Постанова
від 11.12.2012 по справі 5023/5257/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"11" грудня 2012 р. Справа № 5023/5257/12

вх. № 5257/12

Суддя господарського суду Дзюба О.А.

при секретарі судового засідання Шаповалов О.В.

За участю представників сторін:

Представника боржника - Куровський О.І. (голова ліквідаційної комісії)

Розглянувши справу за заявою

Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва", м. Харків

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва" звернувся до господарського суду Харківської області з заявою про порушення у відношенні боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва" справи про банкрутство в порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", на тій підставі, що при ліквідації підприємства за рішенням вищого органу управління та після вжиття ліквідаційною комісією визначених законодавством заходів в процедурі ліквідації, не у зв'язку з процедурою банкрутства, боржник не має можливості задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі, оскільки вартості майна підприємства недостатньо для задоволення вимог кредиторів, в зв'язку з чим прийнято рішення про звернення до господарського суду.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 21 листопада 2012 року порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та призначено засідання суду на 11 грудня 2012 року.

До канцелярії суду від боржника супровідним листом (вх№ 21802) надійшли документи на виконання вимог суду, які судом прийняті та долучені до матеріалів справи.

В судовому засіданні представник боржника підтримав заяву про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури на підставі ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та просив призначити ліквідатором у справі голову ліквідаційної комісії Куровський О.І.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника боржника, суд встановив, що як свідчать матеріали справи, боржник - Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва", код 36623348, здійснював підприємницьку діяльність та набув статусу суб'єкта підприємницької діяльності, що підтверджується наявним в матеріалах справи витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, станом на момент розгляду справи.

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченого цим кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

У відповідності до ч.1 ст. 59, ч.1 ст. 60 Господарського кодексу України, ч.2 ст. 105, ч.1 ст. 110 Цивільного кодексу України, а також п. 16 Статуту підприємства, на загальних зборах учасників боржника прийнято рішення про ліквідацію підприємства, призначено головою ліквідаційної комісії Куровського О.І. , визначено порядок припинення Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва" (протокол від 22.05.12р.).

Відповідно до ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України державному реєстратору подані документи для розміщення в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється.

В бюлетені державної реєстрації № 214 (14) від 25 травня 2012 року розміщено повідомлення про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва" шляхом ліквідації.

Під час здійснення ліквідаційної процедури, ліквідаційною комісією встановлено, що боржник має податковий борг в загальній сумі 3716106,95 грн., про що свідчить лист ДПІ у Київському р-ні м. Харкова від 10.1.02012р.

Зазначена сума кредиторської заборгованості підтверджена відповідними первинними документами бухгалтерської звітності, розглянута та визнана ліквідаційною комісією.

За наявності підтвердженої кредиторської заборгованості на загальну суму 3716106,95 грн. ліквідаційною комісією боржника, з метою виявлення усього наявного на підприємстві майна, на виконання вимог п. 3 Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 року № 69 (із наступними змінами і доповненнями), п.12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМ України від 28.02.2000 року №419 (із наступними змінами і доповненнями) прийнято рішення про проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, нематеріальних активів, кредиторської та дебіторської заборгованості боржника.

Згідно інвентаризаційних описів та актів інвентаризації майна боржника від 26.09.2012року основних засобів, нематеріальних активів, виробничих запасів та іншого майна у боржника не має, у зв'язку з чим оцінка майна не проводилась, дебіторську заборгованість не виявлено, грошові кошти в касі підприємства відсутні.

Згідно довідки ДПІ у Київському р-ні м. Харкова боржник має відкриті рахунки в банківській установі АТ "Банк Золоті ворота", залишок на якому становить 280,65 грн. (довідка банку від 10.10.12р.).

Відсутність майна у складі активів Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва", також підтверджується відповідними довідками з органів, які згідно з чинним законодавством в обов'язковому порядку реєструють права власності на нерухоме та цінне рухоме майно.

Майна, що перебуває у заставі не має, що підтверджується відповідними витягами з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Дочірні підприємства та філії не зареєстровані.

В складі кредиторської заборгованості відсутні борги за товари, роботи та послуги, по пенсійних та страхових внесках. Заборгованість по заробітній платі, вихідній допомоги та інших платежах заборгованості по аліментам, відшкодуванню шкоди, заподіяної здоров'ю та виплати авторської винагороди також відсутня.

Загальна кредиторська заборгованість підприємства, що не оспорюється боржником становить 3716106,95 грн.

На виконання вимог ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами, на підставі даних інвентаризації активів боржника головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс, який затверджений загальними зборами учасників боржника (протокол від 01.10.2012 року).

Згідно висновку проведеного аналізу фінансово - господарського стану Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва", боржник є неспроможним виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, строк сплати яких настав, а також ознак фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства з боку керівництва або іншої сторони не виявлено.

У зв'язку з зазначеним на засіданні ліквідаційної комісії боржника прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва".

Відповідно до п.1 ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутись в господарський суд з заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" боржник зобов'язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення обставин, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами, або орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство, або коли при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Зазначені обставини виявлено головою ліквідаційної комісії в ході проведення ліквідаційної процедури, що зобов'язує її звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Статтею 105 Цивільного кодексу України встановлені обов'язки особи, що прийняла рішення про припинення юридичної особи, зокрема, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи.

Згідно з ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до ч. З ст. 110 Цивільного кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом.

Частиною 1 ст. 111 Цивільного кодексу України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Зі змісту ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 Цивільного кодексу України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 Цивільного кодексу України.

Як свідчать матеріали справи, ліквідаційною комісією повністю дотримано вказаного порядку.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що сума кредиторської заборгованості перевищує вартість активів боржника, підприємство не веде підприємницької діяльності, що робить неможливим погашення заборгованості перед кредиторами, боржник є дійсно неплатоспроможним, що свідчить про скрутний фінансовий стан боржника і неможливість відновлення його діяльності, суд вважає необхідним визнати боржника банкрутом.

Згідно п. 2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

Розглянувши клопотання голови ліквідаційної комісії боржника Куровського О.І. про призначення її ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва", у відповідності до п.2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд вважає за можливе дане клопотання задовольнити та призначити ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісії Куровського Олега Ігоровича.

Приймаючи до уваги вищевикладене та керуючись ст. 1, ст.ст. 7, 22-25, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський центр підтримки підприємництва", код 36623348, зареєстроване виконавчим комітетом Харківської міської ради, 11.08.2009 року, № 1 480 107 0001 044771, місцезнаходження: 61013, м. Харків, вул. Челюскінців, буд. 14 - банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

2. З дня прийняття постанови підприємницька діяльність банкрута припиняється, строк виконання всіх грошових зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав, припиняється нарахування неустойки, процентів та інших видів економічних санкцій по усіх видах заборгованості банкрута, вимоги за зобов'язаннями банкрута, що виникли під час проведення процедур банкрутства, пред'являються в межах ліквідаційної процедури. Припиняються повноваження органів управління банкрута, ліквідатора і повноваження власника майна. Скасовуються арешти, накладені на майно боржника та інші обмеження щодо розпорядження майном боржника (в тому числі, усі податкові застави, застави рухомого та нерухомого майна). Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

3. Призначити ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії - Куровського Олега Ігоровича, ідентифікаційний номер 3083703913 (паспорт серії ЕМ 713612 виданий 26 червня 2009 року Антрацитівським МВ ГУМВС України в Луганській області), місце проживання: 61013, м. Харків, вул. Челюскінців, буд. 14).

4. Зобов'язати ліквідатора відповідно до п. п. З, 5 ст. 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в п'ятиденний строк опублікувати в офіційному друкованому органі відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші дії, передбачені ст.ст. 25-34 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, про фінансове становище і майно боржника станом на день відкриття ліквідаційної процедури, використання коштів боржника.

5. Зобов'язати ліквідатора в строк до 11 червня 2013 року виконати ліквідаційну процедуру, надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, копії повідомлень органу державної податкової служби, Пенсійному фонду і центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, довідку архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню, акт знищення печатки та штампу банкрута, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, довідку банку про рух грошових коштів по поточному рахунку за весь час роботи ліквідаційної комісії, баланси підприємства за весь час роботи, інші документи, що свідчать про виконання ліквідатором роботи по ліквідації банкрута.

Постанову направити ліквідатору, боржнику, кредиторам, державному органу з питань банкрутства, ДВС , державному реєстратору.

Суддя Дзюба О.А.

Дата ухвалення рішення11.12.2012
Оприлюднено20.12.2012
Номер документу28074654
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/5257/12

Ухвала від 25.03.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Постанова від 11.12.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 21.11.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні