Ухвала
від 03.01.2013 по справі 5006/1/38б/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПІДГОТОВЧОГО ЗАСІДАННЯ

03.01.13 р. Справа № 5006/1/38б/2012

Суддя господарського суду Донецької області Гурова А.І.

розглянувши матеріали за заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНФОСТАНДАРТ» м.Донецьк

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «ВУГЛЕСТІЛ ТРЕЙД» м.Донецьк (код ЄДРПОУ 37054004)

про визнання банкрутом

арбітражний керуючий Стрельніков С.О.

Представники:

від кредитора (заявника): Терехова В.М. директор

від боржника: не з'явився

арбітражний керуючий: Стрельніков С.О.

Господарським судом Донецької області (адреса: 83048, м. Донецьк, вул.Артема, 157) ухвалою від 10.12.2012р. за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНФОСТАНДАРТ» м.Донецьк порушена справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ВУГЛЕСТІЛ ТРЕЙД» (адреса: 83049, м.Донецьк, пров.9-го Січня, б.1, код ЄДРПОУ 37054004), на підставі ст.ст. 1, 6, 7, 8, 11, 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введена процедура розпорядження майном боржника строком на 6 місяців, розпорядником майна призначений арбітражний керуючий Стрельніков С.О.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНФОСТАНДАРТ» м.Донецьк про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ВУГЛЕСТІЛ ТРЕЙД» м.Донецьк у судовому засіданні 03.01.2013р., суд встановив:

Відповідно до ч. 4 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в підготовчому засіданні суддя оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обґрунтованість заперечень боржника.

Основне завдання підготовчого засідання суду полягає в з'ясуванні ознак неплатоспроможності боржника, наявності чи відсутності перешкод для подальшого руху справи про банкрутство.

Визнаючи обґрунтованість заявлених вимог кредитора до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНФОСТАНДАРТ» м.Донецьк та достатність підстав для подальшого провадження у справі про банкрутство, господарський суд Донецької області виходить з наступного:

Згідно абз. 2 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - боржник - суб'єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати .

Абз. 8. ст. 1. Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"визначає: безспірні вимоги кредиторів - вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Згідно приписів п.3 ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Підставою порушення справи є заборгованість боржника перед кредитором у сумі 404 000,00грн. плата за векселем, що перевищує встановлений законом мінімальний розмір вимог.

Зазначена заборгованість виникла в період господарської діяльності боржника, що підтверджується матеріалами справи: договором №ДД52/0607/005 від 06.07.2012р., актом приймання-передачі цінних паперів від 06.07.2012р.; вимогою вексельного платежу від 18.07.2012р. №3/18.07; простим векселем серії АА №2594191 від 05.07.2012р. з протестом про неоплату векселя від 24.10.2012р. №777 та виконавчим написом від 24.10.2012р. №778.

Вимоги кредитора є безспірними за змістом ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" оскільки підтверджені виконавчим документом - виконавчим написом нотаріуса №778 від 24.10.2012р.

У судове засідання 03.01.2013р. боржник не з'явився. 13.12.2012р. через канцелярію суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «ВУГЛЕСТІЛ ТРЕЙД» м.Донецьк про розгляд справи без участі його представника. Вказане клопотання судом розглянуто та задоволено.

Крім того, заявлена сума боргу у розмірі 404 000,00грн. визнана боржником у наданому через канцелярію суду 13.12.2012р. відзиві №б/н б/д, у якому він також зазначає, що на даний час вказана заборгованість не погашена, відкритих рахунків підприємство не має.

Присутній в судовому засіданні 03.01.2013р. директор кредитора повідомив, що станом на дату судового засідання погашення заборгованості боржником не здійснено.

За змістом абз.3 ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" терміном, з якого має обчислюватися мінімальний тримісячний строк прострочення боржником виконання свого зобов`язання, є момент у часі, з настанням якого це зобов`язання мало бути виконано боржником згідно з вказівками закону або договору. Зазначений висновок збігається з правовою позицією, викладеній у п.31 Постанови № 15 Пленуму Верховного суду України від 18.12.2009р. "Про судову практику в справах про банкрутство".

Як вбачається з матеріалів справи 06.07.2012р. кредитор - Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНФОСТАНДАРТ» на підставі договору купівлі-продажу цінних паперів стало законним держателем простого векселя серії АА №2594191 виданого 05.07.2012р. Товариством з обмеженою відповідальністю «ВУГЛЕСТІЛ ТРЕЙД» на суму 404 000,00грн. зі строком платежу «за пред'явленням».

Згідно п.1 ст.14 Закону України „Про цінні папери та фондовий ринок" вексель - цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю).

Уніфікованим законом про переказні векселі та прості векселі, запровадженим Женевською конвенцією 1930 року, передбачено, що простий вексель містить безумовне зобов'язання сплатити визначену суму грошей (ст.75).

В силу статей 34 та 77 Уніфікованого закону про переказні векселі та прості векселі вексель строком за пред'явленням підлягає оплаті при його пред'явленні.

У зв'язку з вищевикладеним заборгованість зі сплати за простим векселем серії АА №2594191 у сумі 404 000,00грн. існує понад трьох місяців після настання терміну сплати, що підтверджується вимогою вексельного платежу від 18.07.2012р.

За вимогами кредитора було відкрите виконавче провадження (постанова постановою Куйбишевського районного управління юстиції у м.Донецьку від 26.10.2012р. про відкриття виконавчого провадження ВП№34922163).

В ході виконавчого провадження встановлена відсутність керівних органів боржника за місцезнаходженням, виявлених майнових активів боржника та відсутність відкритих розрахункових рахунків в установах банках, у зв'язку з чим винесена постанова про повернення виконавчого документа стягувачеві від 19.11.2012р., що свідчить про його неплатоспроможність.

Вказані обставини підтверджують неспроможність боржника виконати у встановлений термін безспірні вимоги кредитора та є достатніми підставами для порушення і подальшого провадження справи про банкрутство боржника відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

За умови повернення виконавчого документа стягувачеві, тобто відсутності відкритого виконавчого провадження за безспірними вимогами ініціюючого кредитора, суд не вбачає необхідності витікання трьохмісячного терміну з дня відкриття виконавчого провадження для звернення з заявою про порушення справи про банкрутство.

Враховуючи викладене, господарський суд на підставі поданих матеріалів справи та приписів чинного законодавства, дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази, дійшов висновку про неспроможність боржника виконати у встановлений термін безспірні вимоги кредиторів та наявність достатніх підстав для порушення і подальшого провадження справи про банкрутство боржника відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В силу п.11 ст.11 вказаного Закону за результатами розгляду заяви кредитора та відзиву боржника у підготовчому засіданні виноситься ухвала, в якій визначається розмір вимог кредитора, який подав заяву про порушення справи про банкрутство.

Відповідно, суд вважає за необхідне визнати за результатами підготовчого засідання вимоги ініціюючого кредитора в сумі боргу 404 000,00грн. плата за векселем.

За результатами підготовчого засідання, керуючись ст.1, ч.3 ст.6, ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст.65, 75, 86 ГПК України, приймаючи до уваги Постанову Пленуму Верховного суду України від 18.12.2009р. № 15 „Про судову практику в справах про банкрутство", суд, -

У Х В А Л И В:

1. Зобов`язати кредитора Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНФОСТАНДАРТ» м.Донецьк у десятиденний строк за його рахунок подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про порушення справи про банкрутство, в якому повинно міститися:

- повне найменування боржника, його поштова адреса;

- банківські реквізити;

- найменування та адреса господарського суду;

- номер справи, дата порушення справи, дата введення мораторію;

- відомості щодо розпорядника майна.

2. У тижневий термін після подачі такого оголошення кредитору представити докази належного виконання (листи, платіжні доручення, оригінал газети з публікацією). Невиконання такої вимоги дає право господарському суду залишити заяву про порушення справи про банкрутство без розгляду.

3. Визнати кредиторські вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНФОСТАНДАРТ» м.Донецьк в сумі 404 000,00грн.

4. Розпоряднику майна скласти реєстр вимог кредиторів, який подати до суду до 25.02.2013р.

5.

Встановити дату попереднього засідання суду на 05.03.13 о 10:00 .

6. Дата проведення перших загальних зборів та дата засідання суду щодо введення подальшої процедури у справі про банкрутство будуть визначені ухвалою суду за результатами попереднього засідання.

7. Ухвалу оприлюднити на офіційному веб-сайті судової влади України.

Суддя Гурова А.І.

Вик тел.

Надруковано примірників -

господарському суду Донецької області -

кредитору -

боржнику -

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення03.01.2013
Оприлюднено08.01.2013
Номер документу28424823
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5006/1/38б/2012

Ухвала від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 04.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Постанова від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 03.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гурова А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні