Постанова
від 05.12.2012 по справі 2а-15168/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

05 грудня 2012 року № 2а-15168/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Соколової О.А., при секретарі судового засіданні Боронило К.А., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом державної податкової інспекції у м. Житомирі Житомирської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Мост - Інвест» про стягнення податкового боргу по земельному податку з юридичних осіб в сумі 6 070,12грн., -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державна податкова інспекція у м. Житомирі Житомирської області Державної податкової служби (далі - ДПІ у м. Житомирі ДПС), звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Мост - Інвест»(далі -відповідач) про стягнення податкового боргу по земельному податку з юридичних осіб в сумі 6 070,12грн.

В обґрунтування позову посилається на те, що за відповідачем рахується заборгованість перед бюджетом по земельному податку з юридичних осіб, яка станом на час розгляду справи складає 6 070,12грн. Заборгованість перед бюджетом виникла внаслідок несплати в установлений строк грошових зобов'язань, самостійно визначених платником податку в податковій декларації з плати за землю від 28.02.2012 року №3636 на 2012 рік, які є узгодженими з дати її подання та пені. Платником податків самостійно не сплачені суми податкових зобов'язань у встановлені законом строки. Інспекцією було вжито ряд заходів по погашенню даного боргу, проте очікуваного результату вони не дали. Тому є підстави для стягнення зазначеної заборгованості у судовому порядку.

Просить суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Мост - Інвест»(02140, м. Київ, Дарницький район, вул. Бориса Гмирі, буд.1-А/4 кв.34, код ЄДРПОУ 30370690) податковий борг по земельному податку з юридичних осіб в сумі 6 070,12грн. на користь Місцевого бюджету на 2012 рік в особі ДПІ у м. Житомирі (р/р 33213813700002 -одержувач УДКСУ у м. Житомирі Житомирської області, код 13050300, банк ГУДКСУ у Житомирській області, код 38035726, МФО 811039).

Представники сторін в судове засідання не з'явилися, про час і місце судового розгляду повідомлялися належним чином. Представник позивача надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності. Представник відповідача заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності суду не надавав.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Згідно ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи зазначене, суд вирішив розглядати справу у порядку письмового провадження.

Таким чином, суд керуючись ч.6 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України вирішує справу на підставі наявних в ній доказів.

Дослідивши письмові докази, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Мост - Інвест»є юридичною особою, зареєстроване Голосіївською районною у місті Києві державною адміністрацією 12.09.2005 року, ідентифікаційний код 30370690, про що свідчить довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.12), перебуває на податковому обліку в ДПІ у м. Житомирі ДПС як платник податків за неосновним місцем обліку з 21.01.2006 року за №8960, що підтверджено реєстраційними даними. (а.с.4)

Відповідно до ст.67 Конституції України зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідачем до податкового органу подана податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за №3636 від 28.02.2012 року, якою нарахував земельний податок на 2012 рік на загальну суму 35 914,66грн., у тому числі щомісячно починаючи з січня по листопад у сумі 2992,89грн. та в грудні 2992,87грн. (а.с.8)

Згідно п.287.3 ст.287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідачем узгоджене податкове зобов'язання по земельному податку за червень - серпень 2012 року, у встановлені кодексом строки, частково не сплачене, у зв'язку з чим у відповідача виник податковий борг у розмірі 6 005,36грн., про що свідчить розрахунок суми податкового боргу з земельного податку. (а.с.5)

Відповідно до пп.16.1.3 та пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до ст.285 Податкового кодексу України базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

В п.285.2 ст.285 кодексу базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

Згідно ст.286 Податкового кодексу підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Керуючись п.286.2 ст.286 цього кодексу платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою податкових зобов'язань, податковим органом відповідачу нарахована сума пені у розмірі 64,76грн. відповідно до вимог ст.129 Податкового кодексу України.

Згідно п.п.129.1.1 п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України, після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Нарахування пені розпочинається, зокрема, при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом.

Відповідно до п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

З метою погашення податкового боргу контролюючим органом відповідачу була вручена податкова вимога №797 від 01.06.2012 року, яка направлена підприємству поштою.(а.с.7)

Підпунктом 14.1.175 п.14.1 ст.14 Кодексу встановлено, що суми грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання вважаються податковим боргом.

Згідно п.п.31.1 ст.31 Податкового кодексу України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно.

Керуючись п.38.1 ст.38 Податкового кодексу України, виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

В порушення вищевказаних вимог Податкового кодексу України відповідач, у строки визначені законодавством, не сплатив в повному обсязі узгоджену суму податкового зобов'язання по земельному податку.

Відповідно до п.п.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Так, відповідно до ст.50 Бюджетного кодексу України податки, збори (обов'язкові платежі) та інші доходи до державного бюджету визнаються зарахованими в доход державного бюджету з моменту зарахування на єдиний казначейський рахунок державного бюджету.

Згідно п.95.1 ст.95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків, зокрема, шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини..

Відповідно до п.102.4 ст.102 Податкового кодексу України, у разі якщо грошове зобов'язання нараховане контролюючим органом до закінчення строку давності, визначеного у пункті 102.1 цієї статті, податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашені такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу. Якщо платіж стягується за рішенням суду, строки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або визначення боргу безнадійним.

Таким чином, заходи, прийняті податковим органом щодо стягнення податкового боргу, не призвели до їх погашення, строки їх добровільної сплати вийшли у відповідності до ст.287 Податкового кодексу України, про що свідчать матеріали справи.

Разом з цим, враховуючи наведене, на підставі частини другої статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України суд вважає за необхідне вийти за межі позовних вимог з метою повного захисту прав та інтересів позивача, а саме стягнути податковий борг з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги податкового органу підлягають задоволенню в повному обсязі - стягнути кошти з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Мост - Інвест»(02140, м. Київ, Дарницький район, вул. Бориса Гмирі, буд.1-А/4 кв.34, код ЄДРПОУ 30370690) у банках, обслуговуючих такого платника податків, у розмірі податкового боргу по земельному податку з юридичних осіб 6 070,12грн. на користь Місцевого бюджету на 2012 рік в особі ДПІ у м. Житомирі (р/р 33213813700002 -одержувач УДКСУ у м. Житомирі Житомирської області, код 13050300, банк ГУДКСУ у Житомирській області, код 38035726, МФО 811039).

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

постановив:

Позов Державної податкової інспекції у м. Житомирі Житомирської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Мост - Інвест»про стягнення податкового боргу по земельному податку з юридичних осіб в сумі 6 070,12грн. -задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Мост - Інвест»(02140, м. Київ, Дарницький район, вул. Бориса Гмирі, буд.1-А/4 кв.34, код ЄДРПОУ 30370690) у банках, обслуговуючих такого платника податків, у розмірі податкового боргу по земельному податку з юридичних осіб 6 070,12грн. на користь Місцевого бюджету на 2012 рік в особі ДПІ у м. Житомирі (р/р 33213813700002 -одержувач УДКСУ у м. Житомирі Житомирської області, код 13050300, банк ГУДКСУ у Житомирській області, код 38035726, МФО 811039).

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 цього Кодексу.

Суддя О.А. Соколова

Дата ухвалення рішення05.12.2012
Оприлюднено09.01.2013
Номер документу28480568
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15168/12/2670

Постанова від 05.12.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Соколова О.А.

Ухвала від 08.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Соколова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні