Постанова
від 08.01.2013 по справі 15/72/2012/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 січня 2013 р. Справа № 15/72/2012/5003

за заявою : Міського комунального підприємства "Адміністративно-технічний центр", м. Вінниця

до : Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора № 3", м. Вінниця

про визнання банкрутом

Суддя Лабунська Т.І.

Секретар судового засідання Поцалюк Н.В.

Представники:

МКП "Адміністративно-технічний центр" - Дзигун О.Л., довіреність № б/н від 21.12.12 року

В С Т А Н О В И В :

25 грудня 2012 року господарським судом Вінницької області порушено провадження у справі № 15/72/2012/5003 про банкрутство МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 3", м. Вінниця за заявою МКП "Адміністративно-технічний центр", м. Вінниця в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

Ухвалою про порушення провадження у справі про банкрутство суд, зокрема, призначив справу до розгляду 08 січня 2013 року, визнав обов'язковою участь в судовому засіданні представників кредитора та боржника.

В судове засідання 08 січня 2013 року з'явився представник ініціюючого кредитора.

Боржник не забезпечив участі в засіданні свого представника.

Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону про банкрутство провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України (далі ГПК України), іншими законодавчими актами України.

Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому ГПК України, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство (ст. 4-1 ГПК України).

Відповідно до ст. 64 ГПК України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

До того ж відповідно до п. 3.9.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26 грудня 2011 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи уразі виконання останнім вимог ч. 1 ст. 64 та ст. 87 ГПК України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Так, на адресу боржника (21050, м. Вінниця, вул. Володарського, 1), повідомлену ініціюючим кредитором в заяві про порушення провадження у справі про банкрутство направлено копію ухвали суду від 25 грудня 2012 року про порушення провадження у справі № 15/72/2012/5003.

03 січня 2013 року до канцелярії господарського суду повернувся конверт з копією ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство, направлений на адресу боржника, з посиланням підприємства зв'язку на відсутність адресата за вказаною адресою.

Поряд з викладеним судом встановлено, що відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 3", м. Вінниця станом на 24 грудня 2012 року в графі "статус відомостей про юридичну особу" зазначено про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

В поданій до суду заяві ініціюючим кредитором, зокрема, повідомлено, що 10 січня 2011 року між МКП "Адміністративно-технічний центр", м. Вінниця та МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 3", м. Вінниця було укладено договір № 1 про надання послуг із зберігання документів. За умовами укладеного договору замовник - МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 3", м. Вінниця зобов'язується оплатити надані за договором послуги щоквартально: І кв. - 706,00 грн., ІІ кв. - 678,00 грн., ІІІ кв. - 895,00 грн., ІV кв. - 744,00 грн.

За період 2011 року МКП "Адміністративно-технічний центр", м. Вінниця було надано послуги по утриманню відомчого архіву на загальну суму 3023,00 грн., з яких боржником оплачено послуги, надані в І кв. 2011 року в сумі 706,00 грн.

Таким чином неоплаченими залишились послуги надані в ІІ, ІІІ та ІV кв. 2011 року в розмірі 2317,00 грн. Вказана заборгованість визнана боржником, що підтверджується актом звіряння взаємних розрахунків за період червень-грудень 2011 року.

08 листопада 2012 року на адресу боржника була надіслана претензія № 798, яка залишена без відповіді.

З огляду на несплату МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 3", м. Вінниця заборгованості та відсутність юридичної особи боржника за місцем знаходження, кредитор звернувся до суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника ініціюючого кредитора, проаналізувавши норми чинного законодавства України, суд приходить до висновку про банкрутство боржника на підставі наступного.

Згідно зі ст. 12 ГПК України справи про банкрутство підвідомчі господарським судам. На підставі положень ч. 3 ст. 209 Господарського кодексу України та ст. 1 Закону про банкрутство суб'єктом банкрутства може бути лише суб'єкт підприємницької діяльності.

Ст. 1 Закону про банкрутство зазначає, що кредитором може бути юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Ст. 52 Закону про банкрутство передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами провадження у справах про банкрутство встановив у ст. 52 Закону про банкрутство особливості застосування процедур банкрутства щодо відсутнього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідується в порядку, визначеному ст. 52 Закону про банкрутство є будь-який підприємець, який відповідно до законодавства України є суб'єктом банкрутства.

У відповідності до ст. 52 Закону про банкрутство у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

За змістом даної норми встановлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості, передбачені цією статтею є дві категорії боржників: громадянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Отже кредитор, набуває процесуального права та може здійснити дії, які зазначені вище лише при наявності хоча б однієї з умов: громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням; ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Відповідно до п. 105 Постанови Пленуму Верховного суду України № 15 від 18 грудня 2009 року "Про судову практику в справах про банкрутство" одним із встановлених законом засобів доказування, єдиним належним та допустимим доказом, факту відсутності боржника за місцем знаходження є Витяг (довідка) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Ч. 1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців", зокрема, визначено, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними, доки до них не внесено відповідних змін.

В даному випадку судом встановлено факт відсутності юридичної особи боржника за місцезнаходженням, про що свідчить відповідний запис у Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 3", м. Вінниця станом на 24 грудня 2012 року.

Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі, що розглядається господарським судом, є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги.

За положеннями ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Таким чином, відповідно до матеріалів справи боржник відсутній за місцем знаходження, що є підставою для визнання боржника банкрутом відповідно до положень ст. 52 Закону про банкрутство.

Згідно ч. 2 ст. 52 Закону про банкрутство господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону про банкрутство ліквідатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору та до суду заяви з вимогами до банкрута.

Суд зазначає, що ініціюючим кредитором не надано згоди на призначення ліквідатором у справі.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1, 3-1, 5, 22 - 25, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 4-1, 4-5, 32 - 43, 115 Господарського процесуального кодексу України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати грошові вимоги МКП "Адміністративно-технічний центр", м. Вінниця в сумі 2317,00 грн.

Визнати боржника - Міське комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна контора № 3" (м. Вінниця, вул. Володарського, 1; ідентифікаційний код 20081785) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Призначити ліквідатором МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 3", м. Вінниця арбітражного керуючого Белінську Наталію Олександрівну (ліцензія серії АВ № 499090 від 25 грудня 2009 року; м. Вінниця, вул. Тухачевського, буд. 67, кв. 1; ідентифікаційний номер 3062012368).

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процедури:

- забезпечити виконання дій та заходів, передбачених Законом про банкрутство;

- письмово повідомити усіх кредиторів про введення ліквідаційної процедури, прийняти від органів Державної виконавчої служби виконавчі документи.

Постанову направити згідно переліку.

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. 7 прим.:

1 - до справи

2 - МКП "Адміністративно-технічний центр" - 21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 59

3 - МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 3" - 21050, м. Вінниця, вул. Володарського, 1

4 - Державний реєстратор ДАП Виконавчого комітету Вінницької міської ради

5 - Ленінський ВДВС Вінницького МУЮ

6 - Головне управління юстиції у Вінницькій області

7 - арбітражний керуючий Белінська Н.О.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення08.01.2013
Оприлюднено14.01.2013
Номер документу28552172
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/72/2012/5003

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.05.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 09.01.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.06.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.06.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 13.06.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Постанова від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 25.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні