Рішення
від 18.12.2012 по справі 1/5014/2903/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

18.12.12 Справа № 1/5014/2903/2012

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Екологічна ініціатива", м. Алмазна Луганської області

до Приватного підприємства "Променергосервіс", м. Алчевськ Луганської області

про стягнення 64440 грн. 00 коп.

Суддя Зюбанова Н.М.

П р е д с т а в н и к и :

від позивача - Вишняк С.А., довіреність від 09.12.11 № 71;

від відповідача -не прибув;

Суть спору: про стягнення 64440 грн. 00 коп. передплати за матеріальні цінності за рахунком-фактури від 23.05.12 № 32 .

Відповідач відзив на позовну заяву не надав, у судове засідання не прибув.

Учасників судового процесу було належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідання, тому судом з урахуванням вимог ст. 43 ГПК України створені всі необхідні умови для вирішення спору на принципах змагальності, рівності учасників процесу перед законом.

Неприбуття вдруге у судове засідання відповідача, який був належним чином повідомлений про час і місце проведення судового засідання не перешкоджає розгляду спору по суті згідно положень ст. 75 ГПК України, оскільки до повноважень господарських суддів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

Тому, направлення кореспонденції на адресу відповідача відповідно до інформації, що міститься в матеріалах справи, є належним доказом виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення судом певних процесуальних дій.

Дослідивши обставини справи, вислухавши представника позивача, суд дійшов до наступного.

Так, матеріали справи свідчать, що між сторонами не підписувався договір, як єдиний документ, скріплений печатками позивача та відповідача.

Однак, між ТОВ "Екологічна ініціатива" (позивачем) та ПП "Променергосервіс" (відповідачем) відбулось укладення господарського договору у спрощений спосіб, оскільки після одержання від відповідача рахунку-фактури № 32 від 23.05.12 на суму 64440 грн. 00 коп. позивач перерахував ПП "Променергосервіс" у якості передплати грошові кошти, що підтверджено платіжним дорученням від 24.05.12 № 267 з належною відміткою банку про проведення платежу.

Але відповідач, як продавець, не передав позивачу товар, у той час, як у відповідності до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином у відповідності до вимог договору та Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Тому позивач звернувся до господарського суду з позовом про стягнення 64440 грн. 00 коп. передплати на підставі ст. 963 ЦК України.

Господарський суд погоджується з такою правовою позицією позивача, оскільки виставлення рахунку-фактури № 32 від 23.05.12, у якому визначено асортимент товару, його кількість та ціна, а також оплата такого рахунку свідчить про узгодження умов купівлі-продажу на суму 64440 грн. 00 коп. на момент оплати відповідного рахунку.

Так, в силу ч. 7 ст.179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Відповідно до ст. 181 ГК України допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Згідно ч. 1 ст. 641 ЦК України пропозиція укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Така пропозиція має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття.

Рахунок-фактура № 32 від 23.05.12, виставлений ПП "Променергосервіс", містить умови, які є істотними для договору поставки, що є різновидом купівлі-продажу, а саме предмет поставки, ціна товару, його кількість.

Зазначена пропозиція була прийнята позивачем -ТОВ "Екологічна ініціатива" шляхом вчинення конклюдентних дій -оплати такого рахунку, що узгоджується з положеннями ч. 2 ст. 642 ЦК України.

Так, за змістом вказаної норми, якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Отже, фактично між сторонами була узгоджена поставка певної партії товару.

Так, правове регулювання правовідносин купівлі-продажу здійснюється ст. 655 ЦК України, якою передбачено, що за договором купівлі-продажу одна сторона /продавець/ передає або зобов'язується передати майно /товар/ у власність другій стороні /покупцеві/, а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно /товар/ і сплатити за нього певну грошову суму. Предметом договору купівлі-продажу згідно ст. 656 ЦК України може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений /придбаний, набутий/ продавцем у майбутньому.

У відповідності до ст. 691 ЦК України, яка регулює ціну товару за договором купівлі-продажу, покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до ст. 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Тому позивач обґрунтовано посилається на ст. 693 ЦК України, якою регулюється купівля-продаж та передбачено - якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Оскільки відповідач не передав товар протягом розумного строку з моменту проведення передплати (не пізніше 7 днів з моменту оформлення покупки), господарський суд встановлює факт прострочення поставки товару та наявність заборгованості відповідача перед позивачем у сумі 64440 грн. 00 коп., оскільки й після одержання претензії позивача за листом від 26.07.12 № 172 кошти не були повернуті.

Відповідачем позов не оспорений, доказів поставки товару або повернення передплати не надано.

Оскільки вимоги позивача є обгрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та відповідають її фактичним обставинам, позов підлягає повному задоволенню з віднесенням судового збору на відповідача згідно ст. 44, ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 75, 82, 84, 85 ГПК України, суд

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Променергосервіс", м. Алчевськ Луганської області, вул. Кірова, б. 136, ідент. код 31142351 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Екологічна ініціатива", м. Алмазна Луганської області, вул. Терешкової, б. 29, ідент. код 20286872 - 64440 грн. 00 коп. передплати та 1609 грн. 50 коп. судового збору, видати на виконання наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складене 20.12.12.

Суддя Н.М.Зюбанова

Помічник судді Г.А.Кравцова

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення18.12.2012
Оприлюднено21.12.2012
Номер документу28098838
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/5014/2903/2012

Рішення від 18.12.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 15.11.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні