Рішення
від 05.01.2009 по справі 32/210пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

32/210пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

05.01.09 р.                                                                                                       Справа № 32/210пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Сковородіної О.М. при секретарі судового засідання: Фесечко Ю.П.

за участю представників сторін:

від позивача: Степаненко С.М. довіреність від 24.12.08р.

від в?ідповідача: не з'явився

від третьої особи: не з'явився  

у справі за позовом: Приватного підприємства „ВЕНТА” м. Горлівка

до відповідача: Горлівської міської ради м. Горлівка

третя особа: Комунальне підприємство „Горлівське міське бюро технічної інвентаризації” м. Горлівка

про визнання права власності.

                                                                                                                                              

Позивач, Приватне підприємство „ВЕНТА” м. Горлівка, 11.12.08р. звернувся до господарського  суду Донецької області з позовом до Горлівської міської ради               м. Горлівка про визнання права власності.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на необхідність зареєструвати право власності на будівлю під літерою „А-1” загальною площею 8,5кв.м., що розташована за адресою: вул. Безсонова, 16 А у Калінінському районі    м. Горлівки, на земельній ділянці загальною площею 0,0552га.

Відповідач у відзиві зазначив, що рішенням виконавчого комітету Горлівської міської ради від 08.01.03р. був затверджений акт державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об'єкта літ. А-1 в експлуатацію. Також зазначив, що Горлівська міська рада має намір укласти з позивачем договір оренди земельної ділянки, тому не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Ухвалою від 16.12.08р. судом до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, було залучено комунальне підприємство „Горлівське міське бюро технічної інвентаризації” м. Горлівка, яке у поясненнях зазначило, що у разі відсутності будь-яких вимог або заперечень з боку власника земельної ділянки, визнання права власності на об'єкт нерухомого майна за позивачем можливе.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд встановив.

20.07.2000р. позивач звернувся до міського голови та управління архітектури та містобудівництва з клопотанням про погодження місця розташування торгових рядів по реалізації пром і продтоварів на земельній ділянці загальною площею 0,082га за рахунок земель міської ради по вул. Мазікових – 35 і вул. Безсонова – 16 у ж/м „Сонячний” Калінінського району.

Рішенням виконавчого комітету Горлівської міської ради № 426/1 від 02.08.2000р. ПП „ВЕНТА” було надане попереднє погодження місця розташування торгових рядів для реалізації продовольчих та промислових товарів на земельній ділянці площею 0,0820га у житловому масиві „Сонячний” між домами № 18 по вулиці Безсонова та № 35 по вулиці Мазікових Калінінського району. Також, цим рішенням позивачу було рекомендовано у 30 денний строк з дня прийняття рішення виконкому міської ради замовити в управлінні земельних ресурсів проект відведення земельної ділянки під розміщення торгових рядів для реалізації продовольчих та промислових товарів і замовити в управлінні архітектури та містобудування архітектурно – планувальне завдання на розробку проектної документації.

На підставі такого рішення позивачем були отримані висновки Управління містобудування та архітектури, Горлівської регіональної державної екологічної інспекції, Горлівського міського управління земельних ресурсів та міської санітарно – епідеміологічної станції щодо попереднього погодження місця розташування торгових рядів по реалізації продовольчих і промислових товарів, а земельно – кадастровим бюро Горлівського міського управління земельних ресурсів був розроблений проект відведення земельної ділянки.

В подальшому, 22.01.01р. між відповідачем та позивачем був укладений договір на право тимчасового користування землею (у тому числі на умовах оренди), відповідно до якого останньому була надана у тимчасове користування земельна ділянка строком на один рік площею 0,0552га. На підставі рішення виконавчого комітету Горлівської міської ради № 742/1 від 19.12.01р. між тими ж сторонами був укладений договір на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) площею 0,0552га строком на п'ять років.

Після завершення будівельних робіт 08.01.03р. був затверджений акт державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об'єкта в експлуатацію від 29.11.02р.

У технічному висновку, наданому Горлівським відділом АТЗТ ППП „Донбасреконструкція” (ліцензія № 102862 серії АБ від 08.04.05р.), зазначено, що технічний стан спірного майна задовільний, та що воно придатне до подальшої експлуатації.

Позивач звертався до БТІ з вимогою зареєструвати право власності на спірне майно, але йому було відмовлено з посиланням на те, що оформлення права власності на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об'єкти нерухомого майна проводяться органами місцевого самоврядування за наявності акту про право власності на землю, або рішення про відведення земельної ділянки для цієї мети  та за наявності акту комісії про прийняття об'єкта в експлуатацію.

Як вбачається з матеріалів справи, будівництво спірного майна відбулось під час існування у позивача права користування земельною ділянкою, на якій здійснювалось будівництво.

Статтею 392 ЦК України встановлено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У ч. 3 ст. 376 ЦК України зазначено, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб (ч. 5 ст. 376 ЦК України).

При цьому, ч. 2 ст. 331 ЦК України передбачено, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Як вказано вище, спірне майно було введено в експлуатацію, про що свідчить акт від 29.11.02р.

З урахуванням приписів ст. ст. 331, 376, 392 ЦК України, обставин справи та наданих  доказів, вимоги позивача  обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Судові витрати підлягають віднесенню на позивача в порядку, що передбачений ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі ст. ст. 331, 376, 392 ЦК України,  керуючись  ст. ст. 22, 33, 43, 49, 82-85 ГПК України, суд, -          

ВИРІШИВ:

Задовольнити позовні вимоги Приватного підприємства „ВЕНТА” м. Горлівка до Горлівської міської ради м. Горлівка, третя особа: Комунальне підпр?иємство „Горлівське міське бюро технічної інвентаризації” м. Горлівка  про визнання права власності.

Визнати право власності за Приватним підприємством „ВЕНТА” (84642, Донецька область, м. Горлівка, вул. Магістральна, 1; ЄДРПОУ 25342374; рахунок 26001980829 у Горлівському УСБ, код банку 334088) право власності на будівлю під літерою „А-1” загальною площею 8,5кв.м., що розташована за адресою: вул. Безсонова, 16 А у Калінінському районі м. Горлівки, на земельній ділянці загальною площею 0,0552га.

Стягнути з Приватного підприємства „ВЕНТА” (84642, Донецька область, м. Горлівка, вул. Магістральна, 1; ЄДРПОУ 25342374; рахунок 26001980829 у Горлівському УСБ, код банку 334088) на користь державного бюджету державне мито в сумі 42,10грн.

Рішення набирає законної сили 16.01.09р.

Рішення може бути оскаржено в Донецький апеляційний господарський суд  згідно розділу XII ГПК України.       

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

          

               Суддя                                                                                                                                           

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення05.01.2009
Оприлюднено29.01.2009
Номер документу2807212
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/210пн

Ухвала від 22.12.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Рішення від 05.01.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 16.12.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Рішення від 20.08.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 09.08.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 30.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 21.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні