Постанова
від 05.12.2012 по справі 2а-7695/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2012 р. Справа № 2а-7695/12/2070 Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Спаскіна О.А.

Суддів: Сіренко О.І. , Любчич Л.В.

за участю секретаря судового засідання Зливко І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт Проект" на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 12.09.2012р. по справі № 2а-7695/12/2070

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт Проект"

до Харківської об`єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби

про визнання дій протиправними,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Стандарт Проект", звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Харківської об`єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби, в якому з урахуванням уточнених позовних вимог просив суд: визнати протиправними дії Харківської об`єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби при проведенні зустрічної звірки, за результатами якої було складено Акт № 186/220/36555095 від 14.06.2012 р. "Про результати проведення зустрічної звірки ТОВ "Стандарт Проект" (код ЄДРПОУ 36555095) щодо документального підтвердження господарських відносин із платником податків ТОВ "Лугпромстроймонтаж" (код ЄДРПОУ 35554567), їх реальності та повноти відображення в обліку за січень, березень, травень та червень 2011 р.".

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 12.09.2012 р. по справі № 2а-7695/12/2070 в задоволенні адміністративного позову відмовлено у повному обсязі.

В апеляційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю "Стандарт Проект" просить скасувати вказану постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою задовольнити позовні вимоги ТОВ "Стандарт Проект".

ТОВ "Стандарт Проект" вважає, що приймаючи зазначену постанову суд першої інстанції неповно з'ясував всі обставини справи, що мають значення при вирішенні спору. Зазначає, що проведена ХОДПІ зустрічна звірка ТОВ "Стандарт Проект" є такою, що протирічить приписам Податкового кодексу України, Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затвердженого постановою КМУ № 1232 від 27.12.2010 р., Методичних рекомендацій щодо організації та проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затверджених Наказом ДПА України від 22.04.2011 року № 236, в зв'язку з тим, що за її результатами був складений акт, а не довідка.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав доводи, викладені в апеляційній скарзі.

Представник відповідача проти апеляційної скарги заперечував, просив залишити її без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача, пояснення учасників судового процесу, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм чинного законодавства, колегія суддів апеляційної інстанції, переглядаючи судове рішення у даній справі в межах доводів апеляційної скарги у відповідності до ч.1 ст. 195 КАС України, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено судом апеляційної інстанції, що ТОВ "Стандарт Проект" зареєстроване Харківською районною державною адміністрацією Харківської області 03.08.2009 року та включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що підтверджується копіями: Статуту (а.с. 15-27), довідки АА № 319204 з ЄДРПОУ, виданої Головним управлінням статистики у Харківській області 10.09.2010 р (а.с. 28-29), свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 № 415856 (а.с. 30), витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 13113176 станом на 21.02.2012 р. (а.с. 31-33) та перебуває податковому обліку в Харківській об'єднаній ДПІ та є платником податків із зборів відповідно до Податкового кодексу України, що також підтверджується копією свідоцтва № 100268482 від 09.02.2010 року про реєстрацію платника податків на додану вартість.

На підставі службового посвідчення серія УХК №065267, виданого ДПА у Харківській області, завідувачем сектору зустрічних звірок управління податкового контролю юридичних осіб Ковальовою А.М. згідно із п.73.5 ст.73 Податкового кодексу України проведено зустрічну звірку ТОВ "Стандарт Проект" (код ЄДРПОУ 36555095) з питань підтвердження господарських відносин з платником податків ТОВ "Лугпромстройсантехмонтаж" (код ЄДРПОУ 35554567), їх реальності та повноти відображення в обліку за січень, березень, травень та червень 2011 р.

За результатами складено Акт №186/220/36555095 від 14.06.2012 р. "Про результати проведення зустрічної звірки товариство з обмеженою відповідальністю "Стандарт проект" (код ЄДРПОУ 36555095), щодо документального підтвердження господарських відносин із платниками податків товариство з обмеженою відповідальністю "Лугпромстройсантехмонтаж" (код ЄДРПОУ 35554567), їх реальності та повноти відображення в обліку за січень, березень, травень та червень 2011 р." (а.с. 36-51).

У висновках Акту зазначено, що звіркою ТОВ "Стандарт Проект" документально не підтверджено реальність здійснення господарських відносин із ТОВ "Лугпромстройсантехмонтаж" та встановлено невідповідність первинних документів нормам діючого законодавства. Звіркою ТОВ "Стандарт Проект" документально не підтверджено реальність здійснення господарських відносин із ТОВ "КП "ВІКОР" (код 36601041), ЗАТ "ЛПІ" (код 24574384), ТОВ "МК РІАЛ" (код 35855917) та ТОВ "ДОБРОБУДЪ" (код 31798269) та встановлено невідповідність первинних документів нормам діючого законодавства. ТОВ "Стандарт Проект" за січень, березень, травень та червень 2011 р. неправомірно відображено в податковому обліку господарські операції з ТОВ "Лугпромстройсантехмонтаж".

Із діями ХОДПІ щодо призначення та проведення зустрічної звірки, за результатами якої було складено Акт №186/220/36555095 від 14.06.2012 р. позивач не погодився та звернувся до суду з вимогою про визнання дій протиправними.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з необґрунтованості позовних вимог та доведеності відповідачем правомірності проведення зустрічної звірки. Суд першої інстанції зазначив, що оскільки акт звірки не є нормативно-правовим актом чи актом індивідуальної дії, тому дії посадових осіб при його прийнятті, його висновки та сам акт вцілому, не тягнуть будь-яких правових наслідків і не є обов'язковими для виконання, а тому самі по собі не порушують будь-якого права позивача, і , відповідно, підстави для їх оскарження відсутні. В матеріалах справи відсутні докази, що складений відповідачем акт № 186/220/36555095 від 14.06.2012 р., за результатами його опрацювання відповідними посадовими особами органів державної податкової служби, був використаний останніми, внаслідок чого було порушено права та інтереси позивача.

Колегія суддів не погоджується з такими висновками суду першої інстанції з наступних підстав.

Пунктом 73.5 ст. 73 Податкового кодексу України передбачено, що органи Державної податкової служби мають право з метою отримання податкової інформації проводити зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання щодо платників податків.

Зустрічною звіркою вважається співставлення даних первинних бухгалтерських та інших документів суб'єкта господарювання, що здійснюється органами державної податкової служби з метою документального підтвердження господарських відносин з платниками податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.

Зустрічні звірки не є перевірками і проводяться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

За результатами зустрічних звірок складається довідка, яка надається суб'єкту господарювання у десятиденний термін.

Пунктом 2 Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок (далі-Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 року №1232 визначені підстави для проведення зустрічних звірок, а саме: зустрічні звірки проводяться у суб'єктів господарювання, щодо здійснення операцій з якими під час перевірки платника податків та зборів виникають сумніви стосовно факту здійснення таких операцій або якщо існують розбіжності задекларованих у деклараціях з податку на додану вартість показників податкового кредиту та податкових зобов'язань.

В п.4 Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, передбачено таке. Якщо запитуваної органом ДПС (ініціатором звірки) інформації не буде, орган ДПС (виконавець звірки) надсилає суб'єкту господарювання завірений печаткою запит про подання інформації та її документального підтвердження. Запит має бути надісланий на адресу суб'єкта господарювання (місце розташування, податкову адресу) рекомендованим листом з повідомленням про вручення чи особисто вручатися такому суб'єкту (його законному чи уповноваженому представникові) під розписку. А в разі отримання від суб'єкта господарювання інформації, визначеної у запиті, та її документального підтвердження (протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту до суб'єкта господарювання) орган ДПС проводить зустрічну звірку.

Разом з тим, встановлено, що підставою для проведення зустрічної звірки ТОВ "Стандарт Проект" є висновок відповідача про відсутність факту реального здійснення господарської діяльності із ТОВ "Лугпромстройсантехмонтаж", ТОВ "КП "ВІКОР", ЗАТ "ЛПІ", ТОВ "МК РІАЛ" та ТОВ "ДОБРОБУДЪ", що в повній мірі протирічить вищевказаним положенням Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 року №1232. Належних та допустимих доказів, що свідчать про обґрунтованість сумнівів у податкового органу стосовно факту здійснення операцій ТОВ "Стандарт Проект" або існування розбіжностей задекларованих у деклараціях з податку на додану вартість показників податкового кредиту та податкових зобов'язань ТОВ "Стандарт Проект" відповідачем не надано.

Колегія суддів зазначає, що ані Податковим кодексом України, ані іншими нормами діючого податкового законодавства взагалі не передбачене право на складення органами державної податкової служби висновків про відсутність факту реального здійснення господарської діяльності платниками податків, а тому останні не можуть бути підставою для проведення зустрічних звірок суб'єктів господарювання.

Порядком, затвердженим постановою Кабінетом Міністрів України від 27.12.2010 року №1232 (п.3,4) встановлено, що з метою проведення зустрічної звірки орган державної податкової служби (ініціатор) надсилає органу державної податкової служби (виконавцю), на обліку в якому перебуває суб'єкт господарювання, запит про проведення зустрічної звірки для підтвердження отриманих від платника податків та зборів даних.

Зустрічна звірка може бути проведена органом державної податкової служби (ініціатором) самостійно у разі, коли суб'єкт господарювання перебуває на обліку в тому ж органі державної податкової служби, в якому перебуває платник податків, або в межах одного населеного пункту.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від 04.12.1990 року за №509-XІІ з наступними змінами та доповненнями (надалі Закон України №509-XІІ) до системи органів державної податкової служби належать: Державна податкова адміністрація України, спеціалізовані державні податкові інспекції, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах.

Орган державної податкової служби (виконавець), який проводить зустрічну звірку, складає довідку за наявності інформації, для отримання якої надіслано запит органом державної податкової служби (ініціатором), та її документального підтвердження. У разі відсутності запитуваної органом державної податкової служби (ініціатором) інформації орган державної податкової служби (виконавець) надсилає завірений печаткою запит про подання інформації та її документального підтвердження суб'єкту господарювання за його адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) рекомендованим листом з повідомленням про вручення чи особисто вручає суб'єкту господарювання або його законному чи уповноваженому представникові під розписку.

У разі отримання від суб'єкта господарювання інформації, визначеної у запиті, та її документального підтвердження (протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження суб'єкту господарювання запиту) орган державної податкової служби проводить зустрічну звірку (п. 6 Порядку).

Отже, аналізуючи вищенаведені приписи чинного законодавства, висновки податкового органу відносно правильності справляння платником податків сум податків і зборів за відображеними в податковій звітності показниками господарських операцій можуть бути викладені виключно в акті перевірки або довідці зустрічної звірки. Чинним законодавством не передбачено відображення таких висновків в акті про результати проведення зустрічної звірки.

Разом з тим, як вбачається з назви самого спірного акту від 14.06.2012 р. № 186/220/36555095, даний акт за формою не відповідає вимогам п. 7 Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затвердженого Постановою КМУ № 1232 від 27.12.2010р., яким встановлено порядок та правила оформлення результатів зустрічних звірок у вигляді довідок.

Встановлено, що ТОВ "Стандарт Проект" від ХОДПІ Харківської області ДПС було отримано запит № 3663/10/22-612 від 31.05.2012р. про надання інформації та її документального підтвердження. Листом від 07.06.2012р. № 7/06-12 до податкового органу на його запит було надано документи.

Враховуючи обставини справи, аналізуючи положення п.73.5 ст.73 Податкового кодексу, п.п.6, 7 Порядку №1232, зустрічна звірка може бути проведена податковим органом в разі наявності у розпорядженні податкового органу первинних документів або надання таких документів платником податків на обов'язковий письмовий запит податкового органу, оскільки за своєю правовою суттю зустрічна звірка полягає у зіставленні даних первинних бухгалтерських та інших документів суб'єкта господарювання, що здійснюється органами державної податкової служби, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій і розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.

З огляду на викладене, у спірних правовідносинах відповідачем було порушено законодавчо встановлений порядок та спосіб проведення зустрічної звірки, передбачений п.73.5 ст.73 Податкового кодексу України та Порядком від 27.12.2010р. №1232.

Спірні дії суб'єкта владних повноважень суперечать матеріальному інтересу, який має платник податків у податкових правовідносинах, і який полягає у належній фіксації податковим органом обставин господарської діяльності платника податків, неухильному дотриманні органом управління визначених законом процедур реалізації владних управлінських функцій, здійснення таких процедур лише в разі наявності визначених законом підстав тощо.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Державна податкова інспекція є органом державної влади. Право податкової інспекції на проведення зустрічної звірки підлягає законодавчим обмеженням та реалізується з дотриманням порядку, встановленого законом.

Враховуючи вищевикладене, дії Харківської об`єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби при проведенні зустрічної звірки, за результатами якої було складено Акт № 186/220/36555095 від 14.06.2012 р. "Про результати проведення зустрічної звірки ТОВ "Стандарт Проект" (код ЄДРПОУ 36555095) щодо документального підтвердження господарських відносин із платником податків ТОВ "Лугпромстроймонтаж" (код ЄДРПОУ 35554567), їх реальності та повноти відображення в обліку за січень, березень, травень та червень 2011 р." є протиправними.

Згідно до ч.2 ст.71 КАСУ України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок, щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Всупереч наведеним вимогам, відповідач, як суб'єкт владних повноважень не надав до суду достатніх беззаперечних доказів в обґрунтування обставин, на яких ґрунтуються його заперечення, і не довів правомірності його дій щодо проведення зустрічної звірки, наслідками якої було встановлено відсутність факту реального вчинення господарських операцій.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги ТОВ "Стандарт Проект" документально і нормативно обґрунтовані та підлягають задоволенню.

За таких обставин колегія суддів вважає, суд першої інстанції при прийнятті рішення не дотримався положення ст. 7 та ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України в частині прийняття рішення за наслідками всебічного, повного і об'єктивного розгляду всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 202 Кодексу адміністративного судочинства України підставою для скасування постанови суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є невідповідність висновків суду обставинам справи.

Отже, колегія суддів дійшла висновку, що рішення суду першої інстанції через порушення ним норм матеріального права, які призвели до ухвалення неправильного рішення, підлягає скасуванню, з прийняттям нової постанови про задоволення позову в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, п. 3 ст. 198, п. 3 ч.1 ст. 202, 205, 207, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт Проект" задовольнити.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 12.09.2012р. по справі № 2а-7695/12/2070 скасувати.

Прийняти нову постанову, якою позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Стандарт Проект" - задовольнити.

Визнати протиправними дії Харківської об`єднаної державної податкової інспекції Харківської області Державної податкової служби при проведенні зустрічної звірки, за результатами якої було складено Акт № 186/220/36555095 від 14.06.2012 р. "Про результати проведення зустрічної звірки ТОВ "Стандарт Проект" (код ЄДРПОУ 36555095) щодо документального підтвердження господарських відносин із платником податків ТОВ "Лугпромстроймонтаж" (код ЄДРПОУ 35554567), їх реальності та повноти відображення в обліку за січень, березень, травень та червень 2011 р.".

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання постанови у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя (підпис)Спаскін О.А. Судді (підпис) (підпис) Сіренко О.І. Любчич Л.В.

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Спаскін О.А.

Повний текст постанови виготовлений 10.12.2012 р.

Дата ухвалення рішення05.12.2012
Оприлюднено27.12.2012
Номер документу28257633
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7695/12/2070

Ухвала від 04.01.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Постанова від 05.12.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

Ухвала від 01.11.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Спаскін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні