Рішення
від 21.12.2012 по справі 403/7551/12
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 403/7551/12

Провадження № 2/403/3369/2012

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2012 року Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська у складі: головуючого, судді - Єлісєєвої Т.Ю.

при секретарі - Кузьминій С.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Дніпропетровський виробничий комбінат»до ОСОБА_1, Дніпропетровської міської ради, треті особи - Товариство сприяння обороні України, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, про стягнення заборгованості та визнання права власності, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з даним позовом до відповідачів, посилаючись на те, що 16 січня 2012 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Дніпропетровський виробничий комбінат»(Орендодавець) та ОСОБА_1 (Орендар) був укладений договір оренди нежитлових приміщень. За умовами договору (п.1.1) орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове, платне користування нежитлове приміщення по АДРЕСА_1. Акт прийому - передачі нерухомого майна від 01.02.2012 р. Відповідно до вимог п. 3.1 договору оренди, орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату у розмірі по 1500 гривень за перші три місяці користування, а далі -по 1600 гривень за кожен місяць. Втім фактично в обумовлений строк за 2 місяці користування майном жодного платежу не здійснив, посилаючись на те, що у Орендодавця відсутній правовстановлюючий документ на дане майно.З огляду на зазначене позивач просить, з урахуванням уточненої позовної заяви, зобов'язати ОСОБА_1 перерахувати суму орендної плати у розмірі 3000 гривень та визнати за позивачем право власності на нерухоме майно, розташоване за адресою АДРЕСА_1

Представник ТОВ «Дніпропетровський виробничий комбінат»в судове засідання не з'явився, до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилась, до суду подала заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення позову заперечувала.

Представник відповідача, Дніпропетровської міської ради, в судове засідання не з'явився, був належним чином повідомлений. Надав суду заяву з проханням слухати справи без його участі, просив винести рішення згідно з вимогами чинного законодавства України.

Представник третьої особи, Товариства сприяння обороні України, до суду подав заяву про розгляд справи за його відсутності, просив розглянути позов відповідно до вимог чинного законодавства України.

Представник третьої особи, регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області, в судове засідання не з'явився, був належним чином повідомлений, про причини неявки не повідомив, надав суду заперечення.

У зв'язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч.2 ст.197 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з огляду на наступне.

24.12.2004 р. було створено Підприємство об'єднання громадян «Дніпропетровський виробничий комбінат»Товариства сприяння обороні України (далі -ПОГ «ДВК»ТСО України). Відповідно до Статуту його засновником та власником є Товариство сприяння обороні України (далі - ТСО України).

04.01.2005 р. ТСО України до статутного фонду ПОГ «ДВК»ТСО України згідно акту прийому -передачі передало основні фонди, в тому числі будівлі, споруди по АДРЕСА_1.

Відповідно до Постанови бюро ЦК ТСО України (протокол № 12 від 29.11.2005 р.) ПОГ «ДВК»ТСО України перереєстроване в Товариство з обмеженою відповідальністю «Дніпропетровський виробничий комбінат»(далі -ТОВ «ДВК»). Згідно преамбулі статуту це підприємство визначене правонаступником ПОГ «ДВК»ТСО України. Державна реєстрація ТОВ «ДВК»проведена 20.07.2006 р. № запису 12241230000028245.

Засновником ТОВ «ДВК»став ТСО України, який згідно п.5.2 Статуту вніс до статутного фонду належні йому на праві власності будівлі, споруди по АДРЕСА_1. Перелік переданого майна зазначений у передавальному акті від 05.06.2006 р.

Відповідно до статей 21-24 Закону України "Про об'єднання громадян" об'єднання громадян може мати у власності кошти та інше майно, необхідне для здійснення його статутної діяльності. Об'єднання громадян набуває право власності на кошти та інше майно, передане йому засновниками, членами (учасниками) або державою, набуте від вступних та членських внесків, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, а також на майно, придбане за рахунок власних коштів чи на інших підставах, не заборонених законом. Право власності об'єднань громадян реалізують їх вищі статутні органи управління (загальні збори, конференції, з'їзди тощо) в порядку, передбаченому законодавством України та статутними документами.

13 червня 2012 р. була проведена технічна інвентаризація нерухомого майна по АДРЕСА_1 та виготовлений технічний паспорт, де зазначено ТОВ «ДВК»самовільно побудував ґанок літ. и, антресольний поверх поз. 212 в літ.А 2 -1 загальною площею 15,7 кв.м з улаштуванням дверних та віконних отворів у капітальних стінах, склад літ.С загальною площею 20,4 кв.м, у майстерні літ. Б-1 поз.1 та поз.6 улаштовані дверні та віконні отвори в капітальних стінах. В адміністративній будівлі літ. А-3 в результаті самовільної реконструкції змінилось функціональне призначення та загальна площа стала 2480,1 кв.м.

Згідно з технічним висновком про стан будівельних конструкцій будівлі складу літ. С, ґанку літ. и, перепланування приміщень в адміністративній будівлі літ. А-3,облаштування віконних та дверних отворів у капітальних стінах в будівлі майстерні лі. Б-1 та в будівлі виробничого корпусу літ. А 2 -1, виготовленим фізичною особою -підприємцем ОСОБА_2 17.07.2012 р. (ліцензія серія НОМЕР_1 строк дії з 09.07.2010 р. по 09.07.2013 р.) зроблений висновок про можливість подальшої експлуатації будівель за функціональним призначенням.

Нерухоме майно розташоване на земельних ділянках, які виділялись відповідно рішення виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради депутатів трудящих від 30.09.1974 р. № 656 «Про закріплення території Дніпропетровського виробничого комбінату ДТСААФ та дозволу йому будівництва цеху з виготовлення авто тренажерів по АДРЕСА_1»та відповідно рішення виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради народних депутатів від 23.03.1983 р. № 165(1282 а) «Про дозвіл Дніпропетровському виробничому комбінату ДТСААФ будівництва боксів для зимової стоянки автомашин по АДРЕСА_1».

Щодо належності до державної власності нерухомого майна по АДРЕСА_1 листом № 11-09-00872 від 20.02.2012 р. регіональним відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області була дана наступна відповідь.

Згідно з Положенням про регіональне відділення Фонду державного майна України, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 15.06.1994 р. № 412 регіональне відділення здійснює управління майном підприємств, установ, організацій, що перебуває в державній власності в процесі приватизації, здійснює державну політику у сфері приватизації державного майна, повноваження орендодавця цього майна, а також забезпечує функції з управління державним майном, яке в процесі приватизації не увійшло до статутних капіталів господарських товариств, але знаходиться на їх балансі , за територіальною ознакою -місцем розташування господарських товариств, та ведення Реєстру цього державного майна.

В зазначеному реєстрі об'єкт нерухомості по АДРЕСА_1 не значиться.

ТСО України є Всеукраїнським громадським добровільним оборонно-патріотичним спортивно-технічним об'єднанням громадян, яке є правонаступником Українського республіканського добровільного товариства сприяння армії, авіації і флоту (ДТСААФ Української РСР).

Фінансове забезпечення ДТСААФ здійснювалось за рахунок членських внесків членів Товариства, за рахунок доходів від видавничої діяльності, госпрозрахункової діяльності виробничих підприємств, майстерень тощо. Статутом не передбачено таке джерело забезпечення як бюджетні кошти.

Майно ТСО України ніколи не перебувало у власності загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР. Це майно створено за рахунок джерел, обумовлених їх статутами і завжди знаходилось на їх самостійному балансі, на матеріальній базі яких було утворено ТСО України, і на підставі статей 20, 28 Закону України „Про власність", який діяв на момент створення ТСО України, та п.п. 7.2, 7.3, 7.4 та 7.5 Статуту ТСО України є майном цієї української громадської організації. Зазначена правова позиція викладена в ухвалі Верховного Суду України від 29.11.2006 у справі № 6-18537ск06.

Частиною 5 ст.376 Цивільного кодексу України встановлено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб. В даному випадку права інших осіб не порушені.

Право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації (ст.331 ЦК України).

Статтею 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав і інтересів є визнання права.

Відповідно до ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»підставою для державної реєстрації прав на нерухоме майно, його виникнення, перехід, припинення, обмеження є рішення суду, яке набрало чинності.

Аналогічне положення містить п.10 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2000 р. № 7/5, а саме те, що рішення суду про визнання права власності відноситься до правовстановлюючих документів, на підставі якого проводиться реєстрація права власності на об'єкт нерухомого майна.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 4, 10, 60, 88, 123, 215-218, 224-227 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Зобов'язати ОСОБА_1 перерахувати Товариству з обмеженою відповідальністю «Дніпропетровський виробничий комбінат»(код 33338052) орендну плату в сумі 3000 гривень згідно договору оренди нежитлових приміщень від 16.01.2012 р.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Дніпропетровський виробничий комбінат»без прийняття в експлуатацію право власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: АДРЕСА_1, яке складається з: адміністративної будівлі літ. А-3, виробничого корпусу літ. А 2 -1, виробничого корпусу літ. А 4 -1, побутових приміщень літ. А 3 -2, прибудови літ. А 5 -2, прибудови літ. а-1, прибудови літ. а 1 -1, прибудови літ. а 2 -1, прибудови а 3 -1 загальною площею 2480,1 кв.м, ґанку літ. а, ґанку літ. а 1 , ґанку літ. а 2 , сходів літ.літ.а 3 , а 4 , а 5 , а 6 , а 7 , майстерні літ. Б-1 загальною площею 198,0 кв.м, гаражу літ. Д загальною площею 128,2 кв.м, складу літ. К загальною площею 185,3 кв. м, складу літ. С загальною площею 20,4 кв.м, прохідної літ. И загальною площею 7,9 кв.м, вбиральні літ. Н загальною площею 22,3 кв.м, мостіння І.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга подається апеляційному суду Дніпропетровської області через Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська.

Суддя Єлісєєва Т.Ю.

Дата ухвалення рішення21.12.2012
Оприлюднено26.12.2012
Номер документу28109538
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —403/7551/12

Рішення від 21.12.2012

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Єлісєєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні