Постанова
від 31.10.2012 по справі 2а-11312/12/0170/28
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

31 жовтня 2012 р. (10:05) Справа №2а-11312/12/0170/28

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Калініченко Г.Б., за участю секретаря Колосовій Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у м. Сімферополі АР Крим

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фібробетонбуд"

про стягнення у сумі 6 109,82 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м. Сімферополі АР Крим звернулась до Окружного адміністративного суду АРК з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фібробетонбуд", в якому просить стягнути з відповідача податкову заборгованість у сумі 6109,82 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ТОВ "Фібробетонбуд" являється платником податків та зборів, в тому числі, податку на додану вартість, у зв'язку з чим повинно надавати до податкового органу декларації про податок на додану вартість та декларувати податкові зобов'язання з ПДВ, які має сплачувати у повному обсязі у встановлений законодавством строк.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Представник відповідача до залу судового засідання не з'явився, про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином, причин своєї неявки суду не надав.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст.2 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від 04.12.1990 року, головним завданням податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Фібробетонбуд" знаходиться на податковому обліку в ДПІ в м. Сімферополі АРК з 07.05.2007 року.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Відповідно до пункту 31.11 статті 31 Податкового кодексу України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно.

Згідно з пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Податковий агент зобов'язаний сплатити суму податкового зобов'язання (суму нарахованого (утриманого) податку), самостійно визначеного ним з доходу, що виплачується на користь платника податку - фізичної особи та за рахунок такої виплати, у строки, передбачені цим Кодексом.

Статтею 34 Податкового кодексу України встановлено, що податковим періодом може бути календарний рік, календарний квартал, календарний місяць, календарний день.

Порядок, підстави та строки сплати податку з доходів фізичних осіб передбачені Податковим кодексом України, що набрав чинності з 01.01.2011 року.

Відповідно до підпункту 162.1.3. статті 162 Податкового кодексу України платником податку на доходи фізичних осіб є податковий агент.

Пунктом 14.1.180. статті 14 Податкового кодексу України передбачено, що, податковий агент щодо податку з доходів фізичних осіб -це юридична особа (її філії, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента -юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або не грошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV цього Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV цього Кодексу.

Відповідно до підпункту 163.1.1 пункту 163.1 статті 163 Податкового кодексу України об'єктом оподаткування резидента по податку з доходів фізичних осіб є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Підпунктом 168.1.1. пункту 168.1. статті 168 Податкового кодексу України встановлено, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу.

Судом встановлено, що відповідач подав до Державної податкової інспекції в м. Сімферополі в АР Крим декларацію з податку на доходи фізичних осіб за січень 2011 №9000910847 від 14.03.2011р., відповідно якої відповідачем самостійно визначена сума податку до сплати - 14306,86 грн., яка була частково сплачено у сумі 10 581,88 грн. Заборгованість складає 3724,98 грн.

Згідно із статтею 203 цього Розділу податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

На підставі податкової декларації з податку на додану вартість за вересень 2011 №9009092946 від 19.10.2011 наданою Товариством з обмеженою відповідальністю «Фібробетонбуд» до ДПІ у м. Сімферополі, відповідачем самостійно визначена сума податку до сплати - 205,00 грн., частково сплачено на суму 172,32 грн. заборгованість складає 32,68 грн.

На підставі податкової декларації з податку на додану вартість за жовтень 2011 №9011702247 від 21.11.2011 наданою Товариством з обмеженою відповідальністю «Фібробетонбуд» до ДПІ у м. Сімферополі, відповідачем самостійно визначена сума податку до сплати - 41,00 грн.

На підставі податкової декларації з податку на додану вартість за листопад 2011 №9012643450 від 19.12.2011, наданою Товариством з обмеженою відповідальністю «Фібробетонбуд» до ДПІ у м. Сімферополі, відповідачем самостійно визначена сума податку до сплати - 1 035,00 грн.

На підставі податкової декларації з податку на додану вартість за травень 2012 №9035238187 від 20.06.2012, наданою Товариством з обмеженою відповідальністю «Фібробетонбуд» до ДПІ у м. Сімферополі, відповідачем самостійно визначена сума податку до сплати - 13,00 грн.

На підставі податкової декларації з податку на додану вартість за червень 2012 №9042050395 від 20.07.2012, наданою Товариством з обмеженою відповідальністю «Фібробетонбуд» до ДПІ у м. Сімферополі, відповідачем самостійно визначена сума податку до сплати - 23,00 грн. До теперішнього часу сума не сплачена.

Відповідно до підпункту 14.1.156. пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Судом встановлено, що самостійно узгоджена відповідачем сума податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, в строк, визначений пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, не сплачена, у зв'язку чим податкове зобов'язання перетворилося на податковий борг.

Згідно пп. 46.1 ст. 46 ПК України, податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання.

ПП. 54.1. ст. 54 ПК України передбачено, що платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у передбачені цим Кодексом строки.

Згідно п. 57.1. ст. 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 58.1 ст. 58 ПК України у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), або у разі коли за результатами перевірки контролюючий орган встановлює факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, або зменшує розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Згідно п. 58.2 ст. 58 ПК України податкове повідомлення-рішення надсилається (вручається) за кожним окремим податком, збором та/або разом із штрафними санкціями, передбаченими цим Кодексом, а також за кожною штрафною (фінансовою) санкцією за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такий контролюючий орган, та/або пенею за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно з довідкою про суму податкового боргу позивачем нарахована пеня за невчасну сплату податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб у сумі 622,86 грн.

31.10.2011р. співробітниками Державної податкової служби проведена камеральна перевірка з питань своєчасності сплати узгоджених податкових зобов'язань з податку на додану вартість до бюджету.

У ході перевірки встановлені порушення п.57.1, ст. 57 Податкового кодексу України №2755-УІ від 02.12.2010р. несвоєчасно сплачено податок на додану вартість (кількість днів затримки до 30).

За результатами перевірки був складений акт перевірки №15535/15-2 від 31.10.2011р., на підставі якого прийнято податкове повідомлення-рішення №0026341502/0 від 21.11.2011р. на суму 606,29 грн., яке було отримане 21.11.2011р., що підтверджується відміткою на корінці поштового повідомлення.

22.12.2011р. співробітниками Державної податкової служби проведена камеральна перевірка з питань своєчасності сплати узгоджених податкових зобов'язань з податку на додану вартість до бюджету.

У ході перевірки встановлені порушення п.57.1, ст. 57 Податкового кодексу України №2755-УІ від 02.12.2010р. несвоєчасно сплачено податок на додану вартість (кількість днів затримки до 30).

За результатами перевірки був складений акт перевірки №20283/15-2 від 22.12.2011р., на підставі якого прийнято податкове повідомлення-рішення №0031151502/0 від 22.12.2011р. на суму 8,20 грн., яке було отримано 22.12.2011р. що підтверджується відміткою на корінці поштового повідомлення.

Згідно з довідкою про суму податкового боргу позивачем нарахована пеня за невчасну сплату податкового зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 2,81 грн.

Вказані податкові рішення №0026341502/0 від 21.11.2011р., №0031151502/0 від 22.12.2011р. відповідачем оскаржені не були, отже сума заборгованості вважається узгодженою

В порушення діючого податкового законодавства, відповідач не виконав свої обов'язки по сплаті задекларованих та узгоджених сум податкового зобов'язання з податку на додану вартість, податку з доходів з фізичних осіб та заборгованості по штрафним санкціям, що призвело до ненадходження коштів до Державного бюджету.

Відповідно до п. 59.1. ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

22.02.2011 року позивачем на адресу відповідача було направлено податкову вимогу № 621, яка була повернута позивачу з відміткою на довідці «за закінченням терміну зберігання».

Враховуючи відсутність незгоди відповідача з розрахунком суми заборгованості, вказана вимога є узгодженою.

Таким чином, на момент розгляду справи заборгованість відповідача по сплаті податку на додану вартість, податку з доходів фізичних осіб та штрафних санкцій і пені становить 6109,82 грн., а отже заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 95.3 ст. 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються. Враховуючи, що позивач не здійснював судових витрат по справі, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 158-163, ст. 167 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фібробетонбуд" (95024, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Красних Зорь, 6, код ЄДРПОУ 34416026) з розрахункових рахунків у банках, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю "Фібробетонбуд", податковий борг у сумі 6109,82 грн., в тому числі:

- 4347,84 грн. з податку на доходи фізичних осіб та пені (код платежу 5211010106) на р/р 33219800700005 в ГУ ДКСУ в АРК, ЄДРПОУ 38040558, МФО 824026;

- 1761,98 грн. з податку на додану вартість та штрафних фінансових санкцій та пені (код платежу 14010100) на р/р 31114029700002 в ГУ ДКСУ в АРК, ЄДРПОУ 38040558, МФО 824026.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Калініченко Г.Б.

Дата ухвалення рішення31.10.2012
Оприлюднено25.12.2012
Номер документу28129473
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11312/12/0170/28

Постанова від 31.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Калініченко Г.Б.

Ухвала від 12.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Калініченко Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні