Постанова
від 12.12.2012 по справі 2а/0570/16141/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2012 р. Справа № 2а/0570/16141/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Зеленова А.С.

при секретарі Афанасьєві Д.Б.

за участю:

представника позивача Воробцової І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Дуплет» про стягнення коштів з рахунків підприємства, відкритих у банківських установах у сумі податкового боргу з податку на прибуток у сумі 1020грн.,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Мар'їнська об'єднана державна податкова інспекція Донецької області Державної податкової служби, звернулася до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Дуплет» про стягнення коштів з рахунків підприємства, відкритих у банківських установах у сумі податкового боргу з податку на прибуток у сумі 1020грн./а.с.2-4/.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що станом на 27.11.2012 року товариство з обмеженою відповідальністю «Дуплет» має заборгованість перед бюджетом зі податку на прибуток у сумі 1020грн.

Просить суд стягнути кошти з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Дуплет» (ЄДРПОУ 30353062) відкритих у банківських установах, обслуговуючих платника податків у сумі податкового боргу з податку на прибуток у розмірі 1020грн. на користь місцевого бюджету м. Вугледар на р/р 31114009700293, МФО 834016, ГУДКСУ у Донецькій області./а.с.4/.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позов, надав пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві, просив суд задовольнити позов.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про день, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином /а.с.29/, заяв про відкладення розгляду справи суду не надавав.

Відповідно до частини 4 статті 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та наявні в ній письмові докази, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Дуплет» зареєстровано в якості юридичної особи (ЄДРПОУ 30353062), перебуває на податковому обліку в Мар'їнській ОДПІ Донецької області Державної податкової служби (правонаступник ДПІ у м. Вугледарі) в якості платника окремих видів податків /а.с.8,9/.

Філія №1 товариства з обмеженою відповідальністю «Дуплет» зареєстровано без права юридичної особи (ЄДРПОУ 26481244), перебуває на податковому обліку в Мар'їнській ОДПІ Донецької області Державної податкової служби (правонаступник ДПІ у м. Вугледарі) в якості платника окремих видів податків /а.с.7,10/.

Згідно п. 57.1 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

П.59.1 ст.59 ПКУ встановлено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до 59.3. Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Згідно п.286.2 ст.286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

23 грудня 2011 року ДПІ у м. Вугледарі Донецької області проведено камеральну перевірку філії №1 ТОВ «Дуплет» (ЄДРПОУ 26481244) за звітний податковий період ІІ квартал 2011 року. За результатами перевірки податковим органом складено акт №353/1540/26481244 від 23.12.2012 року /а.с.18/.

Даним актом перевірки встановлено порушення вимог п.п.49.18.2 п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України/а.с.18/.

За дані порушення передбачена відповідальність згідно до положень п.120.1 ст.120 Податкового кодексу.

23 грудня 2012 року податковим органом прийнято податкове повідомлення-рішення №0000971540, яким Філії №1 товариства з обмеженою відповідальністю «Дуплет» визначено податкове зобов'язання з податку на прибуток у сумі 1020грн., з яких сума штрафних (фінансових) санкцій складає 1020грн./а.с.20/. Дане податкове повідомлення-рішення було отримано 05.01.12, про що свідчить поштове повідомлення /а.с.21/.

З метою погашення податкового боргу податковим органом було направлено на адресу ТОВ «Дуплет» було направлено податкову вимогу №7/459 від 02.03.2012 /а.с.19/.

Прийняті заходи податковим органом не призвели до погашення податкового боргу.

Станом на момент розгляду справи податковий борг з податку на прибуток у сумі 1020грн. не сплачено.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен повинен сплачувати податки та збори у порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно п.п. 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до Податкового кодексу України, податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку. Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок. Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Відповідно до п.14.1.157 ст. Податкового кодексу України податкове повідомлення-рішення - письмове повідомлення контролюючого органу (рішення) про обов'язок платника податків сплатити суму грошового зобов'язання, визначену контролюючим органом у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, або внести відповідні зміни до податкової звітності.

Податковий борг - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Відповідно до ст. 2 Закону України від 04.12.1990 року № 509-ХІІ «Про державну податкову службу в Україні» зі змінами та доповненнями завданнями органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Відповідно до п.11 ст.10 вищезазначеного Закону державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Згідно п.п.20.1.18. п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України податковий орган має право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.3 ст.95 Податкового кодексу України передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено та підтверджено матеріалами справи наявність податкового боргу з податку на прибуток у розмірі 1020грн., який є несплаченим станом на дату розгляду справи, у в'язку з чим позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 254, 257,263, Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Дуплет» про стягнення коштів з рахунків підприємства, відкритих у банківських установах у сумі податкового боргу з податку на прибуток у сумі 1020грн. - задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Дуплет» (ЄДРПОУ 30353062) відкритих у банківських установах, обслуговуючих платника податків у сумі податкового боргу з податку на прибуток у розмірі 1020(одна тисяча двадцять)грн.00коп. на користь місцевого бюджету м. Вугледар на р/р 31114009700293, МФО 834016, ГУДКСУ у Донецькій області.

Вступна та резолютивна частини постанови прийняті у нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 12 грудня 2012 року в присутності представника позивача.

Постанова у повному обсязі складена та підписана 17 грудня 2012 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі відкладення складання постанови у повному обсязі апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Зеленов А. С.

Дата ухвалення рішення12.12.2012
Оприлюднено03.01.2013
Номер документу28327746
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/16141/2012

Постанова від 12.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А. С.

Ухвала від 29.11.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні