Ухвала
від 19.12.2012 по справі 2а/2370/3622/12
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а/2370/3622/12 Головуючий у 1-й інстанції: Паламар П.Г.

Суддя-доповідач: Грибан І.О.

У Х В А Л А

Іменем України

"19" грудня 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючий-суддя Грибан І.О.

судді Губська О.А., Парінов А.Б.

за участі :

секретар с/з Печенюк Р.В.

пр-к апелянта Довогошия В.О.

пр-к відповідача Богуш Л.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Києві справу за апеляційною скаргою Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Інкубатор» на постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2012 року у справі за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Інкубатор» до Чигиринського відділення Кам'янської міжрайонної державної податкової інспекції Черкаської області Державної податкової служби про визнання акта опису майна неправомірним та його скасування -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з даним позовом, в якому просив визнати неправомірним та скасувати акт опису майна, що знаходиться за адресою: м. Чигирин вул. Кірова, 168, скасувати податкову заставу та запис про обтяження податковою заставою № 6458907 від 09.08.2012 року в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2012 року в задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Позивач не погоджуючись з прийнятим рішенням суду, подав апеляційну скаргу, в якій зазначає, що постанова суду першої інстанції винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права, а тому просить скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове про задоволення позовних вимог.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги та заперечень на неї, колегія суддів дійшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду -без змін з наступних підстав.

Положенням частини 1 ст. 200 КАС України передбачено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Судом першої інстанції встановлено, та з матеріалів справи вбачається, що Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Інкубатор»зареєстроване Чигиринською райдержадміністрацією Черкаської області, як юридична особа 18.03.2003 року (ідентифікаційний код 05390767) та перебуває на обліку як платник податків у Кам'янській МДПІ Черкаської області Державної податкової служби.

Позивачем самостійно визначено суму податкового зобов'язання із земельного податку на 2008 рік, які не були сплачені у встановлені строки.

В зв'язку з чим на адресу позивача відповідачем було направлено першу та другу податкові вимоги. Перша податкова вимога № 1/38 від 15.04.2008 року на суму 534 грн. вручена позивачу 16.04.2008 року. Друга податкова вимога від 31.05.2008 року № 2/49 на суму 2046 грн. вручена представнику позивача 02.06.2008 року. Зазначені вимоги позивачем не оскаржувалися.

В подальшому відповідачем прийняте рішення № 4 від 01.07.2008 року про погашення податкового боргу платників податків за рахунок стягнення його активів, у якому зазначено: «з платника податків СТОВ «Інкубатор»стягнути узгоджену суму податкового боргу за рахунок активів, що перебувають у його власності, а також за рахунок тих активів, право власності яких він набуде у майбутньому. Рішення отримане позивачем 07.07.2008 року.

30.10.2008 року податковим керуючим, в присутності представника позивача, проведено опис активів, що знаходяться у СТОВ «Інкубатор»: ГАЗ 5312 автофургон, держ. № 45-41, вартістю 16300 грн. та ГАЗ 5312 А - самоскид, в робочому стані, вартістю 18700 грн. про що складено відповідний акт.

Згідно наданої відповідачем довідки від 25.09.2012 року № 4094/19-028 за позивачем обліковується податковий борг по земельному податку в сумі 12151,42 грн. та по збору за забруднення навколишнього природного середовища в сумі 164,62 грн.

Відповідачем направлено запити до відповідних органів про наявність у позивача майна та отримано інформацію, що за позивачем зареєстрований з 22.02.2011 року комплекс, а транспортні засоби позивачу не належать.

Згідно інформаційної довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно № 35094322 за позивачем 22.02.2011 року, на підставі свідоцтва про право власності САЕ 104016 виданого виконавчим комітетом Чигиринської міської ради, зареєстровано комплекс розташований за адресою м. Чигирин вул. Кірова, 168.

Відповідачем 09.08.2012 року складено акт опису майна (щодо заміни предмета податкової застави) СТОВ «Інкубатор», яким внесено у податкову заставу комплекс, що знаходиться за адресою: Черкаська область, м. Чигирин, вул. Кірова, 168 та звільнено з податкової застави майно - автомобілі: ГАЗ 5312 автофургон та ГАЗ 5312А самоскид.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з правомірності дій відповідача, та вказував, що позивач у порушення вимог п. 89.5.ст. 89 ПКУ не повідомив орган державної податкової служби про наявність іншого ліквідного майна та позбавив відповідача права включити таке майно до акта опису майна та використати його як джерело погашення податкового боргу.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції виходячи з наступного.

Згідно із пунктом 1.17 статті 1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі -Закон № 2181-III) податкова застава - спосіб забезпечення податкового зобов'язання платника податків, не погашеного у строк. Основні положення щодо застосування податкової застави визначені у статті 8 зазначеного Закону , зокрема, на підставі пункту 8.1 вказаної статті, з метою захисту інтересів бюджетних споживачів, активи платника податків, що має податковий борг, передаються у податкову заставу.

Право податкової застави виникає згідно із законом та не потребує письмового оформлення.

Відповідно до підпункту 8.2.2 пункту 8.2 статті 8 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»право податкової застави поширюється на будь-які види активів платника податків, які перебували в його власності (повному господарському віданні) у день виникнення такого права, а також на будь-які інші активи, на які платник податків набуде прав власності у майбутньому, до моменту погашення його податкових зобов'язань або податкового боргу.

Разом з тим, абзацом «б»п. п. 7.3.1 п. 7.3 ст. 7 Закону № 2181-III не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків за його самостійним рішенням або за рішенням органу стягнення активи, які належать на правах власності іншим особам та перебувають у тимчасовому розпорядженні або користуванні платника податків.

Аналогічні положення містяться у п. п. 87.3.2 п. 87.3 ст. 87 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI (далі -ПКУ ).

Пунктом 89.5 ст. 89 ПКУ у разі якщо на момент складення акта опису майно відсутнє або його балансова вартість менша від суми податкового боргу, право податкової застави поширюється на інше майно, на яке платник податків набуде право власності у майбутньому до погашення податкового боргу в повному обсязі. Платник податків зобов'язаний не пізніше робочого дня, наступного за днем набуття права власності на будь-яке майно, повідомити орган державної податкової служби про наявність такого майна. Орган державної податкової служби зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дня отримання зазначеного повідомлення прийняти рішення щодо включення такого майна до акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави та балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, або відмовити платнику податків у включенні такого майна до акта опису.

Як вбачається з матеріалів справи, майно, що було описане в податкову заставу згідно акту опису від 30.10.2008р. ( транспортні засоби) не належали позивачу, в зв'язку з чим заходи з погашення податкового боргу, вжиті відповідачем, не дали позитивного результату.

Отже у відповідача була необхідність до залучення додаткових активів позивача.

Згідно рішення виконавчого комітету Чигиринської міської ради від 27.01.2011р. позивачем набуто право власності на об'єкти нерухомості, а саме : адмінбудівлю, цех-інкубатор, котельню, склад, гараж, будівлю охорони, огорожу, водоколонку, - за аждресою м.Чигирин,вул.Кірова,168.

Про наявність іншого ліквідного майна для погашення боргу позивач відповідача у визначений законом строк не повідомив.

Таким чином, відповідач згідно вимог абз. 1 п. 89.3 ст. 89 ПКУ , правомірно вніс до акта опису майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Відповідно до п. 2.10 «Порядку застосування податкової застави органами державної податкової служби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.10.2011 року № 1273 , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.11.2011 року за № 1339/20077 (далі - Порядок) якщо майно платника податків є неподільним і його балансова вартість більша суми податкового боргу, таке майно підлягає опису у податкову заставу в повному обсязі. Опис майна може бути проведено за даними органів, які згідно з чинним законодавством здійснюють реєстрацію майна.

Відповідно до п. 3.1 Порядку орган державної податкової служби зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі у п'ятиденний строк з дня складення акта опису майна.

Пунктом 1 наказу Міністерства юстиції України, Державної податкової адміністрації України від 07.02.2003 року № 9/5/59 «Про реєстрацію податкових застав нерухомого майна»встановлено, що реєстрація податкових застав нерухомого майна здійснюється в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна в порядку, установленому Законом України від 18.11.2003 № 1255-IV «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» , Порядком ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2004 № 830 , Інструкцією про порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна та заповнення заяв, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 29.07.2004 № 73/5 , зареєстрованим у Мін'юсті України 29.07.2004 за № 942/9541.

Таким чином, відповідачем згідно з зазначеними вимогами, 09.08.2012 року проведено заміну відомостей до реєстраційного запису в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна 6458907.

Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції вірно встановив фактичні обставини справи, дослідив наявні докази, надав їм належну оцінку та прийняв законне і обґрунтоване рішення з дотриманням норм матеріального і процесуального права, а тому підстав для його скасування не вбачається.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Інкубатор» - залишити без задоволення, а постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2012 року -залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя Грибан І.О.

Судді: Губська О.А.

Парінов А.Б.

Дата ухвалення рішення19.12.2012
Оприлюднено20.12.2012
Номер документу28089219
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання акта опису майна неправомірним та його скасування

Судовий реєстр по справі —2а/2370/3622/12

Ухвала від 19.12.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Грибан І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні