Постанова
від 14.11.2012 по справі 2-а/1970/3824/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/3824/12

"14" листопада 2012 р.Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої Дерех Н.В.

при секретарі Твердохліб Н.В.

за участю:

представника позивача Чайнюк О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Тернопільської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спеціалізована пересувна механізована колона №6» про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

Тернопільська об'єднана державна податкова інспекція Тернопільської області Державної податкової служби (надалі -позивач, Тернопільська ОДПІ) звернулася до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спеціалізована пересувна механізована колона №6»(надалі -відповідач, ТзОВ «СПМК №6») про стягнення податкового боргу на загальну суму 10871 грн. 36 коп., шляхом стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих відповідача та за рахунок готівки, що йому належить.

Представник позивача Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Тернопільської області Державної податкової служби в судовому засіданні позов підтримав та просив його задовольнити, оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю «Спеціалізована пересувна механізована колона №6»перебуває на обліку в Тернопільській об'єднаній державній податковій інспекції Тернопільської області Державної податкової служби як платник податків і зобов'язане їх сплачувати своєчасно та в повному обсязі. Позовні вимоги вмотивовано тим, що за відповідачем станом на час пред'явлення позову рахується податковий борг в сумі 10871,36грн. з яких 9361,67 грн. - ПДВ, 1336,00 грн. - податок на прибуток приватних підприємств, 173,69 грн. - комунальний податок , які відповідач добровільно не погашає, а тому просить стягнути заборгованість в примусовому порядку .

Представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Спеціалізована пересувна механізована колона №6»в судове засідання не з'явився. Про час, місце розгляду справи повідомлений належним чином. Причин неявки суду не повідомив, клопотань про розгляд справи за їх відсутності не надходило. Суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача на підставі наявних доказів відповідно до ст. 128 КАС України.

Суд, заслухавши у судовому засіданні представника позивача, дослідивши представлені докази по справі у їх сукупності, встановив наступні факти.

У відповідності до пп. 41.1.1. п. 4.1. ст. 4 Податкового кодексу України (далі - ПК України), органи державної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

У статті 16 Податкового кодексу України визначені зобов'язання платників податків, один з яких зобов'язує, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПК України

Податковим кодексом України визначено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України).

Товариство з обмеженою відповідальністю «Спеціалізована пересувна механізована колона №6»зареєстроване органами державної реєстрації як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа та знаходиться на обліку в Тернопільській об'єднаній державній податкової інспекції Тернопільської області Державної податкової служби як платник податків.

Відповідно до статті 67 Конституції України та підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16, пункту 36.1 статті 36 Податкового кодексу України на нього покладений обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Пунктом 6.1 статті 6 Податкового кодексу України визначено, що податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Виконанням податкового обов'язку згідно пункту 38.1 статті 38 Податкового кодексу України є сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

В пункті 57.3 статті 57 Податкового кодексу України зазначено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України визнається податковим боргом.

Згідно довідки про наявність податкового боргу від 10.10.2012р. за відповідачем числиться заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 11183,54 грн. в т.ч. по платежах: податок на прибуток приватних підприємств - 1342,59 грн. (основний платіж); податок на додану вартість - 9361,67 грн. (3921,67 грн. - основний платіж; 5440,00 грн. - штрафні санкції); комунальний податок - 173,69 грн. (79,86 грн. - основний платіж; 87,16 грн. -штрафні санкції; 6,67 грн. - пеня); інші збори за забруднення навколишнього природного серидовища - 305,59 грн. (основний платіж).

Частина зазначеної заборгованості (305,59 грн. - інші збори за забруднення навколишнього природного серидовища та 6,59 грн. - податок на прибуток приватних підприємств) підтверджена до стягнення рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 17.08.2009р. №2-а-2056/09/1970.

Таким чином, не заявлений в судовому порядку податковий борг ТзОВ «СПМК №6»складає 10871,36 грн. з яких 9361,67 грн. - ПДВ, 1336,00 грн. - податок на прибуток приватних підприємств, 173,69 грн. - комунальний податок.

Станом на час пред'явлення позову податкова заборгованість ТзОВ «СПМК №6»в сумі 10871,36 грн. є узгодженою.

Відповідачу надсилались перша та друга податкові вимоги, з часу надіслання яких податковий борг не переривався.

Відповідно до п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Згідно із п.п. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Так, статтею 95 Податкового кодексу України передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Відповідно до абз. 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно із п. 95.4 ст. 95 ПК України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. N 1244 затверджено Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу.

Пункт 2 зазначеного Порядку передбачає, що вилучення готівки у платника податків у рахунок погашення його податкового боргу здійснюється працівниками органу державної податкової служби з урахуванням вимог пунктів 95.2 - 95.4 статті 95 Податкового кодексу України.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, не спростовані відповідачем, а отже підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 72, 160-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Спеціалізована пересувна механізована колона №6»(вул. Тролейбусна, 3, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 34951007) заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 10871 (десять тисяч вісімсот сімдесят одну) грн. 36 коп. , шляхом стягнення коштів з рахунків у банках обслуговуючих відповідача та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10 денний строк з дня постановлення постанови апеляційної скарги у порядок і строки, передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо вона не скасована, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Копію постанови надіслати відповідачу ТзОВ «СПМК № 6».

Головуючий суддя Дерех Н.В.

копія вірна

Суддя Дерех Н.В.

Дата ухвалення рішення14.11.2012
Оприлюднено14.12.2012
Номер документу27991959
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/3824/12

Постанова від 14.11.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні