Постанова
від 12.12.2012 по справі 2а-11859/12/0170/25
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 грудня 2012 р. Справа №2а-11859/12/0170/25

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Кононової Ю.С., за участю секретаря судового засідання Зайцевої М.О., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Феодосійської об'єднаної державної податкової інспекції Автономної Республіки Крим Державної податкової служби

до Приватного підприємства "Юрая"

про стягнення

ВСТАНОВИВ:

Феодосійська об'єднана державна податкова інспекція Автономної Республіки Крим Державної податкової служби звернулась до Окружного адміністративного суду АР Крим з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Юрая", вточнивши вимоги якого просить стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності в сумі 1837,23 гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно наданим відповідачем податковим деклараціям орендної плати за березень-квітень 2012 року, Підприємство самостійно розрахувало до сплати 47 720,80 грн. Крім того, згідно рішення від 23.01.2012 року до відповідача за порушення граничного с року сплати суми грошового зобов'язання з орендної плати було застосовано штраф у сумі 2100,66 грн. Загальна сума заборгованості ПП "Юрая" була частково сплачена, у зв'язку з чим за ними утворилась недоїмка з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності та штрафних санкцій у сумі 1837,23 грн. 04.10.2011 року податковою інспекцією була направлена відповідачу податкова вимога № 386, але в добровільному порядку податковий борг відповідачем сплачений не був, у зв'язку з чим позивач просить стягнути цю суму примусово.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 15.1. та 16.1 ПК України платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Платник податків зокрема зобов'язаний: стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Судом встановлено, що відповідач Приватне підприємство "Юрая" є юридичною особою та перебуває на податковому обліку в Феодосійській об'єднаній державній податковій інспекції АР Крим Державної податкової служби (а.с. 7).

Згідно п. 286.2. ст. 286 ПК України платники податку за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Відповідно до пункту 287.3 статті 287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Судом встановлено, що 23.01.2012 року відповідачем до ДПІ було подано податкову декларацію з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності на 2012 рік, відповідно до яких орендна плата за землю щомісячно склала 23860,40 гривень (а.с. 25-27). У зв'язку з несплатою зазначених сум у березні-квітні 2012 року, у відповідача виникла заборгованість в сумі 47 720,80 гривень (а.с. 10).

Відповідно до п. 58.2 ст. 58 ПК України, податкове повідомлення-рішення надсилається (вручається) за кожним окремим податком, збором та/або разом із штрафними санкціями, передбаченими цим Кодексом, а також за кожною штрафною (фінансовою) санкцією за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такий контролюючий орган, та/або пенею за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно п. 126.1. ст. 126 ПК України, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

За результатами камеральної перевірки відповідача ДПІ було складено акт № 2791/15-3/30899292 від 28.12.2011 року (а.с. 17-18), на підставі якого винесено податкове повідомлення-рішення № 0001221503 від 23.01.2012 року, яким до ПП "Юрая" застосовані штрафні санкції у розмірі 10% від суми податкового боргу у сумі 2100,66 грн. (а.с. 12-13).

Відповідно до п. 14.1.153. ПК України податкова вимога - письмова вимога органу державної податкової служби до платника податків щодо погашення суми податкового боргу.

Згідно п. 58.3. ПК України податкові вимоги надсилаються у тому ж порядку, що і податкове повідомлення-рішення, яке вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. Податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено їй особисто чи її законному представникові або надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого її місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення.

Відповідно до п. 95.2 ст. 95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

04.10.2011 року представником відповідача було отримано податкову вимогу № 386 від 04.10.2011 року (а.с. 28).

Згідно п. 59.5 ст. 59 ПК України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Враховуючи відсутність незгоди відповідача з розрахунком суми заборгованості та часткову її оплату, вказана вимога є узгодженою.

Згідно наданого представником позивача розрахунку, а також відомостей особового рахунку платника, на момент розгляду справи заборгованість відповідача по сплаті орендної плати за земельну ділянку та штрафних санкцій за період березень-квітень 2012 року з урахуванням часткової оплати становить 1837,23 грн. (а.с. 57-58), а отже заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до п. 95.3. та п. 95.4 ст. 95 ПК України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються. Враховуючи, що позивач не здійснював судових витрат по справі, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 158-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Феодосійської об'єднаної державної податкової інспекції Автономної Республіки Крим Державної податкової служби - задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "Юрая" (98100, АРК, м. Феодосія, пров. 30 Стрілкової дивізії/пров. Свердлова, б. 12/14, код ЄДРПОУ 30899292) в дохід місцевого бюджету м. Феодосія заборгованість з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності в сумі 1837 (одна тисяча вісімсот тридцять сім) гривень 23 копійки з рахунків у банках, обслуговуючих Приватне підприємство "Юрая".

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення десятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя підпис Ю.С. Кононова

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення12.12.2012
Оприлюднено29.12.2012
Номер документу28202817
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11859/12/0170/25

Постанова від 12.12.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кононова Ю. С.

Ухвала від 26.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кононова Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні