Постанова
від 21.06.2012 по справі 2а/0470/3330/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2012 р. Справа № 2а/0470/3330/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Рищенко А. Ю. розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби України до Державного підприємства «Дослідне господарство «ПОЛИВАНІВКА» Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук України, третя особа без самостійних вимог на боці позивача - Управління Державної казначейської служби України у Магдалинівському районі Дніпропетровської області про стягнення заборгованості у сумі 5 718, 03 грн., -

ВСТАНОВИВ :

06.03.2012 року Новомосковська об'єднана державна податкова інспекція Дніпропетровської області звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Державного підприємства «Дослідне господарство «ПОЛИВАНІВКА» Інституту тваринництва центральних районі УААН, третя особа без самостійних вимог на боці позивача - Управління Державного казначейства у Магдалинівському районі Головного управління Державного казначейства у Дніпропетровській області про стягнення заборгованості у сумі 5 718, 03 грн.

Ухвалою суду від 19.06.2012 року було допущено правонаступництво та замінено первинного позивача - Новомосковську об'єднану державну податкову інспекцію Дніпропетровської області її правонаступником - Новомосковською об'єднаною державною податковою інспекцією Дніпропетровської області Державної податкової служби України в даній адміністративній справі; третю особу без самостійних вимог на боці позивача - Управління Державного казначейства у Магдалинівському районі Головного управління Державного казначейства у Дніпропетровській області - його правонаступником - Управлінням Державної казначейської служби України у Магдалинівському районі Дніпропетровської області в даній адміністративній справі; замінено неналежного первинного відповідача - Державне підприємство «Дослідне господарство «ПОЛИВАНІВКА» Інституту тваринництва центральних районі УААН належним відповідачем - Державним підприємством «Дослідне господарство «ПОЛИВАНІВКА» Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук України в даній адміністративній справі.

Вимоги своїх позивач обґрунтовує тим, що за відповідачем рахується заборгованість перед державою зі сплати бюджетних позичок в загальній сумі 5 718, 03 грн. Тому, просить суд стягнути з Державного підприємства «Дослідне господарство «ПОЛИВАНІВКА» Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ - 05453663) заборгованість зі сплати бюджетної позички на користь Державного бюджету України в сумі 5 718 (п'ять тисяч сімсот вісімнадцять) гривень 03 копійки.

У судове засідання сторони не з'явились, належним чином були повідомлені про час, дату та місце розгляду справи.

Від представника позивача та третьої особи надійшли письмові заяви про розгляд справи без їх участі.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, вивчивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, вважає необхідним задовольнити даний адміністративний позов повністю з наступних підстав.

25.09.2003 року Новомосковською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області було здійснено державну реєстрацію юридичної особи - Державного підприємства «Дослідне господарство «ПОЛИВАНІВКА» Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук України, код ЄДРПОУ - 05453663, що підтверджується копією Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Основними видами діяльності відповідача, згідно Довідки Облстатуправління від 26.11.2003 року № 20653 є: розведення великої рогатої худоби; розведення свиней.

Відповідно до подання Управління Державної казначейської служби України у Магдалинівському районі Дніпропетровської області від 07.12.2011 року № 16 станом на 07.12.2011 року заборгованість відповідача перед бюджетом зі сплати бюджетних позичок складає - 5 718, 03 грн., що підтверджується договором № 17 від 16.10.1997 року «Про надання фінансової допомоги на проведення комплексу робіт в осінньо-зимовий період 1997 - 1998 років», відповідно до вимог якого відповідачу було надано фінансову допомогу у розмірі 5 000, 00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пп. 41.1.1 п. 41.1 ст. 41 Податкового кодексу України, контролюючими органами є, зокрема, органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Частиною 1 п. 61.1 ст. 61 Податкового кодексу України передбачено, що податковий контроль - система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Підпунктом 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право, зокрема, застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

При несплаті зобов'язання у встановлений строк виникає податковий борг, який згідно пп. 14.1.175 ст. 14 Податкового кодексу України, становить сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій у випадку їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до підпункту 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію.

Підпунктом 14.1.156 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України визначено, що податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.

Відповідно до вимог ч. 9 ст. 17 Бюджетного кодексу України, прострочена заборгованість суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету (включаючи плату за користування такими кредитами (позиками) та пеню) стягується з такого суб'єкта господарювання органами державної податкової служби, що є органами стягнення такої заборгованості у порядку, передбаченому Податковим кодексом України або іншим законом, включаючи погашення такої заборгованості за рахунок майна цього суб'єкта господарювання.

Позовна давність на вимоги щодо погашення такої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) не поширюється.

Отже, загальна сума заборгованості відповідача перед Державним бюджетом України складає - 5 718, 03 грн.

Суд, приймаючи до уваги вищевикладене та, враховуючи, що на час розгляду справи податковий борг відповідачем не сплачено в добровільному порядку, відповідних доказів не надано суду, дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, тому підлягають задоволенню повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 12, 60, 86, 160, 161, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби України до Державного підприємства «Дослідне господарство «ПОЛИВАНІВКА» Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук України, третя особа без самостійних вимог на боці позивача - Управління Державної казначейської служби України у Магдалинівському районі Дніпропетровської області про стягнення заборгованості у сумі 5 718, 03 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства «Дослідне господарство «ПОЛИВАНІВКА» Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ - 05453663) заборгованість зі сплати бюджетної позички на користь Державного бюджету України в сумі 5 718 (п'ять тисяч сімсот вісімнадцять) гривень 03 копійки. на р/р - № 31136404700139, отримувач: ДБ Магдалинівський район, код ЄДРПОУ - 24237468, банк отримувача - ГУДКУ у Дніпропетровській області, МФО - 805012, ККД - 24060300.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі відкладення виготовлення постанови в повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкт владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови.

Суддя А. Ю. Рищенко

Дата ухвалення рішення21.06.2012
Оприлюднено02.01.2013
Номер документу28318177
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/3330/12

Ухвала від 13.03.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 21.06.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні