Рішення
від 11.12.2012 по справі 47/226
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 47/226 11.12.12

За позовом Акціонерного товариства холдингової компанії «Київміськбуд»

До 1. Товариства з обмеженою відповідальністю «Українське реєстраційне бюро»

2. Приватного акціонерного товариства «Комерційний банк «Глобус»

третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Фондова спілка «Україна»

Про зобов'язання вчинити дії

Колегія суддів у складі:

Головуючий суддя Станік С.Р.

Суддя Митрохіна А.В.

Суддя Спичак О.М.

Представники:

від позивача не з'явився

від відповідача-1 не з'явився

від відповідача-2 не з'явився

від третьої особи не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з вимогами про зобов'язання ПАТ "Комерційний банк "Глобус" надати до ТОВ «Українське реєстраційне бюро»документи необхідні для відкриття особового рахунку в системі реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ " Управління спеціальних машин " та у системі власників іменних цінних паперів ВАТ «АТП-2», зобов'язання ТОВ «Українське реєстраційне бюро» внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ " Управління спеціальних машин" шляхом відкриття особового рахунку ПАТ "Комерційний банк "Глобус", як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача ТОВ "Фондова спілка "Україна", зобов'язання ТОВ «Українське реєстраційне бюро»внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "АТП-2" шляхом відкриття особового рахунку ПАТ "Комерційний банк "Глобус", як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій в кількості 349 444 штук, номінальною вартістю 87 361,00 гривень, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача ТОВ "Фондова спілка "Україна", скасувати всі операції та записи в системі реєстру власників іменних цінних паперів та в системі депозитарного обліку, в тому числі операції зарахування цінних паперів на рахунки покупців, переміщення цінних паперів на інші рахунки, списання цінних паперів з рахунків, що були вчинені після 28.09.2010 року з простими іменними акціями ВАТ "Управління спеціальних машин" в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень та ВАТ «АТП-2»в кількості 349 444 штук, номінальною вартістю 87 361,00 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.07.2011 було порушено провадження у справі № 47/226.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 06.09.2011 провадження у справі було зупинено до вирішення в касаційному порядку Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційної скарги АТХК «Київміськбуд»на рішення Печерського районного суду міста Києва від 12.10.2010, яке залишено без змін ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 23.06.2011, в справі № 2690-4649/11.

АТХК «Київміськбуд»через канцелярію суду звернулось з клопотанням про поновлення провадження в справі № 47/226, посилаючись на те, що обставини, які зумовили зупинення провадження у справі -усунено, оскільки рішенням Печерського районного суду міста Києва від 04.05.2012, яке залишено без змін ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 02.10.2012, згідно яких в справі № 2-183/12 у позові Столяренка П.Д. та інших до АТХК «Київміськбуд»про визнання недійсними договорів міни акцій та зобов'язання передати акції -відмовлено.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.10.2012 провадження в справі № 47/226 поновлено та призначено до розгляду в судовому засіданні на 20.11.2012.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.11.2012 було призначено колегіальний розгляд справи № 47/226.

Розпорядженням В.о. Голови господарського суду міста Києва Бойко Р.В. від 23.11.2012 призначено колегіальний розгляд справи № 47/226 у складі колегії суддів: Станік С.Р. (головуючий), Митрохіна А.В., Спичак О.М.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.11.2012 колегія суддів у складі: головуючий судя Стаінк С.Р., судді Митрохіна А.В. та Спичак О.М. прийнято справу до провадження, розгляд справи розпочато заново та призначено на 11.12.2012.

Позивачем через канцелярію Господарського суду міста Києва подано заяву про уточнення позовних вимог, в якій позивач просив суд зобов'язати відповідача-2 ПАТ "Комерційний банк "Глобус" надати до ТОВ «Українське реєстраційне бюро»документи необхідні для відкриття особового рахунку в системі реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ «Управління спеціальних машин», зобов'язання ТОВ «Українське реєстраційне бюро» внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ "Управління спеціальних машин" шляхом відкриття особового рахунку ПАТ "Комерційний банк "Глобус", як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача ТОВ "Фондова спілка "Україна".

В судовому засіданні 11.12.2012 судом було розглянуто заяву позивача про уточнення позовних вимог.

Відповідно до ч. 4 т. 22 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Таким чином, пунктом 3.11. постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" № 18 від 26.12.2011 встановлено, що статтею 22 цього Кодексу, не передбачено права позивача на подання заяв (клопотань) про "доповнення" або "уточнення" позовних вимог, або заявлення "додаткових" позовних вимог і т.п., а тому в разі надходження до господарського суду однієї із зазначених заяв (клопотань) останній, виходячи з її змісту, а також змісту раніше поданої позовної заяви та конкретних обставин справи, повинен розцінювати її як: - подання іншого (ще одного) позову, чи - збільшення або зменшення розміру позовних вимог, чи- об'єднання позовних вимог, чи - зміну предмета або підстав позову.

Враховуючи вищенаведене, виходячи зі змісту заяви позивача про уточнення позовних вимог, суд приймає вказану заяву до розгляду як заяву про зменшення позовних вимог.

В судове засідання 11.12.2012 позивач представників не направив.

Дослідивши наявні матеріали справи, враховуючи те, що представників позивача не є перешкодою для розгляду спору, адже в матеріалах справи наявний обсяг документів, поданий сторонами для вирішення спору, з метою дотримання процесуальних строків розгляду спору, суд вважає за необхідне здійснити розгляд справи за наявними в ній матеріалами у відповідності до статтті 75 Господарського процессуального кодексу України.

Вимоги позивача мотивовані тим, що позивач вважає, що його право на прості іменні акції емітента - ПАТ "Управління спеціальних машин" в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень - порушено, оскільки відповідачем -1 не здійснюються дії по внесенню змін до реєстру власників іменних цінних паперів наведеного емітента в частині відновлення у наведеному реєстрі позивача як власника цінних паперів емітентів, хоча право власності на них визнано в судовому порядку за позивачем згідно постанови Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 в справі № 6/520, яка набрала законної сили. Також, 10.12.2010 між АТ ХК "Київміськбуд" та ПАТ "Комерційний банк "Глобус" укладено договір про відкриття рахунку в цінних паперах, відповідно до якого зберігач зобов'язаний здійснювати зберігання та облік цінних паперів. Проте, до цього часу прості іменні акції ПАТ "Управління спеціальних машин" в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень не зараховані на рахунок, відкритий АТ ХК "Київміськбуд" у ПАТ "Комерційний банк "Глобус", а ПАТ "Комерційний банк "Глобус" не зареєстрований у системі реєстру власників іменних цінних паперів, як номінальний утримувач зазначених акцій, що порушує його права як власника цінних паперів, обумовлені Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Законом України "Про Націоналу депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", Положенням про порядок ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 17.10.2006 року № 1000.

Відповідач-1 своїх представників в судове засідання 11.12.2012 -не направив, причин неявки представників суд не повідомив, про розгляд справи був повідомлений належним чином. Через канцелярію суду заяв та клопотань не подавав. Суд враховує і те, що відповідач-1 не був позбавлений права подати документи або пояснення по суті спору через канцелярію суду або направлення їх до суду поштою.

Відповідач -2 через канцелярію Господарського суду міста Києва надав письмовий відзив на позов, в якому позовні вимоги визнав у повному обсязі та просив розглядати справу без участі його представника.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та відзив, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Як зазначав позивач у позові, відповідно до розпорядження представника Президента України в Київській державній адміністрації № 786 від 12.09.1994 року "Про створення державної комунальної акціонерної холдингової компанії "Київміськбуд" було прийнято рішення про створення з метою забезпечення обсягів будівництва житла та об'єктів соціально-культурної сфери, зміцнення виробничих зв'язків, забезпечення функціонування єдиного виробничо-технологічного комплексу, на базі державних комунальних підприємств Державної комунальної акціонерної холдингової компанії "Київміськбуд".

Рішенням Київської міської ради народних депутатів № 147 від 15.05.1995 "Про створення державної комунальної холдингової компанії "Київміськбуд" та затвердження установчих документів" на базі відкритих акціонерних товариств - дочірніх підприємств було створено Акціонерне товариство холдингова компанія "Київміськбуд" та було затверджено перелік дочірніх підприємств та розмір контрольного пакету акцій, що передавались до статутного фонду АТ ХК "Київміськбуд", затвердженого відповідні плани розміщення акцій, проект статуту АТ ХК "Київміськбуд".

31.01.2007 між АТ ХК "Київміськбуд" та ТОВ "Фондова спілка "Україна" був укладений договір № 7-Ю про відкриття рахунків у цінних паперах, згідно умов якого позивачем були знерухомлені та переведені на зберігання до ТОВ "Фондова спілка "Україна" прості іменні акції 34 господарських товариств, що входять до складу холдингової компанії, зокрема і прості іменні акції ВАТ "Управління спеціальних машин" в кількості 1 368 336 штук.

Відповідно до виписки з рахунку в цінних паперах від 07.06.2010, виданої ТОВ "Фондова спілка "Україна", станом на 31.05.2010 на рахунку в цінних паперах позивача обліковувались цінні папери 34 акціонерних товариств, загальною номінальною вартістю 35 367 775,15 гривень, в тому числі і ВАТ "Управління спеціальних машин" в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень.

Як зазначав позивач у позові, згідно листів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України № 13/01/182 від 10.01.2011 та № 13/01/539 від 14.01.2011, позивач дізнався про те, що ним 28.09.2010 було укладено договори доручення на продаж належних АТ ХК "Київміськбуд" цінних паперів. В подальшому на підставі зазначених договорів доручення, ТОВ "Фондова спілка "Україна", як професійним торговцем цінних паперів, від імені АТ ХК "Київміськбуд" було укладено договори купівлі-продажу цінних паперів. АТ ХК "Київміськбуд" не погоджуючись з зазначеними договорами звернулось до господарського суду з позовною заявою до ТОВ "Фондова спілка "України" про визнання права власності на прості іменні акції 34 акціонерних товариств, визнання укладених договорів доручення та купівлі-продажу акцій недійсними тощо.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 24.01.2011 в справі № 6/520, АТ ХК "Київміськбуд" було відмовлено у задоволенні позову до ТОВ "Фондова спілка "України" про визнання недійсними договорів доручень на продаж належних АТ ХК "Київміськбуд" цінних паперів та визнання права власності на відчужені за зазначеними договорами належні позивачу цінні папери.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 в справі № 6/520, рішення Господарського суду міста Києва від 24.01.2011 в справі № 6/520 -скасовано та прийнято нове рішення, яким позов АТ ХК "Київміськбуд" задоволено частково:

I. Визнано недійними усі нікчемні договори доручення на продаж цінних паперів,

укладені між АТ ХК "Київміськбуд" та ТОВ "Фондова спілка "України".

II. Визнано право власності АТ ХК "Київміськбуд" на прості іменні акції:

1. ВАТ "Домобудівний комбінат №4" (код ЄДРПОУ 05503160), в кількості 182 557 140 штук, номінальною вартістю 9 127 857,00 гривень;

2. ВАТ "Будмеханізація" (код ЄДРПОУ 04012767), в кількості 49058800 штук, номінальною вартістю 2 452 940,00 гривень;

3. ВАТ "Трест Київспецбуд" (код ЄДРПОУ 04012744), в кількості 1 377 993 штук, номінальною вартістю 344 498,25 гривень;

4. ВАТ "Київоздоббуд" (код ЄДРПОУ 05503214), в кількості 2345400 штук, номінальною вартістю 117 270,00 гривень;

5. ВАТ "Домобудівний комбінат №3" (код ЄДРПОУ 04012773), в кількості 81019 340 штук, номінальною вартістю 4 050 967,00 гривень;

6. ВАТ "АТП-5" (код ЄДРПОУ 05503355), в кількості 806 436 штук, номінальною вартістю 201 609,00 гривень;

7. ВАТ "ЕМЗ "Металіст" (код ЄДРПОУ 05309512), в кількості 1 844 600 штук, номінальною вартістю 461 150,00 гривень;

8. ВАТ "Асфальтобетонний завод" (код ЄДРПОУ 04012425), в кількості 1 109 000 штук, номінальною вартістю 277 250,00 гривень;

9. ВАТ "Київопорядкомплект" (код ЄДРПОУ 05503326), в кількості 727 720 штук, номінальною вартістю 181 930,00 гривень;

10. ВАТ "Проектно-технологічний інститут "Київоргбуд" (код ЄДРПОУ 04012951), в кількості 565 580 штук, номінальною вартістю 141 395,00 гривень.

11. ВАТ "Трест Міськбуд-4" (код ЄДРПОУ 04012684), в кількості 1 769334 штук номінальною вартістю 442 333,5 гривень;

12. ВАТ трест "Київміськбуд-6" (код ЄДРПОУ 04012885), в кількості 2327 640 штук, номінальною вартістю 581 910,00 гривень;

13. ВАТ "Трест "Київміськбуд - 3" (код ЄДРПОУ 04012678), в кількості 19 553 400 штук, номінальною вартістю 977 670,00 грн;

14. ВАТ "Завод залізобетонних виробів №1" (код ЄДРПОУ 04012218), в кількості 631 960 штук, номінальною вартістю 157 990,00 гривень.

15. ВАТ "Деревообробний комбінат №7" (код ЄДРПОУ 30531566), в кількості З 793 841 штук, номінальною вартістю 948 460,25 гривень;

16. ВАТ "Трест Київпідземшляхбуд-2" (код ЄДРПОУ 04012721), в кількості 50 486 штук, номінальною вартістю 353 402,00 гривень.

17. ВАТ "Завод опоряджувальних матеріалів" (код ЄДРПОУ 24595245), в кількості 5 868 783 штук номінальною вартістю 1 467 195,75 гривень;

18. ВАТ "Управління спеціальних машин" (код ЄДРПОУ 04012916), в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень.

19. ВАТ "Міськбудтранс" (код ЄДРПОУ 04012496), в кількості 2634044 штук, номінальною вартістю 658 511,00 гривень;

20. ВАТ "Деревообробний комбінат № 3" (код ЄДРПОУ 04012106), в кількості 1 452 637 штук, номінальною вартістю 363 159,25 гривень.

21. ВАТ "Промінь" (код ЄДРПОУ 16392522), в кількості 555484 штук, номінальною вартістю 138 871,00 гривень.

22. ВАТ "Завод ДСП" (код ЄДРПОУ 13668064), в кількості 452 040 штук, номінальною вартістю 113 010,00 гривень.

23. ВАТ "Київелектромонтаж" (код ЄДРПОУ 04012750), в кількості 794 680 штук, номінальною вартістю 198 670,00 гривень.

24. ВАТ "Спеціалізоване будівельно-монтажне управління" (код ЄДРПОУ

04012922) в кількості 2 404 400 штук, номінальною вартістю 601 100,00 гривень.

25. ВАТ "Тайга" (код ЄДРПОУ 13685175), в кількості 240 200 штук, номінальною вартістю 60 050,00 гривень.

26. ВАТ "АТП-1" (код ЄДРПОУ 03746384), в кількості 1 183 176 штук, номінальною вартістю 295 794,00 гривень.

27. ВАТ "АТП- 7" (код ЄДРПОУ 5503390), в кількості 188 552 штук, номінальною вартістю 47 138,00 гривень.

28. АТВТ "Жуляни" (код ЄДРПОУ 04012170), в кількості 12 723 штук, номінальною вартістю 13 359,15 гривень.

29. ВАТ "Будтранс" (код ЄДРПОУ 32250695), в кількості 247500 штук, номінальною вартістю 61 875,00 грн.

30. ВАТ "Експериментально-механічний завод" (код ЄДРПОУ 05503266), в кількості 987 920 штук, номінальною вартістю 246 980,00 гривень;

31. ВАТ "АТП-2" (код ЄДРПОУ 04012520), в кількості 349 444 штук, номінальною

вартістю 87 361,00 гривень.

32. ВАТ "Київбуддеталькомплект" (код ЄДРПОУ 04012419), в кількості 228480 штук, номінальною вартістю 57 120,00 гривень.

33. ВАТ "ДБК "Відрадний" (код ЄДРПОУ 04012158), в кількості 1 834983 штук, номінальною вартістю 458 745,75 гривень.

34. ВАТ "ІНВЕСТИЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ" (код ЄДРПОУ 36424605), в кількості 9 501 штук, номінальною вартістю 9 501 000,00 гривень.

III. Розірвано договір № 7-Ю про відкриття рахунків в цінних паперах від 31.01.2007 року, укладеного між ТОВ "Фондова спілка "Україна" та АТ ХК "Київміськбуд".

Постановою Вищого господарського суду міста Києва від 29.06.2011 в справі № 6/520, постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011- залишено без змін.

Згідно статті 35 Господарського процесуального кодексу України, факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори), за винятком встановлених рішенням третейського суду, під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

У рішенні від 25.07.2002 по справі "Совтрансавто-Холдинг" проти України" Європейський суд з прав людини зазначив, що одним з основних елементів верховенства права є принцип правової певності, який серед іншого передбачає, що у будь-якому спорі рішення суду, яке набрало законної сили, не може бути поставлено під сумнів.

Згідно з інформацією наданою ТОВ «Українське реєстраційне бюро» на виконання вимог ухвали Господарського суду міста Києва від 27.07.2011, прості іменні акції ВАТ " Управління спеціальних машин" (код ЄДРПОУ 04012916) обліковуються на рахунку в цінних паперах зберігача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Фондова спілка «Україна» (код ЄДРПОУ 34429695).

Листом № 2986/0/2-11 від 19.04.2011 позивач звернувся до ТОВ «Українське реєстраційне бюро», який є реєстроутримувачем емітента - ПАТ "Управління спеціальних машин" (код ЄДРПОУ 04012916), з вимогою внести зміни до системи реєстрів власників іменних цінних паперів емітента в частині відновлення права власності АТ ХК "Київміськбуд" на прості іменні акції ВАТ "Управління спеціальних машин" (код ЄДРПОУ 04012916) 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень, право власності на які визнано за позивачем згідно постанови Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011, яка залишена без змін постановою Вищого господарського суду міста Києва від 29.06.2011 в справі № 6/520.

ТОВ «Українське реєстраційне бюро»листом № 235/00031 від 11.05.2011 відмовило АТ ХК "Київміськбуд" у внесенні змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів, посилаючись на пункт 17 розділу VII Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 року N 1000, із змінами, зокрема і на те, що в системі реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Управління спеціальних машин" (код ЄДРПОУ 04012916) зупинено внесення змін до систем реєстру емітента строком на шість місяців на підставі рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.11.2010 № 1839 «Щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ВАТ «Управління спеціальних машин».

Також, відповідно до рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25.05.2011 № 586, винесеного на підставі п. 30 статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», зупинено з 25.05.2011 внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Управління спеціальних машин" (код ЄДРПОУ 04012916) та до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів, заборонено реєстраторам, що здійснюють ведення системи реєстру ВАТ "Управління спеціальних машин" (код ЄДРПОУ 04012916) здійснювати операції щодо внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Управління спеціальних машин" (код ЄДРПОУ 04012916).

Також, ТОВ «Українське реєстраційне бюро»було надано засвідчену копію ухвали Апеляційного суду міста Києва від 23.06.2011 у справі № 2690-4649/11, якою залишено без змін рішення Печерського районного суду міста Києва від 12.10.2010, яким задоволено позов Столяренка Петра Дмитровича та інших до АТХК «Київміськбуд», ТОВ «Українське реєстраційне бюро», ТОВ «Фондова спілка «Україна»про визнання недійсними договори, укладені позивачами з АТХК «Київміськбуд», згідно яких позивачі передали указаному відповідачу акції ВАТ «Управління спеціальних машин», а АТХК «Київміськбуд»передав позивачам акції ВАТ «Фірма Деревокомплекс».

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.11.2011 рішення Печерського районного суду міста Києва від 12.10.2010 та ухвала Апеляційного суду міста Києва від 23.06.2011 у справі № 2690-4649/11 -скасовані, а справа направлена на новий розгляд до суду першої інстанції.

Рішенням Печерського районного суду міста Києва від 04.05.2012 позовні вимоги Столяренка Петра Дмитровича та інших до АТХК «Київміськбуд», ТОВ «Українське реєстраційне бюро», ТОВ «Фондова спілка «Україна»про визнання недійсними договори, укладені позивачами з АТХК «Київміськбуд», згідно яких позивачі передали указаному відповідачу акції ВАТ «Управління спеціальних машин», а АТХК «Київміськбуд»передав позивачам акції ВАТ «Фірма Деревокомплекс»- залишені без задоволення.

Ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 02.10.2012 рішення Печерського районного суду міста Києва від 04.05.2012 -залишено без змін.

П. 30 статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»визначено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право: для захисту інтересів держави та інвесторів у цінні папери зупиняти на підставі рішення Комісії внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів або до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного емітента або певного власника на строк до усунення порушень, що стали підставою для прийняття такого рішення.

Стаття 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»від 23.02.2006 N 3480-IV, який є чинним на даний час, визначає, що акція -це іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Частиною четвертою статті 9 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" визначено, що ведення реєстрів власників іменних цінних паперів передбачає облік та зберігання протягом певних строків інформації про власників іменних цінних паперів та про операції, внаслідок яких виникає необхідність внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.

Підставою для внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів є документи, згідно з якими переходить право власності на відповідні іменні цінні папери.

Вимоги до ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів, порядок ведення цього реєстру регламентовано Положенням про порядок ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 17.10.2006 року № 1000 (далі - Положення про порядок ведення реєстру).

Відповідно до преамбули Положення про порядок ведення реєстру це Положення поширюється тільки на облік прав власності на імені цінні папери, які випущені в документарній формі.

Пунктом 17 розділу VII Положення про порядок ведення реєстру встановлено, що внесення змін до системи реєстру записів про перехід права власності на іменні цінні папери за рішенням (вироком) суду, що набрало (набрав) законної сили, здійснюється реєстроутримувачем на підставі копії цих документів, переданих реєстроутримувачу, які засвідчені підписом судді та печаткою суду.

Стаття 41 Конституції України визначає, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Частина 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно частини 2 статті 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що оскільки згідно постанови Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 в справі № 6/520, яка набрала законної сили та залишена без змін постановою Вищого господарського суду України від 29.06.2011 за позивачем визнано право власності на прості іменні акції емітента - ВАТ " Управління спеціальних машин " (код ЄДРПОУ 04012916) в кількості 1 368 336 штук, відтак згідно пункту 17 розділу VII Положення відповідач -1 повинен був за зверненням позивача внести зміни до реєстру власників іменних цінних паперів емітента шляхом відкриття особового рахунку ПАТ «Комерційний банк «Глобус», як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій ВАТ "Управління спеціальних машин " (код ЄДРПОУ 04012916) в кількості 1 368 336 штук, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача ТОВ "Фондова спілка "Україна" (ЄДРПОУ 34429695), чого ним всупереч ч. 4 статті 9 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", пункту 17 розділу VII Положення -здійснено не було, чим порушуються права позивача на належні йому акції, обумовлені Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Законом України "Про Націоналу депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", Положенням про порядок ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 17.10.2006 року № 1000.

Також, суд зазначає про те, що хоча внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів емітента - ВАТ " Управління спеціальних машин " (код ЄДРПОУ 04012916) було зупинено на підставі рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ВАТ "Управління спеціальних машин " (код ЄДРПОУ 04012916)" від 30.11.2010 № 1839, але наявність зазначеного рішення з посиланням на п. 30 статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»порушує конституційно охоронюване право позивача на належне йому майно - прості іменні акції ВАТ " Управління спеціальних машин " (код ЄДРПОУ 04012916) 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень, які вибули з власності протиправно, внаслідок укладення нікчемних правочинів, що зокрема встановлено наведеними вище рішеннями судів.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимоги позивача про зобов'язання відповідача-1 внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ «Управління спеціальних машин»(код ЄДРПОУ 04012916) шляхом відкриття особового рахунку ПАТ "Комерційний банк "Глобус", як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача ТОВ "Фондова спілка "Україна" (ЄДРПОУ 34429695).

Щодо вимоги позивача про зобов'язання ПАТ "Комерційний банк "Глобус" надати до ТОВ «Українське реєстраційне бюро»документи необхідні для відкриття особового рахунку в системі

реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ «Управління спеціальних машин»(код ЄДРПОУ 04012916), суд зазначає наступне.

31.01.2007 між АТ ХК "Київміськбуд" та ТОВ "Фондова спілка "Україна" був укладений договір № 7-Ю про відкриття рахунків у цінних паперах.

Відповідно до умов укладеного договору, позивачем були знерухомлені та переведені на зберігання до ТОВ "Фондова спілка "Україна" прості іменні акції 34 господарських товариств, у тому числі прості іменні акції ВАТ «Управління спеціальних машин»(код ЄДРПОУ 04012916) в кількості 1 368 336 штук.

У зв'язку з цим, ТОВ "Фондова спілка "Україна" було зареєстровано у системі власників іменних цінних паперів ВАТ «Управління спеціальних машин»(код ЄДРПОУ 04012916), як номінальний утримувач.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 р. по справі № 6/520 розірвано договір № 7-Ю про відкриття рахунків в цінних паперах від 31.07.2007 р., укладеного між ТОВ "Фондова спілка "України" та АТ ХК "Київміськбуд".

Крім того, Постановою Державної комісії цінних паперів та фондового ринку №765-КУ від 22.11.2010 року до ТОВ "Фондова спілка "Україна" була застосована санкція у вигляді анулювання ліцензії серії АВ №189767 від 17.11.2006 року на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку цінних паперів, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів.

Згідно пункту 4 Положення про припинення провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 22.05.2009 № 480, у разі прийняття органом ліцензування рішення про анулювання ліцензії у випадках, пов'язаних з порушеннями на ринку цінних паперів або неможливості забезпечити зберігачем виконання ліцензійних умов, установлених для діяльності зберігача, дата набрання чинності даним рішенням є датою припинення діяльності.

10.12.2010 між позивачем - АТ ХК "Київміськбуд", як депонентом, та відповідачем -2 ПАТ "Комерційний банк "Глобус", як зберігачем, укладено договір про відкриття рахунку в цінних паперах № 3045/10, відповідно до умов якого депонент доручив, а зберігач зобов'язався надавати депоненту послуги щодо відкриття та ведення рахунку в цінних паперах, зберігання належних депоненту цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком у цінних паперах, отримання доходів за цінними паперами, тощо.

Як зазначав позивач у позові, прості іменні акції ВАТ «Управління спеціальних машин» (код ЄДРПОУ 04012916) в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень не зараховані на рахунок, відкритий АТ ХК "Київміськбуд" у ПАТ "Комерційний банк "Глобус", а ПАТ "Комерційний банк "Глобус" не зареєстрований у системі реєстру власників іменних цінних паперів, як номінальний утримувач зазначених акцій,

Таким чином, суд дійшов висновку, що оскільки 10.12.2010 між АТ ХК "Київміськбуд" та ПАТ "Комерційний банк "Глобус" укладено договір про відкриття рахунку в цінних паперах, відповідно до якого зберігач зобов'язаний здійснювати зберігання та облік цінних паперів, але до цього часу прості іменні акції ВАТ «Управління спеціальних машин»(на даний час ПАТ «Управління спеціальних машин») (код ЄДРПОУ 04012916) в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень не зараховані на рахунок, відкритий АТ ХК "Київміськбуд" у ПАТ "Комерційний банк "Глобус", а ПАТ "Комерційний банк "Глобус" не зареєстрований у системі реєстру власників іменних цінних паперів, як номінальний утримувач зазначених акцій, що порушує його права як власника цінних паперів, обумовлені Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Законом України "Про Націоналу депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", Положенням про порядок ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 17.10.2006 року № 1000, а тому вимога позивача про зобов'язання ПАТ "Комерційний банк "Глобус" надати до ТОВ «Українське реєстраційне бюро»документи необхідні для відкриття особового рахунку в системі реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ «Управління спеціальних машин»(код ЄДРПОУ 04012916) в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 342 084,00 гривень - є законною, обґрунтованою та підлягає задоволенню.

З огляду на викладене, вимоги позивача, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, підлягають задоволенню.

Державне мито і судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, які були сплачені позивачем до набрання чинності Законом України «Про судовий збір», відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідачів пропорційно.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 33, 34, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати Приватне акціонерне товариство "Комерційний банк "Глобус" (код ЄДРПОУ 35591059; місцезнаходження: 04073 м.Київ, пров. Куренівський, 19/5) надати до Товариства з обмеженою відповідальністю «Українське реєстраційне бюро»(код ЄДРПОУ 33402342; місцезнаходження: 01133 м.Київ, вул. Кутузова, 18/7, оф. 105) документи необхідні для відкриття особового рахунку в системі реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ «Управління спеціальних машин»(код ЄДРПОУ 04012916).

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Українське реєстраційне бюро»(код ЄДРПОУ 33402342; місцезнаходження: 01133 м.Київ, вул. Кутузова, 18/7, оф. 105) внести зміни до систем реєстру власників іменних цінних паперів ПАТ «Управління спеціальних машин»(код ЄДРПОУ 04012916) шляхом відкриття особового рахунку Приватному акціонерному товариству "Комерційний банк "Глобус" (код ЄДРПОУ 35591059; місцезнаходження: 04073 м.Київ, пров. Куренівський, 19/5), як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій в кількості 1 368 336 штук, номінальною вартістю 47 138,00 гривень, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача ТОВ "Фондова спілка "Україна" (код ЄДРПОУ 34429695).

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Українське реєстраційне бюро»(код ЄДРПОУ 33402342; місцезнаходження: 01133 м.Київ, вул. Кутузова, 18/7, оф. 105) на користь Акціонерного товариства холдингової компанії «Київміськбуд»(код ЄДРПОУ 23527052, місцезнаходження: 01010 м. Київ, вул.. Суворова, 4/6) 42 (сорок дві) грн. 50 коп. витрат по сплаті державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. -витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Комерційний банк "Глобус" (код ЄДРПОУ 35591059; місцезнаходження: 04073 м.Київ, пров. Куренівський, 19/5) на користь Акціонерного товариства холдингової компанії «Київміськбуд»(код ЄДРПОУ 23527052, місцезнаходження: 01010 м. Київ, вул.. Суворова, 4/6) 42 (сорок дві) грн. 50 коп. витрат по сплаті державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. -витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

6. Видати накази відповідно до ст. 116 Господарського процесуального кодексу України.

7. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Колегія суддів у складі:

Головуючий суддя С.Р. Станік

Суддя А.В. Митрохіна

Суддя О.М.Спичак

дата підписання рішення -18.12.2012

Дата ухвалення рішення11.12.2012
Оприлюднено10.01.2013
Номер документу28527163
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити дії Колегія суддів у складі: Головуючий

Судовий реєстр по справі —47/226

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 05.02.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 25.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 21.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Рішення від 11.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 27.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні