Ухвала
від 10.12.2012 по справі 08/5026/1501/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

10 грудня 2012 року Справа № 08/5026/1501/2012

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Кучеренко О.І., при секретарі судового засідання Биченку М.О., за участю представників сторін:

від першого позивача -Дмитренко Ю.М. -представник за довіреністю,

від другого позивача -Доніч Я.С. -представник за довіреністю,

від третього позивача - представник не з'явився,

від першого відповідача -представник не з'явився,

від другого відповідача - представник не з'явився,

від третього відповідача -представник не з'явився,

в засіданні суду прийняв участь прокурор Кременчуцької міжрайонної екологічної прокуратури -Кравченко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Черкаси у приміщенні суду справу за позовною заявою Кременчуцького міжрайонного екологічного прокурора в інтересах держави в особі

позивачів Державної екологічної інспекції у Черкаській області,

Державної інспекції сільського господарства в Черкаській області,

Черкаської районної державної адміністрації

до

відповідачів: Свидівоцької сільської ради,

товариства з обмеженою відповідальністю «Український

торговий дім»,

Міськрайонного управління Держкомзему у м. Черкаси

про визнання недійсним та скасування рішення, визнання

недійсним договору оренди та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Кременчуцький міжрайонний екологічний прокурор в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Черкаській області, Державної інспекції сільського господарства в Черкаській області, Черкаської районної державної адміністрації звернувся до суду із позовом до Свидівоцької сільської ради, товариства з обмеженою відповідальністю «Український торговий дім», міськрайонного управління Держкомзему у м. Черкаси, у якому просить визнати недійсним та скасувати рішення 2 сесії 6 скликання Свидівоцької сільської ради Черкаського району №2-26 від 01.12.2010, визнати недійсним договір оренди від 20.12.2010 укладеного між Свидівоцькою сільською радою та ТОВ «Український торговий дім», зобов'язати міськрайонне управління Держкомзему у м. Черкаси та Черкаському районі скасувати його державну реєстрацію, зобов'язати ТОВ «Український торговий дім», повернути земельну ділянку площею 6,4895 га до земель запасу Свидівоцької сільської ради.

Сільський голова Свидівоцької сільської ради, направив до суду листа №02-25/1027 від 30.11.2012, у якому просить справу розглядати без участі представника сільської ради.

Третій позивач, другий та третій відповідач були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, проте їх представники в судове засідання не з'явилися про причини неявки господарський суд не повідомили, відзиву на позов суду не надали.

У судовому засіданні прокурор пояснив, що отримання земельної ділянки державної або комунальної власності у користування відбувається на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою, які подаються на розгляд Комісії з розгляду питань пов'язаних з погодженням документації із землеустрою. Дані проекти землеустрою мають бути погоджені із землевласником або землекористувачем, органом земельних ресурсів, природоохоронним органом, санітарно-епідеміологічною службою, органом містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини. Проте всупереч встановленому законом порядку та згідно інформації перелічених вище органів, ніяких висновків щодо проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а також експертизи землевпорядної документації, не надавалися і не проводилися, відповідно рішення Свидівоцької сільської ради про затвердження проекту землеустрою ТОВ «Український торговий дім»є незаконним та підлягає скасуванню.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що прокурор обґрунтовуючи позовні вимоги посилався на матеріали перевірки, проте до суду їх не подав та на вимогу суду не надав оригінали документів, на які він посилається у позовній заяві. Разом з тим, суд не має достатніх підстав для з'ясування дійсності документів проекту землеустрою, а так само і їх недійсності, оскільки в підтвердження спростування факту видачі відповідних дозволів та погоджень прокурором надані лише листи відповідних органів, що такі дозволи не видавались, що не можуть бути достатніми та належними доказами у даному спорі.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що вирішити вказаний спір за вказаних обставин є неможливим та вважає за необхідне надіслати матеріали справи до слідчих органів, а провадження у справі зупинити.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадку надсилання господарським судом матеріалів до слідчих органів.

Отже, господарський суд вважає, що дана справа підлягає направленню до Кременчуцької міжрайонної екологічної прокуратури для проведення перевірки фактів викладених у повній заяві щодо правомірності видачі документів відповідними органами при розробці ТОВ «Український торговий дім»проекту землеустрою.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 79, 86 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Направити матеріали справи для проведення перевірки проведення перевірки фактів щодо правомірності видачі документів відповідними органами при розробці ТОВ «Український торговий дім»проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 6,4895 га, що знаходиться по вул. Дахнівська, 61 в межах населеного пункту с. Свидівок Черкаського району, Черкаської області до Кременчуцької міжрайонної екологічної прокуратури (39605, Полтавська обл., м. Кременчук, вул. 1905 року, буд. 27).

Провадження у справі зупинити до завершення перевірки.

Ухвалу про зупинення провадження у справі може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 5-ти днів з моменту оголошення.

Суддя О.І. Кучеренко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.12.2012
Оприлюднено27.12.2012
Номер документу28277074
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —08/5026/1501/2012

Ухвала від 11.01.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Рішення від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 08.10.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні