Постанова
від 25.07.2012 по справі 2а-6699/12/0170/30
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

25 липня 2012 р. Справа №2а-6699/12/0170/30

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Суворової С.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Сімферопольської міжрайонної державної податкової інспекції АР Крим Державної податкової служби

до Державного підприємства "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України"

про стягнення.

Суть спору: Сімферопольська міжрайонна державна податкова інспекція АР Крим Державної податкової служби звернулася до Окружного адміністративного суду АРК з адміністративним позовом до Державного підприємства "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" про стягнення податкового боргу у сумі 166 383,91 грн.

Адміністративний позов мотивований тим, що Державним підприємством "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" станом на день звернення позивача з позовом не сплачено узгоджене податкове зобов'язання з таких видів податку:

- з податку на додану вартість у сумі 85 719,62 грн.;

- з податку з власників наземних транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів у сумі 13 176,31 грн.;

- з земельного податку з юридичних осіб у сумі 60 320,00 грн.;

- зі збору за спеціальне водокористування загальнодержавного значення у сумі 11 061,20 грн.;

- з податку на доходи фізичних осіб у сумі 4 678,52 грн.;

- з плати за користування надрами місцевого значення у сумі 1 312,58 грн.;

Позивач пояснює, що відповідачем подавались декларації та розрахунки по зазначеним вище податкам за період з 2009 року по 2012 рік, нараховувалися узгоджені податкові зобов'язання, але на момент розгляду справи Державне підприємство "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" не погасило суми податкового боргу, що стало підставою для звернення позивача до суду.

Ухвалами Окружного адміністративного суду АР Крим від 04.07.2012 року відкрито провадження в адміністративній справі, закінчено підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду.

Позивач та відповідач явку свого представника у судове засідання, яке відбулось 16.07.2012 року не забезпечив, про час та день його проведення був повідомлений належним чином, клопотання про розгляд справи за його відсутності до суду не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Судове засідання відкладено до 25.07.2012 року.

Позивач явку свого представника у судове засідання, яке відбулось 25.07.2012 року не забезпечив, 25.07.2012 року до канцелярії суду надав клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання, яке відбулось 25.07.2012 року не з'явився, заперечення на позов до суду не надіслав, явку свого представника у судове засідання не забезпечив, про час та день його проведення був повідомлений належним чином, клопотання про розгляд справи за його відсутності до суду не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи отримання відповідачем документів по справі та надання позивачем письмового клопотання, керуючись статтями 122, 128 КАС України суд розглядає справу на підставі наявних матеріалів з яких -

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" зареєстровано Сімферопольською районною державною адміністрацією АР Крим 08.02.2007 року юридичною особою, ідентифікаційний код 34842975 за адресою: 97536, Україна, АР Крим, Сімферопольський район, с. Укромне, вул. Путилинська, буд. 28, про що свідчить витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с. 14).

Відповідно довідки від 09.09.2011 року №1456 Державне підприємство "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" взято на облік Державною податковою інспекцією в Сімферопольському районі АР Крим з 09.02.2007 за № 2395 (а.с. 17).

Конституція України зобов'язує, кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом (ст.67).

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства встановлені Податковим Кодексом України №2755 - VI від 02.12.2010 року.

Відповідно до підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з п. 46. 1 ст. 46 ПК України податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до п. 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Відповідно до пункту 31.11 статті 31 Податкового кодексу України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно.

Згідно з пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що у відповідача протягом 2009-2012 року склалася заборгованість з податку на додану вартість загальною сумою 85719,62 грн.

Порядок, підстави та строки сплати податку на додану вартість в 2009 та 2010 роках передбачені Законом України "Про податок на додану вартість" від 3 квітня 1997 року N 168/97-ВР та Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" № 2181.

Відповідно до п. 4.1.1. статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (що діяв на момент виникнення спірних правовідносин) платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації.

Підпунктом 4.1.4. статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (що діяв на момент виникнення спірних правовідносин) встановлено, що податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює: а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Відповідно до п. 7.8. статті 7 Закону України "Про податок на додану вартість" (що діяв на момент виникнення спірних правовідносин) податковим періодом є один календарний місяць.

Відповідно до п. 5.1. статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (що діяв на момент виникнення спірних правовідносин) податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації.

Відповідно до п. п. 5.3.1 п.5.3 статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (що діяв на момент виникнення спірних правовідносин) платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 14.05.2009 року (№12112), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 401,00 грн. (а.с.18-21).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 17.06.2009 року (№15565), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 161,00 грн. (а.с.22-25).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 16.07.2009 року (№21301), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 1547,00 грн. (а.с. 26-29).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 13.08.2009 року (№25538), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 742,00 грн. (а.с. 30-33).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 14.09.2009 року (№27729), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 474,00 грн. (а.с. 34-37).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 14.10.2009 року (№32820), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 609,00 грн. (а.с. 38-41).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 16.11.2009 року (№38288), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 826,00 грн. (а.с. 42-45).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 08.12.2009 року (№39782), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 410,00 грн. (а.с. 46-49).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 08.02.2010 року (№3202), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 217,00 грн. (а.с. 50-53).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 16.03.2010 року (№5730), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 426,00 грн. (а.с. 54-57).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 15.04.2010 року (№10222), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 526,00 грн. (а.с. 58-61).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 17.05.2010 року (№14755), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 4375,00 грн. (а.с. 62-65).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 21.06.2010 року (№17294), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 333,00 грн. (а.с.66-69).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 19.07.2010 року (№22339), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 1843,00 грн. (а.с.70-73).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 05.08.2010 року (№26784), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 302,00 грн. (а.с. 74-77).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 15.09.2010 року (№28967), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 5237,00 грн. (а.с. 78-81).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 09.11.2010 року (№38011), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 8411,00 грн. (а.с. 82-85).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 16.11.2010 року (№38947), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 1366,00 грн. (а.с. 86-89).

Згідно наданої відповідачем податкової декларації з податку на додану вартість від 10.12.2010 року (№40348), відповідачем самостійно відображено ПДВ на суму - 786,00 грн. (а.с. 90-93).

Так у 2010 році відповідач відобразив показники з ПДВ на загальну суму 28 992,00 грн.

Порядок сплати та стягнення податку на додану вартість з 01.01.2011 року визначений Податковим кодексом України.

Пунктом 203.1 ст.203 Податкового кодексу України встановлено, що податкова декларація з ПДВ подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до п.203.2 ст.203 Податкового кодексу України платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Судом встановлено, що відповідач самостійно визначив податкове зобов'язання з податку на додану вартість за січень-грудень 2011 року та січень-лютий 2012 року у деклараціях:

- №9006037158 від 14.01.2011 року на суму, ПДВ - 3736,00 грн. (а.с. 94-97);

- №9000256352 від 14.02.2011 року на суму, ПДВ - 6481,00 грн. (а.с. 98-101);

- №9000919557 від 15.03.2011 року на суму, ПДВ -177,00 грн. (а.с. 102-105);

- №9001832878 від 12.04.2011 року на суму, ПДВ - 491,00 грн. (а.с. 106-108);

- №9003135482 від 12.05.2011 року на суму, ПДВ - 430,00 грн. (а.с. 109-111);

- №9003934836 від 16.06.2011 року на суму, ПДВ - 3376,00 грн. (а.с. 112-114);

- №9004811887 від 18.07.2011 року на суму, ПДВ - 1343,00 грн. (а.с. 115-117);

- №9007124343 від 22.08.2011 року на суму, ПДВ - 1864,00 грн. (а.с. 118-120);

- №9007390497 від 12.09.2011 року на суму, ПДВ - 728,00 грн. (а.с. 121-123);

- №9008656767 від 17.10.2011 року на суму, ПДВ - 1996,00 грн. (а.с. 124-126);

- №9011215202 від 17.11.2011 року на суму, ПДВ - 2606,00 грн. (а.с. 127-129);

- №9012212159 від 15.12.2011 року на суму, ПДВ - 2758,00 грн. (а.с. 130-132);

- №9013874280 від 19.01.2012 року на суму, ПДВ - 2190,00 грн. (а.с. 133-135);

- №9006046573 від 17.02.2012 року на суму, ПДВ - 2421,00 грн. (а.с. 136-138);

Крім того, судом встановлено, що у зв'язку з несвоєчасним погашенням відповідачем податкового боргу з податку на додану вартість, позивачем нарахована пеня, про свідчить:

- розрахунок пені з 31.10.2008 року по 30.04.2010 року станом на 30.04.2010 року -204,71 грн., погашено за рахунок сплати податкового зобов'язання у сумі 61,02 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 31.05.2010 року станом на 31.05.2010 року - 260,31 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 30.06.2010 року станом на 30.06.2010 року - 237,13 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 27.07.2010 року станом на 27.07.2010 року - 246,65 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 25.08.2010 року станом на 25.08.2010 року - 216,96 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 30.08.2010 року станом на 30.08.2010 року - 257,901 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 28.09.2010 року станом на 28.09.2010 року - 269,69 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 30.12.2010 року станом на 30.12.2010 року - 458,46 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 22.03.2011 року станом на 22.03.2011 року - 411,70 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 25.03.2011 року станом на 25.03.2011 року - 447,54 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 24.10.2011 року станом на 24.10.2011 року - 214,03 грн.;

розрахунок пені з 31.10.2008 року по 07.11.2011 року станом на 07.1.2011 року - 216,79 грн. (а.с.204-223).

Судом встановлено, що Сімферопольською МДПІ в АР Крим було проведено невиїзну документальну перевірку ДП "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України". На підставі зазначеної перевірки позивачем було складено акт №1559/1502/34842975 від 31.08.2010 року.

Перевіркою встановлено порушення п. 8-1.6, 8-1.11 ст. 8-1 Закону України від 03.04.1997 року №168/97-ВР "Про податок на додану вартість" (зі змінами та доповненнями), а саме: питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) ДІ "ДГ КДСО КУАПВ УААН" за квітень - липень 2010 року становить менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно. Якщо суб'єкт спеціального режиму оподаткування поставляє протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних періодів сукупно несільськогосподарські товари (послуги), питома ваг яких перевищує 25 відсотків від вартості всіх поставлених товарів (послуг), то на таке підприємство не поширюється спеціальний режим оподаткування, встановлений ст. 8-1 Закону. Таке підприємство зобов'язане визначити податкове зобов'язання з цього податку за наслідками звітного періоду, в яком: було допущене таке перевищення, і сплатити податок до бюджету в загальному порядку. Таке підприємство вважається платником цього податку на загальних підставах з першого числа місяця, в якому було допущене таке перевищення.

Відповідальність за дане порушення передбачена п.п. "в"п.п. 4.2.2. п.4.2. ст.4 Закону України від 21.12.2000 р. №2181-111 "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", п.п. 17.1.4 п. 17.1 ст. 17 ЗУ від 21.12.2000 р. №2181-111 "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", але відповідно до Постанови суду про признання суб'єкта господарювання банкрутом та призначення ліквідатора № 2-6/14383-2007 від 15.11.2007 року та відповідно до ст. 12 Закону України від 14 травня 1992 року № N 2343-Х "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"(зі змінами та доповненнями): не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

На підставі акту перевірки №1559/1502/34842975 від 31.08.2010 року було прийнято податкове повідомлення-рішення №0001491502/0 від 03.09.2010 року, яким до відповідача застосовані штрафні санкції на суму 20840,00 грн.

Податкове повідомлення - рішення отримано особисто директором Бріль Р.А.

Відповідач податкове повідомлення - рішення у судовому порядку не оскаржував.

Таким чином, сума податкового боргу з податку на додану вартість за період з 2009- 2012 рік загальною сумою 85719,62 грн., з яких недоїмка - 80429,00 грн., пеня - 5290,62 грн., є узгодженою відповідачем.

З урахуванням того, що борг відповідача самостійно не сплачений, позивач надав особисто директору відповідача податкову вимогу №9/1 від 12.03.2012 року.

Крім цього боргу, відповідач має інші, зокрема, борг о сплаті податку з власників наземних транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

Судом встановлено, що порядок та підстави розрахунку та сплати податок з власників наземних транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів визначений Законом України "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" №1963-XII від 11.12.1991 року ( що діяв на момент виникнення спірних правовідносин).

Відповідно до ч. 1.ст. 5 Закону України "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" платник податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується юридичними особами - щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Відповідно до ч. 2.ст. 6 Закону України "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" ( що діяв на момент виникнення спірних правовідносин) юридичні особи на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

Згідно наданого відповідачем розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів від 18.02.2009 року (№2305), відповідачем самостійно нараховано станом на 14.01.2010 року сума податку складає 3313,00 грн.(а.с.142).

Як зазначив позивач, вказана сума податкового зобов'язання була частково погашена відповідачем за рахунок переплати на 21,01 гривень.

Таким чином, сума податкового боргу відповідача з податку власників транспортних засобів за 2009 року складає 3291,99 гривень.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача земельний податок.

Порядок сплати земельного податку з юридичних осіб визначений Законом України "Про плату за землю" № N 2535-XII від 03.07.1992 року (діючий на той час) та Розділом XIII Податкового кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст. 14 ЗУ "Про плату за землю" платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Згідно з п.286.2. ст. 86 Податкового кодексу України Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно із п.287.3. ст. 287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Судом встановлено, що ДП "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" до Сімферопольської МДПІ АРК ДПС надав податкові розрахунки земельного податку, податкові декларації з плати за землю, станом на 01.02.2010 року - 14804,12 грн., станом на 30.01.2011 року - 21 585,44 грн., станом на 30.01.2012 -21 657,44 грн., станом на 01.03.2012 року - 2273,00 грн.

У зв'язку з чим у відповідача виникла загальна заборгованість зі сплати земельного податку у розмірі 60 320,00 грн.

Відповідач має заборгованість по збору за спеціальне водокористування.

Порядок оподаткування зі збору за спеціальне водокористування загальнодержавного визначений Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" та Розділом XVI Податкового кодексу України.

Відповідно до п.326.1. ст. 326 Податкового кодексу України, водокористувачі самостійно обчислюють збір за спеціальне використання води та збір за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики і рибництва щокварталу наростаючим підсумком з початку року, а за спеціальне використання води для потреб водного транспорту - починаючи з першого півріччя поточного року, у якому було здійснено таке використання.

Згідно п. 328.3. ст. 328 Податкового кодексу України, податкові декларації збору подаються платниками збору органам державної податкової служби у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації.

Відповідно до п. 4.1.1. статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (що діяв на момент виникнення спірних правовідносин) платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації.

Судом встановлено, що ДП "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" до Сімферопольської МДПІ АРК ДПС надав податкові розрахунки збору за спеціальне водокористування: в частині використання води, в тому числі використання води теплоелектростанціями з прямоточною системою водоспоживання, та використання поверхневих і підземних вод станом на 02.11.2010 року - 2740,42 грн., з яких частково сплачено 56,51 грн., станом на 19.11.2010 року - 1220,77 грн., станом на 19.02.2011 року - 1016,90 грн., станом на 19.02.2011 року - 978,78 грн., станом на 19.08.2011 року - 1898,24 грн., станом на 19.11.2011 року - 1779,60 грн., станом на 19.02.2012 року - 1483,00 грн.

Загальна сума заборгованості по збору за спеціальне водокористування загальнодержавного значення складає розміром 11061,20 грн.

Відповідач має заборгованість зі сплати податку з доходів фізичних осіб.

Порядок, підстави та строки сплати податку з доходів фізичних осіб передбачені Податковим кодексом України, що набрав чинності з 01.01.2011 року.

Відповідно до підпункту 162.1.3. статті 162 Податкового кодексу України платником податку на доходи фізичних осіб є податковий агент.

Підпунктом 168.1.1. пункту 168.1. статті 168 Податкового кодексу України встановлено, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу.

Судом встановлено, що ДП "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" подано до Сімферопольської МДПІ АРК ДПС податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб, від 22.02.2011 року (№9000723577), станом на 01.03.2011 року - 1440,65 грн., від 11.03.2011 року (№9000835256), станом на 30.03.2011 року - 1611,98 грн., від 08.04.2011 року (№9001752630), станом на 30.04.2011 року -1625,89 грн., яка утворилася протягом звітного періоду.

Загальна сума заборгованості з податку на дохід фізичних осіб складає розміром 4678,52 грн.

Крім цього, відповідач має заборгованість зі сплати за користування надрами місцевого значення.

Порядок оподаткування з плати за користування надрами місцевого значення визначений Розділом XI Податкового кодексу України.

За приписами п.п. 263.11.3. ст. 263 Податкового кодексу України, податкові розрахунки з плати за користування надрами для видобування корисних копалин подаються платником, починаючи з календарного кварталу, що настає за кварталом, у якому такий платник отримав спеціальний дозвіл.

Згідно з п. 263.12.1. ст. 263 Податкового кодексу України, платник плати за користування надрами для видобування корисних копалин та уповноважена особа, визначена відповідно до підпункту 263.1.4 пункту 263.1 статті 263 цього Кодексу, протягом десяти календарних днів після закінчення граничного строку подання податкового розрахунку за податковий (звітний) період сплачують податкові зобов'язання у сумі, визначеній в розрахунку з плати, з урахуванням фактично сплачених авансових внесків, поданому ними органу державної податкової служби:

- за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини, у разі розміщення такої ділянки надр у межах території України;

- за місцем обліку платника у разі розміщення ділянки надр, з якої видобуто корисні копалини, в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України.

Судом встановлено, що ДП "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" подано до Сімферопольської МДПІ АРК ДПС податкові розрахунки з плати за користування надрами для видобування корисних копалин, від 05.05.2011 року (№9002788518), станом на 20.05.2011 року -351,00 грн., від 22.07.2011 року (№9005312146), станом на 19.08.2011 року - 529,57 грн., від 07.11.2011 року (№9010187200), станом на 19.11.2011 року - 167,23 грн., від 09.02.2012 року (№9015826097), станом на 19.02.2012 року - 264,78 грн.

Загальна сума заборгованості з плати за користування надрами місцевого значення складає розміром 1312,58 грн.

Відповідно до п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкове повідомлення - вимога про сплату податкового боргу від 12.03.2012 року № 9/1 на суму податкового боргу 201 244,89 грн., отримано відповідачем, про що свідчить підпис керівника санації на корінці податкового повідомлення-вимоги, яке відповідачем у судовому порядку не оскаржено, а тому податкове повідомлення-вимоги про сплату податкового боргу є чинним.

Відповідачем в порядку ст. 71 КАС України не було надано доказів сплати податкового боргу або доказів оскарження вимоги, у зв'язку з чим сума податкового боргу підлягає стягненню в повному обсязі.

У справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 94, 159, 160, 161, 162, 163, 186, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити.

2.Стягнути з Державного підприємства "Дослідне господарство інституту сільського господарства Криму Національної академії аграрних наук України" (ідентифікаційний код 34842975, за адресою: 97536 Україна, АР Крим, Сімферопольський район, с. Укромне, вул. Путилинська, буд. 28), податковий борг у сумі 166 383,91 грн., (р/р 26001000132945, ПАТ "ЧБРР",МФО 384577).

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня отримання постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення строку, з якого суб'єкт владних повноважень може отримати копію постанови суду.

Суддя Суворова С.В.

Дата ухвалення рішення25.07.2012
Оприлюднено28.12.2012
Номер документу28273390
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6699/12/0170/30

Постанова від 25.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Суворова С.В.

Ухвала від 04.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Суворова С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні