті 1 якого відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне забезпечення.

Згідно ж з абзацом четвертим пункту 1 статті 2 Закону № 400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" ? "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Абзацом третім пункту 1 статті 4 Закону № 400/97-ВР встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону.

Відповідно до абзацу четвертого підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку про те, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених особам, відповідно до пунктів "а", "б" частини першої статті 13 Закону № 1788-XII за списком № 1 та списком № 2, покриваються підприємствами та організаціями. При цьому обов'язок підприємств та організацій з відшкодування цих витрат, понесених ПФУ після 1 січня 2004 року, не пов'язаний із датою призначення такої пенсії чи часом набуття необхідного для цього пільгового стажу (до чи після набрання чинності Законом № 1058-IV).

Винятком із цього правила є лише відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій особам, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, призначених з урахуванням вимог статті 14 Закону № 1788-ХІІ.

Означена позиція висловлена в рішеннях Верховного Суду України, зокрема у постанові від 25 вересня 2012 року у справі за позовом УПФУ у м. Білій Церкві Київської області до ВАТ «Росава» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2, про відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій якому просить позивач, працював повний робочий день у Комунальному закладі «Нікопольська дитяча міська лікарня» Дніпропетровської обласної ради на посаді лікар-рентгенолог рентген-кабінету, що підтверджується наявною у справі довідкою уточнюючою особливий характер роботи та умови праці, необхідні для призначення пільгової пенсії ОСОБА_2 (а.с.22).

Порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за № 64/8663 (далі - Інструкція).

Згідно п.п.6.4, 6.5, 6.8, 6.9 та 6.10 п.6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії. Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць. У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає "Повідомлення"для зазначених підприємств через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у таких випадках здійснюється підприємством на рахунок органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

З матеріалів справи також вбачається, що ОСОБА_2 на підставі п. «а» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», якою визначені умови призначення пільгових пенсій за віком та перелік осіб, які мають право на такі пенсії, було призначено та виплачувалась пенсія за віком на пільгових умовах у зв'язку із роботою за Списком №1, що підтверджується наданими позивачем копіями розпорядження та протоколу про призначення пільгової пенсії ОСОБА_2 із зазначенням стажу його роботи; копією довідки уточнюючої особливий характер праці цієї особи, а також довідкою про виплачену пенсію цьому пенсіонеру за квітень-червень 2012 року (а.с.19-22).

При цьому органом Пенсійного фонду були сформовані та направлені відповідачеві розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій ОСОБА_2 за квітень-червень 2012 року (а.с.6,8,10,12).

Згідно наданих позивачем розрахунків суми боргу та копій розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, визначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону № 1058-ІV в частині пенсій, призначених відповідно до п. «а» ч.1 ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за квітень-червень 2012 року щодо ОСОБА_2 загальна сума заборгованості відповідача по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій ОСОБА_2, який був зайнятий на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, складає 1812грн. 62коп.

На час розгляду справи судом доказів погашення відповідачем вказаної заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій суду не надано. Також суду не надано і доказів того, що відповідачем оскаржені у встановленому законодавством порядку рішення органу Пенсійного фонду України про призначення ОСОБА_2 пільгової пенсії та доказів оскарження розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, надісланих відповідачу.

При цьому, судом також враховується і те, що розрахунки органів Управління Пенсійного фонду України фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій є узгодженими з моменту їх отримання відповідачем і обов'язковими для виконання, при цьому з матеріалів справи вбачається, що розрахунки, надіслані УПФУ в місті Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області, за квітень, травень та червень 2012 року були отримані Комунальним закладом «Нікопольська дитяча міська лікарня» Дніпропетровської обласної ради 11.04.2012р., 15.05.2012р. та 14.06.2012р. відповідно, про що свідчать розписки уповноважених осіб відповідача. Розрахунок є актом індивідуальної дії суб'єкта владних повноважень, його відповідач не оскаржив, тому отримані розрахунки є обов'язковими для виконання, тобто підлягають сплаті.

Зазначеної правової позиції дотримується Вищий адміністративний суд України у своїй ухвалі від 25.11.2010 р. у справі № 26993/09.

Правомірність та законність компенсації підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. «а-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» підтверджено також і постановами Верховного Суду України, зокрема від 23.03.2010 р., від 13.02.2012 р. та від 25.09.2012р.

Зважаючи на наведене, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, у яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 122, 160-162, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в місті Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області до Комунального закладу «Нікопольська дитяча міська лікарня» Дніпропетровської обласної ради про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії за квітень-червень 2012 року - задовольнити.

Стягнути з Комунального закладу «Нікопольська дитяча міська лікарня» Дніпропетровської обласної ради (код ЄДРПОУ 01987054, юридична адреса: 53200, Дніпропетровська область, місто Нікополь, вул. Станіславського, 18) на користь Управління Пенсійного фонду України в місті Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 37837355, юридична адреса: 53200, Дніпропетровська область, місто Нікополь, пр.. Трубників, 11-Б, р/р 25608303148803 ВОБ 7898 МФО 306287) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії за квітень-червень 2012 року у розмірі 1812 грн. 62 коп. (одна тисяча вісімсот дванадцять гривень шістдесят дві копійки).

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст. 186 цього Кодексу до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.М. Турова

Дата ухвалення рішення01.11.2012
Оприлюднено14.12.2012
Номер документу27991030
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/12190/12

Постанова від 01.11.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 17.10.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні