Рішення
від 17.12.2012 по справі 0426/14065/2012
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 0426/14065/2012

Провадження № 2/0426/5322/2012

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

17.12.2012 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Багрової А.Г.

секретаря -Салогуб Н.М.

позивача -ОСОБА_1

представника третьої особи -ОСОБА_2

представника третьої особи -ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нікополя цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4, Треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Гурман-Маркет", Приватне підприємство "Гурман", ОСОБА_5 про визнання дій неправомірними, зобов'язання вчинити дії, визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся з позовом до приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4, Треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Гурман-Маркет", Приватне підприємство "Гурман", ОСОБА_5 про визнання неправомірною Постанову від 11.12.2012 року про відмову у вчиненні нотаріальних дій приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4 у знятті заборон та вилученні записів із Єдиного реєстру заборон відчуження нерухомого майна та Державного реєстру іпотек, зобов'язання нотаріуса вчинити дії щодо вилучення записів із Єдиного реєстру заборон відчуження нерухомого майна та Державного реєстру іпотек, визнання такими, що не підлягаю виконанню, виконавчі написи приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_6 № 2630 від 13 жовтня 2010 року, № 2273 від 08 вересня 2010 року та № 2681 від 19 жовтня 2010 року

В обґрунтування позову послався на те, що 06 грудня 2012 року між ОСОБА_1, як покупцем, та ТОВ «Гурман-маркет», ПП «Гурман»і ОСОБА_5, як продавцями, було укладено попередній договір купівлі-продажу частки (корпоративних прав) 100% статутного капіталу ТОВ «МГУ-ІФ»(код ЄДРПОУ 38331659). Згідно умов вищезазначеного договору продавці зобов'язалися не пізніше 28 січня 2013 року укласти на умовах, визначених попереднім договором, та нотаріально посвідчити у приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4 основний договір купівлі-продажу, на підставі якого продати покупцю належні їм частки у статутному капіталі ТОВ «МГУ-ІФ»за ціну 2 251 146,00 грн., а покупець зобов'язався прийняти ці частки і оплатити їх вартість. Умовою продажу корпоративних прав було внесення до 07 грудня 2012 року до статутного капіталу ТОВ «МГУ-ІФ»нерухомого майна, яке належить продавцям на праві власності. Однак відносно нерухомого майна, яке підлягає внесенню у статутний капітал ТОВ «МГУ-ІФ», наявні записи у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек, які стали перешкодою у виконанні продавцями свого обов'язку щодо внесення цього майна у статутний капітал ТОВ «МГУ-ІФ». Позивач вважає, що зазначені записи підлягають вилученню, оскільки існують згідно договорів іпотеки, які припинилися у зв'язку з ліквідацією боржника ТОВ «Гурман-плюс»(боржник за основним зобов'язанням перед ПАТ «Кредобанк»). Крім цього, позивач зазначає, що записи у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек щодо майна ТОВ «Гурман-маркет», які були вчинені на підставі договору іпотеки, укладеного на забезпечення виконання зобов'язання ТОВ «Гурман-маркет»за основним зобов'язанням перед ПАТ «Кредобанк», також підлягають вилученню у зв'язку із тим, що заборгованість ТОВ «Гурман-маркет»була переведена на нового боржника -ТОВ «Гурман-плюс», яким таку заборгованість погашено у повному обсязі, та у такий спосіб припинено основне зобов'язання, а отже припинилося і похідне зобов'язання іпотеки. У зв'язку із цим позивачем було подано заяву приватному нотаріусу Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4 з клопотанням зняти відповідні заборони. Відповідач відмовив у вчинені нотаріальних дій у зв'язку із тим, що до заяви не додані примірники правочинів, свідоцтв, що містять запис про накладені заборони щодо відчуження, а також у зв'язку з тим, що з наданих заявником матеріалів неможливо встановити, чи іпотеки є такими, що припинилися. Також позивач зазначає, що додатковою перешкодою у користуванні та розпорядженні майном, яке повинно бути внесено до статутного капіталу ТОВ «МГУ-ІФ», є записи у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, вчинені на підставі виконавчих написів, вчинених приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_6 на підставі договорів іпотеки, які припинилися.

У судовому засіданні позивач позов підтримав повністю та наполягав на його задоволенні.

Відповідач у судове засідання не з'явився, проте надав суду заяву, в якій просить розглянути справу без його участі, позовні вимоги визнає.

Представники третіх осіб - ТОВ «Гурман-маркет», ПП «Гурман», ОСОБА_5 проти задоволення позову не заперечували.

Дослідивши матеріали справи, доводи осіб, які беруть участь у справі, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, суд встановив наступне.

06 грудня 2012 року між позивачем, як покупцем, та ТОВ «Гурман-маркет», ПП «Гурман»і ОСОБА_5, як продавцями, було укладено попередній договір купівлі-продажу частки (корпоративних прав) 100 % статутного капіталу ТОВ «МГУ-ІФ»(код ЄДРПОУ 38331659). За цим попереднім договором позивач зобов'язався до 15 грудня 2012 року сплатити забезпечувальний платіж в розмірі 100 000,00 грн., а продавці зобов'язалися до 07 грудня 2012 року внести до статутного капіталу ТОВ «МГУ-ІФ»визначене у попередньому договорі нерухоме майно, яке належить їм на праві власності, та підготувати всі необхідні документи для відчуження такого майна, а сторони разом зобов'язалися у строк до 28 січня 2013 року укласти у нотаріальній формі у приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4 (свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю НОМЕР_1, місцезнаходження: АДРЕСА_2) основний договір купівлі-продажу на умовах, визначених попереднім договором. Разом із корпоративними правами відповідно до умов попереднього договору до позивача повинно перейти усе нерухоме майно, яке знаходитиметься у власності ТОВ «МГУ-ІФ».

Згідно з умовами попереднього договору, у строк до 07 грудня 2012 року, Третіми особами до статутного капіталу ТОВ «МГУ-ІФ»повинно бути внесено наступне майно: торговий комплекс «Гурман-маркет»загальною площею 1 270,2 кв. м., зазначений в плані під літерою «А», що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Миколайчука, 11А (майно, яке належить ТОВ «Гурман-маркет»на праві власності); адміністративно-побутові та складські приміщення загальною площею 4 255,6 кв. м., що складаються з: адміністративного корпусу загальною площею 527,9 кв. м., зазначеного в плані під літерою «А»; складського приміщення загальною площею 1 979,0 кв. м., зазначеного у плані під літерою «А?»; складського приміщення загальною площею 1 528,7 кв. м., зазначеного в плані під літерою «Б»; побутового приміщення загальною площею 165,6 кв. м., зазначеного в плані під літерою «В»; вагової загальною площею 33,1 кв. м., зазначеної в плані під літерою «Г»; вбиральні, зазначеної в плані під літерою «Ґ»; прохідної загальною площею 21, 3 кв. м., зазначеною в плані під літерою «Д», що знаходяться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, буд. 175 (майно, яке належить ПП «Гурман» на праві власності); двохкімнатна квартира АДРЕСА_1 (майно, яке належить ОСОБА_5 на праві власності).

Судом встановлено, що покупцем належним чином виконано зобов'язання щодо сплати на користь продавців забезпечувального платежу у розмірі 100 000,00 грн., який було сплачено 07 грудня 2012 року, натомість продавцями не було внесено визначене у попередньому договорі нерухоме майно до статутного капіталу ТОВ «МГУ-ІФ» у зазначений у попередньому договорі строк у зв'язку із наявністю заборон та обтяжень щодо цього майна у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек, які свідчать про обтяження майна на користь ПАТ «Кредобанк», ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції»у зв'язку з існуванням боргу за основним зобов'язанням боржника ТОВ «Гурман-плюс», а саме:

- запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 3915650 від 19 жовтня 2006 року, про заборону на торговий комплекс «Гурман-маркет», загальною площею 1 270, 2 кв. м., зазначеного у плані під літерою «А», номер за РПВН: 15095349, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. І. Миколайчука, буд. 11А, зробленого на підставі договору про внесення змін і доповнень до іпотечного договору, посвідченого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2929 від 19 жовтня 2006 року;

- запису у Державному реєстрі іпотек, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 2458012 від 04 жовтня 2005 року, про обтяження майнових прав на нерухомість, будівництво якої незавершено, а саме: право на отримання у власність торгового комплексу за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. І. Миколайчука, між буд. 11 та буд. 15, зробленого на підставі іпотечного договору, посвідченого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2859 від 04 жовтня 2005 року;

- запису у Державному реєстрі іпотек, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 2458012 від 19 жовтня 2006 року про заміну об'єкту обтяження на торговий комплекс «Гурман-маркет», загальною площею 1 270, 2 кв. м., зазначений у плані під літерою «А», номер за РПВН: 15095349, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. І. Миколайчука, буд. 11А, зробленого на підставі договору про внесення змін і доповнень до іпотечного договору, посвідченого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2929 від 19 жовтня 2006 року;

- запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 8982207 від 19.08.2009 року про заборону на торговий комплекс «Гурман-маркет», номер за РПВН: 15095349, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Івана Миколайчука, буд. 11А, зробленого на підставі Договору іпотеки від 19.08.2009 року, зареєстрованого за № 2849;

- запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, зробленого Івано-Франківською філією державного підприємства «Інформаційний центр»Міністерства юстиції України за № 12382538 від 10.04.2012 року про заборону на комплекс, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Івана Миколайчука, буд. 11А, зробленого на підставі постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, ВП № 31775540 від 09.04.2012 року;

- запису в Державному реєстрі іпотек, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 8982211 від 19.08.2009 року щодо обтяження торгового комплексу «Гурман-маркет», номер за РПВН: 15095349, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Івана Миколайчука, буд. 11А, зробленого на підставі Договору іпотеки від 19.08.2009 року, зареєстрованого за № 2849;

- запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 8675041 від 27.04.2009 року про заборону на адміністративно-побутові та складські приміщення, номер за РПВН: 4872563, що знаходяться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 175, зробленого на підставі іпотечного договору від 27.04.2009 року, зареєстрованого за № 392;

- запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, зробленого Івано-Франківською філією державного підприємства «Інформаційний центр»Міністерства юстиції України за № 10347082 від 11.10.2010 року про заборону на нежиле приміщення, адміністративно-побутові та складські приміщення, що знаходяться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 175, зробленого на підставі постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, ВП № 21398144 від 11.10.2010 року;

- запису в Державному реєстрі іпотек, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 8678789 від 28.04.2009 року щодо обтяження адміністративно-побутових та складських приміщень, номер за РПВН: 4872563, що знаходяться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 175, зробленого на підставі іпотечного договору від 27.04.2009 року, зареєстрованого за № 392;

- запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 8982212 від 19.08.2009 року про заборону на двохкімнатну квартиру, номер за РПВН: 12615310, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, зробленого на підставі Договору іпотеки від 19.08.2009 року, зареєстрованого за № 2852;

- запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, зробленого Івано-Франківською філією державного підприємства «Інформаційний центр»Міністерства юстиції України за № 12382503 від 10.04.2012 року про заборону на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, зробленого на підставі постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, ВП № 31775608 від 09.04.2012 року;

- запису в Державному реєстрі іпотек, зробленого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 8982213 від 19.08.2009 року щодо обтяження двохкімнатної квартири, номер за РПВН: 12615310, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, зробленого на підставі Договору іпотеки від 19.08.2009 року, зареєстрованого за № 2852.

З матеріалів справи вбачається, що 11 грудня 2012 року позивач звернувся до відповідача по справі приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4 із клопотанням про виключення відповідних записів із Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек.

В свою чергу, постановою приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4 про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 11 грудня 2012 року у задоволенні викладеного в заяві клопотання щодо зняття заборони відчуження майна та внесення змін до Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек, а саме -щодо реєстрації вилучення з зазначених реєстрів вищезазначених записів щодо обтяжень нерухомого майна було відмовлено у зв'язку з тим, що до заяви не додані примірники правочинів, свідоцтв, що містять запис про накладені заборони щодо відчуження, а також у зв'язку з тим, що з наданих заявником матеріалів не можливо встановити, що відповідні іпотеки є такими, що припинилися.

Як зазначено позивачем та підтверджено письмовими доказами, наявними у матеріалах справи, вище перелічені записи у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек існують згідно договорів іпотеки, які припинилися у зв'язку з ліквідацією боржника за основним зобов'язанням ТОВ «Гурман-плюс». На підтвердження ліквідації боржника позивачем було надано суду ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 09 серпня 2012 року, якою ТОВ «Гурман-плюс»(м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, буд. 175, код ЄДРПОУ 32077556) ліквідовано, а також витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 13 серпня 2012 року, в якому зазначено, що ТОВ «Гурман-плюс»є припиненим.

Окрім цього, як вбачається із доданих до позовної заяви письмових матеріалів справи, факт припинення похідних зобов'язань поручителів у зв'язку із припиненням основного зобов'язання ліквідованого боржника -ТОВ «Гурман-плюс»-також знайшов своє підтвердження у рішенні Господарського суду Івано-Франківської області від 31 липня 2012 року у справі № 5010/1571/2011-21/61-15/7, яке стосувалося фінансової поруки ПП «Гурман»за кредитним договором ТОВ «Гурман-плюс»№ 14/2009 від 19 серпня 2009 року.

Зокрема, у згаданому рішенні суд звертає увагу на те, що порука (як забезпечувальне зобов'язання) є похідним від основного зобов'язання, оскільки згідно із ч. 1 ст. 559 Цивільного кодексу України порука припиняється із припиненням забезпеченого нею зобов'язання.

Аналогічної позиції дотримується також Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області у рішенні від 26 вересня 2012 року у справі № 0907/2-5197/2011 щодо припинення договору поруки № 1/09/2009 від 27 квітня 2009 року, укладеного між ОСОБА_5 та ПАТ «Кредобанк».

Враховуючи вище викладене суд приходить до висновку, що оскільки зобов'язання ліквідованого ТОВ «Гурман-плюс»за кредитним договором № 09/2009 від 27 квітня 2009 року є погашеним та припиненим, то і зобов'язання ОСОБА_5 як з поручителя ТОВ «Гурман-плюс» за договором поруки № 1/09/2009 від 27 квітня 2009 року теж є припиненим як похідне від зобов'язання ТОВ «Гурман-плюс»за договором № 09/2009 від 27 квітня 2009 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 61 ЦПК України, обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. Отже факт ліквідації ТОВ «Гурман-плюс»та факт припинення договорів порук, укладених на забезпечення виконання зобов'язань за основними договорами ТОВ «Гурман-плюс»не підлягають повторному доказуванню у даній справі.

Судом також встановлено, що записи у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек щодо майна ТОВ «Гурман-маркет»були внесені також на підставі договору іпотеки від 04 жовтня 2005 року, посвідченого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2859 та договору про внесення змін та доповнень до іпотечного договору, посвідченого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2929 від 19 жовтня 2006 року. Як вбачається із матеріалів справи, іпотечний договір від 04 жовтня 2005 року, посвідчений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2859, був укладений на забезпечення виконання основного зобов'язання за Кредитним договором № 31/2005 від 16 березня 2005 року, укладеним між ТОВ «Гурман-маркет»та ПАТ «Кредобанк».

Як підтверджується відповідним письмовим доказами, доданими до позовної заяви, 18 серпня 2009 року заборгованість ТОВ «Гурман-маркет»була переведена на нового боржника -ТОВ «Гурман-плюс»-згідно із договором про переведення боргу № 31/2005Б. У подальшому, ТОВ «Гурман-плюс»у повному обсязі погашено заборгованість за Кредитним договором № 31/2005 від 16 березня 2005 року, зокрема шляхом укладення Кредитного договору № 14/2009 від 19.08.2009р. та спрямування коштів отриманих у рамках вказаного кредитного договору на погашення вказаної заборгованості. Таким чином було припинене основне зобов'язання ТОВ «Гурман-плюс»перед ПАТ «Кредобанк»за Кредитним договором № 31/2005 від 16 березня 2005 року, а отже, припинилося і похідне зобов'язання ТОВ «Гурман-маркет»перед ПАТ «Кредобанк»за договором іпотеки від 04 жовтня 2005 року, посвідченим приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2859.

Отже, суд приходить до висновку, що у зв'язку із припиненням основного зобов'язання боржника ТОВ «Гурман-плюс»є припиненими і похідні зобов'язання третіх осіб за договорами іпотеки № 392 від 27 квітня 2009 року, № 2849 від 19 серпня 2009 року та № 2852 від 19 серпня 2009 року

Згідно зі ст. 50 Закону України «Про нотаріат»№ 3425-12 від 02.09.2003р., нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду.

Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти. Отже, позивач правомірно звернувся до суду із позовом до відповідача.

Згідно з ч. 5 ст. 3 Закону України «Про іпотеку»№ 898-IV від 05 червня 2003 року, іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і є дійсною до припинення основного зобов'язання або до закінчення строку дії іпотечного договору.

Згідно з ст. 17 Закону України «Про іпотеку»№ 898-IV від 05 червня 2003 року іпотека припиняється з припиненням основного зобов'язання або закінченням строку дії іпотечного договору.

Відповідно до абз. 3 ст. 49 Закону України «Про нотаріат»та п. 4 Гл. 13 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22 лютого 2012 року, нотаріусу забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

Згідно п. 2 Тимчасового порядку державної реєстрації іпотек, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2004 року № 410, реєстратори - державні нотаріальні контори, приватні нотаріуси, які згідно з договорами, укладеними з адміністратором Реєстру, здійснюють державну реєстрацію іпотек, відомостей про обтяження чи зміну умов обтяження нерухомого майна іпотекою, відступлення прав за іпотечним договором, передачу, анулювання, видачу дубліката заставної та видачу нової заставної на підставі повідомлення іпотекодержателя або уповноваженої ним особи чи рішення суду, приймають запити, видають завірені витяги з Реєстру та виконують інші функції, передбачені цим Порядком.

Відповідно до п. 26 Тимчасового порядку державної реєстрації іпотек, реєстратор вносить до реєстру відомості про виключення запису в день надходження повідомлення чи рішення суду.

Як передбачено п. 28 Тимчасового порядку державної реєстрації іпотек реєстратор вправі відмовити у виключенні запису з Реєстру, якщо відомості, зазначені в повідомленні про його виключення не відповідають відомостям, зазначеним у Реєстрі, про що іпотекодержатель інформується письмово протягом двох робочих днів з дня надходження повідомлення.

Судом встановлено, що єдиною підставою для відмови у виключенні записів з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек відповідно до діючого законодавства є невідповідність відомостей, зазначених у реєстрах, відомостям, зазначеним у документі, що подаються реєстратору як підстава для виключення з реєстру.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідні записи у Єдиному реєстрі заборон відчужень об'єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек підлягають вилученню, оскільки існують згідно договорів іпотеки на забезпечення виконання зобов'язань ТОВ «Гурман-плюс», які припинилися у зв'язку з ліквідацією боржника ТОВ «Гурман-плюс»(боржник за основним зобов'язанням перед ПАТ «Кредобанк»/ ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції»).

Позовні вимоги позивача про визнання виконавчих написів приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_6 № 2630 від 13 жовтня 2010 року, № 2273 від 08 вересня 2010 року та № 2681 від 19 жовтня 2010 року, такими, що не підлягають виконанню підлягають задоволенню у зв'язку з наступним.

Судом встановлено, що записи щодо майна продавців були внесені у реєстри заборон також на підставі виконавчих написів, вчинених приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_6: щодо торгового комплексу «Гурман-маркет»- виконавчий напис № 2630 від 13 жовтня 2010 року, щодо адміністративно-побутових та складських приміщень ПП «Гурман»- виконавчий напис № 2273 від 08 вересня 2010 року, щодо двохкімнатної квартири ОСОБА_5 -виконавчий напис № 2681 від 19 жовтня 2010 року, які, незважаючи на припинення вищезазначених договорів іпотеки, не були вилученими із згаданих реєстрів.

Виконавчі написи нотаріуса, вчинені щодо цього майна не підлягають виконанню, оскільки як вбачається з матеріалів справи основні зобов'язання боржника ТОВ «Гурман-плюс» є припиненими, а тому є припиненими і похідні зобовязаненя третіх осіб за договорами іпотеки № 392 від 27 квітня 2009 року, № 2849 від 19 серпня 2009 року та № 2852 від 19 серпня 2009 року

На підставі наведеного, керуючись ст. 609 ЦК України, ст. ст. 10, 11, 60, 61,130,174,209, 212-215 ЦПК України, Законом України «Про нотаріат», Законом України «Про іпотеку», Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №296/5 від 22 лютого 2012 року, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4, Треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Гурман-Маркет", Приватне підприємство "Гурман", ОСОБА_5 про визнання дій неправомірними, зобов'язання вчинити дії , визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню задовольнити .

Визнати такими, що не підлягають виконанню, виконавчі написи приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_6 (76000, м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, буд. 16, к. 17):

- за реєстровим № 2630 від 13 жовтня 2010 року про звернення стягнення на торговий комплекс «Гурман-маркет», загальною площею 1 270,2 кв.м., зазначений в плані під літерою «А», що знаходиться в м. Івано-Франківську по вул. Миколайчука, буд. 11А, номер за РПВН: 15095349, та належить на праві власності ТОВ «Гурман-маркет»,

- за реєстровим № 2273 від 08 вересня 2010 року про звернення стягнення на адміністративно-побутові та складські приміщення, загальною площею 4 255,6 кв.м., що знаходяться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, буд. 175, номер за РПВН: 4872563, та належать на праві власності ПП «Гурман»,

- за реєстровим № 2681 від 19 жовтня 2010 року про звернення стягнення на двохкімнатну квартиру АДРЕСА_1, номер за РПВН: 12615310, та належить на праві власності ОСОБА_5

Визнати неправомірною Постанову від 11.12.2012 року про відмову у вчиненні нотаріальних дій приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4 у знятті заборон та вилученні записів із Єдиного реєстру заборон відчуження нерухомого майна та Державного реєстру іпотек .

Зобов'язати приватного нотаріуса Нікопольського міського нотаріального округу ОСОБА_4:

- Виключити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна запис, зроблений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 8982207 від 19.08.2009 року, контрольна сума № 56В5Д5Б8Е7, про заборону на торговий комплекс «Гурман-маркет», номер за РПВН: 15095349, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Івана Миколайчука, буд. 11А, зроблений на підставі Договору іпотеки від 19.08.2009 року, зареєстрованого за № 2849;

- Виключити з Державного реєстру іпотек запис, зроблений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 8982211 від 19.08.2009 року, контрольна сума № АВ7АД45АЕ7, щодо обтяження торгового комплексу «Гурман-маркет», номер за РПВН: 15095349, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Івана Миколайчука, буд. 11А, зроблений на підставі Договору іпотеки від 19.08.2009 року, зареєстрованого за № 2849.

- Виключити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна запис, зроблений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 8675041 від 27.04.2009 року, контрольна сума № 40257Д87ББ, про заборону на адміністративно-побутові та складські приміщення, номер за РПВН: 4872563, що знаходяться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 175, зроблений на підставі договору іптеки від 27.04.2009 року, зареєстрованого за № 392;

- Виключити з Державного реєстру іпотек запис, зроблений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 8678789 від 28.04.2009 року, контрольна сума реєстрації № 44ЕБ65Г96Д, контрольна сума останніх змін від 26.12.2011 року № 89ДВ3Б830Д (останні зміни внесені 26 грудня 2011 року приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_9.), щодо обтяження адміністративно-побутових та складських приміщень, номер за РПВН: 4872563, що знаходяться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 175, зроблений на підставі договору іпотеки від 27.04.2009 року, зареєстрованого за № 392.

- Виключити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, зроблений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 8982212 від 19.08.2009 року, контрольна сума № Б481381091 , про заборону на двохкімнатну квартиру, номер за РПВН: 12615310, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, зроблений на підставі Договору іпотеки від 19.08.2009 року, зареєстрованого за № 2852;

- Виключити з Державного реєстру іпотек запис, зроблений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 8982213 від 19.08.2009 року, контрольна сума № Е1Е1АГ30Г6, щодо обтяження двохкімнатної квартири, номер за РПВН: 12615310, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, зроблений на підставі Договору іпотеки від 19.08.2009 року, зареєстрованого за № 2852.

- Виключити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна запис, зроблений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 3915650 від 19.10.2006 року, контрольна сума № 0Г18БЕ5В00 , про обтяження торгового комплексу «Гурман-маркет», загальною площею 1 270, 2 кв. м., зазначеного у плані під літерою «А», номер за РПВН: 15095349, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. І. Миколайчука, буд. 11А, на підставі договору про внесення змін і доповнень до договору іпотеки , посвідченого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2929 від 19 жовтня 2006 року;

- Виключити з Державного реєстру іпотек запис, зроблений приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за № 2458012 від 04.10.2005 року, контрольна сума реєстрації № Г258ББДЕ95, контрольна сума останніх змін від 19.10.2006 року № ДЕ37825852, про обтяження іпотекою торгового комплексу «Гурман-маркет», загальною площею 1 270,2 кв. м., зазначеного в плані під літерою «А», номер за РПВН: 15095349, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. І. Миколайчука, буд. 11А, на підставі договору іпотеки, посвідченого приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстровим № 2859 від 04 жовтня 2005 року.

В іншому відмовити.

На рішення може бути подана апеляція до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його оголошення через Нікопольський міськрайонний суд.

Суддя: А. Г. Багрова

Дата ухвалення рішення17.12.2012
Оприлюднено23.01.2013
Номер документу28365043
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій неправомірними, зобов'язання вчинити дії, визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —0426/14065/2012

Рішення від 17.12.2012

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

Ухвала від 12.12.2012

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні