Ухвала
від 13.12.2012 по справі 0814/14260/2012
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 13.12.2012 Справа № 0814/14260/2012

Номер провадження 1-кс/0814/42/2012

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.12.2012 року м. Запоріжжя

Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

слідчого судді - Махіборода Н.О.;

при секретарі - Кузьменко О.О.;

за участю прокурора - Крошки Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання слідчого СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Гарбуза П.В., узгоджене із старшим прокурором прокуратури м.Запоріжжя Крошкою Т.В. про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42012080000000007 від 03.12.2012 року та додані до нього матеріали, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звинувачується в тому, що в період часу з червня 2011 року по січень 2012 року, перебуваючи на посаді головного державного виконавця Жовтневого відділу ДВС Запорізького МУЮ, будучи службовою особою - представником влади, діючи умисно, достовірно знаючи про встановлений законом порядок примусового виконання виконавчих документів про стягнення коштів, в інтересах третіх осіб, а саме ТОВ «ФЕРРУМ ГРУП» (ЄРДПОУ № 37413295), ТОВ «Ен Ве Ка Груп» (ЄРДПОУ № 35296418), ТОВ «Евентус телеком» (ЄРДПОУ № 36539031), ТОВ «Інфосервіском» (ЄРДПОУ № 37414440), ТОВ «Компанія «Анкор Плюс» (ЄРДПОУ № 34578482), ДП «Житлоексплуатація «ВАТ «Трест» «Київміськбуд-2» (ЄРДПОУ № 04013614), ТОВ «Комтексервіс» (ЄРДПОУ № 36925010), використав службове становище всупереч інтересам служби, без законних на те підстав, виніс постанови про повернення виконавчих документів, які у подальшому були використані для незаконної ліквідації вищезазначених суб'єктів господарювання. Внаслідок вказаних дій ОСОБА_2 органи державної податкової служби позбавлені можливості стягнути борг до бюджету у сумі 836,1 тис. грн., чим державі завдано збитків на вказану суму.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_2 незаконно виніс постанови про повернення виконавчих документів, які у подальшому були використані для незаконної ліквідації вищезазначених суб'єктів господарювання в рамках виконавчих проваджень №910/6 (за виконавчим написом №1617 від 08.12.2011р.), №1354/6 (за виконавчим написом №2469 від 08.06.2011р.), №1729/6 (за виконавчим написом №6513 від 06.10.2011р.), №1919/6 (за виконавчим написом №7219 від 15.11.2011р.), №1929/6 (за виконавчим написом №7295 від 18.11.2011р.), №2161/6 (за виконавчим написом №1688 від 14.12.2011р.), №2166/6 (за виконавчим написом №1678 від 14.12.2011р.) за 2011 рік.

Кримінальне правопорушення кваліфікується за ознаками ч. 2 ст. 364 КК України.

На стадії досудового розслідування виникла необхідність забезпечення тимчасового доступу та вилучення документів, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2 та містять в собі вільні зразки його підпису та почерку з метою подальшого проведення судової почеркознавчої експертизи та підтвердження того, що ОСОБА_2 під час скоєння кримінального правопорушення був службовою особою.

Вказані документи, що складають особову справу ОСОБА_2 знаходяться в Головному управлінні юстиції у Запорізькій області за адресою: м.Запоріжжя пр.Леніна,164, що підтверджується листом Головного управління юстиції у Запорізькій області про надання інформації.

Забезпечення тимчасового доступу та вилучення документів, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2, що знаходяться в Головному управлінні юстиції у Запорізькій області, необхідно для проведення на стадії досудового розслідування слідчих дій, а саме огляду та проведення судової почеркознавчої експертизи.

Крім того, розгляд клопотання, щодо тимчасового доступу до документів, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2, має першочергове значення і зволікання у його розгляді, пов'язане із викликом представників Головного управління юстиції у Запорізькій області може створити реальну загрозу зміни або знищенню слідів кримінального правопорушення, а також унеможливлює добування інших доказів.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, на стадії досудового розслідування виникла необхідність у наданні тимчасового доступу до документів, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2, та вилучення їх в Головному управлінні юстиції у Запорізькій області.

Клопотання слідчого, узгодженого із старшим прокурором прокуратури м. Запоріжжя юристом другого класу Крошкою Т.В., оформлене відповідно до вимог ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий у судовому засіданні підтримав вимоги свого клопотання, зазначивши, що маються усі підстави вважати, що у разі, якщо документи, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2, залишаться в Головному управлінні юстиції у Запорізькій області, їх може бути пошкоджено чи знищено. Також, слідчий зазначив, що зволікання у розгляді зазначеного клопотання, а саме, призначення судового засідання з викликом власника може призвести до знищення слідів кримінального правопорушення.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання слідчого щодо підстав задоволення клопотання та проведення його без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Враховуючи доведеність слідчим наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, дане клопотання розглядається у порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, згідно якого, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вислухавши доводи та пояснення слідчого, думку прокурора, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання слідчого та надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2 з можливістю їх вилучення, враховуючи наступне.

Судом було встановлено, що 03.12.2012 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 364 КК України (кримінальне провадження № 42012080000000007).

Документи, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2 знаходяться в Головному управлінні юстиції у Запорізькій області за адресою: м.Запоріжжя пр.Леніна,164, що підтверджується листом Головного управління юстиції у Запорізькій області про надання інформації.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Ч.5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.7 ст. 159 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов'язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов'язана пред'явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов'язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Враховуючи, що документи, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2 не є речами та документами, перелік яких вказано в ст. 161-162 КПК України, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, маються достатні підстави вважати, що без вилучення вказаних документів існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, керуючись ст. 159-166 КПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Гарбуза П.В. про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 42012080000000007- задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення документів, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2, що знаходяться в Головному управлінні юстиції у Запорізькій області за адресою: м.Запоріжжя пр.Леніна,164.

Зобов'язати співробітників Головного управлінні юстиції у Запорізькій області надати тимчасовий доступ до документів, що складають особову справу колишнього працівника Жовтневого відділу ДВС ЗМУЮ ОСОБА_2

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення - до 11.01.2013 року.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п'яти днів з дня її винесення до Апеляційного суду Запорізької області.

Суддя: Махіборода

Дата ухвалення рішення13.12.2012
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу27996408
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42012080000000007 від 03.12.2012 року та додані до нього матеріали

Судовий реєстр по справі —0814/14260/2012

Ухвала від 13.12.2012

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Махіборода Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні