Рішення
від 14.11.2012 по справі 412/14598/2012
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа №412/14598/2012

2/412/5406/2012

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2012 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

У складі: головуючого судді -Башмакова Є.А.,

при секретарі -Чубенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Дніпропетровська цивільну справу за позовом ОСОБА_1, товариства з обмеженою відповідальністю «КОНКУРІТТО»до товариства з обмеженою відповідальністю будівельно -комерційної фірми «МІСІЯ»про визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ

07 листопада 2012 року позивачі звернулися до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська із зазначеним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю будівельно -комерційної фірми «МІСІЯ»про визнання права власності на нежитлове приміщення.

В обґрунтування своїх вимог позивачі у своєму позові та їх представник у судовому засіданні посилався на те, що 27 червня 2006 року між ними та відповідачем було укладено договір на пайову участь у будівництві на наступних умовах: 1) позивачі приймають пайову участь у будівництві багатоповерхового паркінгу для автомобілів житлового комплексу літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 у м. Дніпропетровську, шляхом фінансування позивачами цього будівництва в строк до 30 серпня 2006 року в наступних розмірах: ОСОБА_1 повинен був сплатити на користь ТОВ БКФ «Місія»5 700,00 грн., а ТОВ «Конкурітто» повинно було сплатити на користь ТОВ БКФ «Місія»12 300,00 грн. 2) відповідач в строк до 30 жовтня 2007 року був зобов'язаний збудувати багатоповерховий паркінг для автомобілів житлового комплексу літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 у м. Дніпропетровську, ввести його в експлуатацію, оформити право власності на приміщення № 5 загальною площею 11.3 кв.м на першому поверсі паркінгу, в наступних частках: у власність ОСОБА_1 -23/100 частки, у власність ТОВ «»Конкурітто -77/100 частки.

Позивачі свої зобов'язання за договором виконали своєчасно кожний сплативши ТОВ БКФ «Місія»пайові внески відповідно до умов договору, що підтверджується Актом звірки від 22 жовтня 2012 року.

В свою чергу Відповідач свої зобов'язання виконав лише частково, закінчивши будівництво багатоповерхового паркінгу для автомобілів житлового комплексу літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 у м. Дніпропетровську. 12.10.2007 року Державною приймальною комісією прийнято в експлуатацію, про що було укладено відповідний Акт. 19.05.2008 року рішенням Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради №1396 цей Акт було затверджено. Але відповідач не оформив у власність позивачів приміщення № 5 загальною площею 11.3 кв.м на першому поверсі паркінгу, чим суттево порушив умови Договору. Більш того, відповідач усі вимоги позивачів про оформлення на них права власності на приміщення, ігнорує.

У судове засідання з'явився представник ОСОБА_1 - , позовні вимоги підтримав у повному обсязі, наполягав на їх задоволенні.

ТОВ «Конкурітто»свого представника у судове засідання не надало, через канцелярію суд надало заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримали у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про день, час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність, проти позову не заперечував.

У зв'язку з чим суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю Позивача-2 та Відповідача на підставі ч. 2, ст. 158 ЦПК України

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено з матеріалів справи, 27 червня 2006 року між позивачами та ТОВ БКФ «Місія»був укладений договір на пайову участь у будівництві на наступних умовах:

1) позивачі приймають пайову участь у будівництві багатоповерхового паркінгу для автомобілів житлового комплексу літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 у м. Дніпропетровську, шляхом фінансування позивачами цього будівництва в строк до 30 серпня 2006 року в наступних розмірах: ОСОБА_1 повинен був сплатити на користь ТОВ БКФ «Місія»5 700,00 грн., а ТОВ «Конкурітто»повинно було сплатити на користь ТОВ БКФ «Місія»12 300,00 грн.;

2) ТОВ БКФ «Місія»в строк до 30 жовтня 2007 року зобов'язано збудувати багатоповерховий паркінг для автомобілів житлового комплексу літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 у м. Дніпропетровську, ввести його в експлуатацію, оформити право власності на приміщення № 5 загальною площею 11.3 кв.м на першому поверсі паркінгу, в наступних частках: у власність ОСОБА_1 -23/100 частки, у власність ТОВ «Конкурітто» -77/100 частки.

Судом встановлено, що позивачі свої зобов'язання за договором виконали своєчасно кожний сплативши відповідачу пайові внески відповідно до умов договору, що підтверджується Актом звірки від 22 жовтня 2012 року.

В свою чергу ТОВ БКФ «Місія»свої зобов'язання виконав лише частково закінчивши будівництво багатоповерхового паркінгу для автомобілів житлового комплексу літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 у м. Дніпропетровську. 12.10.2007 року Державною приймальною комісією прийнято в експлуатацію, про що було укладено відповідний Акт. 19.05.2008 року рішенням Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради №1396 цей Акт було затверджено. Але відповідач не оформив у власність позивачів приміщення № 5 загальною площею 11.3 кв.м на першому поверсі паркінгу, чим порушив умови договору.

Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо), згідно ст. 331 Цивільного кодексу України, виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної власності, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до норм Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (стаття 316 цього кодексу), власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном, на зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна (стаття 317 цього кодексу), власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону (стаття 319 цього кодексу), право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні (стаття 321.6 цього кодексу), право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (стаття 328 цього кодексу).

Відповідно до ст. 2 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Частиною 1 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»(надалі - Закон), речові права на нерухоме майно, їх обмеження та правочини щодо нерухомого майна підлягають обов'язковій державній реєстрації в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно ст. 19 Закону, однією з підстав для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, є рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно.

Частиною 1 ст. 5 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частина 1 та п. 1 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України визначають, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Підставою для проведення державної реєстрації прав власності на нерухоме майно відповідно до п.10 Додатку 1 "Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердженого наказом Міністерства юстиції від 07.02.2002 року № 7/5, а також ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», може бути рішення суду, третейського суду про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна та про встановлення факту права власності на об'єкти нерухомого майна. А враховуючі бездіяльність відповідача та законодавчі підстави для реєстрації прав на нерухомість, рішення суду про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна може бути єдиним способом для захисту прав Позивачів та для можливості виникнення права власності на спірне приміщення.

У відповідності до ст. 88 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з ТОВ БКФ «Місія»на користь ОСОБА_1 судовий збір, сплачений при зверненні з позовом до суду у розмірі 671,10 грн.

Враховуючі вищевикладене, керуючись Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», ст.ст. 15, 16, 328, 313, 376, 391, 392 Цивільного кодексу України, ст.ст. 2, 3, 4, 5, 8, 10, 11, 15, 27, 31, 88, 209, 212, 213 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1, товариства з обмеженою відповідальністю «КОНКУРІТТО»до товариства з обмеженою відповідальністю будівельно -комерційної фірми «МІСІЯ»«про визнання права власності на приміщення», - задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1) право власності на 23/100 частину - приміщення №5 теплогенераторну, загальною площею 11.3 кв. м., що розташоване на першому поверсі багатоповерхового паркінгу для автомобілів житлового комплексу літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 у м. Дніпропетровську.

Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю «КОНКУРІТТО»(ЄДРПОУ 34060020, зареєстрованого за адресою: Дніпропетровська обл., місто Дніпропетровськ, Жовтневий район, вул. НАБЕРЕЖНА ПЕРЕМОГИ, будинок 32), право власності на 77/100 частину - приміщення №5 теплогенераторну, загальною площею 11.3 кв. м., що розташоване на першому поверсі багатоповерхового паркінгу для автомобілів житлового комплексу літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 у м. Дніпропетровську.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю будівельно -комерційної фірми «МІСІЯ»(ЄДРПОУ 13472485) на користь ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1) в рахунок відшкодування судових витрат при зверненні з позовом до суду у розмірі 671,10 грн. (шістсот сімдесят одна гривня 10 коп.).

Рішення може бути оскаржене у загальному порядку до апеляційного суду Дніпропетровскої області через Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя Є.А. Башмаков

Дата ухвалення рішення14.11.2012
Оприлюднено10.01.2013
Номер документу28346506
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —412/14598/2012

Рішення від 14.11.2012

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Башмаков Є. А.

Ухвала від 07.11.2012

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Башмаков Є. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні