Постанова
від 20.12.2012 по справі 11825/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

20 грудня 2012 р. № 2-а- 11825/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Севастьяненко К.О.,

при секретарі судового засідання -Романенко Т.С.,

за участю: представника позивача -Стадник В.М.,

представника відповідача -Макаренко М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом

Управління Пенсійного фонду України в Печенізькому районі Харківської області до Дочірнього підприємства "Асканія" про стягнення заборгованості,- В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Печенізькому районі Харківської області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Дочірнього підприємства "Асканія", в якому з урахуванням змін позовних вимог, прийнятих судом, просить суд стягнути з відповідача борг у сумі 7617, 89 грн. на користь Управління Пенсійного фонду України в Печенізькому районі Харківської області.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено наступне. Дочірнє підприємство "Асканія" зареєстроване як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України. Відповідач не виконав вимог чинного законодавства щодо своєчасного перерахування єдиного внеску до Пенсійного фонду України. Відповідач в строк передбачений законодавством єдиний внесок сплатив частково, у зв'язку з чим утворилась недоїмка у розмірі 7617, 89 грн. Відповідачу була направлена вимога № Ю 6 від 01.08.2012 року про сплату боргу, яка відповідачем оскаржена не була. Станом на дату судового засідання заборгованість не сплачена та складає 7617, 89 грн., у зв'язку з чим, позивач просив стягнути вказану заборгованість в судовому порядку.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечував, просив у задоволенні позову відмовити.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач, дочірнє підприємство "Асканія", зареєстрований як юридична особа Печенізькою районною державною адміністрацією Харківської області 22.11.2000 року - ідентифікаційний код 30774320, місцезнаходження: 62801, Харківська обл., Печенізький район, смт. Печеніги, вул. Незалежності, буд. 5, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи та довідкою з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с. 4, 5-6).

Судом встановлено, що Дочірнє підприємство "Асканія" є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та знаходиться на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Печенізькому районі Харківської області.

Вказані обставини визнані сторонами по справі в ході судового засідання, у суду не має сумнівів в добровільності визнання перелічених обставин та їх достовірності, стосовно вказаних обставин відсутній спір, а тому перелічені обставини перед судом не доказуються.

Порядок обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування підприємствами, установами, організаціями, громадянами до Пенсійного фонду України врегульовано Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"№ 2464-VI від 08.07.2010 року (далі - Закон України № 2464-VI) та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України 27.09.2010 N 21-5, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.10. 2010 р. за № 994/18289.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Пунктом 1 статті 4 Закону України № 2464-VI від 08.07.2010 року визначено, що платниками єдиного внеску, крім інших, є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Відповідно до ст. 6 зазначеного Закону платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Згідно з ч. 8 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»- платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати, на суми яких нараховуються страхові внески. Базовим звітним періодом для відповідача є календарний місяць. Суми єдиного внеску, своєчасно не сплачені страхувальником, вважаються простроченою заборгованістю із сплати єдиного внеску (недоїмка). Базовим звітнім періодом для Дочірнього підприємства "Асканія" є календарний місяць. Відповідачем не було сплачено у вказані законом строки заборгованість із сплати страхових внесків, у зв'язку з чим виникла прострочена заборгованість з їх сплати.

Судом із долучених до матеріалів справи карток особового рахунку Дочірнього підприємства "Асканія" встановлено, що за відповідачем значиться недоїмка по сплаті внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 7677,15 грн. Проте, оскільки відповідач частково сплатив суму боргу, а саме у розмірі -71,83 грн., сума заборгованості станом на час розгляду справи складає 7617,89 грн. (а.с. 14-19).

Частиною 4 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»встановлено, що територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики. У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходження рішення відповідного органу Пенсійного фонду або оскаржити вимогу до органу Пенсійного фонду вищого рівня чи в судовому порядку. У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки. У випадках, зазначених в абзаці шостому цієї частини, територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Судом встановлено, що УПФУ в Печенізькому районі Харківської області було сформовано вимогу № Ю 6 від 01.08.2012 року про сплату заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 7677 грн. 15 коп. (а.с 10-11). Вказана вимога була отримана відповідачем, про що свідчить копія рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 13), що представником позивача в судовому засіданні не заперечувалось.

Доказів здійснення платежу по сплаті вимоги від 01.08.2012 року або доказів оскарження вимоги у порядку, передбаченому законодавством України, сторонами до суду не подано, а судом самостійно при виконанні приписів ст.11 КАС України не встановлено.

Відповідач прострочену заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у сумі 7617,89 грн. не сплатив.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Отже, оскільки вимога відповідачем не оскаржена в установленому законом порядку та не сплачена, то сума боргу у розмірі 7617,89 грн. є узгодженою, а тому підлягає стягненню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Печенізькому районі Харківської області до Дочірнього підприємства "Асканія" про стягнення заборгованості -задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Дочірнього підприємства "Асканія" (місцезнаходження: вул. Незалежності, 5, смт. Печеніги, Печенізький р-н, Харківська обл., 62801, код: 30774320) заборгованість у сумі 7617,89 грн (сім тисяч шістсот сімнадцять грн. 89 коп.) на користь Управління Пенсійного фонду України в Печенізькому районі Харківської області.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня отримання копії постанови. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлено 25 грудня 2012 року.

Суддя К.О. Севастьяненко

Дата ухвалення рішення20.12.2012
Оприлюднено02.01.2013
Номер документу28203851
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11825/12/2070

Ухвала від 20.11.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

Ухвала від 20.11.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

Постанова від 20.12.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

Ухвала від 29.10.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні