Ухвала
від 20.12.2012 по справі 5020-1351/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

20 грудня 2012 року справа № 5020-1351/2012

за позовом Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради (99011, м. Севастополь, вул. Луначарського, 5, ідентифікаційний код 25750044)

до Відкритого акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" (01032, м. Київ, Голосіївський район, вул. Жилянська, будинок 75, ідентифікаційний код 00034186) в особі Севастопольської міської дирекції (99011, м. Севастополь, вул. Комуністична, 15-Б)

за участю у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Венастра ЛТД" (99055, м. Севастополь, вул. Ген. Лебедя, 41, ідентифікаційний код 22268594);

Комунальне підприємство Севастопольської міської Ради "Аррікон" (99011, м. Севастополь, вул. Адм. Октябрьського, 8, кВ. 2, ідентифікаційний код 20711909)

про стягнення 100000 грн. -суми страхового відшкодування,

суддя Погребняк О.С.

За участю представників:

Позивача: Тельнова К.П. -представник, довіреність б/н від 05.01.2012;

Відповідача: Автамонов Т.О. -представник, довіреність б/н від 31.01.2012;

Третьої особи ( ТОВ "Венастра ЛТД") -не з`явився;

Третьої особи (КП СГС "Аррікон"): Бурмістрова С.В. -представник, довіреність № 29-Д від 29.11.2011;

Суть спору:

Фонд комунального майна Севастопольської міської Ради звернувся до господарського суду м.Севастополя з позовом до Відкритого акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" в особі Севастопольської міської дирекції про стягнення суми страхового відшкодування в розмірі 100000,00 грн.

Ухвалою господарського суду м.Севастополя від 05.12.2012 порушено провадження у справі.

У судовому засіданні 20.12.2012 представник ВАТ Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" заявив клопотання про передачу матеріалів справи № 5020-1351/2012 за територіальною підсудністю до господарського суду м.Києва.

Клопотання обгрунтоване посиланням на статті 1, 15, 17 ГПК України та мотивоване тим, що місцезнаходженням ВАТ Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" є м. Київ, Голосіївський район, вул. Жилянська, 75, а Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не містить даних про наявність відокремленого підрозділу у вигляді Севастопольської міської дирекції.

Відповідач зазначає, що Севастопольська міська дирекція ВАТ Національна акціонерна страхова компанія "Оранта", згідно з положенням про неї, не являється відокремленим підрозділом Компанії (ВАТ НАСК "Оранта"), є лише центром прибутку. При цьому, спір, що виник в рамках даної справи за позовом Фонду комунального майна, не випливає з діяльності Севастопольської міської дирекції відповідача, оскільки суб`єктом правовідносин як за договором страхування, так і з приводу виплати страхового відшкодування є безпосередньо юридична особа - ВАТ Національна акціонерна страхова компанія "Оранта".

Представник позивача та третьої особи проти задоволення клопотання про направлення справи за підсудністю заперечували.

Розглянувши клопотання про направлення справи за територіальною підсудністю, вислухавши пояснення представників сторін, третьої особи, суд вважає наявними правові підстави для задоволення клопотання виходячи з наступного.

Відповідно до частин 2, 4 статті 15 ГПК України, справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

Якщо юридичну особу представляє уповноважений нею відособлений підрозділ, територіальна підсудність спору визначається з урахуванням частин першої - третьої цієї статті залежно від місцезнаходження відособленого підрозділу.

Згідно з частиною 5 статті 95 Цивільного кодексу України, відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до Єдиного рержавного реєстру.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців»відокремлений підрозділ юридичної особи - це філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи;

виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - документ, що містить відомості про юридичну особу або її відокремлені підрозділи, або фізичну особу - підприємця, визначені цим Законом, і використовується для їх ідентифікації під час провадження господарської діяльності та відкриття рахунку в банку;

Частиною 2 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців»встановлено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості щодо юридичної особи, зокрема, дані про відокремлені підрозділи юридичної особи.

Із змісту наявного в матеріалах справи спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 05.12.2012, вбачається, що місцезнаходженням ВАТ Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" є: м. Київ, Голосіївський район, вул. Жилянська, 75. При цьому, жодних даних про наявність відокремленого підрозділу у вигляді Севастопольської міської дирекції Єдиний державний реєстр не містить (а.с.49-50).

Відповідно до пункту 20.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 24.10.2011 «Про деякі питання підвідомчості та підсудності справ господарським судам», територіальна підсудність справи за участю відособленого підрозділу юридичної особи визначається відповідно до вимог статті 15 ГПК за місцем знаходження відособленого підрозділу, якому надано право здійснювати повноваження сторони від імені юридичної особи.

Господарським судам слід також враховувати, що, оскільки відособлений підрозділ юридичної особи діє у межах наданих йому повноважень, то подання позову за місцем знаходження цього підрозділу правомірне лише тоді, коли спір випливає саме з його діяльності.

У разі відсутності у відособленого підрозділу відповідних повноважень та/або коли спір не пов'язаний з діяльністю цього підрозділу, позовні матеріали або справа надсилаються за підсудністю до господарського суду за місцем знаходження юридичної особи.

В пункті 1.7 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції»зазначено, що саме лише зазначення в установчих документах чи положенні про наявність у відокремленого підрозділу права представляти юридичну особу в суді (господарському суді) не свідчить про надання такому підрозділові відповідних повноважень та визначення їх кола.

У разі коли позов подано за місцем знаходження відокремленого підрозділу відповідача і судом з'ясовано відсутність у такого підрозділу повноважень щодо представництва юридичної особи, справа згідно з частиною першою статті 17 ГПК підлягає передачі за відповідною територіальною підсудністю за місцезнаходженням юридичної особи.

Судом встановлено, що згідно з Положенням про Севастопольську міську дирекцію Відкритого акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія "Оранта", затверджену рішенням Правління НАСК "Оранта" від 28.09.2010 № 322, Дирекція не є відокремленим підрозділом Компанії.

Крім того, з матеріалів справи не вбачається, що спір виник саме з діяльності Севастопольської міської дирекції, оскільки рішення про відмову у виплаті страхового відшкоування приймалось безпосередньо Відкритим акціонерним товариством Національною акціонерною страховою компанією "Оранта" (а.с.44).

За наведених вище обставин, у господарського суду м.Севастополя відсутні підстави для вирішення даного спору за визначеною позивачем територіальною підсудністю, а справа підлягає направленню до господарського суду м.Києва.

На підставі викладеного, керуючись статтями 1, 15, 17, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Матеріали справи № 5020-1351/2012 надіслати за територіальною підсудністю до господарського суду міста Києва.

Суддя Погребняк О.С.

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення20.12.2012
Оприлюднено24.12.2012
Номер документу28138292
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-1351/2012

Ухвала від 20.12.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 05.12.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні