Рішення
від 05.12.2012 по справі 2022/1523/2012
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2022/1523/2012

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2012 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Каліберди В.А.

з участю секретаря - Швидкої В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області, третя особа -відділ Держкомзему у Краснокутському районі про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 05 жовтня 2012 року звернулася до суду з позовною заявою до Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області, третя особа -відділ Держкомзему у Краснокутському районі про визнання права власності в порядку спадкування на земельну ділянку площею 6,6324 га, яка розташована на території Китченківської сільської ради.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що дана земельна ділянка належала її чоловікові ОСОБА_2, який помер 10 листопада 2011 року.

При житті ОСОБА_2 склав заповіт, згідно якого він все свої майно заповідав позивачу.

Інших спадкоємців, які б мали право на обов’язкову частку майна немає.

Позивач намагалася успадкувати майно в позасудовому порядку, але виявилося, що в Державному акту на право власності на земельну ділянку та у Витягу з Поземельної книги про земельну ділянку є розбіжності у місці розташування земельної ділянки, а тому вона не може отримати спадщину в нотаріальному порядку.

На даний час позивач виявила намір успадкувати майно, яке залишилось після смерті чоловіка ОСОБА_2, оскільки являється спадкоємицею за заповітом, в зв’язку з чим звернулася до суду з даним позовом та прохає визнати за нею право власності на вищевказану земельну ділянку з зазначенням, що вона знаходиться на території Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області (за межами населеного пункту).

У відкритому судовому засіданні позивач ОСОБА_1 підтримала заявлені позовні вимоги в повному обсязі та прохала їх задовольнити.

Представник відповідача -Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області в відкрите судове засідання не з’явився, але надав суду заяву, в якій проти задоволення заявлених позовних вимог не заперечує та просить суд слухати справу у відсутність представника.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору -відділу Держкомзему у Краснокутському районі в відкрите судове засідання не з’явився, але надав суду письмові пояснення, згідно яких, вони не заперечують проти задоволення позову, а також прохав справу слухати у відсутність представника.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, заслухавши пояснення позивача, повно та всебічно з’ясувавши обставини справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 помер 10 листопада 2011 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1-ВЛ №330490, виданого 11 листопада 2011 року Китченківською сільською радою Краснокутського району Харківської області.

Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 6,6324 га, розташованої по вул. Хальзова, 37 в с. Китченківка Краснокутського району Харківської області.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов’язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У відповідності до вимог ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадщину мають особи, зазначені в заповіті.

15 березня 2007 року приватним нотаріусом Краснокутського районного нотаріального округу ОСОБА_3 був посвідчений заповіт, згідно якого ОСОБА_2 на випадок його смерті призначив спадкоємицею його майна, яке на день смерті виявиться йому належним, де б воно не знаходилось та з чого б не складалося дружину -ОСОБА_1.

Вказаний заповіт на день смерті заповідача ОСОБА_2 не відмінений та не скасований.

Позивач має намір успадкувати належне їй майно, оскільки являюся спадкоємицею за заповітом.

Для вирішення даного питання в позасудовому порядку, ОСОБА_1 зверталася до Краснокутської нотаріальної контори, де їй були видані запити необхідні для прийняття спадщини, у тому числі до Відділу держкомзему у Краснокутському районі для надання витягу з Поземельної книги про відсутність (наявність) обмежень на земельну ділянку.

Як вбачається з Витягу з Поземельної книги про земельну ділянку та розпорядження Краснокутської районної державної адміністрації від 27 вересня 2004 року № 288, ОСОБА_2 має у приватній власності земельну ділянку площею 6, 6324 га, яка розташована на території Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області (за межами населенного пункту), цільове призначення -для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а тому суд приходить до висновку, що в Державному акті на право власності на земельну ділянку, що належить ОСОБА_2 місце розташування земельної ділянки зазначено невірно.

Оскільки в Державному акті на право власності на земельну ділянку та у Витягу з Поземельної книги про земельну ділянку є розбіжності у місці розташуванні спадкового майна (земельної ділянки), позивач не має змоги отримати спадщину в нотаріальному порядку.

Факт, що позивач являється дружиною спадкодавця ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про шлюб серії 1-ВЛ №008943.

Інших спадкоємців, які б мали право на обов’язкову частку майна немає.

Як вбачається з довідки Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області ОСОБА_1 на день смерті ОСОБА_2 проживала разом з ним, а тому відповідно до ч.3 ст.1268 ЦПК вважається, що вона прийняла спадщину.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. ОСОБА_4 власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спор щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Статтею 126 Земельного кодексу України встановлено, що право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом.

Відповідно до ч.1 ст. 125 Земельного Кодексу України право власності на земельні ділянки виникає після одержання її власником документу, що посвідчує право власності, та його державної реєстрації.

Складання, видача, реєстрація і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку здійснюється територіальними органами Держкомзему відповідно до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженою наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 04.05.1999 року № 43, Порядком ведення Поземельної книги, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 року №1021.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено п. а ч.3 ст. 152 Земельного Кодексу України.

Громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини , як визначено в ст.81 ч.1 п. г Земельного Кодексу України.

Також, як вбачається з ч.1 п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування »відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

ОСОБА_4 Івановича на земельну ділянку площею 6,6324 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області, кадастровий номер земельної ділянки - 6323582200:02:001:0011, підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку Серії ХР № 021751, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 357.

Згідно із ч.1 ст.15 ЦПК України, суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно ч.1 ст.57 ЦПК України, доказами є будь -які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч.1 ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надала суду достатньо доказів, які підтверджують позов, а визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає, що позивач ОСОБА_1, як спадкоємець після смерті заповідача -ОСОБА_2, має законне право на земельну ділянку в порядку спадкування.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст. 328, 1216, 1217, 1223, 1225 ЦК України, ст.ст. 209, 212-215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області, третя особа - відділ Держкомзему у Краснокутському районі про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування -задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності в порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку площею 6,6324 га, розташованої на території Китченківської сільської ради Краснокутського району Харківської області (за межами населеного пункту), що належала ОСОБА_2, який помер 10 листопада 2011 року, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХР №021751, виданого згідно розпорядження голови Краснокутської райдержадміністрації від 27 вересня 2004, №288, зареєстрованого у Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №357.

Стягнути з ОСОБА_1 ПетрівниРа , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 судовий збір в розмірі 1225 (одна тисяча двісті двадцять п’ять ) грн. 64 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Краснокутський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

СУДДЯ В.А. КАЛІБЕРДА

СудКраснокутський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.12.2012
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу28418819
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2022/1523/2012

Ухвала від 24.10.2012

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 08.10.2012

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Рішення від 05.12.2012

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні