Постанова
від 01.11.2011 по справі 2а-10322/11/0170/24
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

01 листопада 2011 р. (12:22) Справа №2а-10322/11/0170/24

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі: головуючого судді Кащеєвої Г.Ю., при секретарі Іванової Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

за позовом Красноперекопського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Красноперекопського міськрайонного центру зайнятості

до Відкритого акціонерного товариства "Сільськогосподарського підприємства «Кримський виробничий рибокомбінат"

про стягнення страхових внесків у сумі 5055,88 грн.,

за участю представників сторін:

прокурора Єрьоменко А.М., посвідчення №11118

представника позивача Рязанов Д.В., довіреність №09/05-1609 від 14.06.2011р., представника відповідача Терновий І.Ю., довіреність №б/н від 02.09.2011р.,

ВСТАНОВИВ:

Красноперекопський міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі Красноперекопського міськрайонного центру зайнятості звернувся до Окружного адміністративного суду АР Крим із позовом до Відкритого акціонерного товариства "Сільськогосподарського підприємства «Кримський виробничий рибокомбінат" про стягнення страхових внесків у сумі 5055,88 грн.

Позовні вимоги ґрунтуються на ст. 35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та мотивовані тим, що відповідачем у повному обсязі не сплачуються у встановлені законодавством строки страхові внески та пеня.

Прокурор у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі. У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі. Представник відповідача у судовому засідання проти позову не заперечував.

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Відкрите акціонерне товариство "Сільськогосподарське підприємство «Кримський виробничий рибокомбінат" (код ЄДРПОУ 00476702) зареєстроване 16.02.2000 року Красноперекопською районною державною адміністрацією АР Крим, як юридична особа, що підтверджується довідкою Управління статистики в Красноперекопському районі АР Крим від 09.02.2011 року №37-82/104 (а.с.!2).

Відповідач з 16.02.2000 року зареєстрований у Красноперекопському міськрайонному центру зайнятості, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за №10900333 (а.с. 10 зворотня сторінка).

Відповідно до п.З ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (тут і далі -Закон в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин), роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

Стаття 35 зазначеного Закону, передбачає обов'язок роботодавця своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески.

Згідно ч.І ст. 38 Закону та пунктом 9.1 Інструкції про порядок числення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття і обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, затвердженою наказом Міністерства праці і соціальної політики України від 18.12.2000р. №339 (тут і далі -Інструкція в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин), роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати й неповну сплату страхових внесків. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків, страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом внесків (недоїмки), штраф, пеню.

Згідно розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 2-4 квартал 2010р., відповідачем самостійно задекларовано сума заборгованості по страхових внесків у розмірі 5055,88 грн. (а.с. 10).

Таким чином, сума заборгованості зі сплати страхових внесків складає 5055,88 грн.

Станом на день розгляду справи відповідачем недоїмка по страховим внескам у розмірі 5055,88 грн. не сплачена.

Частиною 2 ст. 38 Закону встановлено, що не сплачені в строк страхові внески, пеня й штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку, а статтею 39 зазначеного Закону передбачено, що спори, які виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються у судовому порядку.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.12 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Згідно п.2 ч.2 ст.12 Закону виконавча дирекція Фонду та її робочі органи, зокрема, провадять збір страхових внесків, здійснюють контроль правильності нарахування, своєчасності сплати страхових внесків, представляють інтереси Фонду в судових та інших органах.

Із наведеної вище норми Закону вбачається, що Сімферопольський міський центр зайнятості є робочим органом виконавчої дирекції Фонду, та до його повноважень належить здійснення збору страхових внесків, контролю правильності нарахування, своєчасності сплати страхових внесків та право на звернення до суду з позовами про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Відтак, вимоги позивача про стягнення недоїмка зі сплати страхових внесків у розмірі 5055,88 грн. є обґрунтованими, такими що підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню повністю.

Вступну та резолютивну частину постанови проголошено у судовому засіданні 01.11.2011р.

У повному обсязі постанову складено 02.11.2011р.

Керуючись статтями 158-164, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Сільськогосподарського підприємства «Кримський виробничий рибокомбінат" (код ЄДРПОУ 00476702) заборгованість зі сплати страхових внесків на випадок безробіття на користь Красноперекопського міськрайонного центру зайнятості у розмірі 5055 (п'ять тисяч п'ятдесят п'ять) грн. 88 коп.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Кащеєва Г.Ю.

Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено15.01.2013
Номер документу28558239
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10322/11/0170/24

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кащеєва Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні