Рішення
від 18.12.2012 по справі 5011-38/16036-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-38/16036-2012 18.12.12

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю Торгова група «Інтерпап» ДоПриватного підприємства «Лером сервіс» Простягнення 12789,76 грн.

Суддя Власов Ю.Л.

Представники: Від позивачаНебога О.П. Від відповідачане з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до Відповідача про стягнення заборгованості в розмірі 7970,60 грн., пені в сумі 189,73 грн. та відсотки за користування коштами в сумі 4629,43 грн.

Заявлені позовні вимоги Позивач обґрунтовує наступним. Між Позивачем та Відповідачем був укладений договір купівлі-продажу, відповідно до якого Позивач здійснив поставку товару, а Відповідач оплатив товар частково. Таким чином, Відповідач повинен сплатити Позивачу суму боргу та штрафні санкції.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 12.11.12р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи був призначений на 04.12.12р. Розгляд справи відкладався.

Судом досліджені надані суду докази та матеріали. В результаті дослідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання відповідача, суд -

ВСТАНОВИВ:

16.07.12р. між Позивачем та Відповідачем був укладений договір купівлі-продажу №ТГ-834, відповідно до умов якого Позивач зобов'язувався в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, передати у власність Відповідачеві, а Відповідач зобов'язався в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, прийняти та оплатити паперову продукцію, що перерахована в рахунку-фактурі або специфікації, які є невід'ємними частинами цього договору.

Відповідно до п.2.1. договору ціна на товар є договірною. Кількість та ціна, згідно письмової або усної заявки Відповідача, вказані у рахунку-фактурі або специфікації, які є невід'ємними частинами цього договору. Підтвердженням узгодження сторонами заявки Відповідача є підписання сторонами рахунка-фактури або специфікації. Ціна на товар залежить від курсу національної валюти до євро за даними Міжбанківської валютної біржі.

Згідно з п.3.1. договору Позивач зобов'язався поставляти товар згідно з правилами Інкотермс 2000. Строк та умови поставки кожної партії товару вказуються у рахунку-фактурі або специфікації.

Відповідно до п.3.2 договору право власності на товар переходить від Позивача до Відповідача у момент фактичної передачі товару.

Згідно з п.4.2. договору розрахунки за кожну партію здійснюються шляхом перерахування коштів на поточний рахунок Позивача у повному обсязі, або частками протягом 3 (трьох) календарних днів з дня передачі товару. Позивач має право змінити строк оплати товару, виставивши вимогу про його негайну оплату, якщо курс продажу євро по відношенню до гривні за даними Міжбанківської валютної біржі з дати поставки товару зросте більш ніж на 1%.

Відповідно до п.4.5. договору у разі прострочення оплати поставленого товару, Відповідач зобов'язаний сплатити йото повну вартість а також, відповідно до ст. 692 Цивільного кодексу України, сплачує проценти за користування чужими грошовими коштами у розмірі 1% від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Згідно з п.9.2 договору у разі порушення термінів оплати товару Відповідач виплачує Позивач пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, діючої на період несплати, від суми заборгованості за кожний день прострочення. Пеня нараховується за весь період прострочення виконання зобов'язання.

17.09.12р. Позивач виставив Відповідачеві рахунок-фактуру №5405 на сплату товару «папір Zoom А4 80 г/м 2»загальною вартістю 10732,50 грн.

На виконання умов вказаного договору Позивач поставив, а Відповідач прийняв товар, проте Відповідач за поставлений товар розрахувався частково, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість перед Позивачем в сумі 7970,60 грн., що підтверджується видатковими накладними, платіжними дорученнями, актом взаємних розрахунків та іншими матеріалами справи копії яких залучені до матеріалів справи. На підтвердження іншого Відповідачем не надано суду будь-яких документів.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню частково з наступних підстав.

Згідно зі ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Згідно з ст.525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Як встановлено судом, 16.07.12р. між Позивачем та Відповідачем був укладений договір купівлі-продажу №ТГ-834, відповідно до умов якого Позивач зобов'язувався в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, передати у власність Відповідачеві, а Відповідач зобов'язався в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, прийняти та оплатити паперову продукцію, що перерахована в рахунку-фактурі або специфікації, які є невід'ємними частинами цього договору. Відповідно до п.2.1. договору ціна на товар є договірною. Кількість та ціна, згідно письмової або усної заявки Відповідача, вказані у рахунку-фактурі або специфікації, які є невід'ємними частинами цього договору. Підтвердженням узгодження сторонами заявки Відповідача є підписання сторонами рахунка-фактури або специфікації. Ціна на товар залежить від курсу національної валюти до євро за даними Міжбанківської валютної біржі. Згідно з п.3.1. договору Позивач зобов'язався поставляти товар згідно з правилами Інкотермс 2000. Строк та умови поставки кожної партії товару вказуються у рахунку-фактурі або специфікації. Відповідно до п.3.2 договору право власності на товар переходить від Позивача до Відповідача у момент фактичної передачі товару. Згідно з п.4.2. договору розрахунки за кожну партію здійснюються шляхом перерахування коштів на поточний рахунок Позивача у повному обсязі, або частками протягом 3 (трьох) календарних днів з дня передачі товару. Позивач має право змінити строк оплати товару, виставивши вимогу про його негайну оплату, якщо курс продажу євро по відношенню до гривні за даними Міжбанківської валютної біржі з дати поставки товару зросте більш ніж на 1%.

Як встановлено судом, 17.09.12р. Позивач виставив Відповідачеві рахунок-фактуру №5405 на сплату товару «папір Zoom А4 80 г/м 2»загальною вартістю 10732,50 грн. На виконання умов вказаного договору Позивач поставив, а Відповідач прийняв товар, проте Відповідач за поставлений товар розрахувався частково, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість перед Позивачем в сумі 7970,60 грн., що підтверджується видатковими накладними, платіжними дорученнями та актом взаємних розрахунків та іншими матеріалами справи копії яких залучені до матеріалів справи. Таким чином, на день вирішення спору у Відповідача існує заборгованість перед Позивачем в сумі 7970,60 грн., що підтверджується матеріалами справи. На підтвердження іншого Відповідачем не надано суду будь-яких документів.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе задовольнити позовну вимогу Позивача про стягнення з Відповідача заборгованості в сумі 7970,60 грн.

Відповідно до ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з ст.231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Згідно з п.9.2 договору у разі порушення термінів оплати товару Відповідач виплачує Позивач пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, діючої на період несплати, від суми заборгованості за кожний день прострочення. Пеня нараховується за весь період прострочення виконання зобов'язання.

За вказаних обставин суд вважає за можливе задовольнити частково вимогу Позивача про стягнення з Відповідача пені в сумі 186,25 грн. за розрахунком суду.

Відповідно до ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до п.4.5. договору у разі прострочення оплати поставленого товару, Відповідач зобов'язаний сплатити йото повну вартість а також, відповідно до ст. 692 Цивільного кодексу України, сплачує проценти за користування чужими грошовими коштами у розмірі 1% від суми заборгованості за кожен день прострочення.

За вказаних обставин суд вважає за можливе частково задовольнити вимоги Позивача про стягнення з Відповідача процентів за користування чужими грошовими коштами у розмірі 1% від суми заборгованості за кожен день прострочення в сумі 4544,72 грн. за розрахунком суду

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст.4, 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Лером сервіс»(03028, м. Київ, просп. Науки, буд. 42/1, корп. 14, кв. 24/7; код 36482656) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова група «Інтерпап»(03028, м. Київ, вул. Саперно-Слобідська, буд. 8, літера А, офіс 291; код 35137937) основний борг в сумі 7970 (сім тисяч дев'ятсот сімдесят) грн. 60 коп., пеню в сумі 186 (сто вісімдесят шість) грн. 25 коп., проценти за користування чужими грошима в сумі 4544 (чотири тисячі п'ятсот сорок чотири) грн. 72 коп. та судовий збір в сумі 1598 (одна тисяча п'ятсот дев'яносто вісім) грн. 40 коп.

3. В іншій частині у позові відмовити.

Суддя Ю.Л. Власов

Рішення підписане 20.12.2012р.

Дата ухвалення рішення18.12.2012
Оприлюднено22.12.2012
Номер документу28128526
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-38/16036-2012

Рішення від 18.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 12.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні