Рішення
від 06.12.2012 по справі 5011-18/15321-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-18/15321-2012 06.12.12 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Творча майстерня «ВІСАК»;

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Професійні видання Східна Європа»;

про стягнення 12 315,17 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: Розов О. С., представник, довіреність № 56 від 12.04.2012 р.;

Від відповідача: не з'явилися.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.11.2012 р. порушено провадження у справі №5011-18/15321-2012; розгляд справи призначено на 20.11.2012 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.11.2012 року відкладено розгляд справи до 06.12.2012 року.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить стягнути з відповідача 11 000,00 грн. заборгованості, 1 315,17 грн. пені, а також 1 609,50 грн. витрат по сплаті судового збору з мотивів, вказаних у позовній заяві.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити повністю.

Відповідач -Товариство з обмеженою відповідальністю «Професійні видання Східна Європа»у своєму відзиві зазначив, що проти задоволення позову не заперечує та визнає суму заборгованості у розмірі 12 315,17 грн.; також відповідач просив розглядати справу без участі його представника.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

03.10.2011 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Творча майстерня «ВІСАК»(орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Професійні видання Східна Європа»(орендар) було укладено договір оренди обладнання №1/КТ, відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування обладнання згідно з додатком №1.

Відповідно до п. 3.1. договору, орендна плата за майно, що орендується договірна і встановлюється в розмірі 6 000,00 грн. разом з ПДВ за місяць.

Згідно з п. 3.2. договору, орендна плата перераховується орендарем щомісячно на розрахунковий рахунок орендодавця не пізніше 25-го числа місяця, що передує місяцю, за який сплачується орендна плата.

Пунктом 4.3. договору передбачено, що орендар зобов'язується своєчасно, у встановлені договором строки, вносити орендну плату.

У п. 5.1. договору зазначено, що він діє з моменту підписання з 03 жовтня 2011 року і до 02 жовтня 2012 року.

Термін дії договору може бути змінений лише за згодою сторін (п. 5.3. договору).

Відповідно до п. 6.1. договору, після закінчення терміну оренди орендар зобов'язаний протягом 2 днів повернути майно, що орендується, орендодавцю за актом передачі.

Згідно з п. 7.1. договору, за невиконання або неналежне виконання своїх зобов'язань по цьому договору сторони несуть відповідальність згідно чинного законодавства України.

Пунктом 7.2. договору передбачено, що за несвоєчасне перерахування платежів за оренду, орендар сплачує орендодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент виникнення заборгованості, за кожен день прострочення виконання зобов'язань від суми прострочених платежів.

Згідно зі статтею 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з частиною 1 статті 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Як визначено абзацом 1 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частина 2 статті 218 Господарського кодексу України зазначає, що учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням визначених змістом зобов'язання умов (неналежне виконання).

Згідно з ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають встановлені договором або законом правові наслідки.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у встановлений договором або законом строк (ч. 1ст. 612 ЦК України).

Позивач виконав взяті на себе за договором оренди зобов'язання, передавши об'єкт оренди відповідачеві, що підтверджується актом приймання-передачі від 03.10.2011 року.

З цього моменту у відповідача виник обов'язок по сплаті орендних та інших платежів, які передбачені договором.

31.01.2012 року між сторонами по справі було підписано акт приймання-передачі, відповідно до якого орендар повернув орендодавцеві майно, зазначене в додатку №1 до договору оренди обладнання.

Також 31.01.2012 року між сторонами було підписано додаткову угоду до договору №1/КТ, відповідно до якої сторони погодились, що фінансова заборгованість орендаря перед орендодавцем на 31.01.2012 року складає 12 000,00 грн.

Відповідно до п. 3.1. договору, орендна плата за майно, що орендується договірна і встановлюється в розмірі 6 000,00 грн. разом з ПДВ за місяць.

Згідно з п. 3.2. договору, орендна плата перераховується орендарем щомісячно на розрахунковий рахунок орендодавця не пізніше 25-го числа місяця, що передує місяцю, за який сплачується орендна плата.

Пунктом 4.3. договору передбачено, що орендар зобов'язується своєчасно, у встановлені договором строки, вносити орендну плату.

В матеріалах справи містяться акти здачі-прийняття робіт №ОУ-0000351 на суму 6 000,00 грн. за оренду обладнання в грудні 2011 року та №ОУ-0000026 на суму 6 000,00 грн. за оренду обладнання в січні 2012 року.

Позивач неодноразово звертався до відповідача з вимогою сплатити вказані вище кошти, однак на момент звернення до господарського суду позивача з позовною заявою, заборгованість відповідача становить 11 000,00 грн.

Згідно з статтею 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають встановлені договором або законом правові наслідки.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у встановлений договором або законом строк (частина 1 статті 612 ЦК України).

Частиною 1 статті 230 Господарського кодексу України встановлено, що штрафними санкціями у цьому кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до частини 6 статті 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Статтею 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань»встановлено, що розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно з п. 7.1. договору, за невиконання або неналежне виконання своїх зобов'язань по цьому договору сторони несуть відповідальність згідно чинного законодавства України.

Пунктом 7.2. договору передбачено, що за несвоєчасне перерахування платежів за оренду, орендар сплачує орендодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент виникнення заборгованості, за кожен день прострочення виконання зобов'язань від суми прострочених платежів.

Враховуючи вищевикладене, позивач просить стягнути з відповідача 1 315,17 грн. пені. Вказана вимога підлягає задоволенню.

Крім того, як вже зазначалося вище, відповідач повністю визнає позовні вимоги позивача.

Враховуючи все вищевикладене, господарський суд вважає за можливе задовольнити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Творча майстерня «ВІСАК»повністю.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Професійні видання Східна Європа»(інд. 04205, м. Київ, вул. Маршала Тимошенка, 29-Б, код ЄДРПОУ 37797137) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Творча майстерня «ВІСАК»(інд. 04205, м. Київ, вул. Маршала Тимошенка, 21, корп. №12, літ. А, код ЄДРПОУ 21505566) 11 000 (одинадцять тисяч) грн. 00 коп. заборгованості, 1 315 (одна тисяча триста п'ятнадцять) грн. 17 коп. пені, 1 609 (одна тисяча шістсот дев'ять) грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору. Видати наказ.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

СуддяО.В. Мандриченко Дата складання рішення 13.12.2012 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.12.2012
Оприлюднено17.12.2012
Номер документу28005748
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-18/15321-2012

Рішення від 06.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні