Рішення
від 10.10.2012 по справі 709/2474/2012
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/2474/2012

Провадження по справі № 2/709/1056/2012

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

10.10.2012 року. Рахівський районний суд Закарпатської області у складі:

головуючого - судді Тулик І.І.

при секретарі - Шемота М.І.

з участю позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - Боднарчук О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рахів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ясінянської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Рахівської РДА, інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Рахівському районі , третя особа без самостійних вимог: КП "БТІ" Рахівської районної ради про визнання права власності на самочинне будівництво

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Ясінянської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Рахівської РДА, інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Рахівському районі, третя особа без самостійних вимог: КП "БТІ" Рахівської районної ради про визнання права власності на самочинне будівництво, посилаючись на те, що відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ від 26 листопада 2009 року він являється власником земельної ділянки площею 0,0700 га, розташованої в смт. Ясіня, полонина "Драгобрат", цільове призначення якої розміщення міні- готельного комплексу, комерційне призначення. Наразі ним, на власній земельній ділянці, збудовано міні-готель ( корпус А та корпус Б), ступінь готовності якого 100%, а вартість 452099 грн. 16 серпня 2012 року КП «БТІ «Рахівської районної ради виготовлено технічний паспорт на даний об'єкт нерухомості та цього ж року виконано виконавчі обмірні креслення міні-готельного корпусу. З отриманими технічними документами в усному порядку звернувся до відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Рахівської РДА та інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Рахівському районі про введення готельного комплексу в експлуатацію та оформлення права власності. Однак в цьому йому усно відмовлено та повідомлено, що немає правових підстав для опрацювання питання введення в експлуатацію самочинно збудованого мною житлового будинку та запропоновано звернутись до вирішення цього питання до суду. Згідно технічного висновку (звіту про проведення технічного обстеження), стан будівельних конструкцій відповідає діючим будівельним нормативам, стан будівлі класифікується як хороший, і придатний для подальшої експлуатації. Будівля міні-готельного комплексу відповідає архітектурним, будівельним, санітарним та пожежним нормам. Ніхто не має до нього претензій з приводу побудованої будівлі міні-готелю. Вважаю, що має право на визнання за ним права власності на самочинно побудовану будівлю, у зв'язку з чим просив визнати за ним право власності на даний об'єкт, оскільки самочинно збудована ним будівля міні-готелю хоча і виконана без отримання відповідного дозволу, але без порушення встановлених будівельних норм і правил, на земельній ділянці, відведеній для розміщення цього об'єкту нерухомого майна та без порушення прав інших осіб.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав, посилаючись на обставини, викладені в позові.

Представник відповідача - Ясінянської селищної ради Рахівського району Закарпатської області в судове засідання не з'явився. Заступник селищного голови Суховій Ю.Д. надав заяву про розгляд справи у відсутності представника ради та позов визнають.

Представник відповідача - відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства, Боднарчук О.В. в судовому засіданні позовні вимоги визнав, не заперечує щодо визнання права власності на спірний об'єкт, оскільки позивач є власником земельної ділянки, а дане будівництво не суперечить чинній містобудівній документації.

Представник відповідача - інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Рахівському районі в судове засідання не з'явився. Головний державний інспектор інспекції ДАБК Колосова О.Г. надала заяву про розгляд справи без її участі, як представника інспекції.

Представник третьої особи без самостійних вимог - КП «БТІ»Рахівської районної ради в судовому засіданні присутній не був. Директор КП "БТІ" Рахівської районної ради Харбака Н.Й. надала заяву про розгляд справи без представника підприємства, заперечень щодо задоволення позову не мають.

Заслухавши позивача, представника відповідача, дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами суд приходить до наступного висновку.

Відповідно з ч.1 ст.376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані без належного дозволу чи належно затвердженого проекту.

Судом встановлено, що на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 006211 від 26 листопада 2012 року ОСОБА_1 на праві власності належить земельна ділянка, площею, 0, 0700 га, розташована в смт. Ясіня, полонина "Драгобрат" Рахівського району Закарпатської області, кадастровий номер 2123656200:08:001:0339, цільове призначення якої: для комерційного призначення, розміщення міні-готельного комплексу.

На згаданій земельній ділянці позивачем самовільно, без належного дозволу та затвердженого проекту на забудову, збудовано міні-готельний комплекс - корпус А, корпус Б. Наразі, на самочинне будівництво вже виготовлена технічна документація, яка підлягає обов'язковій реєстрації та виготовлені виконавчі обмірні креслення міні-готелю.

Довідкою КП «БТІ»Рахівської районної ради № 612 від 13 вересня 2012 року стверджено, що вартість самочинно збудованого міні-готелю становить 452099 гривень, а ступінь готовності - 100%.

Згідно технічного висновку (звіту про проведення технічного обстеження) КП "Архітектура Плюс", стан будівельних конструкцій відповідає діючим будівельним нормативам, стан будівлі класифікується як хороший, і придатний для подальшої експлуатації. Будівля міні-готельного комплексу відповідає архітектурним, будівельним, санітарним та пожежним нормам.

Відповідно до звіту про проведення технічного обстеження проектного підприємства "Архітектура", за результатами проведення технічного обстеження об'єкта комплексу будівель міні-готелю в смт. Ясіня, полонина "Драгобрат" Рахівського району Закарпатської області, встановлено його відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації і можливість його безпечної експлуатації.

Введення в експлуатацію самочинно зведеної будівлі, при будівництві якої не порушені будівельні, санітарні та пожежні норми та правила, можливе за умови визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно.

Стаття 376 ЦК України передбачає негативні наслідки для тих, хто порушує правила будівництва та здійснює будівництво без належного дозволу і затвердженого проекту, виходячи з загального положення, що всі способи набуття права власності мають бути правомірними.

Однак право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво, у випадках, передбачених ст. 376 ЦК, зокрема, на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб. При цьому законодавець визнання права власності на самочинне будівництво ніяким чином не поставив в залежність від прийняття такого будівництва в експлуатацію.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені, зокрема із правочинів.

Отже, судом встановлено, що земельна ділянка правомірно перебуває у позивача у власності, здійснене будівництво не порушує права інших осіб, при будівництві не було допущено істотних порушень будівельних норм і правил. Натомість відповідачами позов визнано в повному обсязі.

Виходячи із зазначених обставин та на підставі діючого законодавства, суд приходить до висновку про можливість визнання за ОСОБА_1 права власності на міні-готельний комплекс (корпус А, корпус Б), що розташований в смт. Ясіня Рахівського району Закарпатської області, полонина "Драгобрат".

Керуючись ст.ст.10,58,60,212,213,223 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканцем АДРЕСА_1 право власності на самочинно збудоване нерухоме майно- будівлю корпусу А міні - готельного комплексу та будівлю корпусу Б міні - готельного комплексу, розташованих в смт. Ясіня, полонина "Драгобрат" Рахівського району Закарпатської області на земельній ділянці площею 0,0700 га з кадастровим номером 2123656200:08:001:0239.

Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів з дня його проголошення до цивільної палати апеляційного суду Закарпатської області через Рахівський районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Тулик І.І.

З оригіналом вірно,

Суддя Рахівського районного суду: Тулик І.І.

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення10.10.2012
Оприлюднено16.01.2013
Номер документу28350552
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/2474/2012

Рішення від 10.10.2012

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Тулик І. І.

Ухвала від 17.09.2012

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Тулик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні