Рішення
від 20.01.2009 по справі 60/187-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

60/187-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" січня 2009 р.                                                            Справа № 60/187-08

вх. № 9653

Суддя господарського суду Чистякова І.О.

при секретарі судового засідання Кисильова К.В.

за участю представників сторін:

прокурора - Кошель Т.В. - посвідчення № 235 від 06.11.2008 року; Асрян А.Б. - посвідчення № 194 від 29.09.2008 року;

позивача - Ремінний В.І. - довіреність № 20/148 від 19.01.2009 року;

1-й відповідач - не з"явився;

2-й відповідач - не з"явився;.   

розглянувши справу за позовом  Харківського міжрайонного природоохоронного прокурора, м. Харків в інтересах держави. в особі Управління з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області, м. Харків  

до  1. Близнюківської районної державної адміністрації у Харківській області, смт. Близнюки

2. Фермерського господарства "Алагір", с.Кірове  

про визнання недійсним договору

ВСТАНОВИВ:

Харківський міжрайонний природоохоронний прокурор звернувся до господарського суду з позовною заявою в інтересах держави в особі Управління з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області (позивач) до Близнюківської районної державної адміністрації у Харківській області (1-й відповідач) та  Фермерського господарства "Алагір" (2-й відповідач)  про визнання недійсним попереднього договіру оренди від 23.04.2007 року  та додаткової угоди до нього від 08.01.2008 року про надання 1-м відповідачем  2-му відповідачу в оренду земельної ділянки (рілля) із земель запасу площею 34,0781 га, розташованої на території Кіровської сільської ради Близнюківського району Харківської області за межами населеного пункту.

В обгрунтування позову прокурор посилається на те, що вказаний договір оренди не відповідає вимогам ст. 125 Земельного кодексу України про те, що приступати до використання земельної ділянки до встановлення меж у натурі ( на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється, також, прокурор зазначає, що при укладанні договору порушенно порядок надання органами місцевого самоврядування земельних ділянок в оренду відповідно до ст.ст. 123, 124 Земельного кодексу України, та є підставою для визнання договору недійсним згідно з ч.1 ст.207 Господарського кодексу України, ст.ст.203, 215 Цивільного кодексу України.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 26 грудня 2008 року було прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її  розгляд на 20 січня 2009 року о 14:40 годині.

Прокурор в судовому засіданні підтримує позовні вимоги та просить суд їх задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві.

Позивач підтримує наданий прокурором позов та просить суд його задовольнити. Через канцелярію господарського суду надав пояснення (вх. №410), в яких письмово виклав свою правову позицію щодо заявлених позовних вимог, зокрема вказує, що зміст попереднього договору оренди землі не містить вимог передбачених Законом України "Про оренду землі" та Постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 р. № 220, до того ж користуватися земельною ділянкою, можна лише на підставі документів, що посвідчують право на земельну ділянку, перелік яких є вичерпаним та встановлений ст. 126 Земельного кодексу України.

1-й відповідач у призначене судове засідання не з”явився, однак через канцелярію суду 19 січня 2009 року надав заперечення на позовну заяву про визнання недійсним попереднього договору оренди (вх. №175), в якому заперечує проти позову,  в зв”язку з тим, що попередній договір оренди, а також додаткова угода від 08 січня 2008 року втратила свою чинність 31 грудня 2008 року, тому вважає, що провадження по справі підлягає припиненню, у зв`язку з відсутністю предмету спору.

Крім того, 1-й відповідач у запереченнях на позовну заяву виклав клопотання, в якому просить суд розглянути справу № 60/187-08 без участі свого представника.

Суд, розглянувши вищезазначене клопотання 1-го відповідача  визнав його  таким, що не суперечить вимогам чинного законодавства та інтересам сторін, тому вважає, що воно підлягає задоволенню.

2-й відповідач у  судове засідання не з”явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, про що свідчить поштове повідомлення за № 4953944. Відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав.

Беручи до уваги, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування і подання доказів покладено на сторони, суд згідно за статтею 75 Господарського процесуального кодексу України розглядає справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення прокурора та позивача, судом встановлено наступне.

23 квітня 2007 року між Близнюківською районною державною адміністрацією у Харківській області (1-й відповідач по справі) та Фермерським господарством "Алагір" (2-й відповідач по справі) було укладено попередній договір оренди землі.

23.04.2007 р. на виконання вищезазначеного попереднього договору 1-ий відповідач на підставі акту приймання-передачі передав 2-му відповідачу в строкове платне користування земельну ділянку (рілля) із земель запасу площею 40,0 га, розташованої на території Кіровської сільської ради Близнюківського району Харківської області за межами населеного пункту.

08 січня 2008 року відповідачами було укладено додаткову угоду до попереднього договору.

Відповідно до умов додаткової угоди до попереднього договору відповідачами було продовжено термін дії попереднього договору до 31 грудня 2008 року та внесено зміни в п. 2 договору щодо розміру орендованої земельної ділянки, а саме цей пункт договору викладено у редакції: "В оренду передається земельна ділянка з земель запасу площею 34,0781 га, у тому числі ріллі - 34,0781 га.

Відповідно до ст. 14 Конституції України та ч.1 ст.1 Земельного кодексу України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Згідно зі ст. 17 Земельного кодексу України до повноважень місцевих державних адміністрацій в галузі земельних відносин належить питання щодо розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом.

При укладенні Близнюківською районною державною адміністрацією у Харківській області з Фермерським господарством "Алагір" попереднього договору оренди землі без виготовлення землевпорядної документації, встановлення меж земельної ділянки в натурі та без державної реєстрації в районному відділу Харківської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах" грубо порушено встановлений Земельним кодексом України порядок надання в користування на умовах оренди земельної ділянки.

Статтями 123, 124 Земельного кодексу України, ст. 20 Закону України “Про землеустрій”, Постановою Кабінету Міністрів України № 677 від 26.05.2004 р. "Про порядок розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок" передбачено порядок укладення договорів оренди, відповідно до якого при наданні земельних ділянок у оренду повинна розроблятись землевпорядна документація (проект відведення чи технічна документація). Після виготовлення землевпорядна документація, погоджена в установленому порядку відповідними органами державного контролю, подається на розгляд відповідного органу місцевого самоврядування чи державної виконавчої влади, до повноважень якого належить надання у користування земельної ділянки. За наслідками розгляду землевпорядної документації орган місцевого самоврядування приймає рішення про надання земельної ділянки в оренду.

Відповідно до вимог ст. 125 Земельного кодексу України та ст. 18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди  підлягає державній реєстрації.

В пункті 1 Указу Президента України "Про заходи щодо створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру" від 17 лютого 2003 року № 134/203 із змінами, внесеними згідно з Указом Президента України № 1039/203 від 15 вересня 2003 року зазначено про необхідність покласти на Державний комітет України по земельних ресурсах функції з державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру.

Згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі ( що можливе лише при наявності землевпорядної документації), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

На підставі ч. 2 статті 125 Земельного кодексу України, право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону – частина 2 статті 126 Земельного кодексу України.

Земельна ділянка є державної власністю і відповідно до пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України перебуває у віданні Близнюківської районної державної адміністрації у Харківській області.

Відповідно до статті 635 Цивільного кодексу України  попереднім  є  договір, сторони   якого   зобов'язуються протягом  певного  строку  (у  певний  термін) укласти  договір в майбутньому (основний договір) на умовах,  встановлених попереднім договором.      Законом може   бути   встановлено   обмеження   щодо строку (терміну),  в який має бути укладений основний договір на підставі попереднього договору.  Істотні умови   основного   договору,   що   не   встановлені попереднім  договором,  погоджуються  у   порядку,   встановленому сторонами   у попередньому   договорі,  якщо  такий  порядок  не встановлений актами цивільного законодавства. Попередній договір  укладається  у  формі,  встановленій  для основного   договору,   а   якщо   форма   основного  договору  не встановлена, - у письмовій формі.

Ч.1 ст. 3 Земельного кодексу України встановлено, що земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Укладення попередніх договорів оренди земельної ділянки суперечить чинному законодавству, що регулює земельні відносини.

Згідно частини 1 статті 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечить Цивільному кодексу України, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Згідно частини 1 статті 207 Господасрького кодексу України господарське зобов"язання, що не відповідає вимогам закону може бути на вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державної влади визнано судом недійсним.

Приймаючи до уваги, що згідно статті 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодерження в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п"ятою та шостою статті 203 Цивільного кодексу України, вказаний договір  та додаткова угода до нього про надання земельної ділянки в оренду Фермерському господарству "Алагір"  необхідно визнати недійсним.

Таким чином, суд вважає вимоги прокурора та позивача обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Посилання 1-го відповідача, викладені в запереченнях на позовну заяву, стосовно того, що спірний договір припинив свою дію, у зв"язку з чим він не може бути визнаний судом недійсним, суд вважає безпідставними, оскільки як вищезазначено якщо договір не відповідає вимогам закону він може бути на вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державної влади визнаний судом недійсним незалежно від строку його дії.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України державне мито у розмірі, передбаченому статтею 3 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито”, що становить 85 грн. та згідно зі статтею 44 Господарського процесуального кодексу України, Постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002р. № 411 судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 118,00 гривень слід покласти на 1-го та 2-го відповідачів рівними частками, а саме по 42,50 грн. - державного мита та 59 грн. - витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На підставі викладеного та керуючись статтями 6, 8, 14, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 203, 207, 215, 635 Цивільного кодексу України, ч. 1 статті 207 Господарського кодексу України, ст.ст. 1, 3, 123, 124, 125, 126 Земельного кодексу України, ст. 20 Закону України “Про землеустрій”, Постановою Кабінету Міністрів України № 677 від 26.05.2004 р. "Про порядок розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок", статтею 3 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито”, Постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 р. № 411, статтями 1, 4, 12, 33, 43, 44-49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України,-

ВИРІШИВ:

Задовольнити клопотання 1-го відповідача про розгляд справи № 60/187-08 без участі його представника.

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсним попередній договір оренди від 23.04.2007 року  та додаткову угоду до нього від 08.01.2008 року про надання Близнюківською районною державною адміністрацією у Харківській області Фермерському господарству "Алагір" в оренду земельної ділянки (рілля) із земель запасу площею 34,0781 га, розташованої на території Кіровської сільської ради Близнюківського району Харківської області за межами населеного пункту.

Стягнути з Близнюківської районної державної адміністрації у Харківській області (64800, Харківська область, Близнюківський район, смт. Близнюки, вул. Комсомольська, 39, р/р 35210001000603 банк ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011, ВДК у Близнюківському районі, ідентифікаційний код 04059533) на користь державного бюджету України (одержувач коштів - УДК в м. Харкові, № рахунку 31110095700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095, банк одержувача - Головне управління Державного казначейства України у Харківській області, МФО 851011) 42,50 грн. державного мита.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Близнюківської районної державної адміністрації у Харківській області (64800, Харківська область, Близнюківський район, смт. Близнюки, вул. Комсомольська, 39, р/р 35210001000603 банк ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011, ВДК у Близнюківському районі, ідентифікаційний код 04059533) на користь держбюджету України (одержувач коштів - УДК у м. Харкові, № рахунку 31213259700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22050000, символ звітності банку 259, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській обл., МФО 851011) 59 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з  Фермерського господарства "Алагір"   (64830, Харківська область, Близнюківський район, с. Кірове, ідентифікаційний код 35069527) на користь державного бюджету України (одержувач коштів -УДК в м. Харкові, № рахунку 31110095700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095, банк одержувача - Головне управління Державного казначейства України у Харківській області, МФО 851011) 42,50 грн. державного мита.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з  Фермерського господарства "Алагір"   (64830, Харківська область, Близнюківський район, с. Кірове, ідентифікаційний код 35069527) на користь держбюджету України (одержувач коштів - УДК у м. Харкові, № рахунку 31213259700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22050000, символ звітності банку 259, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській обл., МФО  851011) 59 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення підписано 22 січня 2009 року.

Суддя                                                                                            Чистякова І.О.

справа № 60/187-08

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.01.2009
Оприлюднено29.01.2009
Номер документу2807739
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —60/187-08

Рішення від 20.01.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні