Постанова
від 12.12.2012 по справі 2а/1270/9504/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №9.4.4

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 грудня 2012 року Справа № 2а/1270/9504/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді: Матвєєвої В.В.,

при секретарі: Захаровій Ю.О.,

за участю сторін:

представника позивача: Омелаєвої І.О. (довір. № 6 від 30.05.2012, дійсна до 31.12.2012),

представника відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі відділу нагляду за учасниками ринку цінних паперів у Луганській області Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Центральна збагачувальна фабрика «Криворізька» про стягнення суми штрафних санкцій в сумі 85000,00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

30 листопада 2012 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі відділу нагляду за учасниками ринку цінних паперів у Луганській області Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Центральна збагачувальна фабрика «Криворізька» про стягнення суми штрафних санкцій в сумі 85000,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що відповідач в порушення вимог Закону України «Про акціонерні товариства» не привів статут та внутрішні положення товариства у відповідність із нормами вказаного закону, а також акції відповідача існують в документарній формі, що є порушенням вимог Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та Закону України «Про акціонерні товариства». У зв'язку з цим по відношенню до товариства було винесено розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери. Проте відповідачем в строк, встановлений в розпорядженні, виявлені порушення не були усуненні та 03.08.2012 позивачем винесено постанову № 292-ДО-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 85000,00 грн. Вказану суму необхідно було перерахувати в дохід державного бюджету України на розрахунковий рахунок Управління Державної казначейської служби у Донецькій області протягом 15 днів з дня отримання постанови та копії платіжних документів направити позивачу.

Добровільно відповідачем штрафна санкція не сплачена, тому позивач просив суд стягнути з відповідача штрафну санкцію у розмірі 85000,00 грн. в дохід Державного бюджету України.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, надав пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві, просив суд задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, місце та час розгляду справи був повідомлений належним чином, ані заперечення на адміністративний позов, ані заяви про визнання позовних вимог до суду не надходило, про причини неявки суду невідомо.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

З огляду на вищезазначене суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином для реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

За таких обставин, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, дослідивши матеріали справи, оцінивши фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених Рішенням державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.2007 № 2272, Донбаське територіальне управління НКЦПФР здійснює державний контроль за дотриманням вимог законодавства на ринку цінних паперів. При виявлені фактів порушень законодавства про цінні папери уповноважені уповноважена особа має право накладати штрафні санкції на юридичних осіб.

Як вбачається яз матеріалів справи, відповідачем порушено вимоги законодавства про цінні папери, а саме:

- в порушення п. 5 розділу ХVІІ Закону України «Про акціонерні товариства» не привів статут та внутрішні положення товариства у відповідність із нормами Закону України «Про акціонерні товариства»;

- згідно свідоцтва про реєстрацію випуску акцій № 35/12/01 від 21.06.2001 акції ВАТ «Групова збагачувальна фабрика «Криворізька» існують в документарній формі, що є порушенням вимог ч. 2 ст. 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства», згідно яких акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

У судовому засіданні встановлено, що 10.01.2012 позивачем винесено розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 49-ЛУ, відповідно до якого строк усунення порушень становить до 08.05.2012 (а. с. 6).

У зв'язку з невиконанням зазначеного вище розпорядження, 12.07.2012 уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, заступником начальника управління Носіковою І.С. винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів (а. с. 7).

12.07.2012 позивачем винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ВАТ «Антрацитшахтобуд» (арк. справи 8-9).

На підставі п. 14 ст. 8, ст. ст. 9, 11, 12 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та п. 5 розділу ІІ, п. п. 1, 4 розділу VІІ Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених Рішенням державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.2007 № 2272, позивачем винесено постанову № 292-ДО-1-Е від 03.08.2012 про накладення санкції на відповідача за правопорушення на ринку цінних паперів за повторне невиконання протягом року розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери у розмірі 85000,00 грн. (а. с. 8). Вказану постанову була направлено на юридичну адресу відповідача: 94101, м. Брянка, вул. Спасательна, 1 (а. с. 9).

В судовому засіданні встановлено, що постанову про накладання санкції за правопорушення на ринку цінних паперів відповідачем у встановленому законодавством порядку не оскаржено, копій платіжних документів, що підтверджують виконання постанови до позивача не надходило, що свідчить про несплату суми штрафу в Державний бюджет.

Відповідно до ч. 5 розділу ХVІІ Прикінцевих та перехідних Закону України «Про акціонерні товариства», статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Згідно з ч. 2 ст. 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» акціонер приватного та публічного товариства має переважне право на придбання акцій додаткової емісії.

Переважним правом акціонера визнається:

- право акціонера - власника простих акцій придбавати у процесі приватного розміщення товариством прості акції пропорційно частці належних йому простих акцій у загальній кількості емітованих простих акцій;

- право акціонера - власника привілейованих акцій придбавати у процесі приватного розміщення товариством привілейовані акції цього або нового класу, якщо акції такого класу надають їх власникам перевагу щодо черговості отримання дивідендів чи виплат у разі ліквідації товариства, пропорційно частці належних акціонеру привілейованих акцій певного класу в загальній кількості привілейованих акцій цього класу.

Порядок реалізації переважного права на придбання акцій додаткової емісії встановлюється Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку

Як вбачається з ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства» усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

Згідно п. 10 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Пунктом 14 статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

У відповідності до п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Враховуючи вищевикладене та відсутність письмового заперечення або будь-яких доказів, які б спростовували доводи позивача, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.1996 №448/96 ( зі змінами і доповненнями), Рішенням державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 11.12.2007 № 2272 про затвердження правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, ст. ст. 17, 18, 94, 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі відділу нагляду за учасниками ринку цінних паперів у Луганській області Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Центральна збагачувальна фабрика «Криворізька» про стягнення суми штрафних санкцій в сумі 85000,00 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Центральна збагачувальна фабрика «Криворізька» (юридична адреса: 94101, Луганська область, м. Брянка, вул. Спасательна, 1, код ЄДРПОУ 00178548) в дохід Державного бюджету України штрафну санкцію в розмірі 85000,00 грн. (вісімдесят п'ять тисяч гривень 00 копійок); стягнені кошти перерахувати на р/р 31110106700004 в УДКС у м. Донецьку, код ЄДРПОУ 38033949, код платежу 21081100.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови складено та підписано 13 грудня 2012 року.

СуддяВ.В. Матвєєва

Дата ухвалення рішення12.12.2012
Оприлюднено14.12.2012
Номер документу27991482
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/9504/2012

Постанова від 12.12.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.В. Матвєєва

Ухвала від 03.12.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.В. Матвєєва

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні