Постанова
від 02.07.2012 по справі 2а/0470/5416/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2012 р. Справа № 2а/0470/5416/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді -Рищенко А.Ю.,

розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Державної податкової інспекції в Кіровському районі м. Дніпропетровська до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЗИМУТ БІЛДИНГ» про стягнення податкового боргу у сумі 510, 00 грн., -

ВСТАНОВИВ :

15.05.2012 року Державна податкова інспекція в Кіровському районі м. Дніпропетровська звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЗИМУТ БІЛДИНГ» про стягнення податкового боргу у сумі 510, 00 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що відповідач має податковий борг у сумі 510, 00 грн., який виник внаслідок несплати узгоджених податкових зобов'язань з єдиного податку за 2, 3, 4 квартали 2011 року.

Просить суд звернути стягнення на кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «АЗИМУТ БІЛДИНГ» (код ЄДРПОУ - 34589756) на р/р згідно бюджетної класифікації в рахунок погашення податкового боргу з єдиного податку у сумі 510 (п'ятсот десять) гривень 00 копійок.

Копію ухвали про відкриття скороченого провадження було направлено на адресу відповідача, проте конверт із поштовим вкладенням повернувся.

Так, відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Згідно п. 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС України, справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне та обґрунтоване судове рішення.

Суд, вивчивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, вважає необхідним даний адміністративний позов задовольнити повністю з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пп. 41.1.1 п. 41.1 ст. 41 Податкового кодексу України, контролюючими органами є, зокрема, органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Частиною 1 п. 61.1 ст. 61 Податкового кодексу України передбачено, що податковий контроль - система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Підпунктом 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право, зокрема, застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Суд при вирішенні справи встановив, що відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Статтею 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», визначено, що завданням органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством.

Як вбачається з матеріалів справи, за Товариством з обмеженою відповідальністю «АЗИМУТ БІЛДИНГ» (код ЄДРПОУ - 34589756) рахується податковий борг з єдиного податку у розмірі 510, 00 грн., який виник в результаті несплати штрафних санкцій за неподання податкової звітності з єдиного податку за 2, 3, 4 квартали 2011 року.

Позивачем була проведена документальна невиїзна перевірка своєчасності подання податкової звітності, за результатами якої було складено Акти від 24.10.2011 року та від 27.01.2012 року за № 3094, № 168.

На підставі вказаних Актів перевірки позивачем були винесені податкові повідомлення-рішення № 0006221501 від 24.10.2011 року та № 0000591501 від 27.01.2012 року та направлені на адресу відповідача.

Проте, конверти із поштовим вкладенням повернулись на адресу позивача, у зв'язку із чим останнім було складено Акти про неможливість вручення податкового повідомлення-рішення у зв'язку із відсутністю посадових осіб за податковою адресою суб'єкта господарювання.

Так, згідно з пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів. Строки неподання податкової звітності з єдиного податку визначені п. 4 Указу Президента України від 28.06.1999 року № 746/99 «Про внесення змін до Указу Президента України від 03.07.1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (чинний на момент виникнення правовідносин між сторонами).

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Положеннями ст. 95 Податкового кодексу України передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

04.11.2011 року позивачем було сформовано та направлено на адресу відповідача податкову вимогу № 1152 форми «Ю».

Проте, конверт із поштовим вкладенням повернувся на адресу позивача.

Так, згідно з вимогами п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України, податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено їй особисто чи її законному представникові або надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого її місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення. У такому самому порядку надсилаються податкові вимоги та рішення про результати розгляду скарг.

У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Відповідачем не було оскаржено в адміністративному чи судовому порядку вищевказані суми податкового зобов'язання, а тому воно вважається узгодженим.

Отже, з урахуванням вищевикладеного, загальна сума податкового боргу відповідача зі сплати єдиного податку складає - 510, 00 грн.

Суд, приймаючи до уваги вищевикладене та, враховуючи, що на час розгляду справи податковий борг відповідачем не сплачено в добровільному порядку, відповідних доказів не надано суду, дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, тому підлягають задоволенню повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 12, 60, 86, 160, 161, 163, 1832 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції в Кіровському районі м. Дніпропетровська до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЗИМУТ БІЛДИНГ» про стягнення податкового боргу у сумі 510, 00 грн. - задовольнити повністю.

Звернути стягнення на кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «АЗИМУТ БІЛДИНГ» (код ЄДРПОУ - 34589756) на р/р згідно бюджетної класифікації в рахунок погашення податкового боргу з єдиного податку у сумі 510 (п'ятсот десять) гривень 00 копійок.

Постанову суду відповідно до ч. 1 ст. 256 КАС України, звернути до негайного виконання.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Суддя А. Ю. Рищенко

Дата ухвалення рішення02.07.2012
Оприлюднено28.12.2012
Номер документу28282647
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/5416/12

Постанова від 02.07.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Ухвала від 17.05.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні