Рішення
від 26.12.2012 по справі 5017/3126/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" грудня 2012 р.Справа № 5017/3126/2012

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Інсахарпром -К"

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморська цукрова компанія"

Третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Державний реєстратор виконавчого комітету Одеської міської ради

Про стягнення

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: Короленко І.М. - згідно довіреності № 2840 від 08.10.2012р.

Від відповідача: не з'явився.

Від третьої особи : не з'явився.

Суть спору: Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "Інсахарпром -К", звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "Чорноморська цукрова компанія", за участю третьої особи - Державного реєстратора виконавчого комітету Одеської міської ради, про стягнення 50 000 грн.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову.

Відповідач про місце та час судових засідань був повідомлений за юридичною адресою, але, згідно повідомлення пошти за зазначеною адресою відповідач не знаходиться. До повноважень суду не відноситься встановлення місцезнаходження сторін у справі.

Третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Державний реєстратор виконавчого комітету Одеської міської ради, на вимогу суду, надіслала на адресу суду наявні у реєстраційній справі ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" документи.

За таких обставин. справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців станом на 07.02.2012р. ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" було зареєстроване 06.09.2007р. Засновниками (учасниками) зазначеної юридичної особи є ТОВ "Інсахарпром -К" з розміром внеску до статного фонду 2 000 000 грн., Преснов Ю.О. з розміром внеску до статутного фонду 71 925 грн.. Коробчинський О.Л. з розміром внеску до статутного фонду 71 925 грн. та Барінов Д.А. з розміром внеску до статутного фонду 47 950 грн.

Згідно акту приймання - передачі від 15.08.2007р. ТОВ "Інсахарпром -К" передало у статутний капітал ТОВ "Чорноморська цукрова компанія", а ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" прийняло внесок у вигляді корпоративних прав, а саме частку у статному капіталі ТОВ "Чорноморська аграрна група", що складає 95 % статного капіталу. Вартість внеску ТОВ "Інсахарпром -К" оцінена в 2 000 000 грн.

Позивач у справі зазначає, що постановою господарського суду Одеської області від 14.11.2011р. у справі № 1/121-10-4972 ТОВ "Інсахарпром -К" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатора ТОВ "Інсахарпром -К", який, відповідно до абз. 13 ч. 1 ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня свого призначення вживає заходів щодо пошуку, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

13 червня 2012р. відбулося засідання комітету кредиторів ТОВ "Інсахарпром -К", на якому було прийнято рішення про доручення ліквідатору ТОВ "Інсахарпром -К" у строк до 30.06.2012р. звернутися до господарського суду Одеської області з позовом про виділення належної ТОВ "Інсахарпром -К" частки у статутному капіталі ТОВ "Чорноморська цукрова компанія". У зв'язку із відсутністю у ТОВ "Інсахарпром -К" коштів на оплату судового збору за цим позовом і відсутністю відомостей про наявність у ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" майна і коштів для виконання у майбутньому рішення суду, вирішено первісно визначити суму позову в сумі 50 000 грн.

За таких обставин, позивач зазначає, що з метою оптимізації грошових коштів ТОВ "Інсахарпром -К", було прийнято рішення про часткове стягнення з ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" суми заборгованості у розмірі 50 000 грн.

Позивач зазначає, що 09.02.2012р. та 10.02.2012р. ліквідатором ТОВ "Інсахарпром -К" на адресу ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" було направлено листи з проханням скликати та провести загальні збори учасників ТОВ "Чорноморська цукрова компанія", на розгляд яких поставити питання щодо виходу ТОВ "Інсахарпром -К" зі складу засновників ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" у зв'язку із визнанням його банкрутом; вирішення питання щодо придбання частки ТОВ "Інсахарпром -К"; вирішення питання про сплату ТОВ "Інсахарпром -К" вартості частки майна, пропорційної частки ТОВ "Інсахарпром -К" у статутному капіталі ТОВ "Чорноморська цукрова компанія". Але, відповіді на зазначені листи ліквідатором отримано не було.

Такі дії відповідача позивач вважає порушенням своїх прав та охоронюваних законом інтересів, у зв'язку з чим звернувся до суду за захистом та просить суд стягнути з відповідача 50 000 грн. У судовому засіданні представник позивача підтвердив, що вважає суму, що підлягає стягненню з ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" заборгованістю, що виникла у зв'язку із невиконанням вимоги ТОВ "Інсахарпром -К" щодо виплати вартості його частки у статутному капіталі ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" у зв'язку із виходом ТОВ "Інсахарпром -К" зі складу учасників товариства.

В обґрунтування позову позивач також зазначає, що згідно з приписами ч. 1 ст. 148 Цивільного кодексу України учасник, який виходить із товариства з обмеженою відповідальністю, має право одержати вартість частини майна, пропорційну його частці у статутному капіталі товариства. За домовленістю між учасником та товариством виплата вартості частини майна товариства може бути замінена переданням майна в натурі . Порядок і спосіб визначення вартості частини майна, що пропорційна частці учасника у статному капіталі, а також порядок і строки її виплати встановлюються статутом і законом. Відповідно ж до ст. 149 цього Кодексу звернення стягнення на частину майна товариства з обмеженою відповідальністю , пропорційну частці учасника товариства у статутному капіталі, за його особистими боргами допускається лише у разі недостатності у нього іншого майна для задоволення вимог кредиторів. Кредитори такого учасника мають право вимагати від товариства виплати вартості частини майна товариства, пропорційної частці боржника у статутному капіталі товариства, або виділу відповідної частини майна для звернення на нього стягнення. Частина майна, що підлягає виділу, або обсяг коштів, що становлять її вартість, встановлюється згідно з балансом, який складається на дату пред'явлення вимог кредиторами. Звернення стягнення на всю частку учасника у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю припиняє його участь у товаристві.

Розглянув матеріали справи, на підставі чинного законодавства України, суд доходить до такого висновку:

Позивачем до матеріалів справи не надано статуту ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" і такий документ відсутній у матеріалах реєстраційної справи, копії якої були надані на вимогу суду (інші документи вилучено з реєстраційної справи згідно постанов старшого слідчого з ОВС ПМ ДПА в Одеській області), але з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців станом на 07.02.2012р. ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" вбачається, що засновниками (учасниками) зазначеної юридичної особи є ТОВ "Інсахарпром -К" з розміром внеску до статного фонду 2 000 000 грн., Преснов Ю.О. з розміром внеску до статутного фонду 71 925 грн., Коробчинський О.Л. з розміром внеску до статутного фонду 71 925 грн. та Барінов Д.А. з розміром внеску до статутного фонду 47 950 грн.

Крім того, слід зауважити, що відповідно до наявного у матеріалах справи акту приймання - передачі від 15.08.2007р. ТОВ "Інсахарпром -К" передало у статутний капітал ТОВ "Чорноморська цукрова компанія", а ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" прийняло внесок у вигляді корпоративних прав, а саме частку у статному капіталі ТОВ "Чорноморська аграрна група", що складає 95 % статного капіталу. Вартість внеску ТОВ "Інсахарпром -К" оцінена в 2 000 000 грн.

Виходячи з тексту позовної заяви, ліквідатор ТОВ "Інсахарпром -К" з метою пошуку, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, прийняв рішення щодо виходу ТОВ "Інсахарпром -К" зі складу засновників ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" у зв'язку із визнанням його банкрутом.

За приписами ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право вийти в установленому порядку з товариства.

При цьому, вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. У разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), учасник товариства вправі звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства до державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі ст. 7 Закону України "Про господарські товариства".

Слід зауважити, що з матеріалів справи не вбачається наявності поданої належним чином заяви ТОВ "Інсахарпром -К" про вихід з ТОВ "Чорноморська цукрова компанія". Лист арбітражного керуючого від 10.02.1012р. не може розцінюватися як така заява, адже ТОВ "Інсахарпром -К" у даному листі лише просило ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" надати копії установчих документів, скликати та провести загальні збори учасників .

Згідно з приписами ст. 148 Цивільного кодексу України учасник, який виходить із товариства з обмеженою відповідальністю, має право одержати вартість частини майна, пропорційну його частці у статутному капіталі товариства. За домовленістю між учасником та товариством виплата вартості частини майна товариства може бути замінена переданням майна в натурі. Порядок і спосіб визначення вартості частини майна, що пропорційна частці учасника у статному капіталі, а також порядок і строки її виплати встановлюються статутом і законом. Відповідно до ст. 54 Закону України "Про господарські товариства" при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.

За таких обставин, на даний час передчасним є звернення позивача до суду за захистом своїх прав та інтересів у вигляді стягнення з відповідача вартості частини майна товариства, пропорційної його частці у статутному капіталі ТОВ "Чорноморська цукрова компанія".

Крім того, предметом даного спору, як про те зазначив позивач, є стягнення з ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" на користь ТОВ "Інсахарпром -К" заборгованості у сумі 50 000 грн., що на думку позивача, виникла у зв'язку із невиконанням ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" вимоги ТОВ "Інсахарпром -К" щодо сплати йому вартості частки майна, пропорційної частки ТОВ "Інсахарпром -К" у статутному капіталі ТОВ "Чорноморська цукрова компанія".

На думку суду, у даному випадку позивачем не вірно обрано спосіб захисту права, адже, за загальними правилами заборгованість виникає у зв'язку із невиконанням або неналежним виконання стороною свого зобов'язання. Позивачем до доведено наявність у ТОВ "Чорноморська цукрова компанія" невиконаного зобов'язання перед ТОВ "Інсахарпром -К" у сумі 50 000 грн.

За таких обставин, позовна заява ТОВ "Інсахарпром -К" є не обґрунтованою, не підтверджена матеріалами справи, у зв'язку з чим не підлягає задоволенню .

На підставі зазначеного, керуючись ст.ст. 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позову відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 02 січня 2013р.

.

Суддя Рога Н. В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення26.12.2012
Оприлюднено11.01.2013
Номер документу28523855
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/3126/2012

Рішення від 26.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 11.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 31.10.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні