Рішення
від 18.12.2012 по справі 5020-1234/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2012 року справа № 5020-1234/2012

Господарський суд міста Севастополя у складі судді Юріної О.М., розглянувши матеріали справи за позовом:

Публічного акціонерного товариства "Енергетична компанія "Севастопольенерго"

(вул. Хрустальова, б.44, м. Севастополь, 99040)

до Комунального підприємства „Енергосервіс"

(вул. Івана Голубця, б.5, м. Севастополь, 99003)

про стягнення 8 908,44 грн.,

за участю представників сторін:

позивача -Зінченко О.В., довіреність №18/0/2-12 від 03.01.2012;

відповідача -Плакіди І.Т., довіреність б/н від 10.12.2012.

Публічне акціонерне товариство „Енергетична компанія „Севастопольенерго" (далі -ПАТ „ЕК„Севастопольенерго", Позивач) звернулося до господарського суду міста Севастополя з позовом до Комунального підприємства „Енергосервіс" (далі -КП „Енергосервіс", Відповідач) про стягнення заборгованості за реактивну електричну енергію у розмірі 8 908,44 грн.

Позовні вимоги з посиланням на статті 525, 526, 610, 611, 629 Цивільного кодексу України (далі -ЦК України), статті 193, 275-277 Господарського кодексу України (далі - ГК України) та статтю 26 Закону України „Про електроенергетику" обґрунтовані неналежним виконанням умов договору на поставку електричної енергії №5159 (Балаклавський район) від 25.05.2006 щодо оплати за перетікання реактивної електричної енергії між електромережею Постачальника та електроустановками Споживача згідно з додатком "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії".

Представник Позивача у судовому засіданні 18.12.2012 позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив позов задовольнити.

Представник Відповідача у засіданні суду 18.12.2012 проти позову заперечував з підстав, викладених у відзиві б/н від 30.11.2012 /а.с.91-95/, зокрема, зазначив, що умовами договору на поставку електричної енергії №5159 від 25.05.2006 передбачено, що ПАТ „ЕК „Севастопольенерго" здійснює поставку електричної енергії на об'єкт: с. Терновка КТП 7584, усі подальші додаткові угоди, щодо внесення нових точок обліку в існуючий договір, не можна вважати укладеними, оскільки вони не передбачають такої істотної умови, як обсяг поставки електричної енергії; ПАТ „ЕК„Севастопольенерго" не надано доказів обсягу спожитої КП „Енергосервіс" енергії; КП „Енергосервіс" не є споживачем електричної енергії, оскільки не використовує її для власних потреб.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника Позивача, суд -

В С Т А Н О В И В :

25.05.2006 між Відкритим акціонерним товариством "Енергетична компанія "Севастопольенерго", правонаступником якого є ПАТ "ЕК"Севастопольенерго" (Постачальник) та КП «Енергосервіс»(Споживач) укладений договір №5159 на поставку електричної енергії по Балаклавському району м. Севастополя (далі - Договір) /а.с.8-14/, відповідно до пункту 1.1 якого Постачальник поставляє електричну енергію Споживачу, а Споживач оплачує Постачальнику вартість електроенергії та здійснює інші платежі згідно з умовами даного Договору.

Відповідно до умов пункту 9.4 Договору його дія продовжувалась на наступні календарні роки, та на час вирішення спору Договір є діючим.

Згідно з пунктом 2.2.2 Договору Постачальник зобов'язався постачати Споживачу електричну енергію, як різновид товару, в обсягах, визначених розділом 5 Договору з урахуванням умов розділу 6 цього Договору (додаток „Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу").

Додатком №3 «Перелік місць встановлення розрахункових приладів обліку та тарифів, що застосовуються, за якими здійснюються розрахунки за поставлену електроенергію»до Договору (далі -Додаток №3) сторони визначили адресу місця встановлення лічильника: с. Терновка КТП 7584 /а.с.101/.

Додатковою угодою від 19.06.2006 сторони домовились про включення нової точки обліку у діючий Договір на поставку електричної енергії, а саме, об'єкт за адресою: м. Севастополь, Первомайська балка, КТП 1523 (полігон ТБО), - та визначили щомісячний обсяг поставки електроенергії /а.с.102/.

Відповідно до пункту 2.3.3 Договору Споживач зобов'язався сплачувати Постачальнику вартість електричної енергії у відповідності з умовами додатків „Порядок розрахунків" та „Графік знімання показань засобів обліку електричної енергії".

Згідно з пунктом 2.3.4 Споживач зобов'язався здійснювати оплату за послуги з компенсації перетоків реактивної електричної енергії між електромережею постачальника та електроустановками Споживача згідно з додатком "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії".

У пункті 6 додатку №8 "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії" до Договору (далі - Додаток №8) визначена характеристика розрахункового обліку електричної енергії: КТП 1523 (Первомайська балка (полігон ТБВ) /а.с.18-21/.

Відповідно до пункту 7 Додатку №8 контроль за споживанням та генерацією реактивної електроенергії здійснюється приладами обліку згідно з пунктом 6 цього Додатку №8.

Згідно з пунктом 9 Додатку №8 споживач зобов'язаний письмовим повідомленням забезпечувати передачу показів розрахункових електролічильників реактивної електроенергії за розрахунковий період згідно з графіком додатку №6 до Договору.

Відповідно до розділу 1 Додатку №6 «Порядок розрахунків»до Договору (далі -Додаток №6) /а.с.15-17/, розрахунковим вважається період з 03 числа календарного місяця попереднього розрахункового місяця до такого ж календарного числа поточного місяця. Розрахунки за спожиту електричну енергію здійснюються виключно грошовими коштами на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання Постачальника в уповноваженому банку. За дату оплати приймається дата надходження коштів на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання Постачальника або дати внесення Споживачем готівкових коштів в касу Постачальника. Розрахунки за електричну енергію здійснюються за діючими тарифами згідно з тарифними групами та класами напруги кожного з'єднання.

Усі розрахунки на оплату електроенергії повинні сплачуватись Споживачем в строк до 5 операційних днів з дня виписки рахунку, але не пізніше дати кінцевого розрахунку. Дата кінцевого розрахунку 08 число поточного місяця.

Пунктом 2 Додатку №6 до Договору, зокрема, передбачено, що Споживач щомісячно надає Постачальнику звіт про обсяги поставленої електроенергії за розрахунковий період за формою, передбаченою у Додатку "Звіт про обсяги поставки електроенергії за розрахунковий період" до Договору.

Відповідно до пункту 3.4 Додатку №6 оплату за перетікання реактивної енергії споживач здійснює на поточний рахунок постачальника.

З матеріалів справи вбачається, що на підставі показань розрахункових приладів обліку за період з вересня 2011 року по вересень 2012 року, наданих Відповідачем /а.с.22-41,142-144/, йому були виставлені рахунки на оплату перетікання реактивної електричної енергії між електромережею Постачальника та електроустановками Споживача на загальну суму 13 524,74 грн. /а.с.42-54/. Проте, Відповідачем виставлені рахунки у встановлений строк були оплачені лише частково - на суму 4 616,30 грн., що стало підставою для звернення Позивача до суду з зазначеним позовом.

Дослідивши матеріали справи та наявні докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Спірні правовідносини виникли з приводу виконання договору про постачання електричної енергії та регулюються Цивільним кодексом України (далі -ЦК України), Господарським кодексом України (далі -ГК України), Законом України "Про електроенергетику" (далі -Закон) та Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою НКРЕ від 31.07.1996 №28 (далі -Правила).

Відповідно до статті 26 Закону України "Про електроенергетику" споживання енергії можливе лише на підставі договору енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

За змістом частини 2 статті 275 Господарського кодексу України відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Пунктом 1.3 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України №28 від 31.07.1996 (далі -Правила), передбачено, що постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Згідно з підпунктом 1 пункту 10.2 Правил споживач електричної енергії зобов'язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів).

Відповідно до пункту 3.5 Правил у разі виникнення зустрічного перетікання електричної енергії між електричними мережами споживача та електропередавальної організації розрахункові засоби обліку електричної енергії мають забезпечувати облік активної та реактивної електричної енергії в обох напрямках.

При цьому, відповідно до положень пункту 5.5 Правил порядок обліку перетікання реактивної електричної енергії, порядок розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії (у разі приєднання електроустановок споживача безпосередньо до мереж постачальника електричної енергії за регульованим тарифом) є істотними та обов'язковими для цього виду домовленостей умовами при укладені договору про постачання електричної енергії.

Згідно з пунктом 6.33 Правил величина плати за перетікання реактивної електроенергії на межі розділу електромереж визначається електропередавальною організацією відповідно до Методики обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії між електропередавальною організацією та її споживачами, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 17.01.2002 №19, та зазначається у відповідному договорі між електропередавальною організацією та споживачем, електроустановки якого приєднані до електричних мереж електропередавальної організації.

Судом встановлено, що сторони при укладенні Договору дійшли згоди щодо всіх істотних умов, у тому числі, щодо здійснення розрахунків за перетікання реактивної електроенергії між електропередавальною організацією та споживачем, про що у ними укладена відповідна Додаткова угода №8 "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії" до Договору /а.с.18-21/.

З матеріалів справи вбачається, що Позивач свої зобов'язання за Договором щодо поставки електричної енергії та виставлення відповідних рахунків за період з вересня 2011 року по вересень 2012 року на загальну суму 13 524,74 грн. на підставі наданих споживачем показань виконав належним чином.

Відповідно до положень статті 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відношень повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутністю конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України, з врахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Згідно з частинами першою та другою статті 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Статтями 525, 526 ЦК України встановлено, що зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Відповідач не надав суду доказів погашення заборгованості за перетікання реактивної електроенергії між електропередавальною організацією та споживачем за Договором у розмірі 8 908,44 грн., тоді як відповідно до статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Суд не приймає до уваги довід Відповідача стосовно того, що умовами договору на поставку електричної енергії №5159 від 25.05.2006 передбачено, що Позивач здійснює поставку електричної енергії на об'єкт: с. Терновка, КТП 7584, а усі подальші додаткові угоди щодо внесення нових точок обліку в існуючий Договір не можна вважати укладеними, тому що вони не передбачають такої істотної умови, як обсяг поставки електричної енергії, оскільки судом встановлено, що при укладені Додаткової угоди від 19.06.2006 до Договору сторони домовились про включення нової точки обліку у діючий Договір на поставку електричної енергії, а саме, об'єкт за адресою: м. Севастополь, Первомайська балка, КТП 1523 (полігон ТБО), та визначили щомісячний обсяг поставки електроенергії на цей об'єкт /а.с.102/.

Щодо посилання КП «Енергосервіс»на відсутність у матеріалах справи доказів обсягу спожитої КП „Енергосервіс" енергії суд зазначає, що матеріали справи містять щомісячні показання приладів обліку за період з вересня 2011 року по вересень 2012 року /а.с.22-41,142-144/, які Відповідач відповідно до умов Договору надавав Позивачу для виставлення рахунків на оплату.

Відносно доводу Відповідача про те, що він не є споживачем електричної енергії, яка постачається ПАТ "ЕК"Севастопольенерго" за Договором, оскільки не використовує її для власних потреб, суд зазначає наступне.

У пункті 1.2 Правил надано визначення споживача електричної енергії як особи, що використовує її для забезпечення потреб власних електроустановок на підставі договору.

Положеннями пункту 5.4 Правил встановлений перелік документів, які повинен надати заявник (споживач, власник технологічних електричних мереж (основний споживач) або субспоживач) для укладення договору про постачання електричної енергії.

Тобто, зі змісту інших положень Правил, зокрема, з того ж пункту 5.4 вбачається, що даний термін необхідно застосовувати в значно ширшому значенні (аналогічна правова позиція викладені у постанові Верховного Суду України від 16.05.2011 по справі №15/147/10).

Відповідно до Статуту КП «Енергосервіс»метою діяльності підприємства є здійснення належного виконання повного комплексу робіт із технічного обслуговування внутрішньодомових мереж електроенергії й електроустаткування /а.с.83-86/.

При укладені Договору, предметом якого є постачання електричної енергії на об'єкти, визначені КП «Енергосервіс», Відповідач взяв на себе обов'язок здійснювати оплату за послуги з компенсації перетоків реактивної електричної енергії згідно з Додатком №8 "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії" до Договору.

З огляду на наведене, позовні вимоги щодо стягнення заборгованості за перетікання реактивної електроенергії між електропередавальною організацією та споживачем за договором на поставку електричної енергії №5159 від 25.05.2006 у розмірі 8 908,44 грн., є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Витрати позивача по сплаті судового збору відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України при задоволенні позову покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 49, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2 Стягнути з Комунального підприємства "Енергосервіс" (вул. Івана Голубця, б.5, м. Севастополь, 99003, ідентифікаційний код 13789271, р/р 26007000092944 в УСБ м. Києва, МФО 300023) на користь Публічного акціонерного товариства "Енергетична компанія "Севастопольенерго" (вул. Хрустальова, б.44, м. Севастополь, 99040, ідентифікаційний код 05471081, р/р №260073537, МФО 300506 в ПАТ «Перший інвестиційний банк») заборгованість у розмірі 8 908,44 грн. (вісім тисяч дев'ятсот вісім грн. 44 коп.), а також судовий збір у розмірі 1 609,50 грн. (одна тисяча шістсот дев'ять грн. 50 коп.).

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 24.12.2012.

Суддя підпис О.М. Юріна

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення18.12.2012
Оприлюднено28.12.2012
Номер документу28289017
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-1234/2012

Рішення від 18.12.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Юріна Олена Миколаївна

Ухвала від 05.11.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Юріна Олена Миколаївна

Ухвала від 05.11.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Юріна Олена Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні