Рішення
від 25.12.2012 по справі 5026/1715/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 грудня 2012 року Справа № 03/5026/1715/2012

Господарський суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Єфіменка В.В.,

з секретарем судового засідання Макарченко Н.П.;

за участю представників сторін:

від позивача -Бунякін М.М., за довіреністю;

від відповідача - Баєга В.І., за довіреністю,

від третьої особи -Стойко А.Ю., за довіреністю;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області в м. Черкаси справу за позовом Комунального підприємства теплових мереж "Черкаситеплокомуненерго", м.Черкаси

до Черкаського художньо-технічного коледжу, м. Черкаси

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Черкаська міська рада, м. Черкаси

про встановлення безоплатного земельного сервітуту,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач заявив позов, в якому просив суд встановити в інтересах позивача безоплатний земельний сервітут на право проходу, проїзду по земельній ділянці відповідача, площею 545 метрів квадратних, розташованої в м. Черкаси по вул. Сумгаїтській,13.

11.12.2012 за вих. №11/2406 від позивача надійшла заява, в якій він просив суд:

- встановити в інтересах позивача постійний безоплатний земельний сервітут на право проходу, проїзду по земельній ділянці в м. Черкаси по вулиці Сумгаїтській,13 відповідно до технічної документації із землеустрою та плану встановлених меж сервітуту площею 545 кв. м. від А до Б, від Б до В, від В до Г, від Г до А;

- допустити рішення до негайного виконання в зв'язку з тим, що розпочався опалювальний сезон в м. Черкаси;

- від стягнення з відповідача на користь позивача сплаченого судового збору позивач відмовився.

Заявлені вимоги позивач обґрунтовує неможливістю обслуговування своєї котельні, розташованої на земельній ділянці відповідача по вул. Сумгаїтській,13.

Представник позивача уточнені позовні вимоги підтримав повністю, просив суд їх задовольнити з мотивів, викладених в позовній заяві та в заяві від 11.12.2012.

Відповідач у відзиві на позов та його представник в судовому засіданні уточнені позовні вимоги визнали в повному обсязі; з межами, встановленими в технічній документації із землеустрою та плану встановлених меж сервітуту площею 545 кв. м., а саме: від А до Б, від Б до В, від В до Г, від Г до А відповідач погоджується.

ІІІ особа відзиву на позов не надала, а її представник в судовому засіданні проти заявлених вимог не заперечував.

Суд, вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи та подані сторонами докази, приходить до наступного.

За приписами ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Поняття, зміст та підстави встановлення і припинення земельного сервітуту визначені главою 32 ЦК України (статті 401 - 406), главою 16 ЗК України (статті 98 - 102).

За змістом частини першої статті 98 ЗК України земельний сервітут (крім особистого) може бути встановлений для власника або землекористувача сусідньої земельної ділянки.

Види права земельного сервітуту визначає стаття 99 ЗК України, положення якої є такими, що встановлюють підстави, за наявності яких можливе звернення з вимогою про встановлення сервітуту. Зазначена стаття визначає конкретних суб'єктів, між якими виникають відносини щодо сервітуту. Вимагати встановлення земельних сервітутів можуть власники або землекористувачі земельних ділянок. Ініціатором встановлення земельного сервітуту може бути власник або користувач земельної ділянки, у яких є потреба у використанні суміжної (сусідньої) земельної ділянки, щоб усунути недоліки своєї ділянки, зумовлені її місцем розташування або природним станом.

Відповідно до частини першої статті 402 ЦК України та частини першої статті 100 ЗК України суд може винести рішення про встановлення сервітуту, умови якого визначаються судом з урахуванням обставин справи.

Згідно з частиною третьою статті 402 ЦК України спір про встановлення сервітуту вирішується судом за позовом особи, яка вимагає встановлення сервітуту, у разі не досягнення домовленості про встановлення сервітуту та його умови.

Згідно із Статутом, затвердженим рішенням Черкаської міської ради від 16.09.2010 №5-1093, власником і одноосібним засновником комунального підприємства теплових мереж (далі - КПТМ) «Черкаситеплокомуненерго»Черкаської міської ради є держава в особі Черкаської міської ради.

На позивача покладено обов?язок забезпечення бюджетних установ, організацій та населення міста тепловою енергією для потреб опалення та гарячого водопостачання на основі надійного функціонування та розвитку комунальної системи теплопостачання. Все майно, що є у підприємства, в тому числі і котельня, яка знаходиться в м. Черкаси по вул. Сумгаїтській,13, належить йому на праві господарського відання і входить до статутного фонду підприємства.

До комунальної власності належить котельня позивача, розташована по вул. Сумгаїтській,13, що підтверджується реєстраційним посвідченням від 01.11.2002 №2121, виданого на підставі рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 10.07.1992 №9-21/8 (а.с.17).

Рішенням Виконавчого комітету Черкаської міської ради народних депутатів від 23.05.1995 №238 був затверджений результат обміру земельних ділянок, в тому числі обмір земельної ділянки під котельнею площею 735 кв. м. на колишній вулиці ім. Крилова,149, а нині - по вул. Сумгаїтській,13 (а.с.18-21).

Вищевказана земельна ділянка знаходиться на території Черкаського художньо-технічного коледжу, всередині його земельної ділянки, по вул. Сумгаїтській,13 у м. Черкаси.

Перевіряючи наявність домовленостей сторін щодо встановлення сервітуту, суд встановив наступне.

Відповідач є постійним користувачем земельної ділянки площею 38 344 кв.м., розташованої в м. Черкаси по вул. Сумгаїтській,13, 13/1, 13/2, що підтверджується дослідженим в судовому засіданні Державним актом на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ №340488 (а.с.29).

31.08.2011 позивач розпочав процедуру оформлення права постійного користування земельною ділянкою, на якій розташована котельня. Землевпорядною організацією був розроблений відповідний проект.

12.06.2012 позивач звернувся до відповідача з листом №11/1214 з проханням погодити встановлення земельних сервітутів на земельні ділянки, що розташовані на землекористуванні відповідача по вул. Сумгаїтській,13 площею 545 кв.м. та 197 кв.м. -право проходу, проїзду на транспортному засобі до доріг загального користування для службового транспорту КПТМ «Черкаситеплокомуненерго»(а.с.9).

20.06.2012 відповідач надіслав позивачу лист №839, в якому повідомив, що власником земельної ділянки та будівель, що знаходяться на ній, є Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України (далі - Міністерство). Адреса Міністерства: 01135, м. Київ, проспект Перемоги,10 (а.с.10).

06.07.2012 позивач звернувся до Міністерства з листом №11/1406 з проханням сприяти КПТМ «Черкаситеплокомуненерго»погодженню меж земельної ділянки та укладенню договору сервітуту, що надасть можливість своєчасно та якісно розпочати опалювальний сезон в коледжі (а.с.11).

23.07.2012 відповідач надіслав на адресу Міністерства лист №923, в якому повідомив, що відповідно до акту на право постійного користування земельною ділянкою серія ЯЯ №340488, виданого 17 серпня 2010 року, на земельній ділянці землекористування коледжу в м. Черкаси по вул. Сумгаїтській,13 знаходиться 545 кв.м. землі, на яку встановлюється сервітут в інтересах сервітуарія - КП «Черкаситеплокомуненерго»(право проходу, проїзду на транспортному засобі до доріг загального користування).

Позивач звернувся до коледжу з листом про погодження договору сервітуту на право користування земельною ділянкою. Відповідач не заперечує проти погодження сервітуту на земельну ділянку площею 545 кв. м. (а.с.27).

15.08.2012 Міністерство надіслало відповідачу лист №1/11-13270, в якому повідомило, що Комісія з майнових питань підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту (протокол №19 від 09.08.2012) не надала дозволу на спільне користування земельною ділянкою площею 545 кв.м. (м. Черкаси, вул. Сумгаїтська,13) (а.с.28).

При наявності державного акту на землю у відповідача, лист не містить мотивів відмови.

Суд приходить до висновку, що позивач у встановленому порядку вчинив дії та звертався до відповідача за встановленням сервітуту, але домовленості про встановлення сервітуту не було досягнуто.

З'ясовуючи наявність обов'язкової умови встановлення земельного сервітуту -неможливість задоволення потреби позивача, яка вимагає встановлення сервітуту в інший спосіб, суд встановив таке.

Відповідно до положень Статуту позивача, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 16.09.2010 №5-1093 (з послідуючими змінами) головною метою діяльності позивача є виробництво, реалізація та постачання теплової і електричної енергії за нерегульованим тарифом, яка призначена для купівлі-продажу споживачам та на власні потреби, експлуатація об'єктів теплового господарства, контроль за ефективним використанням цих об'єктів (а.с.59-76).

До об'єктів права міської комунальної власності м. Черкаси, які були передані в оперативне управління за рішенням Черкаської міськради від 26.06.2003 №3-531 відноситься котельня по вул. Сумгаїтській,13 (а.с.77-79).

В судовому засіданні досліджено проект на котельню по вул. Сумгаїтській,13 в м. Черкаси, в тому числі по тепломеханічній частині, на внутрішній газопровід високого тиску, газообладнання котельні.

Із досліджених в судовому засіданні паспортів котла VITOMAX реєстраційний номер 2096 і котла VITOMAX реєстраційний номер 2097 фірми Werke GmbH»вбачається, що вони 10.09.2012 у встановленому порядку зареєстровані територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Черкаській області.

Досліджуючи в судовому засіданні проектну документацію на котельню по вул. Сумгаїтській,13, суд приходить до переконання, що котельня є об'єктом підвищеної небезпеки.

За приписами ст.8 Закону України «Про об'єкти підвищеної небезпеки»суб'єкт господарської діяльності, зокрема, зобов'язаний:

- повідомляти про аварію, що сталася на об'єкті підвищеної небезпеки, і заходи, вжиті для ліквідації її наслідків, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування та населення;

- забезпечувати експлуатацію об'єктів підвищеної небезпеки з додержанням мінімально можливого ризику;

- виконувати вимоги цього Закону та інших нормативно-правових актів, які регулюють діяльність об'єктів підвищеної небезпеки.

Як вбачається із досліджених в судовому засіданні кадастрового плану земельної ділянки відповідача, кадастрового плану будівель і споруд Черкаського художньо-технічного коледжу та плану встановлених меж: земельна ділянка, на якій встановлена котельня позивача (об?єкт № 20) знаходиться всередені земельної ділянки відповідача. По суті єдиний доступ до котельні лежить від заїзду із вул. А.Корольова по дорозі, прокладеній по земельній ділянці відповідача (а.с.101-103).

Місцезнаходження котельні -об?єкт № 20 згідно експлікації угідь на плані встановлення меж земельної ділянки по вул. Сумгаїтській,13 у м.Черкаси відповідач не оспорює.

Суд враховує, що згідно Статуту відповідача затвердженого наказом №7 Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 11.01.2012 Черкаський художньо-технічний коледж є юридичною особою, є вищим навчальним закладом 1 рівня акредитації, здійснює освітню діяльність, пов?язану з підготовкою фахівців (а.с.30-55).

З дослідженої в судовому засіданні земельно-кадастрової документації вбачається, що на території земельної ділянки по вул.Сумгаїтській,13 розташовані гуртожитки відповідача. Відтак, враховуючи наявність постійно великої кількості учнів на території, де знаходиться об?єкт підвищеної небезпеки -котельня, суд вважає обгрунтованим постійний, цілодобовий доступ позивача до котельні з метою забезпечення її експлуатації з додержанням мінімально можливого ризику відповідно до чинного законодавства.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позивач дійсно об?єктивно має потребу у постійному, цілодобовому доступі до земельної ділянки, на якій розташований його об?єкт підвищеної небезпеки -котельня по вул. Сумгаїтській,13 у м. Черкаси, яку неможливо задовольнити іншим способом, ніж встановленням сервітуту.

Перевіряючи в судовому засіданні обгрунтування позивачем площі та меж земельної ділянки відповідача, встановлення сервітуту, на яку вимагає позивач, суд встановив наступне.

При оформленні документації про відведення в постійне користування земельної ділянки під котельнею, що знаходиться в м. Черкаси, вул. Сумгаїтська,13 Міськрайонним управлінням Держкомзему у м. Черкаси та Черкаському районі Черкаської області був складений протокол проведення перевірки документації із землеустрою та обмінного файла, в якому недоліком, який підлягає виправленню, є відсутність встановленого сервітуту з відповідачем. Відсутність можливості усунути вказаний недолік унеможливлює викреслення і отримання позивачем акту на постійне користування земельної ділянки під котельнею, що знаходиться в м. Черкаси, вул. Сумгаїтська,13.

З Акта встановлення та погодження меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 04.10.2012 вбачається, що інженером-землевпорядником КП «Земля»Черкаської міської ради та директором КПТМ «Черкаситеплокомуненерго»встановлені в натурі (на місцевості) межі земельної ділянки, яка надається в постійне користування позивачу і розташована за адресою: м. Черкаси, вул. Сумгаїтська,13. Земельна ділянка має площу 735 кв. м. та 7 кутів повороту. Земельна ділянка межує із землями Черкаського художньо-технічного коледжу.

Підхід та під'їзд до об'єктів позивача буде здійснюватись з вулиці Академіка Корольова, по наявній дорозі, через суміжну земельну ділянку відповідача, що обтяжена земельним сервітутом загальною площею 545 кв. м. -право проходу та проїзду на транспортному засобі до доріг загального користування (а.с.58).

Відповідач проти розміру площі та меж земельного сервітуту не заперечує.

Суд приходить до висновку, що позивач надав достатнє обгрунтування розміру площі та меж земельної ділянки відповідача, на яку позивач вимагає встановити сервітут.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до повного задоволення.

Судові витрати покласти на позивача.

Керуючись ст.ст.49, 82-85 ГПК України суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Встановити в інтересах Комунального підприємства теплових мереж "Черкаситеплокомуненерго" (вул.О.Дашковича,62, м. Черкаси, код 02082522) постійний безоплатний земельний сервітут на право цілодобового проходу, проїзду по земельній ділянці Черкаського художньо-технічного коледжу (м.Черкаси, вул. Сумгаїтська,13, код 05537816), розташованої в м.Черкаси по вул. Сумгаїтській,13 від вул. Академіка Корольова до котельні (об?єкт № 20 згідно експлікації угідь на плані встановлення меж) відповідно до технічної документації із землеустрою та плану встановлених меж сервітуту площею 545 квадратних метрів між точками від А до Б, від Б до В, від В до Г, від Г до А;

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 денного строку з дня складення повного тексту рішення.

Суддя В.В. Єфіменко

Повне рішення складено та

підписано 28.12.2012.

Дата ухвалення рішення25.12.2012
Оприлюднено29.12.2012
Номер документу28301972
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5026/1715/2012

Рішення від 25.12.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 16.11.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні