Постанова
від 17.12.2012 по справі 2а-0770/2882/12
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2a-0770/2882/12

Рядок статзвітності № 10.1

Код 14

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2012 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої - судді Скраль Т.В.,

при секретарі судового засідання Химинець В.В.,

з участю представника позивача: Управління пенсійного фонду в м. Мукачевому та Мукачівському районі : Жупан А..Ю. ( довіреність від 03.11.2012 року № 28-14/07, а.с. 59),

відповідач: Дочірнє підприємство «Кераміка Закарпаття"- представник в судове засідання повторно не з"явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ужгороді адміністративну справу за адміністративним позовом Управління пенсійного фонду в місті Мукачевому та Мукачівському районі до Дочірнього підприємства «Кераміка Закарпаття"

про стягнення заборгованості -,

ВСТАНОВИВ :

Відповідно до ст. 160 частини 3 КАС України 17 грудня 2012 року було проголошено вступну та резолютивну частину постанови. Повний текст постанови виготовлено та підписано 21 грудня 2012 року.

24 вересня 2012 року управління Пенсійного фонду України в місті Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Дочірнього підприємства «Кераміка Закарпаття»про стягнення з стягнення з Дочірнього підприємства «Кераміка Закарпаття»на користь управління Пенсійного фонду України в місті Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області заборгованості в сумі 2 853 гривень 26 копійок.

Представник управління Пенсійного фонду в місті Мукачевому та Мукачівському районі у судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, наведених в позовній заяві та просив позовні вимоги задовольнити у повному обсязі, мотивуючи наступним. Дочірнім підприємством "Кераміка Закарпаття" не було сплачено єдиний соціальний внесок за відповідний базовий звітний період, а тому підприємство створило недоїмку зі сплати єдиного внеску в розмірі 2 853,26 гривень, боржником не було сплачено відповідне зобов'язання до Пенсійного фонду України, а тому представник позивача вважає позовні вимоги обґрунтованими та просить стягнути кошти в розмірі 2 853 гривень 26 копійок до Пенсійного фонду України.

Відповідач в судове засідання 17 грудня 2012 року повторно не прибув, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання. Відповідач письмові заперечення суду не надав.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши подані позивачем документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Згідно Указу Президента України №384/2011 від 06.04.2011р. "Про Положення про Пенсійний фонд України" Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Віце-прем'єр-міністра України - Міністра соціальної політики України (далі - Міністр). Пенсійний фонд України входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики з питань пенсійного забезпечення та збору, ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

09 червня 1999 року Мукачівським міськвиконкомом було зареєстровано суб'єкт підприємницької діяльності -юридичну особу Дочірнє підприємство «Кераміка Закарпаття»ВАТ «Львівський керамічний завод», що підтверджується наявною в матеріалах справи копією Свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності -юридичної особи від 09.06.1999 року (а.с.4).

Згідно Довідки № 4679 про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с.5), дочірнє підприємство «Кераміка Закарпаття»значиться в даному реєстрі як юридична особа за адресою: вул. Шевченка, 13А, м. Мукачеве, Закарпатська область.

Дочірнє підприємство "Кераміка Закарпаття" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в місті Мукачевому та Мукачівському районі відповідно до ст. 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р. №1058, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування згідно, а з 01.01.2011 року згідно ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування 2464-УІ від 8 липня 2010 року як платник загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до ч.2 ст.6 Закону № 2464 щодо платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначено, що платник єдиного внеску зобов'язаний: своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством; подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

Згідно ч. 1 ст. 8 даного Закону 2464 -УІ, розмір єдиного внеску для кожної категорії платників, визначених цим Законом та пропорції його розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування встановлюються з урахуванням того, що вони повинні забезпечувати застрахованим особам страхові виплати і соціальні послуги, передбачені законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, фінансування заходів, спрямованих на профілактику страхових випадків, створення резерву коштів для забезпечення страхових виплат та надання соціальних послуг застрахованим особам, покриття адміністративних витрат із забезпечення функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Частиною 5 ст. 8 Закону 2464 єдиний внесок для платників, зазначених у пункті 1 (крім абзацу 7) ч. 1 ст. 4 Закону 2464, встановлюється у відсотках до визначеної абз. 1 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону 2464 бази нарахування єдиного внеску (за винятком винагороди за цивільно-правовими договорами) відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску із врахуванням видів їх економічної діяльності.

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Дочірнє підприємство «Кераміка Закарпаття»не виконало вимогу даного Закону та створило недоїмку зі сплати єдиного внеску в розмірі 2853,26 гривень.

З метою погашення боргу, управлінням, платнику надсилались вимоги про сплату недоїмки, але останнім дієвих заходів щодо її погашення не здійснювалось. Підприємством зазначені вище суми боргу не погашені.

Оскільки підприємством не було сплачено єдиний соціальний внесок за відповідний базовий звітний період, то вони стали вважатися простроченою заборгованістю із сплати єдиного внеску.

Таким чином, станом на 18.09.2012 року ним рахується заборгованість в розмірі 2853,26 гривень.

Частиною 12 статті 9 Закону України 2464 зазначено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язанням із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Ненадходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених, для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

Стаття 67 Конституції України передбачає обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 19, 94, 104-106, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в місті Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області до Дочірнього підприємства «Кераміка Закарпаття»про стягнення заборгованості задовольнити повністю.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Кераміка Закарпаття»(вул. Шевченка 13а, м. Мукачево, р/р37312001003307 в ГУДКСУ у Закарпатській обл., м. Ужгород МФО 812016, код ЄДРПОУ 30420348) на користь управління Пенсійного фонду України в місті Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області заборгованість в сумі 2 853 гривні 26 копійок (дві тисячі вісімсот п'ятдесят три гривні 26 копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмову відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Скраль Т.В.

Дата ухвалення рішення17.12.2012
Оприлюднено29.12.2012
Номер документу28281731
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/2882/12

Постанова від 17.12.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 28.09.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 26.09.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні