Постанова
від 05.12.2012 по справі 2а/0470/13265/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2012 р. Справа № 2а/0470/13265/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі -судді Захарчук Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області до Дочірнього підприємства «Славяна»Закритого акціонерного товариства «Славяна»про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду 02 листопада надійшов позов Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області, в якому позивач просить стягнути з Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за серпень 2012 року в розмірі 1409 (одна тисяча чотириста дев'ять) грн. 67 коп.

В обґрунтування позову зазначено, що внаслідок порушення вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010 року, відповідач має заборгованість в сумі 1409,67 грн.

Позивач подав до суду письмове клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідач про дату, час та місце судового засідання був повідомлений згідно з умовами процесуального законодавства, що підтверджується матеріалами справи, проте до суду не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, не подав письмові заперечення та будь-які докази, які можуть спростувати доводи позивача.

Враховуючи такі обставини, керуючись нормами статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд ухвалив рішення про розгляд справи на підставі наявних в ній доказів.

Дослідивши чинне законодавство та матеріали справи суд встановив наступне.

Дочірнє підприємство «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідач подав до Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України за серпень 2012 року, згідно з яким підприємством самостійно обчислено суму єдиного внеску у розмірі 1409,67 грн. Проте заборгованість в добровільному порядку відповідачем не сплачена.

Вирішуючи спір по суті заявлених позовних вимог суд зазначає, що відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону та пп. 2.1.1 п. 2.1 Розділу II Постанови Правління Пенсійного фонду України "Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 27.09.2010 № 21-5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за № 994/18289, платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Пунктом 1 частини 2 статті 6 Закону встановлено, що платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 зазначеного Закону, єдиний внесок нараховується на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. При цьому, частиною 4 та 5 статті 7 Закону встановлено, що єдиний внесок нараховується на суми, зазначені в частинах першій і другій цієї статті, не зменшені на суму відрахувань податків, інших обов'язкових платежів, що відповідно до закону сплачуються із зазначених сум, та на суми утримань, що здійснюються відповідно до закону або за договорами позики, придбання товарів та виплат на інші цілі за дорученням отримувача, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати.

Частиною 1 та 2 статті 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» встановлено, що єдиний внесок обчислюється виключно у національній валюті, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі, на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Відповідно до п. 2.1 та п. 2.2 розділу II Постанови Правління Пенсійного фонду України «Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.10.2010 № 22-2, зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 1 листопада 2010 року за № 1014/18309, звіт до органів Пенсійного фонду подається особисто фізичною особою, страхувальником або відповідальною особою фізичної особи або страхувальника за місцем взяття на облік в органах Пенсійного фонду в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затвердженим Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.04.2007 № 7-7, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.04.2007 за № 436/13703 (звіт на паперових носіях не подається) або на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що підприємством було подано звіт за серпень 2012 року, в якому відповідачем самостійно обчислено, проте не сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 1409,67 коп.

Відповідно до ч.4 ст.25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» Територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з

центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Таким чином, Управлінням Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області на адресу Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» направлено вимогу про сплату боргу № 2-Ю від 01.10.2012 року, яка, отримана відповідачем належним чином, однак заборгованість в сумі 1409 грн. 67 коп. в добровільному порядку не сплачена.

Сплата єдиного внеску згідно з ч. 7 ст. 9 Закону та п. 4.2 розділу IV Постанови Правління Пенсійного фонду України "Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" здійснюється виключно у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для його зарахування.

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Єдиний внесок згідно з ч. 12 ст. 9 Закону та пп. 4.2.4 п. 4.2 розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Згідно з пунктом 6 частини 1 статті 1 зазначеного Закону та п. 6.2 розділу VI Інструкції сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платниками у строки, визначені відповідно до Закону підпунктом 4.3.6 пункту 4.3, абзацом другим підпункту 4.5.2, підпунктом 4.5.3 пункту 4.5 та підпунктом 4.6.2 пункту 4.6 розділу IV цієї Інструкції, обчислена органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню у повному обсязі. При цьому суд зазначає, що докази перерахування коштів на відповідний рахунок Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області в рахунок погашення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 1409 грн. 67 коп. відповідачем не надані. Також відсутні такі докази в матеріалах справи.

На підставі вищевикладеного суд доходить висновку, що заявлений позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 160, 162, 163 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області до Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Славяна» Закритого акціонерного товариства «Славяна» (51840 смт.Курилівка, вул.Польова,1, Петриківського району, Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 24990668, р/р 26001301170495 в Дніпродзержинській філії відділення «Промінвестбанку» МФО 305501) на користь Управління Пенсійного фонду України в Петриківському районі Дніпропетровської області (51800 смт.Петриківка вул.Горького, 3, заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за серпень 2012 року у сумі 1409 (одна тисяча чотириста дев'ять) грн. 67 коп.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена протягом десяти днів з дня отримання повного тексту постанови шляхом подачі апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції з одночасним її направленням до суду апеляційної інстанції.

Суддя Н.В. Захарчук

Дата ухвалення рішення05.12.2012
Оприлюднено17.12.2012
Номер документу28003329
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/13265/12

Ухвала від 06.11.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Постанова від 05.12.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук Наталія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні