Постанова
від 21.12.2012 по справі 2а/0570/15348/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2012 р. Справа № 2а/0570/15348/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11-50 год.

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Волгіної Н.П.,

при секретарі Клейн С.Ю.,

за участю:

представника позивача - Гукової Г.В.,

представника відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: м. Донецьк-52, вул. 50 Гвардійської дивізії, 17, адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області

до Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора № 14»

про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області, звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора № 14» прострочену заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на користь Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області у розмірі 8560,44 грн. Позовні вимоги обґрунтовані наступним.

За відповідачем перед управлінням Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області враховується прострочена заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій згідно ч. 2 Розділу XV прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-ІУ (далі - Закон), п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління ПФУ 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України (далі - Інструкція № 21-1) у розмірі 8560,44 грн за період з 01.07.2012 року по 30.09.2012 року (в частині пенсій призначених відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»).

Відповідно до п. 6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Управління ПФУ направило відповідно до п. 6 Інструкції повідомлення про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (додаток 6 до Інструкції) до відповідача, згідно яких сума фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01.07.2012 року по 30.09.2012 року складає 8560,44 грн.

Таким чином, відповідно до ч. 2 Розділу XV Прикінцевих положень Закону, п. 6 Інструкції та згідно розрахунків за період з 01.07.2012 року по 30.09.2012 року відповідач повинен відшкодувати управлінню ПФУ в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 8560,44 грн (в частині пенсій призначених відповідно до пунктів «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»). Вказана заборгованість станом на момент подання позову не погашена.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги та просила їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора № 14» було повідомлено належним чином. Причини неявки представника суду не повідомлені.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію, довідки про включення відповідача до ЄДРПОУ та інформації, отриманої з офіційного веб-сайту Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр», який є технічним адміністратором Єдиного державного реєстру (Наказ Міністерства юстиції України № 2009/5 від 19.08.2011 року), Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора № 14» Макіївської міської ради (код ЄДРПОУ 24157692) є юридичною особою, місцезнаходження реєстраційної справи - Виконавчий комітет Макіївської міської ради Донецької області; місцезнаходження юридичної особи - 86156, Донецька область, м. Макіївка, м-н Мирний, буд. 4 (а.с. 34, 44-46).

Перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області як платник внесків до Пенсійного фонду України, реєстраційний № 05-35-02-1005 (а.с. 20-23).

Як встановлено в судовому засіданні, органами Пенсійного фонду України призначена та виплачена пенсія на пільгових умовах особам, яка працювали/працюють в Комунальному підприємстві «Житлово-експлуатаційна контора № 14» та які були зайняті на роботах з шкідливими і важкими умовами праці (а.с. 6-8, 18-19, 31-33).

Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області за період з липня по вересень 2012 року здійснило витрати на виплату і доставку працівникам Комунального підприємства Житлово-експлуатаційна контора № 14 пенсій, призначених на пільгових умовах на підставі пунктів «б»-»з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», тобто, за списком № 2, на суму 8 560,44 грн. Позивачем були складені відповідні розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії за період з липня по вересень 2012 року, які надіслані відповідачу, які були повернуті з відміткою «адресат вибув» (а.с. 5, 6, 36, 43).

Згідно п. 6.8. Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до ПФУ зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Відповідач у порушення зазначених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, позивачу у встановлені строки не вносив, в результаті чого має заборгованість у загальному розмірі 8 560,44 грн.

Ст. 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку у тому числі органів державної влади. У справах щодо оскарження рішень суди перевіряють чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За Преамбулою Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» цей Закон, розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Ст. 58 зазначеного Закону на Пенсійний фонд покладене керівництво та управління солідарною системою, збір, акумуляція та облік страхових внесків, призначення пенсії та підготовка документів для її виплати, забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання, здійснення контролю за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішення питань, пов'язаних з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснення адміністративного управління Накопичувальним фондом та інші функції, передбачені Законом і статутом ПФУ.

Пунктом 7 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» визначено, що Пенсійний фонд України - орган, уповноважений відповідно до цього Закону вести облік платників єдиного внеску, забезпечувати збір та ведення обліку страхових коштів, контролювати повноту та своєчасність їх сплати, вести Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування та виконувати інші функції, передбачені законом.

Таким чином, позивач у справі - орган владних повноважень, який виконує владні управлінські функції, надані йому чинним законодавством, відносно платників страхових внесків.

Як встановлено судом, підтверджено матеріалами справи, працівнику відповідача правомірно призначена та виплачені пенсії відповідно до п. «б»-»з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

П. 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, особам, зазначеним в абз. 1 п. 2, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням норм ст. 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

На момент набрання чинності Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», питання щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» було врегульовано Законом України від 26.06.1997 року «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», відповідно пунктів 1 та 2.

Згідно абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» для платників збору, визначених п.п. 1 та 2 ст. 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно абз. 3 п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» встановлена ставка збору у розмірі 100 % від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим п. 1 ст. 2 цього Закону.

Оскільки судом встановлено, що спір стосується стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту «б»-»з» ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», суд вважає, що на відповідача у справі покладений обов'язок щодо покриття витрат на виплату та доставку пенсій таким особам.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» розроблена Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663.

Згідно п. 6.4 вказаної Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствами до 20-го січня поточного року протягом десяти днів з новопризначених пенсій.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, що визначено п. 6.8 Інструкції. Відповідно до п. 6.10 Інструкції, відшкодування сум і фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Як було з'ясовано судом, позивач у встановленому Законом порядку, обґрунтовано та в межах повноважень, наданих йому чинним законодавством, звернувся до адміністративного суду з позовною заявою про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах, тому позов підлягає задоволенню.

Відповідач в порушення зазначених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах за Списком № 2 працівникам відповідача, у встановлені строки позивачу не вносив, в результаті чого відповідно до поданого суду розрахунку має заборгованість за період з липня по вересень 2012 року в розмірі 8 560,44 грн.

З огляду на вимоги законодавства, оскільки на час розгляду справи фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в установленому законом порядку не відшкодовані, тому вони підлягають стягненню з відповідача.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19 Конституції України, Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», Закону України «Про пенсійне забезпечення», Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», ст. 2, ст. 7-11, ст. 17-20, ст. 69-72, ст. 86, ст. 94, ст. 122 -154, ст. 158-163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора № 14» Макіївської міської ради» про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора № 14» Макіївської міської ради» (Код ЄДРПОУ 24157692) на користь управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2, за період з липня 2012 року по вересень 2012 року у розмірі 8 560 (вісім тисяч п'ятсот шістдесят) гривень 44 копійки.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті та проголошена в судовому засіданні 21 грудня 2012 року в присутності представника позивача.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Волгіна Н.П.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.12.2012
Оприлюднено25.12.2012
Номер документу28142015
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/15348/2012

Постанова від 21.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 15.11.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 12.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні